Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • zgstblog

    Slovenija, cvrkut ptica i sunčan dan. Ljeto je a godina 1982. Kapetan 1. klase, zamjenik komandanta graničnog odsjeka pred postrojenim vojnicima karaule JNA pita:
    -Što bi armija napravila kad bi se kosovski Albanci na referendumu izjasnili da Kosovo bude republika?
    -Druže kapetane, ali takvo što mogu zahtijevati samo iredentisti, a ne albanski narod.
    -Znamo mi to, vojniče, ali recimo, pretpostavimo da se dole održi referendum i da izglasaju republiku. Što tada?
    Muk među vojnicima, a zatim uslijedi kapetanov odgovor:
    -Mi ne možemo da ostavimo naš narod dole, mi moramo da štitimo naš narod dole.

    avatar

    16.02.2008. (15:15)    -   -   -   -  

  • Marole

    Više apatija nego odsustvo, elektrika služi za spektakle i play station. Po legendi kad je Tesla, čovjek ponosan na svoje srpsko podretlo i hrvatsku zemlju, izmislio struju, rekao je da ovaj patent poklanja, politički apatičnom i odsutnom hrvatskom građanstvu uz riječi: "Neka igre počnu!" A oni mu preko telegrafa odgovoriše "Ave Tesla, morituri te salutant".

    avatar

    16.02.2008. (15:39)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Kvalitetna demokracija podrazumijeva prije svega kvalitetno obrazovan puk. Obrazovanje je, nažalost, vezano uz Grad. Demokracija je, stoga, orijentirana Gradu, gradskom; zapravo, demokracija izrasta iz Grada - zato i poništava samu sebe: Čovjek se, naime, ne može i ne smije reducirati na Građanina.
    Dominantni monstruozni politički sistemi 20. stoljeća (kapitalizam, komunizam, ne bud' lijen) Grad su - pa tako i Građanina - pa tako i njegovu Demokraciju - učinili generičkim, posve neprirodnim; urbanu arhitekturu beskrajno nasilnom; gradska buka odavno je probila zadnji prag tolerancije. U tom svjetlu, prilično mi je neopravdano inzistiranje na "kvalitetnom modernom građanstvu", na građanskoj kulturi, jer je taj izraz zapravo postao oksimoron. Ne vidim potrebu za definiranjem pozicije građanina u toj nepoznatoj zemlji na koju naslov ovog posta ukazuje - radije bih u njoj pozicionirao gologa čovjeka, lišenog "stališkoga" ruha, prije toga ga pozicioniravši unutar njega samoga. Smatram da je vrijeme sociologije, politologije i srodnih disciplina prošlo - njima se više ne osvjetljava Čovjek, nego su proizvod Stroja (oprostite na ovakvoj terminologiji) koji se hrani čovjekom generirajući jedan te isti, porazni, neutralizirajući Grad. Vrijeme je za revitalizaciju poezije - jedine istinske njegovateljice.
    Jasno je, dakle, da sam sklon preziru spram građanskih konvencija, kao i to da tu nije riječ o tipičnoj bohemštini (oblici iste ionako su mutirali do njezine neprepoznatljivosti, čak iščeznuća), koliko izvjesnoj vlastitosti, idiolektu, oslobođenosti od što je moguće više "štambilja na duhu" kakvi su krediti s pripadajućim karticama, pravo glasa (toga sam se odrekao čim sam ga stekao), nekretnine / pokretnine (vlasništvo kao takvo), zvanično obrazovanje, dakle titule, struka čak (iako sam svojedobno upisao fakultet i pohodio ga neko vrijeme, odustao sam, ustanovivši da me vodi u krivom smjeru; uglavnom sam autodidakt) i tako dalje i tako dublje. Decentralizacija jest nužna, ali ne pod svaku cijenu - pogotovo ne pod cijenu širenja virusa generičkog suvremenog urbanizma. I molit ću lijepo: to nipošto ne znači da bih ja radije na selo (uostalom, i ono je danas generičko) - to znači tek da mi nedostaje zraka.

    avatar

    16.02.2008. (15:47)    -   -   -   -  

  • plurabelle

    Ciao! Kakva diskusija kod tebe od, za mene, ranog jutra. Evo, kako je izgledala ceremonija povodom Dana državnosti RS. Obrati pažnju na scenografiju! A bio i zemljotres juče oko 6 popodne! Da li je to slučajno, ti - kao Vaseljenski car možeš mi otkriti?
    Govor premijera.
    Radi ravnoteže prosleđujem i link za jedan tekst o medijskoj bitci za Kosovo.

    avatar

    16.02.2008. (16:49)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...