Komentari

zoompolitikon.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • jasMINKA

    AAAAAAA DOBRO

    avatar

    07.02.2008. (17:59)    -   -   -   -  

  • Lovro

    Na početku spominjete i veličate nacionalizam, zato jer je hrvatski, a na kraju ga opovrgavate jer je jugoslavenski! Hm!

    avatar

    07.02.2008. (18:28)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Da, međutim postoje velike razlike. Za razumijevanje je potrebno pozorno pročitati tekst, jer potrebna je koncentracija za uočiti velku razliku između tih nacionalizama, koju sam ipak jasno predočio. Ukratko onaj hrvatski lišen je etnocizma i nikoga ne ugrožava i idnosi se na Hrvatsku, a jugoslavenski je besmislen jer predstavlja nepostojeću naciju a ugrožava postojeću, ili postojeće.. a skriva se iza predbacivanja hrvatskog nacionalizma isključivo kao ustaštva, što je besmisleno, jer Hrvatski nacionalizam nije ustaštvo, jer je riječ o patološkom nacionalizmu, niti je ustaštvo "Hrvatski nacionalizam", barem po mojoj percepciji nacionalizma uopće!

    avatar

    07.02.2008. (18:33)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    Milina je čitati Vaše postove, tako i ovaj, jer uvijek sve stručno i terminološki i objektivno objasnite, mogu bez pretjerivanja reći, znanstvenim naočalama; kad bi naša vlada imala mozga, i kad naši dužnosnici ne bi bili manje, više, korumpirani, uzeli bi Vas za savjetnika, u najmanju ruku, ali upropastiteljima ne trebaju pošteni.
    Mene se dojmio jednom jedan interview s unukom od Ivana Meštrovića, Stjepanom Meštrovićem, u Globusu; inače je sociolog na jednom sveučilištu u Texasu; analizirao je nekadašnje jugoslavensko društvo, i s takvim društvom povezanim jugoslavenskim nacionalizmom po mjeri partije, i došao je do zaključka da su u bivšoj Jugoslaviji napredovali isključivo narcisoidne osobe, "narcisi", a oni pošteni su propadali (svog djeda je također označio narcisom, i naglasio da mu je djed, dakle, taj naš veliki svjetski kipar, cvao dok je živio u Jugoslaviji, a kad je emigrirao u SAD da je propao). Ja mislim da je time sve rečeno, a mogao bih samo komentirati da mi pošteni trenutno propadamo jer su nas naši jugo-narcisi na vlasti u Hrvatskoj skroz na skroz uništili psihićki sa svojim narcisoidnim medijskim tlapnjama o "antifašizmu" (onom "ispravnom" jugokomunističkom) , "nacionalizmu", kao opasnosti za čovječanstvo, o opasnosti od "Velike" Hrvatske koja je u realnosti sve manja, o "hrvatskim zločinima" u svim ratovima u povijesti itd. Mislim da ste Vi ovdje sve dobro objasnili, ali to ovima na vlasti ništa ne znači, oni ne priznaju znanstvena dostignuća nego samo vlastita dostignuća u mlaćenju prazne slame, i stjecanju materijalnih bogatstava za svoje zadnjice. Svejedno, hvala što ste nekima objasnili da hrvatski nacionalizam nije hrvatska atomska bomba, namijenjena za bivše komuniste, i Srbe, nego da je to najnormalnija društvena pojava kao u svim drugim zemljama, samo što se uvijek nađu neki šovinisti i karijeristi koji gunđaju; na pr. kada je Njemačka organizirala posljednje svjetsko nogometno prvenstvo, u Europi su ostali zapanjeni koliko njemačkih zastava, ne samo na stadionima nego i na ulicama sa desecima tisuća njemačkih nacionalista koji su vijorili tisuće njemačkih nacionalnih stijegova; gunđali su dakako britanski tabloidi i ekstremna ljevica u Njemačkoj (Die Linke) ali to njemačko društvo i vlast nije navelo da revidira ponašanje svojih građana jer smatraju da je nacionalizam normalan i potreban za jedno društvo koje se razvija. Samo zli jezici će reći da je to prva stuba do nacizma; ne ako je društvo demokratsko i ako funkcionira pravna država, i ako se vodi računa o socijalnoj pravdi; to je danas slučaj sa Saveznom Republikom Njemačkom. Naravno da ću ovaj post još jednom pročitat jer je odličan!

    avatar

    07.02.2008. (22:27)    -   -   -   -  

  • goluma

    “…da se njihov stoljetni životni prostor stoljećima smanjuje,”
    Zivo me zanima koji to zivotni prostor nam po Vama neprikosnoveno pripada a koji je eto kroz stoljeca izgubljen bilo mirnim putem ili ratovima? Dali smo mi Hrvati, kad smo dosli u sedmom stoljecu na Balkan, zatekli nenastaljenu zemlju na kojoj se danas prostire Hrvatska ili je netko tu vec bio? Dali je taj netko polagao pravo na tu istu zemlju na koju smo mi dosli (nepozvani), ili smo im je mi dali u zakup do stoljeca sedmog? Ako smo je mi macom oteli, onda se i drugi imaju pravo pozvati na isti argument, mac naime. Ili?
    Nije valjda da se erozija tla okrivljuje za smanjenje zivotnog prostora?

    Optuzivati YU nacionalizam “…onaj kancerogeni element koji priječi demokratski razvitak novoga hrvatskoga društva, ali i nacije u konačnici.” je nase tipicno trazenje zrtvenog jarca. Uvijek je netko drugi kriv za sve nase probleme, ili su to ostatci komunizma, ljubomorni i pohlepni susjedi, zavjera medjunarodne zajednice, pristrani sudci…
    Kojim pouzdanim metodama i tko bi to bio pozvan prstom pokazati na “neprijatelje drustva” (omiljena fraza svih totalitarista).
    Zabranjivati djelovanje politickih subjekata samo zato jer se s njima ne slazemo je totalitaristicki nacin. Demokracija dozvoljava svima pravo na politicko djelovanje (svima koji ne pozivaju na nasilje) i kroz mehanizam izbora regulira stanje, odredjuje buducnost, ekonomsku i politicku nekog drustva.

    Politicki obojan i huskacki post, nazalost moram reci. Sasvim u suprotnosti sa opisom bloga o objektivnom i nepristranom komentiranju.

    avatar

    08.02.2008. (03:59)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Primjerice, u jednom djelu povijesti smo ostajali bez Istre, bez Dalmacije i otoka, bez Međimurja, bez Baranje, bez Bosne i Hercegovine, bez Boke itd., itd., to su povijesni fakti. Kada su došli Hrvati su se nastanili nisu osvajali zemlju, iz postojećeg stanovništva i nastanjenog krenula je geneza.

    Pozivaš se na demokraciju koja svima dozvoljava slobodu djelovanja, a istodobno moje mišljenje drugačije od svoga ne prihvaćaš, dovodiš ga u vezu sa totalitarizmom i sl.. Upravo o tome sam i pisao u tekstu, drugačije mišljenje se dovodi u vezu sa totalitarizmima, čudi me kako samo nisi spomenuo riječ fašizam. Ali ne pušim te fore!

    Dakle, demokracija dozvoljava svima političko djelovanje, ali isto tako svima, kao i meni da uočavam kakvo je to djelovanje, što je po tebi element totalitarizma, što je pak dovoljan razlog da se zapitaš što govoriš. Ne znam o kakvom zabranjivanju političkih subjekata govoriš; to si ti rekao!

    Sa pozicije jugoslavena da, post bi mogao stajati kao hušački, no sa pozicije osviještenog demokratskog Hrvata riječ je objektivnom pogledu na stvari. Drago mi je da se u suštini slažemo da smo protiv nacionalizma u onom kontekstu kojeg većina percipira na sam spomen te riječi, tebi očito smeta hrvatski nacionalizam, meni jugoslavenski, što mnogo govori (više o tebi) s obzirom da ipak živimo u nacionalnoj državi koja se zove Hrvatska!

    Lijep pozdrav!

    avatar

    08.02.2008. (09:43)    -   -   -   -  

  • Minja

    Istina, stvari koje se u Hrvatskoj smatraju nacionalizmom graniče sa bizarnošću, 50 godina su ubijali naciju, zar su odjednom prestali, ne bi rekao!

    Dok je u SAD-u općeprihvaćeno svakodnevno pjevanje nacionalne himne ili podizanje zastave u školama ili na radnim mjestima, u Hrvatskoj bi takvi postupci, u stvari same inicijative takvih čina bile okarakterizirane sa neizbježnom dozom ironičnih i sarkastičnih verbalnih tendecioznih akrobacija i naslada kao podzemno djelovanje hrvatskih ultranacionalističkih snaga.

    avatar

    08.02.2008. (12:36)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Evo ga na.. građanska udruga zahtijeva povratak imena Kazališnog trga, jer smatra da Broz ne zavrijeđuje da spomenuti trg nosi njegovo ime, zbog zločinačke prošlosti, a antifašistička udruga kod predsjednika izjavljuje da su to zahtijevaju Ustaše u čemu ih predsjednik podržava i u svom sltilu dodaje: "to je simptom oživljavanja onih snaga koje žele redizajniranje povijesti Drugog svjetskog rata i naknadno pretvaranje pobjednika u zločinca, a poraženih u pobjednike."

    Upravo ono o čemu sam govorio, s ciljem ostvarivanja normalnoga društva, lišenog bilo kakvog totalitarnog i zločinačkog konteksta s jedne strane, s druge strane pojavljuju se udruge koje to ostvarivanje priječe, odnodno protive mu se minimalizirajući suprotnu stranu fašističkim etiketama!

    50 godina isprobavana formula!

    avatar

    08.02.2008. (15:18)    -   -   -   -  

  • CRNI BLOG KOMUNIZMA

    ... I ne samo to. Pravi je "biser" Titovih komunista u audijenciji kod poglavice svih komunističkih antifašista bio kad su u žalopojki se požalili da krim-policija ispituje neke njihove članove (zbog osnovane sumnje da su 1945. počinili ratne zločine), i, kako su naglasili, da ih to "podsjeća na ustaške metode od 1941. do 1944." (a četiri mjeseca i kojih nekoliko dana u 1945. ne, ili). Nevjerojatno je u kolikoj mjeri su ti relikti jugoslavenskih nacionalista sposobni izmišljati, jer ispada da ih je zagrebačka krim-policija fizički mučila.

    Što se tiče povijesnog hrvatskog prostora koji se topi, kad su Hrvati došli na prostor između Drave i Jadrana nije bilo državnog ustrojstva nekog naroda osim što je taj prostor spadao pod Istočnorimsko carstvo koje je bilo sretno zbog dolaska Hrvata jer su ih oslobodili od avarske opasnosti (središte Avara je područje današnjeg hrvatskog grada Obrovca). Hrvati su starosjediocima i autohtonim Ilirima u Dalmaciji, kao i slavenskoj masi na tome području, nametnuli svoje ime, a od Slavena preuzeli jezik, i to se zove etno-geneza (istim načinom su Bugari nametnuli slavenskoj većini na bugarskom prostoru svoje ime a od njih preuzeli slavenski jezik). Etnička braća su Srbi i Rumunji jer su oba naroda slavenskog podrijetla samo što su Rumunji preuzeli jezik romaniziranih Ilira (Romana) dok Hrvati i Srbi imaju u etničkom smislu gotovo nikakvih dodira odnosno nije došlo do etnogeneze između Hrvata i Srba. U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu postoji "Diplomatički zbornik" u kojemu se nalaze dokumenti-dokazi o tome da je na pr. prostor između Une i Vrbasa bio još u 16. st. hrvatski prostor jer su gradovi Bihać i Jajce bili hrvatski, a poslije se u turskim diplomatskim spisima spominje prostor od Une do Vrbasa, u današnjoj BiH, kao "Turska Hrvatska", a taj prostor su Hrvatima oružjem i agresijom oteli Turci (Osmanlije). Istočni Srijem i Zemun su oteli Srbi uz pomoć jugokomunista, onih istih što su danas pohitali do Mesića po "antifašističku" pomoć (vjerojatno po onoj Mesićevoj: nebojte se štuka-aviona, nas i Rusa 300 milijona" :-)

    avatar

    08.02.2008. (22:58)    -   -   -   -  

  • goluma

    @ zoom.Ti se pozivas na Hrvatske kraljeve i zemlje koje su oni osvojili. Kako bi bilo da se svi europski narodi pozovu na svoje maksimalne prostore kojima su vladali nekad u povijesti. Galaksija bi bila pretijesna da utazi sve apetite.. Nego, kad smo mi to vladali BiHom poslije Zvonimirove smrti? Ako i jesmo to je bilo zbog politicke volje i razloga onih koji su nama vladali do 1991.

    Tvoja “demokraticnost” najbolje se vidi kad “Jugoslavenski nacionalizam” nazivas kancerogenim elementom.
    Jer vidi, koristis isti rijecnik kao komunisticki totalitaristi koji su tako nazivali Hrvatsku borbu za opstanak. Govoris o kancerogenom elementu, sastavljenom od novonastalih političkih stranka, individue pojedince, intelektualce, grupe i udruge građana. Takav elemenat ugrozava hrvatsku naciju te stvara devijantno drustvo.

    Stravicna usporedba, koja budi nadublje strahove u covjeku, a ovakav huskacki egzibicionizam ih potencira do krajnjih granica.
    Reci ces da pretjerujem, ali tko da ostane ravnodusan na takvu opasnost. Kako ostvariti normalno drustvo sa takvim oboljenjem. Ti si ih razotkrio, skoro cak prstom pokazao koga treba tretirati, “novonastale političke stranke, individue pojedince, intelektualce, grupe i udruge građana, od kojih svi imaju iste ili slične stavove o društvenim ili političkim pitanjima, a koji često podliježu komunističkoj totalitarnoj ideologiji”. Nista lakse nego se baciti kamenom.
    Sto nam je dakle ciniti sa tim kancerogenim tkivom? Naravno da presucujes, ali nagon za opstankom je jak.
    Koja je prva asocijacija? Pa tu se radi o najtezem oboljenju. Akcija mora biti hitna. Cijena nije vazna, jer preveliki je ulog u igri. Kako, sto sad? Noz, zar ne? To treba odstraniti, bez milosti. U humanijoj verziji, te ako je moguce, izopciti iz drustva .
    Da, u tu grupu si svrstao i mene. Mada nista neznas o meni, tek toliko da se neslazem sa tvojim postom. No, i to je dosta, samo neslaganje s tvojim idejama i dignoza je poznata. Kancerogeni element. Tretirati. Demokraticno, uistinu.
    Nevjerovatno je kojom lakocom potlaceni postaje tiraninom, progonjeni goniteljem.

    avatar

    09.02.2008. (10:00)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Dolaskom Hrvata na ova područja ista nisu osvajana, već su se Hrvati nastanili na dotično područje. Kraljevstva se stvaraju nekoliko stoljeća kasnije, a nacionalne države tek u 19. st. (Hrvatska prije 15 godina).

    Da li je i doktor koji nekome uspostavi dijagnozu karcinoma također totalitarist, gluposti pričaš. Ono što želim reći jest da ni najmanje nije bitno kako se i na koji način nešto naziva, bitan je sadržaj!

    U nikoga ne upirem prstom, naime uopće ne govorim o nekakvim "unutarnjim" ili bilo kakvim drugim neprijateljima, niti tako kategoriziram ono djelovanje koje nije povoljno po "hrvatsko". Naime u tekstu spominjem društveni fenomen postkomunističkih jugo zemalja, konkretno riječ je o fenomenu kojeg označava stav koji idealizira ukupnu ekonomsku, kulturnu, društvenu i političku situaciju u socijalističkoj Jugoslaviji, što je pretpostavka za destruktivan stav prema svakoj novonastaloj, konkretno demokratskoj situaciji u punom smislu riječi demokracije, ne u smislu demokracije samo kada se o "njima radi".

    Da sažmem cijeli tekst; "teorija" je jako jednostavna - u Hrvatskoj postoji otvorena tendencija prenošenja mjera jugoslavenskoga društva i nacije na današnje društvo koje se očituje kroz političko, kulturno i svako drugo društveno djelovanje, koje onemogućava razvitak novoga društva. A što uključuje to djelovanje; sve ono što isključuje novonastalo stanje. Pa ti sad razmišljaj!

    Lijep pozdrav, do komentiranja!

    avatar

    09.02.2008. (11:32)    -   -   -   -  

  • anonimac

    Ne razumijem kako hrvatski nacionalizam može biti pozitivan a jugoslavenski negativan?
    Za mene je bilo koja vrsta i bilo koji oblik nacionalizma negativna pojava. Jer ti time veličaš svoje, a nerijetko se dešava da pritome blatiš tuđe. kod hrvatskog nacionalizma je zanimljiva pojava ta da se blati srpski narod i optužuje ga se za sve nesreće koje su bile i koje su sada u Hrvatskoj državi. Problem je taj da se taj hrvatski nacionalizam u mladih javlja u obliku ustaštva. mladi danas ne razlikuju ustaštvo i ljubav prema domovini. iz nacionalizma se rađaju samo negativne i pogubne zamisli i njime se truje um ljudi. Nacionalizam nije ništa više od komercijale i ispiranja mozga. Lijepo je voljeti i poštovati svoje, no to nije nacionalizam. To nije nacionalizam kakav se na našim prostorima prakticira.
    a jugoslavenski nacionalizam ja bih nazvao nostalgijom koju u sebi nose ljudi koji osjećaju i vide razliku između sadašnjeg i ondašnjeg sustava. I ne može ugroziti današnji sustav, to je nadasve besmisleno.

    avatar

    09.02.2008. (12:45)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Napokon normalan komentar sa "suprotne strane"! Drago mi je što mogu odgovoriti na prvo pitanje, čekao sam da to netko uoči. Naime o čemu se radi; jako je jednostavno; hrvatski nacionalizam pretpostavlja stvarnu hrvatsku naciju na vlastitom nacionalnom prostoru, ne na tuđem i ne poništavajući bilo koju drugu naciju, dok onaj jugoslavenski pretpostavlja jugoslavensku naciju sustavno namećući istu praktički na ne domicilnom području, jer je umjetno stvorena, negirajući stvarnu i postojeću naciju, što nikako nije prirodno.

    Da to je problem kod nacionalizma, tanka je linija između toga da blatiš "tuđe" i da poštuješ svoje. Što se tiče blaćenja srpskog naroda, ne bih rekao da se istina može okarakterizirati kao blaćenje. Uzevši u obzir povijesne ali i aktualne činjenice takav stav prema srpskom narodu je očekivan, a rekao bih i prirodan. Ništa drugačiji nije bio niti prema Mađarima, Austrijancima itd., ali i obratno.

    Slažem se; to je uistinu veliki problem, isticanje hrvatskoga nacionalizma u ustaškom obliku. Ne mogu zamisliti da recimo danas Njemci svoj nacionalizam temelje na Hitleru i veličaju istog - to je pogubno.

    U tom kontekstu i jesam predstavio jugoslavenski nacionalizam, kroz društveni fenomen, ili nostalgiju, kako hoćete, a ne slažem se da on ne može ugroziti današnji sustav - najbolji primjer je današnji događaj na Trgu maršala Tita; skupina ljudi protivi se lustraciji javnoga prostora dočim one koje su za lustraciju istog nazivaju fašistima. Nadam se da ćete se složiti da fašizam nije uklanjenje totalitarnih elemenata koje je cijeli svijet osudio iz javnoga života. Što je to nego priječenje ostvarenja normalnoga društva!

    Takvih događaja u budućnosti biti će sve više; jer naprosto je nedopustivo graditi društvo na toleriranju zločina, ma sa čije strane oni bili počinjeni, što će u konačnici rezultirati podizanjem opće svijasti na normalnu razinu, što se danas u Hrvatskoj priječi - iznio sam očit primjer!

    Pozdrav!

    avatar

    09.02.2008. (19:39)    -   -   -   -  

  • anonimac

    Hmm.. Ja nisam sa 'suprotne strane'
    Mislim da nitko sa 16 godina ne može imati stranu kojoj pripada.
    I ne dopuštam si takvo što. Jer, to su sve opredjeljenja naših roditelja a ne nas samih.
    Ja samo govorim ono što mislim i ono u što sam se sama uvjerila.
    Ako u osnovnim školama se javlja upravo onaj najgori oblik nacionalizma (nije da postoji pozitivan) onda se imamo o mnogo čemu zapitati.
    A pošto ja sama smatram da je nacionalizam bilo koje vrste loša stvar, tako smatram da ga se miješa sa istinskim domoljubljem.
    Domoljub i nacionalist nije isto.
    I dok je domoljub netko tko voli svoje, a poštuje tuđe, nacionallist je onaj koji pod svaku cijenu čak i neopravdano veliča svoje, a blati tuđe!!!

    Nostalgija ne može ugroziti postojeći sustav, ne može ni neka politička organizacija, a nebi ni prosvjedi pomogli, jer naša država je sva korumpirana, na sve strane podmićuje nekoga, i nitko ne radi ništa u interesu svoje stranke / naroda / ili države same!!!

    Svi naši političari gledaju samo i isključivo svoju korist, nije nikoga briga koliko je ljudi nezaposleno, nitko ne gleda na obrazovanje, nitko ne gleda na životni standard stanovništva.
    Nacionalni ispiti su uvedeni očito samo pred izbore, kako bi se prikupile simpatije glasača, a sada koliko nas obavještavaju u školi, će ih ukinuti. Što je meni nezamislivo. Nacionalni ispiti su ne samo dobar način provjere stečenog znanja kod učenika kao pojedinca, ne samo dobra priprema za državnu maturu koja je već uvedena, i koja je svima nova, već su i dobar pokazatelj koliko je naše školstvo razvijeno i koliko profesori na školama obavljaju svoj posao.
    Zaposlenost - nikoga nije briga, obrazovani ljudi teže dolaze do posla od onih koji su jedva ili nisu uopće završili faks od onih koji imaju dobru vezu!!
    To je tragedija, i bez pravih moralnih vrijednosti, pravih i osnovanih uvjerenja, poštenja mi nemamo o čemu pričati u ovoj našoj državi!
    Domoljub je i teško biti u ovako ustrojenoj državi koja ti ne pruža ono osnovno, a pritom ju čak ni nije briga.

    avatar

    09.02.2008. (22:30)    -   -   -   -  

  • ...

    @ anonimac
    Država - to smo mi

    avatar

    12.02.2008. (12:31)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Jugoslavenski je nacionalizam negativan jer ima nasilnički odnos prema drugačijem. On je stvoren od komunističkog jednoumlja, velikosrpske ideologije i balkanskog primitivizma i mitomanije. Bitno je antidemokratski i ima golemo totalitarno nasljeđe. Izvrsno zapažanje u tekstu o 50 godini isprobanoj formuli.
    Napomenuo bi još da je Hrvatska u ratu bila žrtva ne samo velikosrpske nego i integralnojugoslavenske agresije, da je armija jugoslavenskih simbola napadala Hrvatsku i da je kojim slučajem rat izgubljen nova država zvala bi se vjerojatno Jugoslavija.
    Iako poražen u ratu, jugoslavenski nacionalizam obnovio se pod krinkom ljudskih prava i Europe i na isti siledžijski način se odnosi prema protivnicima.

    avatar

    13.02.2008. (08:47)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Da se razmemo, postoji nacionalizam (pozitivna kategorija) i šovinizam (negativna kategorija). To nisu samo jezične formulacije već dva različita pojma iako između njih postoji djelomična sličnost.U tom kontekstu ono što nazivaš Jugoslavenskim nacionalizmom zapravo se naziva Jugoslavenskim šovinizmom. S druge strane, jugoslavenstvo je na žalost 'lansirano' u Hrvatskoj i od hrvata pa se na kraju, kao svaka nakaradna ideja, moralo obiti o glavu onima koji su ga 'lansirali'.

    Bilo bi zanimljivo analizirati kako je sa jugoslavenstvom sada nakon krvavih ratova koji su, između ostaloga, direktna posljedica jugoslavenske ideje?

    avatar

    14.02.2008. (18:11)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    U biti da, no nisam ga želio nazvati šovinizmom, jer je u biti jugo nacionalizam kroz svoje djelovanje putem dostupnih upravljačkih mehanizama legitiman ali besmislen jer pretpostavlja nepostojeću naciju čije postojanje poništava stvarnu postojeću naciju.

    avatar

    15.02.2008. (13:08)    -   -   -   -  

  • my-forum.kicks-ass

    SUPER BLOG, SVIDJA MI SE

    posjeti moj :)

    www.my-forum.kicks-ass.org

    avatar

    16.02.2008. (14:56)    -   -   -   -  

  • goluma

    Uh, skroz zaboravih na odgovor koji dugujem.
    A pocet cu komplimentima, jer to lijepo ponasenje nalaze, ai ti si bio siroke ruke.
    Glupa i tupasta je tvoja tvrdnje da su Hrvati dosli na Balkan s gitarom u ruci pjevajuci “Give Peace A Chance” i cvijecem u kosi, motajuci jointe.
    Hrvati i Avari su zajedno rusili Salonu (danasnji Solin) oko 629 godine. Kad su tako nenasilnicki poravnali Salonu, mos mislit kako su prosla ostala naselja na tom miroljubivom pohodu. Nepoznavanje ovakvih elemantarnih cinjenica je ogromna supljina u obrazovanju, sto jednom pozitivnom nacionalisti nije nikako na diku i slavu, ili sto je vrlo vjerovatnije, jeftino i prozirno manipuliranje cinjenicamas tvoje strane. Nego, jos jednom, kad je to Bosna bila Hrvatska?

    Jos gluplja je analogija sa lijecnikom.
    Doktor (lijecnik) je YU atavizam, karcinom, da se posluzim tvojom logikom, kojega treba odstraniti da se nacionalno bice moze slobodno i zdravo razvijati.
    Navodis vodu na moj mlin. Ako si ti lijecnik, a pacijent Hrvatska, i ako se uspostavi dijagnoza karcinoma, nije li onda logicno da se taj isti karcinom MORA OSTRANITI PO CIJENU ZIVOTA. HALO!!!!!
    Ideje, vec kakve jesu, slobodno moraju kolati demokratskim drustvom, i u trzisnoj utakmici na biracima je da izaberu jednu od ponudjenih opcija.
    Tko bi to trebao biti autoritet koji ce reci, ovo moze a ovo ne. Mislis mozda na avangardu drustva (komuniti su si tako tepali)? Ti to ocigledno nekuzis.

    U komentaru kazes, “…u biti jugo nacionalizam kroz svoje djelovanje putem dostupnih upravljačkih mehanizama legitiman ali besmislen…”. Besmislen nije isto sto i kancerogen. Ti to vrlo dobro znas, ali ipak sijes strah. Zar sumljas u Hrvate da nisu u stanju prepoznati besmislice ili mislis da smo narod glupana (opet tvoj omiljeni kompliment), kojeg se moze prevesti zednog preko vode? Ako smo glupani, onda zbilja tu treba neko tko ce nas voditi ovekve blesaste.

    Bjeloruska poslovica kaze, “Kad je stijeg u ruci, pamet je u trubi.”
    Ajde malo razmisli. Pozdav.

    avatar

    18.02.2008. (06:06)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Može ovako; kada na temu "Dolazak Hrvata" napišeš tekst vrlo rado ću argumentirano pobiti tvoje tvrdnje. Vidim da to neće predstavljati ni najmanji problem. Do tada; drži se teme.

    Na ostatak komentara nije vrijedno replicirati, bez uvrede - probaj nešto smisleno i konkretno napisati. Rečenice su ti jako nerazumljive, pune metafora, oksimorona, hiperbola itd., tako da se teško može razaznati što je pjesnik u stvari htio reći.

    Pozz!

    :)

    avatar

    18.02.2008. (14:24)    -   -   -   -  

  • goluma

    Ne razumijes dobro, al’ zelis da mi kazes (ha, ha , ha), da napisem domaci rad na temu "Dolazak Hrvata", ha, ha, ha. Jeftin trik, moram reci, pa ipak, valja ti pokusati. Razumijem to. Isto tako razumijem da ti izmice tlo pod nogama. Ono, lako je dokazati ako se moze, kako smo mi (Hrvati) dosli tu gdje smo sad i koje su to nase zemlje. Recimo ovako, ja zastupam ono sto mozes naci u encikolopedijama o toj temi, a di su tvoji argumenti. Posumljao sam da ces shvatiti dio o karcinomu, i bio u pravu.

    Ovakav dialog s tobom podsjeca me na neke scene iz djetinjstva. Znas ono kad bi netko od klinaca dosao sa novom igrackom, pa bi ga svi zicali da im da se malo poigraju sa istom. Tada bi taj klinac cijelo vrijeme odugovlacio, te zbog ovog, te zbog onog razloga, uglavnom, nije je htio pustiti iz ruku. Onda bi oni poslije dugo vremena frustrirani, jer je bilo ocigledno da im je nece posuditi svasta izgovorili vlasniku igracke. E, to je upravo ono sto je on cekao, bilo kakav razlog da im je ne posudi (sto mu je zapravo i bila prvotna namjera) i to bi obicno popratio rijecima, “Mislio sam vam posuditi, ali sad kad ste mi to rekli, bas necu!”
    Meni nacija nije profesija, a to je mozda glavni razlog zasto se nakuzimo. Ipak u dobrom duhu ja cu tebi predloziti isto sto i ti meni.
    Napisi post gdje ces taksativno nabrojiti karakteristike YU nacionalizma, njegove nositelje (stranke, udruge, pojedince i sponzore) i nacin kako bi ti rijesio taj drustveni “karcinom”. Ispricavam se na rijecniku ali samo p...e generaliziraju.
    Takodjer post o zemljama, koje nama Hrvatima ,po tebi pripadaju, po Bogu i narodu. Zemlje na koje polazemo i imamo etnicko, povijesno i koje sve vec ne pravo.
    Ne ucinis li to, onda moram reci da se radilo o triku. Ajde razuvjeri me, molim te!

    avatar

    20.02.2008. (03:53)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Proguglaj malo o netiketu! Pričaš o svemu samo ne o temi!

    avatar

    20.02.2008. (20:59)    -   -   -   -  

  • marko

    goluma...koje nama Hrvatima ...
    haha i još se usuđuješ Hrvatom zvati

    avatar

    18.03.2008. (00:30)    -   -   -   -  

  • ?!?!?!?!

    Patriotizam je preferiranje objektivnih interesa nacije.
    Nacionalizam je skup glupih praznovjerja o navodnoj superiornosti vlastite narodnosti u usporedbi s ostalima, što onda opravdava etnička čišćenja, rasizam i slično.
    Nacionalisti su gamad.

    avatar

    10.01.2009. (23:52)    -   -   -   -  

učitavam...