Komentari

glassanchi.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • delnice

    virujen da isus nije ima meku i podatnu kosu od regeneratora prije dvi iljade godina, a poanta reklame je, po meni, mala parodija, humor, ekipa, zezancija, a ne gaženje ljudi mortus pijani. to je, bit će, u nekon dilu reklame koji ja nisan vidia..
    drugo, hrvatski i srpski jezik su isti, a krstit dite ide od riči krštenje, glagloske imenice..
    treće i četvrto.. jebi ga, zaboravia san!
    :)

    avatar

    09.02.2008. (20:43)    -   -   -   -  

  • ANCHI, i to je život !

    @N@ PROŠIRENE...
    je ali KRSTITI je od KRSTA a ne KRIŽA... kužiš??? A KRST nas uče da je srpski...
    ... oni koji pivu piju su znaći trezni anti alkoholičari.

    avatar

    09.02.2008. (21:04)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    "Isusa" glumi Krešimir Mikić, vjerojatno nnaš najbolji mlađi glumac. reklama ko reklama, bitno im je da privuku pažnju - i vidiš da su uspjeli
    - dućandžije
    - krstiti - jezik nije racionalna tvorevina
    - dalje...sorry,, nisam pristalica jezičnog čistunstva

    avatar

    09.02.2008. (22:38)    -   -   -   -  

  • ANCHI, i to je život !

    @N@ ZUB...
    ma nisam ni ja čistunac ali svako malo se neki čistunac (ili ćistunac) popikne na mene.
    Onda postanem ljuta jer me uče pisanju i komuniciranju a to mi je svakodnevni posao. Pisanje bloga je meni opuštanje i ne mislim tada na Č i Ć ili znam ili NEznam. pardonček ne znam.
    Koliko je samo blogova u kojima je savršen pravopisni riječnik a čitav post nema ni početak ni kraj, neshvatljiv sadržajno. Isti takvi ispravljaju druge a pričaju "gemišt".
    Čekam velike hrvatine da mi objasne hrvatski jezik i strašno me zanima kako doma međusobno komuniciraju?.
    Možda ovako:
    molim te ljubavi dodaj mi "nožice" da porežem svoje kanđice, ili molim te dušo, srce moje hoćeš li mi donjeti "odvijač" jer mi nešto lupka ispod poklopca motora, uzput mi dodaj "tkaninu" da prebrišem "vjetrobransko staklo".Draga, nadam se da će mi "dizalo" brzo doći...
    (trljam dlančiće svoje čekajući...)

    avatar

    09.02.2008. (23:03)    -   -   -   -  

  • skaska

    Jesam li ja to dobro shvatila ili: jel Isus dijeli pivu ili piva dijeli Isusa? Anchi, lijepu ti nedjelju želim.

    avatar

    09.02.2008. (23:10)    -   -   -   -  

  • malenimoj

    meni nekako para uši vazdazeleno drveće to ti je po novom naziv za crnogoricu....
    a reklame stvarno ponekad znaju biti degutantne osobito ako ih gledaš s malom djecom, od onih za tampone pa do onih novih reklama na radiu za kondome, prošle godine za fašnik na Cvjetnom trgu jedna od maska bila je možeš zamisliti mali spermić, i svakom je dijelila pa tako i mojim mališanima kondom... sinek je skužio a curica od sedam godina pitala je a kaj je to mama....pogodi što sam odgovorila .......pitaj tatu mami to netreba...

    avatar

    09.02.2008. (23:16)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    nije jezik prćija jezikoslovaca nego moja, tvoja, naša. mogu oni, naravno, propisivati norme i to, naravno ima i svojih dobrih strana. ali tko to smije iz čistog mira i bez doborg razloga doći i rećI: ne kaže se ovako nego onako! vrebaju priliku da se naprave važni i sebi pametni. a tko meni može zbabraniti da pišem nepismen (prema njihovim kriterijima)?

    avatar

    10.02.2008. (09:04)    -   -   -   -  

  • odmak

    Počinjem od talasotrepaije. Ide od grčke rijeći thalassa- more. Tako je zamišljeno, mislim da sam nedavno negdje na sličnu primjedbu čitala objašnjenje. Inaće u Klaićevom rječniku, a vjerojatno i na googlu.

    Krstitke, krstiti se nije pogrešno. Mislim da ide i uz krštenje itd. I to sam nedavno čitala kao pravilna upotreba.

    A reklama. I mene je prvi tren štrecnula. Ali, Isusovo prvo čudo, bar po Bibliji bilo je u Kani na svadbi pretvorba vode u vino, koje je isto alkohol. Čudan početak svjedočenja Božjeg sina. Moglo je u tom trenu prevladati njegova ljudska šaljiva narav. Mislim da su se momci zaigrali. Poznajem ekipu i znam da su dobri i čestiti samo sa puno smisla za humor. Vjeruj mi tebi bi se svidjeli. A, ako su pretjerali, Bog je oprostio i zločincima pa će i njima.

    avatar

    10.02.2008. (09:31)    -   -   -   -  

  • Irida

    danas si baš otrovna..., talasna je zapravo thalassoterapy...(a to nije ni srpski ni hrvatski), pozdravček ostavljam!

    avatar

    10.02.2008. (11:41)    -   -   -   -  

  • Anara

    Nismo mislili da će naša primjedba o tome kako se treba štovati pravopis, podržati dogovor o korištenju jezika tumačiti kao atak na slobodu pisanja! Nemamo komentar!
    Samo kratko o kulturi bez želje da otvaramo raspravu je li ili nije ona posljedica znanja i obrazovanja. Civilizacija je zbir materijalnih i spoznajnih tekovina kao i načina ophođenja i ponašanja u zajednici (grupi, skupu, masi) ili samo u dvosmjernoj korelaciji pojedinaca. Dakle biti obrazovan (recimo pismen) znači stvoriti pretpostavke i za kvalitetu komuniciranja. Može li likovno nepismen čovjek razumjeti apstraktno slikarstvo jednoga Jackson Pollocka? Ne može! Danas je vrlo teško ući u neki performans bez prethodne naobrazbe, a još teže prepoznati koncept i smjestiti rad u komparativnu relaciju s drugim radovima! Znači bez obrazovanja, spoznaje i konstruktivnog promišljanja djela, koncepta ili ideje te pozicioniranja u povijesne okolnosti nema likovne kulture! Nesnalaženje u suvremenoj umjetnosti je dobar primjer kako obrazovanje i spoznaja i kultura i kulturološko nasljeđe idu zajedno! Jednom su majmunu umočili rep u boju i pustili da pljacka po platnu kako bi ismijavali apstraktnu umjetnost i Pollockov rad! Problem je u tome što su odnosi obrazovanja i spoznaje i kulture i kulturološkog nasljeđa dijalektički uvjetovani, znači mogu biti i u dijalektičkoj suprotnosti! Puno je primjera negacije negacije (jedan od dijalektičkih principa), na primjer svečenici su obrazovani u latinskom jeziku, ali to ne znači da je time spoznajno obogaćen ili da je time automatski i kulturan! Upravo ono što ti tvrdiš! (ali!) Isto tako ne može se bez razumijevanja likovnog nasljeđa (proizlazi iz obrazovanja i spoznaje) uspostaviti korelacija odnosa autora i "čitača" u likovnoj umjetnosti - što je uvjet likovne kulture! Majmunovo slikanje ne kaže ništa drugo nego o stupnju kulturološke naobrazbe onoga koji je majmunu umoćio rep u boju! Ovdje se može naći analogija s pisanjem "po volji" (tumačeno kao "tko može meni zabraniti da pišem kako hoću" s ili bez pravopisa)? Nitko, kao što nitko nije zabranio poistovjetiti majmuna s radom Pollocka osim što su protestirale udruge za zaštitu životinja! (sic!)

    avatar

    10.02.2008. (11:57)    -   -   -   -  

  • inspektor Clouseau

    Tema 1. - jesi li primjetila da pivo uvijek reklamiraju sa mladim ljudima! Uvijek! Ali pazi, pogledaj na stranim programima, tamo to nije slučaj. Kod nas jest! Koja je poruka? Vidjet ćemo za desetak petnaestak godina kad nam se napune klinike za odvikavanje.
    Tema 2. - čudan je naš jezik, i težak, jako težak. Križamo se i krstimo i slične stvari radimo ali meni je puno zanimljivije da imamo brejk, baj d vej, ivent, of i on d rekord...
    Pozdrav :))

    avatar

    10.02.2008. (17:40)    -   -   -   -  

  • uglavnombezopasna

    U samoj reklami ne vidim nista toliko lose,izuzevsi to sto Mikic glumi Isusa.
    Ne poticu nas da se alkoholiziramo,niti da poslije toga vozimo...
    Ali svejedno....
    Mislim da bi opcenito trebalo zabraniti reklamiranje alkohola,bio on prehrambeni proizvod ili ne,
    u potpunosti zabraniti.A ne da bude indirektnih pozdrava iz Karlovca,ko onih iz Rovinja od
    duhanske industrije...Pivovarski lobi je prejak da bi se mogao unistiti.Jer za vecinu,
    koncerata,nogometnih klubova,raznih natjecanja i da ne nabrajam...sponzori su
    Karlovacko,Ozujsko...

    A sto se tice hrvatskog...
    Navedene rijeci se ne mogu naci u hrvatskom knjizevnom govoru,sve ovisi od dijalekta.
    Ali u trgovini (ducanu),neces sigurno naici na paradajiz (rajcicu ili kak ju ja zovem
    paradajcica),niti na šrafciger (odvijac),Da ironija bude veca...
    cak nije ni šrafciger,nego šarafciger i šaraf...
    mi cak ne znamo ni nepravilno pricati i tu pogrijesimo,pa pricamo
    duplo nepravilno,nepravilno na kvadrat:)))

    Ah, da...i jedan komentar na ono za opatice,bilo bi dobro da umjesto kriza nose tampone
    oko vrata:)))

    Ugodan ostatak dana Anchice...

    avatar

    10.02.2008. (17:55)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Kriz; covjek se prekrzi. Hrvatski je krst =krstenje, krste se krstenici. Krizaju se krscani :))

    avatar

    10.02.2008. (18:56)    -   -   -   -  

  • greentea

    ooo,blože! tebe zbilja svašta muči! molim boga da ti do kraja života ovo budu najveći problemi koji će te mučiti. strašno.
    nisam vidjela tu reklamu...ali ako je mladić u njoj imao podužu kosu, zašto bi to trebalo značiti da je glumio isusa? otkud ti to? da li svaki muškarac s dužom kosom oponaša isusa? mislim da si to krivo shvatila.
    a, hrvatska riječ prekrižiti već ima svoje značenje koje nema nikakve veze s krštenjem djece.
    ja, recimo obično prekrižim ovakve teme već u startu, ne znam što mi sada bi...ali, možda izraz "krstiti" ne dolazi od riječi krst, nego od riječi kršćanstvo....no, i tu riječ bi po tvome trebalo promijeniti u nešto kao križanstvo ili .....kako?
    a, more i valovi se talasaju i valjaju ne brinući kako ih zovemo i vjerojatno nam se debelo smiju iz svojih provalija i dubina-možda od tog smijeha nastaju oni slini tsunamiji...opet stranjska riječ! strašno.
    mislim da bismo trebali iz hrvatskog jezika izbaciti apsolutno sve riječi koje su strane, očistiti ga temeljito i izribati kao štednjak što ribamo cilit-bengom! i što bi nam ostalo pitam se, jer samo u uvodu tvojega posta mogu se izdvojiti kao bilo strane bilo neipravno napisane riječi: kritika, tema, reklama, frižider, neznam, parodija, čovijeka, flaša....e, dalje mi se nije dalo....odustani anchi, na čistoći i pravilnosti jezika oduvijek su se lomila koplja...i na to se može reći samo jedno: dok psi laju, karavane prolaze!
    to što ti smatraš manom, ja smatram bogatstvom ovoga jezika kako god ga tko zvao.
    ali....oduvijek je bilo "čovjek", ne "čovijek", i ne znam kako da ti kažem, ali treba najprije savladati osnovne osnove da bi se moglo filozofirati.
    ajd, sad ti. iskritiziraj me. beeelj!:)))))))

    avatar

    10.02.2008. (21:06)    -   -   -   -  

  • rU

    pa sad, ispravljati nekoga u svakodnevnom govoru nije pristojno ...
    pun mi je kufer lektora amatera čiji govor vrvi tuđicama, a oni si umišljaju da govore 'književnim hrvatskim' samo zato što koriste izraze glede, zračna luka i slično ...

    slažem se s greentea, pretjerano insistiranje na 'čistoći'jezika, posebice govornog, znači njegovo osiromašenje ...

    a mučiti je od muk, kad je u osnovi riječi 'k' tada je u izvedenici 'č'
    u nas u nekim krajevima ljudi imaju nepogrješivo jezično osjećanje za č i ć, a u drugima pak ne ... tada treba posegnuti za pravopisom

    no, blog nije školska zadaća iz hrvatskog, tu se može ponašati opuštenije ...

    avatar

    10.02.2008. (21:37)    -   -   -   -  

  • indigo generation(PHOENIX)

    tebe muči hrvatski jezik. probaj otići na korčulu i sa rođenim korčulaninom ostvariti bilo kakvu konverzaciju. shvatit ćeš da hrvatski nikad nije tako sličio kineskom kao prilikom tog razgovora.

    avatar

    10.02.2008. (21:59)    -   -   -   -  

  • milicza

    Mi moramo promisliti i kako reklame utječu na nove generacije i poruke koje te reklame plasiraju..Curama je fora je biti sa nekim polukriminalcem mračnjak imidža,fora je biti sa tipom koji ima dobar auto,fora je piti,pušiti i drogirati se,fora je lako stečen novac i "simpa-coolerski" imidž koji imaju kriminalci kroz serije,filmove,spotove,pjesme, pa i reklame za telefon...Muhameda su vrijeđali u danskim karikaturama i svi se digli,cijeli svijet,a ovdje se radi izravna aluzija na Isusa i njegova čuda,to je isto sveto nekim ljudima....pogledajte oko sebe i prepoznajte signale koje ovakvim medijskim propagiranjem naše društvo šalje mladim ljudima.Sve što mi njima tako prikazujemo oni upijaju i ugrađuju u svoje obrasce ponašanja(pošto smo odgoj ionako oizbacili iz škola i vtrića---ostale su nam razno razne "kulture")Ti signali nisu nikako skriveni,oni su očiti i prepoznatljivi...Onda se čudimo i zgražamo nad današnjom mladeži.Mladi samo rade ono što smo im pokazali da je fora i simpa...ništa više.
    Što se tiče jezika kojim ljudi pišu na blogu,to je njihova osobna stvar,ima ljudi koji pišu blog sa velikim slovima,malim slovima,sa ili bez dijakritičkih znakova i ja na to gledam kao na osobni stil svakog pojedinca.
    Kako se kod mene na faksu čak i hrvatski jezik zvao "kultura govorenja i pianja",moš mislit kakvi su nam budući učitelji i odgajatelji...full smo kulturni,a o pismenosti baš i ne bih..i pri tome ne mislim na pravopis.

    avatar

    10.02.2008. (22:52)    -   -   -   -  

  • tratincicamala

    Danas su stvarno teme za razmišljanje...pozdrav ti ostavljam i laku noć želim...

    avatar

    10.02.2008. (23:17)    -   -   -   -  

  • ANCHI, i to je život !

    @N@ ANARA
    S pravopisom ili sa pravopisom???

    @N@ GREENTEA
    kad vidiš reklamu sve će ti biti jasno. Ne, nesmatram svakog tko ima dugu kosu Isusom, ali sve će ti biti jasno po viđenju.

    @N@ RU, INDIGO, MILICZA
    dobro došli u moj "ne pismeni" blogerski svijet .

    @N@ POZDRAV SVIMA
    koji me pratite, komentirate,
    pozdrav i onima koji me prate bez traga (to vi samo mislite, sve ja vidim)

    avatar

    11.02.2008. (00:27)    -   -   -   -  

  • Anara

    Anchi mi nismo jezikoznalci ali koristimo jezik u međusobnoj komunikaciji uvažavajući dogovor o pisanju! U školi smo učili pravopis hrvatsko-srpskog jezika, još i danas ga se pridržavamo nastojeći minimalizirati greške. Nismo učili riječi koje su počele nicati u novije doba kao što je u Srbiji nikla riječ "ovaploćenje" i sl., u Hrvatskoj je krenulo sa "zrakomlatom" i sl. Pravopisi novijeg datuma nisu stvoreni radi književnog jezika kao temelja komunikacije već kao politički pamfleti! Na Kubi gdje žive nacija koliko voliš i najviše prekrasnih mješanaca nije im nikako bilo jasno koja je razlika između hrvatskog i srpsog jezika! Zdrav razum nam je ukazao kako su oba jezika obična zmešancija, a bez novokomponiranih riječi potpuno razumljiva!
    Mi se držimo pravopisa koji kaže da se piše sa samo kada slijedi riječ koja počinje sa k, c, z, č, ć, s... i tak dalje... Elem, pravilno je pisati s pravopisom! Ako smo pogrešili - niko nije savršen ali zato prihvaćamo upozorenja da ubuduće ne grešimo! I liječnici pogreše, zato ih ne treba smatrati diletantima, ali je bitno da shvate svoju grešku kako se ne bi ponovila! Inače su stvarno diletanti!

    avatar

    11.02.2008. (10:37)    -   -   -   -  

  • Allba

    razmišljam kak da ti pomognem,,,nije bogzna kaj prijedlog ali pokušaj.kak vidim dobro poznaš obadva naziva ili obatri ili obačetri pa ak negdje i zapneš posluži se svim nazivima krstovima,krizevima,haubama,šoferđajbama,,,,,pa tvoj sugovornik muke nebiu imal ,nekaj bu i skopčal.joj ko zna cija je riječ skopčal?

    avatar

    29.02.2008. (12:42)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...