Komentari

walkingcloud.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Helix

    Brod je otišao, a ja se tek sad prepala. Svakakvi komentari o djevojčicama, uglavnom bi ih tukli. A njima samo treba malo pažnje, prave pažnje i topline. Odahnula sam zaista, nakon pet dana nisam se usudila ni razmišljati.
    Svašta mi imamo, imamo novi Sabor. Vrijedan. Imamo novu mladu državu koju moramo priznati. Imamo stare divljake i njihova divljanja. Imamo-nemamo ZERP, ali sve ćemo to potisnuti u drugi plan jer Hrvatsku potresa (baš tu riječ koriste revni novinari) nova preljubnička afera. Ja sam iskreno potresena.

    avatar

    21.02.2008. (23:26)    -   -   -   -  

  • walkingcloud

    h,elix--hvala za ovo. Nasmijala si me. I utješila...., jer sa preljubničkim aferama ću se lakše nositi. Što mi ono treba? Palica za golf?

    avatar

    22.02.2008. (10:24)    -   -   -   -  

  • walkingcloud

    Što je pleonazam?

    avatar

    22.02.2008. (10:27)    -   -   -   -  

  • Helix

    Nisam u prvi mah shvatila čime sam te nasmijala (a ni utješila). Vjeruj mi, meni nije više smiješno novinarsko manipuliranje čitalačkom publikom, javnim mnijenjem. Pod izlikom "mi pišemo ono što narod želi čitati; mi samo radimo svoj posao..." ulaze beskrupulozno u tuđe živote, serviraju nam stvarne ili izmišljene tuđe sudbine, skreću nam pogled sa pravih problema...
    Toliko me to ljuti da možda napišem nešto, tek toliko da sebi olakšam dušu. Znam da ja ne mogu ništa postići.

    Je li pitanje o pleonazmu retoričko ili me stvarno pitaš? No, budući da sam samo ja ovdje, odgovorit ću ti jednim lijepim primjerom.
    Nekoliko stihova jedne od meni najdražih pjesama na čakavštini:

    Pod Učkun kućice
    bele,
    miće, kot suzice
    vele.
    Beli zidići, črjeni krovići
    na keh vrapčići
    kantaju.
    Mići dolčići, još manje lešice
    na keh ženice
    kopaju.

    "Mići dolčići" bio bi pleonazam. To je jedan od najčešćih: pridjevi poput "mali, sitan..." uz deminutiv. Deminutiv sam za sebe znači da je nešto maleno, nije potrebno to naglasiti i pridjevom. Bespotrebno gomilamo riječi koje ne doprinose boljem razmijevanju. "Izađi van", "spusti se dolje", "popni se gore" "oko stotinjak" ..., ali i riječi poput "najoptiomalnije" - optimalno znači najboje i nije potreban prefiks "naj" (ovo mi je posebno drago jer imam knjige koje obiluju "najoptiomalnijim", a lektorirali su ih uvaženi lingvisti doktori znanosti.

    Naravno, u pjesmi Drage Gervaisa riječ je o stilskom obilježju, o pjesničkoj slobodi, o pleonazmu koji nam je drag i dobrodošao.

    (oprosti ako ovo pitanje zapravo nije bilo pitanje, a pogotovo ako mene nitko ništa nije pitao:)))

    avatar

    22.02.2008. (14:40)    -   -   -   -  

  • Helix

    jaaao, koliki komentar, oprosti! Ako sam pretjerala, briši molim te!

    avatar

    22.02.2008. (14:42)    -   -   -   -  

  • Helix

    aaaaaaaa, sad sam otkrila zašto pitaš što je pleonazam. Na mojem blogu pojavljivanje komentara kasni nekoliko sati. Vrijeme objave piše točno, ali ja ga vidim nekoliko sati kasnije.
    Prirodna izvornost možda i nije pravi pleonazam. Zato sam i napisala da mi miriše na pleonazam.
    Prirodno u određenom kontekstu može biti sinonim za izvorno.

    avatar

    22.02.2008. (17:49)    -   -   -   -  

  • walkingcloud

    Helix--- ha,ha,ha-pitanje je bilo pitanje,istina mogao sam i sam naći odgovor, no ne bi li onda propustio podsjetiti se kako sam iz recitiranja u osnovnoj školi uvijek bio najbolji!!!
    Hvala za dašak djetinstva.

    avatar

    22.02.2008. (22:44)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...