Komentari

jja.blog.hr

Dodaj komentar (30)

Marketing


  • fotkam, kuham, putujem...

    jako mi se svidjaju ove kuglice. probat cu. mozda imas i neku ideju za hladni finger food za djecji rodjendan.....jer ipak sam ja samo kuharica za djecu...kuham a kuhano se jede toplo.....treba mi nesto hladno :)))

    sto se clanka tice, procitala sam pocetak ali sam odmah bila ponukana napisati koju. odlicna, preodlicna tema....urednistvo - naslovnicu molim i to podhitno :)))). niti ja nisam od onih koji vole ulaziti u rizike i minuse....za razliku od muzica....ali nekad su krediti neophodni. idem citati dalje ovaj super super post !!

    avatar

    21.02.2008. (18:27)    -   -   -   -  

  • seoska idila

    ah, teška tema... u principu se slažem sa svime, ali pošto je moj dragi privatnik, nikad se ne zna kad će mu (zarađeni) novci kapnuti, pa moramo živjeti na na kredit. no, sve velike stvari se kupuju s "njegovom" zaradom, dok ja s redovitom plaćom plaćam račune i kartice i kredite (za kuću)... rasprodaje? prestala se paliti. imaš pravo, hrpu stvari sam pokupovala samo što su bile na rasprodaji, a poslije sam to malo nosila i nije se isplatilo uopće kupiti...

    avatar

    21.02.2008. (20:39)    -   -   -   -  

  • pod sretnom zvijezdom rođena

    ja sam mislila da nisam normalna, jer ne živim u minusu, a gotovo svi smatraju da se bez minusa ne može. :-o e može se, kada se usklade želje i mogućnosti. :-)
    lijepo si sve to napisala, razmišljala sam da i sama napišem nešto na tu temu.

    avatar

    21.02.2008. (20:49)    -   -   -   -  

  • Zvrk

    Mi pokusavamo zivjeti bez kredita, otplacujemo jos kucu ali ne puno, koliko neki moraju.
    Auto koji smo kupili ovo ljeto (second hand ) smo odredili cijenu do koje idemo i nismo se htjeli uvuci u dugove.
    Odjecu ne kupujem u super buticima , pogotova za Zvrka, ionako to sve preraste.
    Frendice iz Hrvatske vecinom kupuju djeci odjecu u H& M meni je to ovdje skupo, moze se naci jako lijepe odjece za djecu i puno, puno jeftinije.
    Kad dobijem pisma ponude kredita kroz postu samo ih podrapam.
    Ova tvoja ideja o tjednim jelovnicima mi se cini jako dobra. Nisam bas dobra u ne bacanju viska hrane. Makar ja vecinu recikliram (compost) ili stari kruh (bacim ribama).

    avatar

    21.02.2008. (21:41)    -   -   -   -  

  • Marisol

    ¸Ja imam karticu ali je nikad nisam korisrila.Lakše raspolažem novcem nego sa njom.
    U minuse ne idem i uvijek govorim djeci da se trebaju protegnuti onoliko koliki im je pokrivač.
    Kod nas je najveći problem telefon i mobiteli.Tri mobitela i telefon platimo svaki mjesec preko tisuću kuna i koliko god nastojala da da dođemo u neke normalne okvire,ne uspjevamo.

    avatar

    22.02.2008. (01:25)    -   -   -   -  

  • Azriel

    Uh... da, u pravu si u svemu, sa pametnom racionalizacijom puno se vise stedi i bolje zivi. Sve znam u teoriji ali u praksi, trenutno, kod mene jako tesko izvodljivo. Minus i rate ponekad jako dobro dođu ali ne zivim luksuzno, ne trosim na gluposti, ne kupujem nepotrebne stvari, u biti kupujem samo ono što je prijeko potrebno jer nam je doma malo financijska situacija u komi! Kad u obitelji od 6 članova dvoje radi a troje studiraju jednostavno nema mjesta luksuzu. Potrebe su usmjerene na budućnost i na bolje sutra, slažem se sa Marisol, "protegni se koliko se možeš pokriti". Ponekad je teško i nemamo sve što bih željeli, ali mi smo takva obitelj da nam je bitno što smo svi zajedno i zdravi. Ovo sad zvuči kao iz knjige Josipa Kozarca ali je tako.
    Kad se financijska situacija popravi - popravit će se i stanje na računu, do tada moram živjeti ovako. Da sam svjesna nedostataka toga - jesam, ali ne mogu tu puno učiniti. Ali drago mi je što ti uspjevaš živjeti racionalno i sretna samo zbog tebe i drugih ljudi koji to mogu. I ja ću vam se pridružiti jednog dana :))) Pozdrav!

    avatar

    22.02.2008. (08:29)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Stoji sve što si rekla; ja sam odgojena upravo tako. Doduše, još živim s roditeljima i nemam svoja primanja, ali sumnjam da ću se jednoga dana toliko promijeniti u glavi pa početi ulaziti u minuse i ogromne kredite te kupovati stvari za koje nemam realnog pokrića. Isto ako ti, sa svojim sadašnjim budžetom volim sve planirati i znati koliko mi novca odlazi na koju stavku, a čini se da imam poseban nos za kvalitetne shoppinge niske cijene - uvijek nanjušim nešto dobro što mi traje godinama, a da nisam morala dati puno novca za to. Naravno, dajem i više novca ako mi se nešto svidi te također nikad ne bih škrtarila na jelu, zdravlju i sigurnosti.
    Također mi je grozno kada netko izvana izgleda kao veliki bogataš, slickan od glave do pete, a kod kuće mu je rasulo od namjestaja i dizajna interijera.
    Kozmetika je također maminovac i mnogi na nju trose puno vise od predvidenog, a ja sma nasla svoje nacine ustede, a i kvalitetne njege tijela.
    Da ne odugovlačim, htjela sam reci da ljudima najviše nedostaje da dobro razmisle o svom životu i mogućnostima, da isplaniraju, stave na papir i drže se plana; tada bi imali puno manje financijskih briga. A i kada bi manje mislili kako novcem impresionirati druge, što je u RH vrlo često, pa bi i manje ulazili u neodgovarajuće kredite za stvari za koje, realno, nemaju novaca. Eto, odlična i poučna tema :o)

    avatar

    22.02.2008. (10:09)    -   -   -   -  

  • tyche

    Hojla ! Jako mi se svida kako je ovo sve poslozeno i potpisujem sve osim jedne stvari - iznenadni izdaci !!! I ja sve pisem u rokovnik, hrana se ne baca jer je to uvredljivo, ne kupuje se luksuzna roba ako za to nemam mogucnosti, ne ulazi se u karticni dug... Ali svojedobno sam godinama grcala u velikoj rati kredita na tri + sedam godina jer sam radila cetiri renoviranja i kupnju kuce, (od toga dva ratna renoviranja jer sam popila dvije granate) pa i uz jako dobra primanja nije bilo lako jer sam sama radila... Srecom bilo je puno puno fusa pa sam iako krepalina od stalnog rada, ipak nekako prezivljavala. I onda je jasno da je placa zbilja od prvog do prvog, do iduce mi ostane neka sica na racunu jer sam bila rastegnuta do maksimuma. I onda - PLJUUUSSS - krepa nesto u kuci ( stroj za rublje, tv, ode fen, ode glacalo, usisavac...) a kod mene je zbog nekog razloga obilje sitnih kucanskih aparata crkavalo u mojoj ruci cesce nego sto je bio red. I ne zbog lose instalacije (nova je bila) ili drloga od uredaja ( svi neka srednja kategorija, dakle ne najjeftiniji krs) nego je to tako jednostavno bilo. Kao za inat znalo mi se sloziti iznenadnog troska, i onda sto ces drugo nego u minus na tekucem... I onda mi treba tri mjeseca da to opet utjeram u neke normalne okvire jer me zderalo. Radila sam upravo u banci pa sam i te kako bila svjesna sto je minus po tekucem racunu i sto su moji krediti koje imam za kucu i koliko mi banka otima. Iako, karticni minus NIKAD nisam koristila otkad znam za sebe i dao Bog da nikad ne bude iznenadne nevolje pa i necu. Ustedjeti nikad nisam uspjela, osim na kratko, a onda opet ispari za kojesta jer kuca guta novac - tek sto jedan dio rijesim dolazi drugi na red. I sve to ide dok vam dijete ne dode u pubertet. A onda --------- nek vam je svima Bog u pomoci !!!

    avatar

    22.02.2008. (10:44)    -   -   -   -  

  • jja

    Ak me sad nije strefilo. Znala sam da ce mi se jednom obiti o glavu ono podesavanje vremena, ovaj post nije gotov i nije bas trebao se samoobjaviti, nesto sam krivo podesila. No da, sto je tu je....onda cu sljedeci put napisati nastavak, znaci cijelut emu JOS MALO PROSIRITI.

    lipa mare - ocito su nam muzici slicni.

    Zvrk - "Kad dobijem pisma ponude kredita kroz postu samo ih podrapam."

    i ja!

    Sad ste me sjetili mobitela, imamo dva i placamo za oba mjesecno 25 eura max.

    kinky - "Da ne odugovlačim, htjela sam reci da ljudima najviše nedostaje da dobro razmisle o svom životu i mogućnostima, da isplaniraju, stave na papir i drže se plana" To je to!

    Vidim da svi imate znanje ali ponekad provedba ne uspije pa cu se u sljedecem tekstu osvrnuti na taj odlucujuci - psiholosski- okidac.

    tyche - u slucaju koji si opisala, covjek si mora nekako pomoci. Jer te izdatke svakako nisi mogla predvidjeti.

    avatar

    22.02.2008. (13:04)    -   -   -   -  

  • champs-elysees

    Ja za razliku svih ostalih komentatorica spadam u rastrošne...bilo bi predugačko pa sam napisaala svoj post :-)))

    avatar

    22.02.2008. (14:35)    -   -   -   -  

  • Viola (sul palco)

    ja lijepo i stedim i priustim si nesto zu i tamo, nemam minus, imam amex za neku siću...
    jedino me strefe iznenadne situacije: crkne auto ili tako nesto, to me izbaci iz financijskog takta

    avatar

    22.02.2008. (14:51)    -   -   -   -  

  • jja

    Zanimljiv post. Gle, zasto ne bi bila rastrosna ako mislis da si to zelis priustiti? Rastrosnost mislim.

    "Nakon toga su došli minusi , kartice, pa sam sve više putovala na kredit. Pri tome sam se uvijek trudila barem polovicu svote uštedjeti unaprijed, a ostatak otplatiti. I nije mi žao, ništa me tako ne ispuni kao putovanja."

    Mene jako jako puno ispunjavaju putovanja. Putujem relativno cesto. No da, onog trena kad bih znala da sam zbog tog putovanja usla u dug, vise mi ne bi bio gust. Citam da si naslijedila stan. Mislim da ti je to veliko rasterecenje u budzetu, zar ne? Jer ili na stanarinu ili na stambeni kredit ode mnogima pola place.

    Iako ja ne bih mogla podnijeti da mi nekto kvoca na to kako zivim sa svojim novcima pa vjerujem da te to smeta kad roditelji prigovaraju...

    Ni ja ne volim skrtost. Ali ne poistovjecujem to sa sparnostcu ;-). Netko moze biti velikodusan i sparan.

    I mislim da ima citava jedna lepeza osobnosti izmedju skrca i rasipnika, meni najmilija je - zdrava sredina. I ne volim kad se stedljive ljude zove skrticama. Jer se kod stedljivih cesto bolje jede i zdravije i finije nego ponekad kod rasipnih...jer ponekad rasipni sprckaju novce na vanjske znakove statusa a tam gdje ih nitko ne vidi, doma za stolom, si uskracuju najnuzije.

    I sa markama imamo razlicita iskustva, nisam nuzno pobornik kupvanja markirane odjece, i priznajem da je lakse biti obucen u no name vani nego u Hrvatskoj. ;-)
    Nego vidim da vama i tvoji i muzevi roditelji prigovaraju na odnosu prema novcu, ako vas ne financiraju, zasto slusate te prigovore? A vidim da si i ti njih lijepo olajala u nastavku posta pa ste sad valjda kvit LOL.

    Recimo meni je grijeh bacati hranu. Nisam tako odgojena. Vi ju bacate. To ne znaci da jedem staru klopu jer dapace ne trpim jesti jelo skuhano dan prije ali onda bolje planiram nabavku. Recimo ovo

    "Najčešće se previše skuha ili se kupi previše kruha ili pak (ne znam kak ne gleda na etiketu) mužić kupi nešto sa kratkim rokom trajanja."

    Mi se ne dogadja. Jer meni to jest raspinistvo. To ne znaci da te kritiziram kao osobu nego da ja to tako ne radim, jer mi je i ekonomski i moralno suludo.

    "Muž puno troši na komociju, bez auta nikud, ja pak puno na kozmetiku. Oduvijek. I kad sam za vrijeme rata imala plaću 200 DM, četvrtinu sam dala za kremu za lice."

    Cetvrtinu mjesecne place za kremu za lice? Strasno!

    Kopirati cu svoj komentar i kod tebe.

    avatar

    22.02.2008. (14:57)    -   -   -   -  

  • fulvus

    Joj dugačak ti je post, pak sam preletila pri kraju. Slažem se sa svime oko bezrazložnih troškova. ima stvari na kojima se ne smije štedjeti, treba ustrajati na kvaliteti. Ja isto ne živim na kredit, nego koliki mi je pokrivač, toliko se pokrivam. Moto mog muža je da se štedi dok se ima, a ne kad se nema. I tu se slažem. Biti umjeren u svemu; a ne živjeti na kredit, otplaćivati do ljeta zimovanja a do zime ljetovanja. Itzm,eđu i krediti za božićne poklone, to je van svake pameti.
    Još samo da kažem da kod nas je visok postotak vlasnika kuća ili stanova, vani je normalno stan iznajmiti i život cijeli ne imati ništa. materijalno nije izvor sreće, nego zadovoljstvo samim sobom.

    avatar

    22.02.2008. (15:20)    -   -   -   -  

  • (ne)pustolovine mladog bohema

    imaš potpuno pravo, nikad ne kupiti nešto što si ne možeš priuštiti....posebno u nas Hrvata...

    avatar

    22.02.2008. (16:28)    -   -   -   -  

  • triesduja

    Info:
    Na mom blogu: Roman „Triesduja“ otvara pitanje o životu današnje mladeži.
    Pokrenimo javnu raspravu o problemu današnje mladeži, društva, odgoja i svijeta u opće...
    Uključi se I ti u raspravu! :) Reci I ti svoj stav!
    Dobrodošla su različita mišljenja - i što više njih!
    ...zbog pokretanja jednog projekta o kojem će svi bloggeri biti pravovremeno obaviješteni.

    avatar

    22.02.2008. (18:28)    -   -   -   -  

  • orbica

    Srecom da ne volim sir pa mi kuglice ne izgledaju privlacno, za razliku od one cokoladne torte prije par postova... :-)

    Sto se tice dugova i kredita, dok sam bila u Nizozemskoj i USA, uvijek sam imala i vise nego dovoljno love za stednju, kupnju pokoje stvarcice svaki mjesec i uvijek sam bila u plusu jer nije uopce bilo tesko nakon HR zivota raspolagati s tom lovom (iako su po njihovim mjerilima to bila niska primanja). Prije su i moji starci uspijevali biti na pozitivnoj nuli iako su imali bijedne place (OK, to je podrazumijevalo da smo i svi troje radili u fusu nekaj i uvijek), no prije nam je i standard bio veci u HR. Trenutno, ne znam kako prosjecna hrvatska 4-clana obitelj moze zivjeti u plusu i bez kredita sa dvije prosjecne HR place, jer su nam najosnovnija davanja (racuni za stanovanje i osnovna hrana) visa od prosjecnih primanja. Isto tako ne znam niti kako bih ja uspijevala zivjeti u HR s nizozemskom ili, jos gore, USA placom. Mene je zivot u NL i posebno u USA kostao puno manje nego u HR!

    Znam dosta obitelji u HR koji su stalno u kreditima s razlogom - ne, ne moras si kupiti D&G, Hugo Boss,.... obleku ak' nemas love! No isto tako znam i 3- ili 4-clane obitelji koje su u stalnim kreditima ne zato jer su rastrosni vec zato jer s mjesecnim primanjima od max. 4000kn ne mogu podmiriti najosnovniju potrebu za hranom i platiti racune za stan... zalosno je kad vidis da takvi ljudi jedu meso jednom ili dvaput mjesecno, a ribu nikad jer je jednostavno ne mogu priustiti. Da ne govorim kako si nisu kupili nove hlace/majice i sl. godinama. Jos je zalosnije sto takvih ljudi ima previse u HR... sve ti je jasno gdje nam se standard zivljenja srozao...

    avatar

    22.02.2008. (23:25)    -   -   -   -  

  • jja

    Orbice ne bih se slozila. Dapace sam se od snobizma i izlijecila vani i zivim mnogo opustenije. Hrvat ce i ne trepnuvsi otici na skijanje i u dug na tekucem, Nijemac vec rijedje.

    Ujedno ne mogu ne primjetiti da su hrvatski kafici 24/7 puni. Od koje love??? I da se pusi, i to i muz i zena po kutiju na dan, ima najnovije mobitele. Opet - od koje love?

    Ujedno u Hrvatskoj se zadnjih nekoliko godina kupilo najvise stanova po glavi stanovnika (komparacija na razini europe). Od koje love? Ne, ne osjecam samilost. Samo cudjenje.

    I jos malo cudjenja. Kad ljudi idu dignuti na 35 godina kredit za cetverosoban stan a godinu dana nakon toga nemaju za ribu. I naravno, vani je isto jako puno ljudi u dugovima i vjeruj, pdonijeli bi ti istu argumentaciju koju si ti meni sada.

    avatar

    23.02.2008. (00:24)    -   -   -   -  

  • jja

    Orbice ne bih se slozila. Dapace sam se od snobizma i izlijecila vani i zivim mnogo opustenije. Hrvat ce i ne trepnuvsi otici na skijanje i u dug na tekucem, Nijemac vec rijedje.

    Ujedno ne mogu ne primjetiti da su hrvatski kafici 24/7 puni. Od koje love??? I da se pusi, i to i muz i zena po kutiju na dan, ima najnovije mobitele. Opet - od koje love?

    Ujedno u Hrvatskoj se zadnjih nekoliko godina kupilo najvise stanova po glavi stanovnika (komparacija na razini europe). Od koje love? Ne, ne osjecam samilost. Samo cudjenje.

    I jos malo cudjenja. Kad ljudi idu dignuti na 35 godina kredit za cetverosoban stan a godinu dana nakon toga nemaju za ribu. I naravno, vani je isto jako puno ljudi u dugovima i vjeruj, pdonijeli bi ti istu argumentaciju koju si ti meni sada.

    avatar

    23.02.2008. (00:24)    -   -   -   -  

  • mish misho

    Pozdrav natrag! :)))

    Procitala sam josh sinoc ovaj post i za divno cudo se uspjela ulogirati. A na kraju odustala od komentara. :D


    U Nizozemskoj je nekulturno razgovarati o financijama. . Bila sam shokirana kad smo na jednoj od prvih lekcija Nizozemskog ucili kako se na pitanje "Koliko zaradjujesh mjesecno? Odgovara: "Ne tice te se! ". :D

    Kredit uzmem kad ne ide drugacije. Neke stvari ne mogu cekati.

    A sad o mojoj shtednji: :D.
    Perilica za sudje je super za shtednju vode ako imate osjetljivu kozu, pa ne mozete rucno prati sudje u sapunici. DEFINITIVNO vrijedna svakog centa. Shtedi deterdzent, vrijeme i vodu. :)

    Ekonomicne zarulje - malo slabije svjetlo, ali pogledajte racun za struju nakon godinu dana.

    Ne ostavljam NISHTA na standby. ;)

    JEDAN stupanj nize grijeanje.

    Kupim u Lidl pjenu za umivanje Seree. Ima savrshenu pumpicu u koju kasnije stavim sasvim malo gela za tushiranje i jako puno vode - imam odmah pjenu, nema potrebe za bilokakvim spuzvicama, koristim minimalnu kolicinu i bakterije nemaju pristupa. Za takve museve poznatih markica placa se crno iza nokta, a u biti kupujemo puuuuno manje. I dreft ima slicnu pumpicu na bocici, pa se isto moze primijeniti i za deterdzent za sudje.

    Ostavila sam cigarete "na zivo" i sa strane sam ostavljala dnevno cifru koju inace dajem na cigarete.

    Ne rezerviram vishe godishnje odmore preko Interneta. Cijene su cesto i duplo vece.

    Ne izlazim "na kavu". Ja shetam u parku s dzukelom.

    Umjesto sportske shkole trcim svako jutro u parku. :)

    Preshla sam na jeftiniju kozmetiku za njegu. (Na Make up josh uvijek ne shtedim - sa jeftinijom imam jako losha iskustva. )

    Inace je moje iskustvo da je to pitanje kredita isto kao i pitanje religije i politike. Dodjesh brzo do one granice kad potezesh pitanje procenta necije inteligencije i morala. Bolje u to ne ulaziti, brzo dolazi do iritacije. Nisu ni glupi ovi Nizozemci....

    :))))

    avatar

    23.02.2008. (01:39)    -   -   -   -  

  • jja

    hej nice to see you! Sto se tice perilice, ako uzmemo u obzir kolicinu sudja koja u nju stane i da istu peremo na ruke, sudjerica je ekonomicnija.

    „Ne rezerviram vishe godishnje odmore preko Interneta. Cijene su cesto i duplo vece.“

    Uf za ovo nisam nala. Dapace su neke moje usporedbe agencja i interneta pokazale da je internet jeftiniji ali cu sad biti nakon tvoje opske malo opreznija.

    Za zadnji dio komentara, razgovore o novcu izbjegavam uzivo. Nijemci su tu slicni Nizozemcima. Ali ovo je moj blog, moja prcija takoreci pa si tu dam oduska :-)

    avatar

    23.02.2008. (13:34)    -   -   -   -  

  • ...Jani29...

    kad sam bila mlađa, odnos prema financijama svodio se na : ako imam u novčaniku, kupim si što želim..odrasteš, osamostališ se, zaposliš..priča se mijenja..u mom slučaju bila bi puno bolja, ali sam svojom naivnošću otplaćivala tuđi kredit i pala u veliku krizu s novcima..to me puno naučilo, kao što ljudi kažu trebaš lupit dno da stvarno znaš..polako sam se oporavila, teška vremena su iza mene..ali nedavno sam ponovno pokrenula "kontrolu trošenja" (metodom excel tablice koja meni baš ide, veseli me vidjet razne kalkulacije i objašnjenja odlaska novaca u netrag..) i jako sam zadovoljna.. nisam to pokrenula da bi uštedila, nego mi je već preko glave tog lošeg rasipničkog mentaliteta, valjda sam se pokušala preispitati koliko trošim uopće i koliko je to zaista potrebno..i sviđa mi se..ti imaš zaista odličan moto - kesh, istina, ali ja ne volim nositi gotovinu sa sobom, lakše ju utopim, koristim one kartice s skidanjem novaca odmah, to me spasilo..oprosti za dug komentar :)

    avatar

    23.02.2008. (18:55)    -   -   -   -  

  • jja

    Hm, ja uopce ne koristim kesh, isto ne volim, pod kesh mislim da platim velike stvari karticom s koje odmaht taj dan skidaju lovu .i komentar nije predug a i mnogo duzi su dobroosli :-)

    avatar

    23.02.2008. (21:48)    -   -   -   -  

  • mish misho

    Zadnji dio komentara nije kritika tebi, vec osobno iskustvo. Malo sam se nespretno izrazila pokushavajuci ne shiriti pricu nepotrebnim spominjanjem nekih individua. A ono ispalo isto tako otresito kao nizozemsko "Ne tice te se! " :D Sorry...

    Za internet: nisam bash bila precizna: jeftiniji je sam smjeshtaj, no za prijevoz ne garantiram.

    Do citanja! :)

    avatar

    24.02.2008. (02:49)    -   -   -   -  

  • fizikalac

    ja s novcem neznam,imam malo keša jer kad ga dignem-potrošim na brzinu,a kredita imam cijelo brdo,kartica,otplata,,jedino s čekovima nevrpam,,,,u pravu si za potrošnju,no meni je kasno ta škola,,,

    avatar

    24.02.2008. (20:42)    -   -   -   -  

  • jja

    mish - sve pet, htjela sam samo prosiriti da u reali imam ista iskustva slicna tvojima

    fizikalac- i sto se onda dogadja kad netko ostane iznenada bez posla? Ili se razboli, ne znam, strga nogu i ne moze nekoliko mjeseci raditi? Ili se razboli i gore pa ne radi godinu dana....

    avatar

    24.02.2008. (21:36)    -   -   -   -  

učitavam...