Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (35)

Marketing


  • Pero Panonski

    Piramida je ruzna. Uopce ne uklapa u to okruzenje. Pa nek me slobodno zove malogradjaninome.

    Fuckao sam u Varsavskoj, dva dana sam bio gluh, ali fuckao sam jer ako Ali Baba uspije s ovom HOTO-pizdarijom, ode cijeli grad u vrazju mater. Mozemo se zvati Moskva II. Ja sam kakoti-desno. Boli me kurac za anarhizam, vecina te ljevicarske djecice su kceri i sinovi nopecenih bogatasa pa navlace palestinke i laponke jer to cool. Bilo na prosvjedu svih politickih boja. A da je situacija luda, najbolje govori cinjenica da je medju lupacima i zvizdacima bio Zarko Domljan.

    A sto se tice gubitka sredista (pao Bog, pao covjek, pa nemamo pojma gdje smo), povijest vrlo lagano moze otici u rikverc, pa dok sve propadne, sjetit ce se.

    Mene fascinira cinjenica da se Kuljis ne smatra Zagrepcanom. Razocarao me duboko.

    avatar

    31.01.2008. (02:33)    -   -   -   -  

  • odmak

    Stvar je estetike i praktike, a najviše, bar u Splitu širenja područja numizmatike.
    Slažem se sa Kuljiševom definicijom provincije.
    Nemanja prebrz si za mene. Post o Mačeku i Berkoviću nisam uspjela pročitati a hoću. Volim Berkovića. To ne znaći da imam nešto protiv Mačeka.

    avatar

    31.01.2008. (07:57)    -   -   -   -  

  • šarli

    Pa mnogi smo se bunili protiv oba stadiona i opet bismo. Drugo, pa jasno da je pola nevolje u neregularnim pothvatima i aroganciji gradske vlasti. Treće, nesretna garaža u projektu je za mnoge nesretna činjenica - i meni se tako čini. No sve to mi se ovdje više čini samo kao pozornica za novi radostan prilog našoj provincijskoj biografiji.
    PS
    I za mene si prebrz. Sva sreća da nikad nisam vidio M.J. kako ide ulicom, niti to znam zamišljati, niti razumijem - dovoljno sastojaka za omanji odmor.

    avatar

    31.01.2008. (09:22)    -   -   -   -  

  • Marole

    Uđe Miljenko u mesnicu i upita: Trebate li svinjsku glavu?
    Mesar odgovori:
    - Jok, evo baš je sada bio Penis Kurljiš. Vidio je Acu kako bilda preko puta, pa mi je dao svoju svinjsku glavu da ga ne prepozna.
    Miljenko gleda preko puta je li i Zoki bilda, i kad uvidje da ne, otpozdravi i otšeta.

    avatar

    31.01.2008. (09:38)    -   -   -   -  

  • tessa k jutarnja

    Ad.1. Nije Cvijetni već Cvjetni.
    Ad.2. Za mene si prespor.
    Ad.3. Za sve su krivi arhitekti. Govorim iz vlastitog iskustva.

    avatar

    31.01.2008. (09:55)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Pero, reci mi molim te, što točno ne valja s ovom "HOTO pizdarijom", osim što tako misli HNS, koji preko Horvatinčića ruši Bandića, i dio graditeljskih špekulanata, koji jednostavno iz konkurentske pakosti jebu po Horvatinčiću? U čemu je problem sa samim projektom? Zaista bih volio čuti tvoje razloge. Dakle, mimo politike, mimo crvenocrnih dioba, što ne valja s Prodeccinim projektom?

    avatar

    31.01.2008. (10:44)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Ide Miljenko Jergović Varšavskom i ugleda na tlu leš djevojčice iz nepoznate istočnoevropske zemlje, a koja nije Srbija. Zgazila ju je gomila koja se nije obazirala na sirotu prosjakinju dok je bijesno protesirala protiv građevinskih zahvata, a dijete joj se našlo pod nogama. Jest da je dijete kričalo, ali od silne buke bubnjeva, ama baš nitko nije čuo njen krik. Svinje, povika u bezgraničnom očaju Jergović, pritom se uhvativši nemoćno za glavu.

    Inače, ja sam za to da se prosvjedi protiv NATO pakta također održe u Varšavskoj.

    avatar

    31.01.2008. (12:01)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..kao prvo : nije cvjetni nego je Preradovićev.
    ..kao drugo: ide Miljenko Jergović po Varšavskoj i sretne Bobija i Rudija...

    avatar

    31.01.2008. (12:41)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Nemoguće da Jergović sretne Bobija i Rudija! Ne bi ih prepoznal!
    Mogao bi sresti Muju i Hasu, ali, oni pak ne bi htjeli prepoznati njega. Čak ni na patologiji. Ha, ha, ha...

    avatar

    31.01.2008. (13:02)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Inače, ja mislim da Svijet u boci piše neke od najpametnijih priča suvremene hrvatske književnosti. Recimo, ova minijatura...
    Pa to je genijalno! Prvo poanta: Jergović je i opet protiv cijelog svijeta, ali ne iz partikularnih razloga odobravanja Prodeccina projekta - ne, on je i opet oslonjen na univerzalne principe poštovanja dostojanstva ljudske osobe i zaštite elementarnih ljudskih prava! On je očajan i munchovski se drži za glavu - prizor za bogove! - jer su ovdje doslovno zgažena sva ljudska prava, u tom malom istočnoeuropskom djetetu!
    Vidite tu protimbu: gomila - sirota prosjakinja! Protest je to svakako protiv naše nesolidarnosti, ali prije svega protiv naše, tipično hrvatske, nehumanosti! I to gdje!? Tu, usred grada, za demonstracija koje su posvećene očuvanju kulta građanskog i Grada samog, upravo tu, gdje bi se trebalo boriti za građansku svijest, i usred akta navodno eminentno građanskog aktivizma, zbiva se jedna duboko nehumana, necivilizirana, nesolidarna, asocijalna, neljudska gesta: i građanski su aktivisti samo gomila koja je vođena svojim slijepim porivima i atavizmima, a to malo dijete koje je Drugi i opet biva bačeno na patos Trga-simvola hrvatske javosti kao takve!
    Da ne kažem da samo možemo zamisliti kako cijelu ovu scenu u svoj njenoj dramskoj složenosti i značenjskom bogatstvu s jedne strane trga opservira Dikan Radeljak, iz perspektive svog penthousea, dakle sub specie aeternitatis, a s druge paroh Milenko Popović, i opet sub specie aeternitatis, ali drugovrsno.
    Sve je ovo jako, jako komplicirano, kao što se vidi. Svijet u boci oduševljava me upravo tim lakonskim načinom motiviranja čitatelja na razmišljanje.
    Genijalno je to: prosvjednici su navodno protiv neciviliranih špekulanata, Jergović je protiv prosvjednika, ali nije on za poduzetničku nemilosrdnost kapital-odnosa, već naprotiv za toplu općeljudsku skrb pogaženu u tom malom djetetu, dakle za univerzalno naspram partikularnog, taram-pam-pam, i zvjezdano nebo nad nama i čovječe lice na nama! Brilijantno!

    avatar

    31.01.2008. (13:14)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Kako sam ponosni vlasnik nevozece Renault cetvorke (koja kad i vozi, pol godine ne vozi zbog kvarova), cijeli zivot se furam, jadnicak, tramvajem po Savskoj. Tamo negdje 1988. sam progovorio R kada sam cekao na krizanju kod Zagrepcanke, tako da smo Savska i ja stari (ne)prijatelji. Meni se neko vrijeme, naivno gospodin HOTO svidjao. Sve dok nije sagradio onu strahotu od HOTO-towera koja se nikako uklapa u okolinu i okolis. Jedino se uklapa u Monty Python's The Meaning of Life. Tako da ja, priznajem pred svijetom, ljudima, Bogom i blogom, imam predrasude spram toga tipa i njegovih urbanih rjesenja za Agram-Vakuf, kada vec svi spominju novozagrebacko-sarajevskog bradonju.

    Kako zivim u selu zvanome Novi Zagreb (onaj skup naselja juzno od Grada Zagreba po kojima posteni Zagrepcanin nikad ne hode, tam zive uglavnom nekultivarani divljaci kaj se ne briju) u kojem nije apsolutno niti jedno naselje sagradjeno kako je bilo planirano, imam nekakvu blagu averziju spram velikih poduhvata u centru. Mozda zvuci atavisticki, ali svaka mi kost u tijelu govori da ce ovo s Cvjetnim prolazom biti jedna, oprostite kaj bum rekel, pizdarija. I to velika, opet bum spomenul, pizdarija.

    Po svemu sudeci, Tomo ce izgraditi to cudo i ako kvaliteta izgradjenog razuvjeri zavedene siroke narodne mase kojima, u ovom slucaju pripadam, nitko sretniji od mene. (koja komplicirana recenica, uf)

    avatar

    31.01.2008. (13:28)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..Peruško, ti si tog Renolčeka trebal još davno zamotati u celofan i prodati Sanaderu, skup z garažom !

    avatar

    31.01.2008. (13:37)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Pero, da, zaboravio sam, i meni je Peieva piramida banalna, za razliku od ovog Zahinog neostvarenog sna u južnom, Visconti dvorištu Louvrea.
    Piramida mi izgleda kulisno, računa na svojevrsnu plošnost, dvodimenzionalnost i frontalnost: atraktivna je jedino iluminirana noćnom rasvjetom, na firmamentu zgrade muzeja!
    I Istočno krilo Nacionalne galerije u Washingtonu je pročišćeno i jednostavno, ali to je sasvim druga vizija i vizura.

    avatar

    31.01.2008. (13:57)    -   -   -   -  

  • nonstalgija

    Zašto više nema Manistre u linkovima?
    Da, a zašto mene nikad nije ni bilo?!?

    avatar

    31.01.2008. (14:11)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Prestale ste plaćati članarinu, eto što je! Kaj ti misliš da bih ja bilo koga reklamirao besplatno? Pa danas besplatno nema ni pičke, a kamoli reklame! E, draga, stvarno te vrijeme pregazilo, kao Srdu aktivisti.

    avatar

    31.01.2008. (14:15)    -   -   -   -  

  • Marole

    Ide Miljenko Trgom palog mafijaša, uđe u kafić i pita: Trebate li svinjsku glavu?
    Šanker ga čudno gleda i priupita da niste falili. Miljac odgovori da ne. Šanker, nastavljajući pripravljati machiato, sa sjetom u očima promisli kako su današnji ljudi malo priglupi pa ne razlikuju animalne vrste. Ali pribere se i kaže:
    - Vi se javljate na Papov natječaj za preuređenje kafića, jel da?
    - Tako je - Miljac će.
    - O, pa onda vas moram izvijestiti da imate velike šanse proći na natječaju - reče šanker - samo tražimo glavu bulldoga, ne svinje, ali iskreno tu su vam šanse još i veće.
    - Whatever - ponosno će Jerga proslavljajući novu pobjedu.

    Slažem se s Botiljom u vezi prosvjeda protiv NATO-a u Varšavskoj. Prosvjed bi trebao izgledati kao performans uništavanja struje u Golfovima.

    avatar

    31.01.2008. (14:22)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..tu piramidu bi tvoj prijatel Markiz trebal nataknuti na onu mušku stvar ali čujem da je na skijanju, sa Palčićem, jadno dijete, a ni mene sad malo neće biti jerbo idem u Grad na par vremena.

    avatar

    31.01.2008. (14:23)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    E da, sto sam ja zaboravio napomenuti; cuveni neboder na Jelacic-placu. Izvor svih strahova. Sad su ga malo kultivirali. Mi imamo nesrecu kad se intervenira u nas provincijski k.u.k. gradic, jednostavno bilo od arhitekata i koga god vec. Npr. Tkalca djeluje kao da je ispala iz Gardalanda.

    Mozda sam ja samo pretjerano nabrijan.

    Nacionalna u Washingtonu mi je bas kak treba. Nemre covek verovat da je to isti autor.

    avatar

    31.01.2008. (14:36)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Danke, danke vielen dank. Otišao bi na pozornicu da primim cvijeće, al me strah da na putu prema HNK negdje slučajno ne stanem nekoj maloj prosjakinji na nogu. Sigurnije je ostati doma, pred ekranom....takva su vremena...

    avatar

    31.01.2008. (14:43)    -   -   -   -  

  • nonstalgija

    Ma platit ću ja, nemaš beda, samo reci koliko. I zašto.

    avatar

    31.01.2008. (14:53)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Marole, ti si pravi dobitak za Vaseljenu! Izvanredan dopirinos, kako ova tvoja priča, tako i cijeli dosadašnji opus. Stvarno nas veseliš (upravo pričam s Halter, i ona cikče odobravajući.)
    Pero, imaš pravo...Neboder je bio davnašnja opsesija ovdašnjih arhitekata, pa i genijalnog Iblera, da katedrala dobije donjogradski vertikalni pandan. Slobodan Jovičić, Josip Hitil i Ivan Žuljević potpisuju tu veličanstvenu pobjedu dijalektičkog materijalizma nad tvrdokornošću tvarnosti, a da ti ime Drage Iblera ne ostane brenčati u uhu, baci pogled na vilu Blažeković, koja je, kako je zapazila Željka Čorak (a ja malo dodajem) romansirana biografija njena vlasnika! Što to znači? Pokušaj nabaviti njenu knjigu "U funkciji znaka - Drago Ibler i hrvatska arhitektura između dva rata", i vidjet ćeš da će ti se višestruko isplatiti.
    Između ostaloga i zbog tema o kojima sada razgovaramo.

    avatar

    31.01.2008. (15:15)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Lojzika, a zakaj plaćaš tv-pretplatu? Kao da plaćajući tu parafiskalnu taksu imaš ikakvo pravo ili utjecaj na formiranje televizijskoga programa!? Kapitalizmom ravna protestantska etika, ne samo rada, a protestanti ne uče da pozitivna bilanca dobročinstava ima ikakav izravan utjecaj na božji pravorijek u pogledu naše posthumnosti; hoću reći, kao što protestanti rade znajući da ih jedino arbitrarna božja providnost i milost može izbaviti muka paklenskijeh, ne nadajući se nikakvom pozitivnom ishodu gomilanja zasluga a conto ovozemnih dobročinstava, tako ni ti ne možeš nikad znati zašto je to dobro da unaprijed platiš, ma što kasnije bilo i uslijedilo! No risk, no profit! Drugim riječima: nemreš dobit na lutriji, ako ne kupiš tiket.
    Možeš platiti i na riječ, ako se riječi rimuju.

    avatar

    31.01.2008. (15:23)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Kad smo kod knjiga, upravo sam u redakciji 'Orisa' saznao da i kod njih mogu kupiti knjigu Suvremena hrvatska arhitektura - testiranje stvarnosti. Preduzimljiv kakav jesam, nazvao sam i Vanju Žanko, koja mi je kazala da tek što nije izdana knjiga o zagrebačkim vilama prve polovice 20. stoljeća!
    Vilu Blažeković možete pogledati na
    http://www.vjesnik.hr/Pdf/200612881A81.PDF

    avatar

    31.01.2008. (15:44)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Nasao na google, a misao cu kasnije nadopuniti :D

    avatar

    31.01.2008. (16:02)    -   -   -   -  

  • halter skelter

    Problem s Cvjetnim je kristalno jasan: arhitektonski nevažne kuće (poput ove o kojoj je riječ), treba rušiti i na njihovom mjestu iznova graditi i to po mogućnosti arhitektonski vrijedne interpolacije. Koliko je ovaj projekt takav, drugo je pitanje. No, ako je i prosječan, napredak je u odnosu na sadašnje stanje. Ono što je u projektu neprihvatljivo jest smanjenje pješačke zone radi ulaska u garažu iz varšavske. To, naprosto, nije prema pravilim struke i ustupak je gradnji na uštrb građana. Dobit od interpolacije ne može poništiti taj gubitak, jer su raznorodni. I to je živa istina. Agument da se kuću ne smije rušiti jer je u njoj živio pjesnik naprosto je smiješan.

    avatar

    31.01.2008. (17:58)    -   -   -   -  

učitavam...