Komentari

amerikanac.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • jersey-girl

    a bas su te u lijep kos smjestili. a sta je sa onima koji su iz zemalja odakle je potekla pticja gripa? bas me zanima da li bi njima dopustili da daju krv?

    avatar

    28.01.2008. (03:35)    -   -   -   -  

  • Frulićka

    E pa na ovo jesam i nisam ostala -paf! Razumljivo mi je to.....ne samo temeljem ovoga što čitam kod Dr. Q nego i inače kada je riječ o USA. That's life.....predodređen da u njemu doživiš svašta.
    PS. Hoće ti "spakirati" uskoro kakvu "europljanku" doma pa poslat u USA da uskoro čitamo i o tvojem piru? ;o)
    Javi nam na vrime da ti stignemo kupit dar. ;o)))))) Hihihihhi

    avatar

    28.01.2008. (08:43)    -   -   -   -  

  • neseseksati

    Jep, da, kravlje ludilo... sva sreća pa u Americi nema Mc' Donaldsa i svi su pretilo prekrasno prezdravi. Zapravo im i ne treba donirati krv.

    avatar

    28.01.2008. (10:36)    -   -   -   -  

  • more nade

    Znači, nema još nestašice krivi tamo... jer da ima i te kako bi te bocnuli. Mislim... :-) Dođoh do tebe preko naslovnice blog hr jer si tamo bio pred neki dan. I sad nisam mogla odljeti da se ne javim jer uistinu zanimljivo pišeš. Pozdrav iz Europe!

    avatar

    28.01.2008. (14:11)    -   -   -   -  

  • Zvrk

    Zato i imaju nestasicu krvi kad su tako izbirljivi.

    avatar

    28.01.2008. (14:22)    -   -   -   -  

  • ludlud

    E moj pečalbaru, tko ti je kriv kad si eurotrash.

    avatar

    28.01.2008. (14:31)    -   -   -   -  

  • Inkognito Agramerka

    Kao doktor ne bi se trebao tome ismijavati jer bi trebao znati da za to pravilo postoji dobar razlog.

    A ovo o cemu pises ne odnosi se na cijelu Europu nego samo na zemlje kao sto je Hrvatska gdje postoji mad cow disease

    Persons who have spent long periods of time in countries where "mad cow disease" is found are not eligible to donate. This requirement is related to concerns about variant Creutzfeld Jacob Disease (vCJD).

    In some parts of the world, cattle can get an infectious, fatal brain disease called Mad Cow Disease. In these same locations, humans have started to get a new disease called variant Creutzfeld-Jacob Disease (vCJD) which is also a fatal brain disease. Scientists believe that vCJD is Mad Cow Disease that has somehow transferred to humans, possibly through the food chain.

    There is now evidence from a small number of case reports involving patients and laboratory animal studies that vCJD can be transmitted through transfusion. There is no test for vCJD in humans that could be used to screen blood donors and to protect the blood supply. This means that blood programs must take special precautions to keep vCJD out of the blood supply by avoiding collections from those who have been where this disease is found

    avatar

    28.01.2008. (15:10)    -   -   -   -  

  • Chicago Chick

    dogodila mi se ista stvar, bas san bila poludila jer su me toliko izmaltretirali pitanjima koje spominjes, ko da su gluvi pa ne cuju da nemam americki naglasak. mogli su mi odma rec da sam 'rizicna'. mislim da su nepozeljne skoro sve evropske drzave, letimicno sam bila vidila spisak, ali bio je jako dug.

    avatar

    28.01.2008. (15:42)    -   -   -   -  

  • kemikica

    iako se, naravno, ne zna može li se ta bolest prenijeti krvlju, iako se ne zna KADA je zapravo krenula njena "jača" incidencija (vjerojatno prije '90., ako ćemo pošteno), iako je u continental europi bilo zabilježeno koliko slučajeva (ma, handful!), oni se odriču te krvi?
    o, bože, paranoje, sve je što mogu reći!

    avatar

    28.01.2008. (16:04)    -   -   -   -  

  • Inkognito Agramerka

    @kemikica I danas u Hrvatskoj postoji mad cow disease i zbog toga je .zabranjen uvoz tog mesa u mnoge zemlje. Samo ti to jedi i uzivaj. Ja necu i drago mi je da su Amerikanci pametniji sto se tice mesa i sigurnosti krvi. Necemo sad o zdravstvenom sustavu kod nas jer bi bio jaaaako dugacki post.

    avatar

    28.01.2008. (18:09)    -   -   -   -  

  • Inkognito Agramerka

    @kemikica Nije tocno da se ne zna moze li se ta bolest prenijeti krvlju. Od kud ti to?

    avatar

    28.01.2008. (18:11)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    a jebat ga ko zna koliko još boleština nismo otkrili a mogu se prenositi krvlju...što s eludih krava tiče...mogu da ciknem samo od ludih ptica i raspjevanih riba...jer samo to jedem...

    avatar

    28.01.2008. (18:24)    -   -   -   -  

  • newyorcanka

    evo, sad mozes mirne duse rentati eskort dame jer krv ionako ne mozes davati... ;-)

    avatar

    28.01.2008. (20:45)    -   -   -   -  

  • kemikica

    inkognito, nerviraš me na nekoliko mjesta. NIKAD nije pokazano da je bio ijedan slučaj kravljeg ludila u RH. I, ne, nema potpunih dokaza da se kravlje ludilo može prenijeti sa čovjeka na čovjeka na bilo koji način, pa tako ni transfuzijom krvi.

    avatar

    28.01.2008. (21:07)    -   -   -   -  

  • Inkognito Agramerka

    @kemikica I opet si lose informirana.

    http://vetnet.hr/forum/viewtopic.php?t=22&sid=bf17a0db750024d3 cd37e38af9332054
    Uspostavljena je veza između Kravljega ludila ( Bovine spongiformne encefalopatije-BSE) i nove varijante tzv. n.v.Creutzfeldt- Jakobove bolesti (nv-CJD ili v-CJD) koji se prvenstveno javlja kod mladih osoba i smatra se da je vezan za ishranu. "Optuženi" su hamburgeri, viršle, kobasice i drugi produkti koji u sebi sadrže dijelove mozga i kičmene moždine zaraženih goveda . Inkubacija kod čovjeka (varijanta Creutzfeld - Jacobove bolesti) može trajati i više od 10 godina, iako svi detalji oko dužine inkubacije nisu za sada još znanstveno utvrđeni.

    http://209.85.165.104/search?q=cache:7mmOy1AzvvMJ:www.prijatelji-zivotinja .hr/index.hr.php?id=717+kravlje+ludilo+transfuzija&hl=en&ct=clnk&cd=1&gl=us

    Može li se kravlje ludilo prenijeti transfuzijom krvi?
    Da, u Velikoj Britaniji je dosad zabilježeno i nekoliko slučajeva zaraze putem transfuzije zaražene krvi
    .
    http://www.vjesnik.hr/Pdf/20048826A26.PDF
    Prva osoba kojoj je dijagnosticirana bolest nakon transfuzije krvi je otkrivena lani. Taj
    slucaj pokrenuo istragu koja je otkrila 17 zivih osoba koje su primile krvne komponente
    od donora koji je nosio bolest.

    Ministarstvo poljoprivrede na izvanrednoj konferenciji potvrdilo sumnje o opasnoj bolesti
    Kravlje ludilo u Hrvatskoj, sva tri nalaza pozitivna
    Autor Jolanda RAK ŠAJN, Sandra VELJKOVIĆ


    http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/485559/index.do

    Kao što je Večernji list prvi objavio u svojim izdanjima – kravlje ludilo prvi put stiglo je i u Hrvatsku. Sva tri testa provedena na uzorku moždanog tkiva uzetog od krave zaklane u jednoj klaonici pozitivna su na kravlje ludilo, potvrdio je sinoć na izvanrednoj konferenciji ministar poljoprivrede Petar Čobanković.
    Nacional br.449
    ...da su takvi slučajevi skloni ‘izgubiti se’ iz statistika zarazne bolnice dokazuje i tvrdnja njenog ravnatelja dr. Lisića koji je javno rekao da je dosad u Hrvatskoj bilo tri slučaja oboljelih od klasične varijante CJD-a, a prema podacima HZJZ-a registrirana su dva.
    Nakon prošlotjednog otkrića pacijentice za koju se sumnja da boluje od kravljeg ludila, Nacionalu su se javili liječnici i medicinski radnici iz Klinike za infektivne bolesti, kao i iz KBC-a Zagreb: oni su potvrdili navode iz članka o pacijentici L.T. (25) i ispričali svoja saznanja o još šest sličnih slučajeva u protekle dvije godine

    avatar

    28.01.2008. (22:35)    -   -   -   -  

  • jersey-girl

    ma samo ti amerikanac nastavi pisati kao sto i do sada pises. meni je tvoj blog odlican!!! a i drago mi je cuti kakvo je stanje ovdje u zdravstvu jer sam i ja ta struka ( doduse nisam doktor vec visi fizioterapeut, zavrsila u Hrv. a sad me tu ceka ispit za licencu i ostala papirologija da bih mogla raditi) i kroz tvoja iskustva barem donekle mogu docarati sto mene otprilike ceka (znam da nije jednako doktorima i fizioterapeutima). zato samo nastavi tako kako pises, ja cu tvoj blog svakako citati!!!

    avatar

    29.01.2008. (01:01)    -   -   -   -  

  • steps

    Mene su tu par puta pitali ocu li donirat krv, ali nisam tila......hehe vidis na kraju me ne bi izabrali zbog Europe...

    avatar

    29.01.2008. (01:29)    -   -   -   -  

  • barba

    ja je ne mogu dati ni da hocu...nakon operacije plasmocitoma...

    avatar

    29.01.2008. (01:56)    -   -   -   -  

  • Amerikanac

    RECOMMENDATIONS FOR DONOR DEFERRAL (preuzeto sa FDA webstranice) http://www.fda.gov/cber/gdlns/cjdvcjd.htm#iv

    Recommended Donor Deferral Criteria
    Donor deferrals 1-7 are for all donors. Donor deferral 8 (residence in Europe for 5 years or more between 1980 and the present), is for all donors with the exception of donors of Source Plasma.

    1. You should permanently defer donors who have been diagnosed with vCJD or any other form of CJD.
    2. You should permanently defer donors at increased risk for CJD (as identified by questions in section IV.B, Questions 2 and 3). Donors are considered to have an increased risk for CJD if they have received a dura mater transplant, or human pituitary-derived growth hormone. Donors with one or more blood relatives diagnosed with CJD (as identified in section IV.B., Question 1) are also considered to be at increased risk of CJD, and should be indefinitely deferred (see section IV.C. for donor reentry recommendations).
    3. You should indefinitely defer donors who have spent three months or more cumulatively in the U.K. from the beginning of 1980 through the end of 1996.
    4. You should indefinitely defer donors who have spent 5 years or more cumulatively in France from 1980 to the present.
    5. You should indefinitely defer former or current U.S. military personnel, civilian military personnel, and their dependents as follows:
    individuals who resided at U.S. military bases in Northern Europe (Germany, United Kingdom, Belgium, and the Netherlands) for 6 months or more, from 1980 through 1990 or,
    individuals who resided at U.S. military bases elsewhere in Europe (Greece, Turkey, Spain, Portugal, and Italy) for 6 months or more, from 1980 through 1996.
    6. You should indefinitely defer donors who have received a transfusion of blood or blood components in the U.K. between 1980 and the present.
    7. You should indefinitely defer donors who have injected bovine insulin since 1980, unless you can confirm that the product was not manufactured after 1980 from U.K. cattle.
    8. You should indefinitely defer donors of Whole Blood, blood components for transfusion, and Source Leukocytes, who have lived cumulatively for 5 years or more in Europe from 1980 until the present. (Note this criterion includes time spent in the U.K. from 1980 through 1996 and time spent in France from 1980 to the present.) Unless otherwise unsuitable, these donors remain eligible for Source Plasma donation.

    avatar

    29.01.2008. (02:24)    -   -   -   -  

  • Sandy

    ha ha ha...do sada nisam znala da spadam u rizicbu skupinu.

    avatar

    05.02.2008. (13:56)    -   -   -   -  

  • 24 karata

    Bez uvrede, ne govorim o konkretnom slučaju jer ne znam ništa o tome, ali mislim da su Ameri malo paranoični. Njihova cijela kultura se bazira na strahu, a cijeli zdravstveni i socijalni sustav im je u banani. Europa je jedna stara kurva i oni mogu samo zavidjeti svima nama što živimo tu gdje živimo - hoćeš kulturološki, geografski, klimatski, gospodarski, socijološki...Nema tih para zbog kojih bih otišla živjeti u Ameriku. Mogu samo u Beč i sjevernije, ali u Ameriku - ma nema j..e šanse. Jedino da ovdje počnem skapavati od gladi, ali sve dok dobivam neku plaćicu i nitko me ne tuče, nema šanse :)

    avatar

    08.02.2008. (11:19)    -   -   -   -  

  • Sandy

    24 karata, naporna si, covjece. tko tebe uopce kaj pita i koga briga gdje bi ti zivjela. jesus.

    avatar

    08.02.2008. (18:35)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...