Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • nema me

    hm, malo sam izgubio nit, "što je pisac htio reći", zakinuo si nas, kao da si mogao još se raspisati, ali kad smo već tu što je sa onim "Ne opirite se Zlu?" Mt 5,39

    avatar

    10.02.2008. (06:30)    -   -   -   -  

  • turimti

    dragi, done, kako se oduprijeti u korizmi tukcu. stalno navaljuje da ako ne pristanem na sex ode on susjedi staki pravoslavki..?

    avatar

    10.02.2008. (07:58)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    Dobar dio svijeta posti i gladuje cijelu godinu pa od toga nikakve koristi. Ostavio ih i Bog i svijet njihovoj sudbini. U usporedbi sa tim postom je post koji mi primjenjujemo - obilje i cisti show. K'o i riba na postni dan. Nije u folu meso, al je bar skuplje i luksuznije ... ;). Zasto se na pr. bas u mnogim samostanima razvila peroizvodnja piva? Za postne dane! Nije se (javno) papalo, al se cugalo, jer pivo i hrani i zasiti, a "Bozji sluge" kroz to imali debele trbusine, kakve i danas krase po svijetu mnoge pivske flase ;). Jer po njima "sto je tekuce ne ugrozava post". Poznat je "Fastenbier" ("postno" pivo koje je JAČE od normalnog), "izum" koji dolazi iz takvih samostana, od kojih mnogi imaju i vlastite restorane u kojima za postne dane serviraju takvo pivo. Ako vec ne jedes, bar si na tašte pijan k'o majka ... ;). A ni zarada nije za odbacit ...

    avatar

    10.02.2008. (10:02)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Postiti i moliti. Recept tako jednostavan da uopće nije primjenjiv u današnjem tempu. Iako moram priznati da zvući primamljujuće povući se na četrdesetdnevno meditacijsko povlačenje :)))))

    avatar

    10.02.2008. (10:31)    -   -   -   -  

  • ...Rorschach...

    kad smo vec kod sotone...zanima me...da li sotona radi ista mimo bozje volje?
    njegovo je da kusa, propituje i navodi na grijeh...ali samo zato jer mu to bog dozvoljava?
    to vidimo u knjizi o jobu i u mateju dok isti kusa isusa u pustinji...
    ako ima nekakva prica u bibliji gdje pise da se sotona ogrijesio o boga...molio bih ako mozete da me uputite u to...
    hvala...

    avatar

    10.02.2008. (13:01)    -   -   -   -  

  • blogobih

    Ima u knjizi postanka procitaj malo pazljivije Bibliju,a zlo je nazalost rasprostranjeno tako da je u BiH gotovo neizdrzivo zivjeti,poceli su nas ubijati samo sto smo Hrvati u ostalom dodite na moj blog i procitajte

    avatar

    10.02.2008. (13:49)    -   -   -   -  

  • sloboda misli

    Nije mi baš jasno. Ako je prema Bibliji bog stvorio svijet (i svemir i sve općenito), kako onda svijet može biti đavlov? Ako je bog svemoguć, onda mu ga đavo nije mogao preoteti, već mu ga je jedino bog morao prepustiti. Može malo pojašnjenja?

    avatar

    10.02.2008. (15:59)    -   -   -   -  

  • PARUSIJA

    10.Veljache g.Gosp 2008
    Danas je ipak blagdan Blazjenoga Alojzija! Stoga zajedno s njime klichimo nashoj Ljubavi: In Te Domine speravi!

    avatar

    10.02.2008. (18:23)    -   -   -   -  

  • 20070207

    +!

    Cesto mi bez razmisljanja uzimamo pojmove " zdravo za gotovo " pa onda kada nam se pitanja postave na dubljem nivou bivamo zbunjeni.

    Evo par misli o tome "KOME PRIPADA SVIJET, BOGU ILI DJAVLU", "JELI BOG STVORITELJ I DJAVLA","DALI JE BOG I OTAC ZLA".

    Hajdemo sa definicijama :

    1.) Moglo bi se reci,da u sustini, sve sto postoji i sto je misaono, se moze podijeliti u dvije vrste : DOBRO i ZLO

    2.) Najvece moguce DOBRO nazivamo BOG i On je uzrok i izvor, pocetak i kraj svega dobra.

    3.) Najvece ZLO, ono naj suprotnije DOBRU, naziva se DIJAVO.

    4.) BOG je stvoritelj svijeta i svega u njemu, a najvise stvorenje je covijek, koji je stvoren na sliku i priliku Bozju.

    5.) Bez Covjeka i njegove moci razmisljanja i SLOBODNE VOLJE, to jest njegove moci da bira, pojmovi DOBRO i ZLO bili bi suvisni, to jest, DOBRO i ZLO, nebi postojalo...?!
    ( primjeri: a) Dali je DOBRO ili ZLO ako se sudare dvije Galaksije..?! b) Dali je DOBRO ili ZLO ako vuk pojede srnu...?! i td.)

    6.) Dali postojanje SVIJETLA ne stvara i MRAK ( tamo gdje nema svjetla )...?!

    Iako su o svim ovim tockama napisane ogromne kolicine mudrih knjiga, a osobito o br.2 ili ti STO I TKO JE BOG, definiciju Boga moramo nekako svesti na nase nivoe razumjevanja da bi ista o tome mogli razumjeti.

    Evo zasto: Ako je Bog neizmjeran, kako ga mi mozemo mjeriti. Ako ga nemozemo mjeriti, kako si mi mozemo zamisljati da ga mozemo suditi. Ako su nasa "glava, um, inteligencija, znanje, nauka" tek toliko veliki i imadu granica, kako onda mozemo pokusavati da time omedimo nesto neizmjerno..?!

    Kako si mi mozemo utvarati da Boga mozemo strpati u nase glave ili nauku ili nase razumjevanje...?!

    Da ne idem pre daleko, BOG JE DOBAR STVORITELJ SVEGA I ZA NAS DA BUDEMO SLICNI NJEMU, DAO NAM JE SLOBODNU VOLJU I MOGUCNOST IZBORA IZMEDU DOBRA sto je sam BOG, I ZLA, to jest onog drugog sto nije DOBRO.

    Biblija se nikada nesmije uzimati doslovno jer to je onda omedivanje Bozje rijeci nasim znanjem, nego nam Biblija uz pomoc Boga Duha svetoga navjestava tko je zapravo BOG.

    Prica o Isusu i dijavlu, nije toliko o osobnosti dijavla, nego o iskusenjima koja ISUS kao i svaki covjek mora da savlada, da bi bio po volji OCU. Isus nam ovdje daje primjere STO i KAKO, ne da savladamo dijavla izvan nas, nego dijavla u nasim prohtjevima i zeljama.

    To o visokoj planini ili o najvisem tornju na hramu, su samo slikoviti nacini prikazivanja situacije bez velikih filozofiranja.

    Iako mi BOGA nemozemo strpati u nase glave ili viditi nasim ocima, onaj koji ima dar vjere moze to uciniti SRCEM, ocima srca, a jezik srca zove se LJUBAV.

    SRCA GORE !!!

    Bok !

    avatar

    10.02.2008. (18:54)    -   -   -   -  

  • ponekad, jedva, možda

    20070207@ valjda je Bog čovjeku dao i snagu da spozna dobro i zlo i da se odupre zlu.
    Jedan čovjek mi kaže da se Bog i Vrag mlate preko ljudskih leđa i srdaca. Mi često i ne znamo u što se upuštamo kad donosimo odluke. Često se bira i odlučuje između manjeg i većeg zla. Da sam znao da će nešto krenuti loše, ne bih to započinjao, ne bih tu ni bio...
    Znači, bitno je biti čist pred svojom savješću, ali teško je izbjeći da nas se uvuče u zlo, a
    još teže da se zlo ne služi nama. Zato sada idem malo pogledati Bibliju, idem malo do svoje obitelji, zagrliti ih dok smo na okupu, idem se malo pomoliti... Cijeli je svijet velika rana, kako je netko rekao.

    @angelo Kako uzvratiti na mržnju, pa i agresiju? Preventivno nekoga mlatnuti, ili se povući? Mi smo ih preventivno mlatili kad smo morali. Preventiva više ne sliči na samoobranu, jer ideš prvi zadati udarac. Moraš. To je zakon opstanka. Ili nije?
    Gandhi se odupirao drugom metodom protiv "kulturnih Britanaca".
    U susjednom selu zivio je Ante zvani Čelica, jer je uzgajao pčele. Isusa je shvaćao doslovno. Bio je jednostavan, tipičan seoski neženja. koji je znao navratiti u seoski kafić.
    Tu su se okupljali usjedi, treštali bi narodnjaci, a okupljali su se i lokalni HOS - ovci. Tako je uz Pavelićevu bistu i crne uniforme bilo moguće slušati i Cecu. A tko im je šta smio reći? Dolaze s ratišta svjesni koliko vrijede i prkose svima. Testiraju se granice, krše sve norme. Mladost, ludost, smijeh, koja tuča, kocka, dosađivanje. Jednom je u toj seoskoj birtiji započela rasprava o okretanju drugog obraza. Čelica je izjavio kako on vjeruje u onu Kristovu: okreni i drugi obraz. Nastala je živahna rasprava na temu. Onda je jedan od redovitih posjetitelja birtije, inače susjed upitao Čelicu: "A šta bi ti Ante da ti ja sad raspalim jednu trisku? Bi li mi ti onda okrenija i drugi obraz.?" Svi prisutni su se nasmijali i odobravali mu. Ante je potvrdio da bi okrenuo i drugi obraz. Činilo se da je akademska rasprava završila, a Ante je djelovao neuvjerljivo. Iznenada je šamarčina pukla po njegovom obrazu i sve je utihnulo. Pčelica je ugledao valjda sve zvijezde, a zatim je mirno okrenuo i drugi obraz... Nastao je još veći muk. Mnogi su se posramili. Onda se malo pomalo opet sve vratilo na staro, a ovo se komentiralo i još dugo prepričavalo.
    Nedugo zatim, Čelica je poginuo na kućnom pragu, od zvončića ispaljenog s daleke fronte. Upravo u vrijeme ove pogibije, njegov brat Žuti vratio se s fronte ranjen snajperom u glavu i na oporavku, u "miru kućnog doma". Taj Žuti bio je živa ratna legenda, rođeni vođa i ratnik bez vojne škole.
    Jedan brat u grobu, drugi ponovo odlazi natrag na bojište. To su bili ljudi bez mržnje u sebi, neupadljivi, s puno skrivenih talenata. Duhom snažni. Hrabri. Priča o Čelici i okretanju obraza prenosila se među ljudima, a sve je zapečatila njegova tragična pogibija.
    A onda je Hrvatska opljačkana. Neka Crkva odredi jedan dan u godini molitve za sve naše dušmane u povijesti, a drugi dan za naše izdajnike koji su srušili san Žutoga, Pčelice i mnogih nas. San o pravednoj Hrvatskoj. Jesmo li ga smjeli sanjati? Je li trebalo reći: uvijek će biti lopova, uvijek u svakom sistemu. Prihvaćamo svaku silu, svaka sila za vremena. Jesu li kršćani od ovoga svijeta, ili od onoga svijeta? Mala operacija srca i gotovo!
    Laku noć!

    avatar

    12.02.2008. (21:20)    -   -   -   -  

  • angelo

    Uh, dragi @ponekad uvijek - postavio si mnogo teških pitanja, tema i dilema, na koje je još teže odgovoriti da iskren čovjek pun snova bude zadovoljan...
    Treba "sanjati", ali potrebno je biti i realan - ne u smislu tzv. reality showa, u što nam gospodari kaosa pretvaraju život - nego u biblijskom smislu. Isus je doista postavio kao ideal najveći "san": Kraljevstvo Božje i Zapovijed ljubavi (prema Bogu, bližnjemu i neprijatelju), ali je isto tako bio realist, tj. znao je da čovjek u svojoj slabosti samo svojim silama ne može ostvariti uzvišeni cilj...
    Mislim da se i u ovom slučaju, kao i u slučaju Čelice, Žutoga i milijuna drugih sanjara od stoljeća sedmog, može primijeniti "recept" jednoga duhovnog čovjeka: Svi smo mi jednako slabi, bolji je onaj tko se više trudi!
    To znači da s Božjom milošću trebamo svakodnevno ustrajati u izgradnji Božjega kraljevstva na zemlji, imajući na umu da je domovina naša na Nebesima!
    Pozdrav i blagoslov!

    avatar

    12.02.2008. (23:38)    -   -   -   -  

  • tejchy

    nisam bas dobro shvatila kaj si htio reci no bilo je ok

    avatar

    16.02.2008. (16:51)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...