Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Teine budalaštine

    Na odricanju i postu ću aktivno poraditi, a pomaganje drugima mi je svakodnevna mantra, no sada ću nastojati biti još aktivnija

    avatar

    06.02.2008. (01:17)    -   -   -   -  

  • ponekad, jedva, možda

    Jednom sam jednom našem mladom, veselom i otkačenom popu spomenuo jednog njegovog prethodnika, koji se jako žrtvovao
    za narod i bio je omiljen i poštivan.
    Taj nije mijenjao automobile, nije živio luksuzno, nego jadnije od zadnjeg siromaha, itd. Činilo mi se da je to bio uzoran svećenik.
    Rekao mi je ovaj mladi, da je čuo za staroga, ali da je taj obolio,
    a da on želi doživjeti starost.
    A tko mu može zamjeriti?
    Evo, danas čitam u Jutarnjem o našem misionaru koji je u Ruandi ubijen.
    Taj podatak mi je bio nekako poznat, ali nisam nikada čuo da je taj naš čovjek
    spasio toliko ljudskih života
    po cijenu gubitka vlastitoga.
    Znao je da bi ga mogli koknuti, ali dao se sav za te ljude tamo.
    Ima nas svakakvih.
    Ja volim davati, ali volim se i isticati.
    Ako je tako, onda je dobro samo onome kome dajem,
    a ja gubim i materijalno i duhovno.
    Kad je već tako, onda mi je lakše ništa ne davati.
    Ma šalim se,
    iako me prođe jeza od profesionalnih prosjaka i narkomana.
    Pozdrav i na spavanje!

    avatar

    06.02.2008. (01:33)    -   -   -   -  

  • ~~~javafrendice~~~

    voljela bih da svratite na naš blog

    avatar

    06.02.2008. (08:34)    -   -   -   -  

  • ~~~javafrendice~~~

    BAY!!

    avatar

    06.02.2008. (08:35)    -   -   -   -  

  • angelo

    @Tea, važno je da Korizma bude duhovno što plodonosnija... samo ustraj u vježbanju...!

    @ponekad, bez obzira na vrijednost darivanja, ali zar u licemjerno farizejstvo ne spada i ovaj cirkus oko zgb-Trudionice.
    Ne slažem se nimalo i gotovo nikada s Vedranom Rudan, ali ima pravo kad kaže da će na toj "prostačkoj akciji zaraditi sponzori, oni koji od građevinara dobiju mito, političari, banka, telefonska kompanija..."
    Naime, ako jedna banka - koja ostvaruje milijunske iznose čistoga profita - samoreklamerski uplati npr. nekoliko stotina tisuća u humanitarne svrhe i to objavi cijelom svijetu... ako jedna tvrtka - koja ostvaruje slične profite - svako malo pozove novinare i fotaće da poprate njihovu akciju darivanja paketića nekom vrtiću časnih sestara... ako - primjera je mnogo... zar to nije upravo tema o kojoj i Papa govori na temelju evanđelja...!
    Pozdrav svima!

    avatar

    06.02.2008. (10:02)    -   -   -   -  

  • mmx1

    Kako se sa trećom točkom (skrovitost, ne smijemo se hvastati dobrim djelima, izbjegavati da pomoć postane sredstvo vlastite promocije) slaže običaj da svećenici pred kraj mise čitaju popise donatora, sa punim imenima i iznosima koje su dali crkvi? Konkretno, to se događa (najmanje) već četiri godine u župi Posušje, na misi za blagdan Velike Gospe.

    avatar

    06.02.2008. (10:51)    -   -   -   -  

  • supkulturni

    "oboružani molitvom, postom i milostinjom", don Anđelko, ne zvuči li to nezgrapno, više militaristički no evanđeoski. Vjerujem da se netko izgubio u prijevodu :)

    avatar

    06.02.2008. (11:52)    -   -   -   -  

  • angelo

    @mm, nije to nikakva posebnost jer je to običaj u mnogim župama - tu su svećenici nemoćni jer narod (eto demokracija u crkvi!) tako traži. Neki smatraju da je to poticaj i drugima da se uključe, a drugi negoduju kao i ti... Eto... ipak je to sve u uskom krugu, za razliku od neke tv-reklame...

    @sup, to ti je samo slikoviti način izražavanja preuzet iz Biblije, ništa dakle militarističko - ovdje je naglasak na MILI, a ne na ostatak riječi (šalim se, u kontekstu "izgubljenosti u prijevodu")...

    Pozdrav!

    avatar

    06.02.2008. (12:19)    -   -   -   -  

  • angelo

    BIBLIJSKI POTICAJ DANA

    "Tebe je Gospodin, Bog tvoj, izabrao da među svim narodima koji su na zemlji budeš njegov predragi vlastiti narod, jer vas Gospodin ljubi i drži zakletvu kojom se zakleo vašim ocima. Stoga vas je Gospodin izveo jakom rukom i oslobodio vas iz kuće ropstva, ispod vlasti faraona, kralja egipatskoga. Zato znaj da je Gospodin, Bog tvoj, pravi Bog, Bog vjeran, koji drži svoj Savez i milost svoju iskazuje do tisuću koljena onima koji ga ljube i drže njegove zapovijedi" (Pnz 7,6.8-9)

    "Sa strahom i trepetom radite oko svoga spasenja! Da, Bog u svojoj dobrohotnosti izvodi u vama i htjeti i djelovati. Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja da budete besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu" (Fil 2,12-15).

    Riječ je Gospodnja!

    avatar

    06.02.2008. (12:20)    -   -   -   -  

  • angelo

    RAZLIKA između RI-karnevala i RIO-karnevala

    Katolička informativna agencija jučer je objavila sljedeću vijest:

    Župnici i svećenici riječkog Prvostolnog dekanata, okupljeni u župi sv. Nikole Tavelića na Krnjevu 4. veljače na redovnoj mjesečnoj dekanatskoj sjednici uputili su prosvjedno pismo organizatorima Riječkog karnevala, Turističkoj zajednici Grada Rijeke.

    "Još uvijek pod dojmom onoga što smo dan ranije čuli i vidjeli na riječkom Korzu kojim su prolazile razne karnevalske skupine, a sve prenosili naši mediji, upućujemo Vam, kao organizatoru Riječkog karnevala, u svoje ime i u ime vjernika katolika naših župa, od kojih nas mnogi zbunjeni nazivaju i susreću, prigovor i prosvjed zbog bogohulne psovke koju je izgovarao papin lik u karnevalskoj grupi iz Kostrene, a voditelji (Krmpotić – Ferlin) u radijskom i televizijskom prijenosu ponovili tako da su je mogli čuti i oni koji su karneval pratili posredstvom radija i televizije. Isti prigovor i prosvjed upućujemo i zbog nemoralnih normi i poruka koje je u svom nastupu objavila karnevalska grupa iz Mošćenica.

    Pitamo se: Kakav je to grad i sredina gdje se najveće svetinje većine stanovnika mogu tako prostački izrugivati? Kamo nas sve to skupa vodi? Kakvu poruku o sebi šaljemo drugima, npr. turistima koje pozivamo i očekujemo? Doista je žalosno i zabrinjavajuće da se ni razveseliti ni nasmijati ne znamo a da jedni druge teško ne uvrijedimo. Vas kao organizatora pitamo: Kako je moguće da razni prostaci i bogohulnici mogu naći prostor u Vašoj smotri?

    Tko su predvodnici tih skupina koji takvo javno prostačenje i vrijeđanje planiraju i dopuštaju? Može li doista na Riječkom karnevalu svatko nastupiti, a da nikoga ne informira s kakvim će programom nastupiti? U uljuđenom društvu postoje pravila i norme ponašanja te odgovornost za one koji ih krše. Postoje li takva pravila i takve norme za Riječki karneval, ili je njegovo pravilo da pravila nema", ističe se u pismu riječkih župnika i svećenika koje je potpisao dekan Prvostolnog dekanata fra Stanko Dodig.

    Za razliku od Riječana, na velikom svjetskom cirkusu u Rio de Janeiru jedna je ekipa za povorku pripremila scenu s Hitlerom i logorašima, na što su s razlogom odmah reagirale židovske organizacije i ostale građanske udruge, smatrajući to višestrukom uvredom. Jasno, scena je odmah povučena...

    U Rijeci sigurno neće nitko "povući" posljedice za navedeni uvredljivi ispad. Tako je to kod nas već desetljećima - primitivno shvaćanje demokratskih sloboda bez odgovornosti, a pljuvanje po Crkvi i vjeri smatra se (u nekim glavama) još uvijek poželjnim i "društveno korisnim" kao u doba komunizma.
    To je znak procesa tranzicije u rikvercu!

    avatar

    06.02.2008. (15:40)    -   -   -   -  

  • supkulturni

    Uh, kod tih karnevala, tih stupidnih povorki zamaskiranih imbecila, malograđana i idiota najšireg spektra, najtragičnije je to što tim nesretnicima kronično nedostaje - humora. Mislim da je zabavnije gledati u plafon.

    avatar

    06.02.2008. (17:18)    -   -   -   -  

  • ponekad, jedva, možda

    Ovo oko Trudionice mi je zalosno utoliko sto bi drzavi bolnice, staracki domovi, skole, vrtici i sl. ustanove bez kojih se ne moze morale biti drzavni prioritet. Lijepo je i graditi drustvo solidarnosti i ljudi se rado odazivlju, jer ako necemo sami, nece nam ni oni izgraditi ove sadrzaje. Ja nisam nitio jednom nazvao i bas mi je sada zao.
    Sto mozemo s nasim lopovima, nego se truditi ciniti sebi dobro ..

    avatar

    06.02.2008. (17:58)    -   -   -   -  

  • angelo

    VJERNICI GRADA RIJEKE ZGROŽENI ZBOG VRIJEĐANJA I PSOVANJA NA RIJEČKOM KARNEVALU

    Predstavnici udruga, zajednica i pokreta te kršćanskih Crkava grada Rijeke 6. veljače javno su na poznatom kamenu Vox populi na Koblerovom trgu u Rijeci izrazili svoje nezadovoljstvo ovogodišnjom karnevalskom povorkom na riječkom Korzu. Među 28 potpisa našli su se i predstavnici Makedonske pravoslavne Crkve, Baptističke i Evanđeoske Crkve, katoličkih zajednica mladih, svjetovnih redovničkih zajednica te riječkog ogranka Matice hrvatske.

    "Mi, građani grada Rijeke godinama podržavamo naš riječki karneval. Drago nam je da se u gradu na Rječini i kroz karnevalski ugođaj svjedoči kako je naš Grad otvoren za sve ljude dobre volje. Radosni smo što je naš karneval postao prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj već i u mnogim drugim zemljama diljem Istoka i Zapada. Svjesni smo da mnogi ulažu velike napore kako bi karneval bio sve kvalitetniji i mnoštveniji.

    No, zgranuti smo i užasnuti ponašanjem nekih voditelja na riječkom karnevalu. Uljudbene i civilizacijske tekovine ne prihvaćaju psovku kao društveno prihvatljivo ophođenje prema tisućama građana sudionicima karnevala kao i tisućama onih koji su karneval pratili preko radio, Internet i televizijskih prijema. Radi zaštite djece naše koja su bila izložena vulgarizmima i psovkama mi moramo reagirati.

    Zgranuti smo maškaranim skupinama koje su svojim nastupom direktno vrijeđali osjećaje tisuće nas građana, katolika, pravoslavaca, protestanata, muslimana i svih vjernika koji nisu mogli vjerovati da si je netko, pa i u 'mašakaranom ludilu' mogao dopustiti u maski Ivana Pavla II. karikirati kršćanima najsvetiju knjigu – Sveto pismo i tom prilikom psovati Boga. Boga svih monoteističkih religija.

    Razočarani smo gestom u kojoj se omalovažilo velikog papu Ivana Pavla II., papu koji je toliko zadužio ne samo naš Grad već i cijelu nam Hrvatsku. Tko si može dopustiti toliku količinu netolerancije i vrijeđanje vjernika takvim činom? Tko si može dopustiti izrugivanje naravnih zapovijedi koje je Bog dao čovjeku preko 10 Božjih zapovijedi? Zar se nije moglo već tada na karnevalu ograditi od sasvim vidljivog prelaženja ne samo granica dobrog ukusa, već i temeljnog ophođenja prema svim građanima?

    Zar nije naš Grad prepoznatljiv kao oaza mira i prihvaćanja svih vjera i narodnosti, te tko to želi našu riječku oazu upropastiti ovakvim ispadima i vrijeđanjima? Mnogi građani su nam se požalili i na loše upotrijebljene konotacije voditelja budući da su isti u svojim komentarima pojedine maškarane skupine neumjesno govorili i o boji kože maškara. Graniči li to ili to jest rasizam, pitamo se? Koju sliku kakvog karnevala prenosimo cijelom svijetu?

    Mi dolje potpisane udruge, zajednice, pokreti i Crkve tražimo da se donesu neke etičke norme i pravilnik riječkog karnevala, što bi i dalje jamčilo svu slobodu umjetničkog izričaja, koreografije, maštovitosti i izvornosti, a isto bi osujetilo samo one koji žele ikoga vrijeđati na rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.
    Na kraju se pitamo i o kriteriju maski i maškaranih skupina. I kojim smjerom idemo, ka kvaliteti ili kvantiteti?

    Svi smo svjedoci kako se ponavlja da postoje mnoge maškarane skupine koje se iznimno trude te ulažu znatne napore u organizaciju kako bi bili što kvalitetniji i dojmljiviji, no svake godine vidimo i one maske koje se pojave da na našem Korzu i sebi priskrbe svojih pet minuta slave. I onda neki uspiju i u kraćem vremenu od toga psovati Boga svih kršćana, židova, muslimana.

    Molimo da se to nikada više ne ponovi na našem riječkom karnevalu", zaključuje se u priopćenju. (IKA)

    avatar

    06.02.2008. (20:23)    -   -   -   -  

  • Marko

    Samo da nas podsjetim da smo do "malo prije" molili za jedinstvo kršćana. Mislim da je ovo jedan od plodova toga, da su svi stali zaJedno, za Isusa. Mir i Dobro.

    U vezi davanja milostinje...mislim da je puno bolje dati nešto materijalno izravno u ruke potrebitima, a najbolje je naravno dati sebe. Jedan od primjera toga predanja je i sveti Franjo iz Asiza koji je služio gubavcima kako bi se vježbao u poniznosti. Ne mislim da svi moramo isto tako, niti od nas Bog baš to i jedino to ne traži, no ljudi u potrebi (ne samo materijalnoj) su svuda oko nas. Oni su tu zbog nas (da nam pomognu da "ostavimo sebe"), a mi smo tu zbog njih (da im pomognemo kako god znali).

    Nek vam ovo vrijeme milosno bude plodno. Želim vam svima "tešku" korizmu.

    avatar

    07.02.2008. (10:35)    -   -   -   -  

  • nažigač

    Blago siromašnima, nemaju ni za masku.

    avatar

    07.02.2008. (13:26)    -   -   -   -  

  • angelo

    @Marko, tako je - neka svatko dadne koliko može i kako može!

    @nažigač, evanđeoski siromašnima maska nije potrebna!

    Pozdrav!

    avatar

    07.02.2008. (14:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...