Komentari

amerikanac.blog.hr

Dodaj komentar (34)

Marketing


  • jersey-girl

    e dobra ti je prica, ja poznam isto jedan par doduse iz pakistana, vjencani na slican nacin. nisu se bas znali samo 2 dana, ali princip dogovorenog braka je isti. samo sto se mladozenja, bar jos, nije tako jako zaljubio pa je mladu varao dok su jos "hodali", a nije prestao ni sada nakon vjencanja.

    avatar

    24.01.2008. (02:58)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Da,da mi se osjecamo tako PROKLETO SUPERIORNI jer sami biramo svoje zene/muzeve ali da se napravi statistika ciji brakovi VISE zavrsavaju razvodom KLADIM SE da bi to bili NASI a ne NJIHOVI. Sad cete me napasti kako se oni NE razvode iz drugih razloga ali to uopce nije tocno. Znam brdo east-Indiana ovdje (Surrey ih je pun) koji su se ozenili /udali po dogovoru (ne uvijek sa novim imigrantima kao sto pise u ovom unosu-nego jednostavno sa partnerom iz iste sub-kulture) i koji su JAKO SRETNI sa svojim brakovima.

    A pod nasi smatram cijelu nasu "zapadnjacku" civilizaciju koja smatra da je u zivotu SVE POTREBNO DOBRO ISPLANIRATI - koju cemo skolu zavrsiti, kakav posao odabrati, kakav stan/kucu kupiti i kako i kada se penzionirati samo ovu-najvazniju- sa KIME PROVESTI CIJELI ZIVOT, treba prepustiti PUKOM SLUCAJU i nasim mladim "PAMETNIM USIJANIM" glavama izmedju 18 i 28 . Vrlo pametan princip, nema sta! Imamo im se na cemu rugati!

    avatar

    24.01.2008. (03:29)    -   -   -   -  

  • stefica

    Ja isto imam na poslu jednu koja se tako udala..doduse ne znam kako joj je u braku jer nismo bas bliske..a ja se sve mislim da to nije uopce losa ideja, bar posli mozes svoje krivit kad dode do svega.... Nego jesi spremija bar 100 ovaca?

    avatar

    24.01.2008. (04:37)    -   -   -   -  

  • Amerikanac

    @ stefe, ma kojih ovaca.. 100 janjaca :-)

    avatar

    24.01.2008. (04:48)    -   -   -   -  

  • seoska idila

    he he, ti bi dobio sponzorušu... a ne doktoricu ili zubarku.

    avatar

    24.01.2008. (06:54)    -   -   -   -  

  • Mila

    @Seoska idila - mislim da naš Amerikanac još uvijk nema toliko "materijala" koji bi zadovoljio apetit jedne naše rasne sponzoruše. prije bi dobio zubarku. :D

    avatar

    24.01.2008. (09:06)    -   -   -   -  

  • barba

    Najprije, dobija bi ti sponzorusu, a ne udavacu.
    a drugo bijah u Indiji na svadbi!
    I kad upitah Dr P. kako ce se voljeti i sl., on meni:
    -A sto cemo raditi do kraja zivota?

    avatar

    24.01.2008. (10:50)    -   -   -   -  

  • Zvrk

    Treba staviti ovaj post na naslovnicu, pa ces ti biti ozenjen do ljeta!!!

    avatar

    24.01.2008. (11:39)    -   -   -   -  

  • :0)

    pricala sam s dosta indijaca o toj temi, vecina ih se takodjer tako ozenila i zadovoljni su. tako su odgojeni i ne zele uvrijediti roditelje koji najcesce iniciraju i ugovaraju te brakove medjutim kazu kako imaju pravo i odbiti (mada je to rijetko). oni vjeruju da roditeljji znaju najbolje i cesto mi navode kako se puno brakova "iz ljubavi" raspada, a ugovoreni traju

    @optionmaster - ja te ne bi napala, ali vjerujem da odgoj i kultura utjecu na to da se ne rastaju iako ponekad nisu sretni. imaju drugacija ocekivanja i ideje o braku.

    avatar

    24.01.2008. (12:56)    -   -   -   -  

  • Diavola

    hehe zvuči tako romantično, očito su imali sreće da su se "našli"... neka im je sa srećom! ;)

    optionmaster: krivo si postavio stvari! baš Indijci itekako PLANIRAJU brakove, sve se kod njih unaprijed dobro isplanira tko će s kim - dok nas smrt ne rastavi! krivo postavljaš stvari...

    nikad ne bih pristala na tako nešto i apsolutno smatram da je nazadno da ti drugi određuju što trebaš raditi... tvoji najbliži ti mogu sugerirati ili izraziti svoje (ne)slaganje s izborom, naravno, ali da ti oni NAREĐUJU za kog ćeš se udati/oženiti pa to je zastrašujuće... mislim da to pogoduje jedino onima koji imaju neke fizičke ili psihičke defekte pa si ne mogu sami naći partnera...

    Amerikanac, već sama činjenica da si doktor (koji je još k tome uspio vani), jako ti daje na cijeni po nekim našim kriterijima... post ti zvuči kao simpatično-romantični oglas pa tko zna, možda i ti dobiješ (dobre) ponude! :) sretno! ;)

    avatar

    24.01.2008. (13:17)    -   -   -   -  

  • don branko

    POZDRAV IZ OS

    avatar

    24.01.2008. (15:21)    -   -   -   -  

  • Uvijek za

    Pozdrav iz Zagorja! Sloboda izbora partnera dovodi nas u fazu da imamo sve više razvoda pa zato je ovaj Tvoj tekst primjer za kojim bi trebalo krenuti!

    avatar

    24.01.2008. (16:03)    -   -   -   -  

  • LillyMarlene

    hm..ja sam se davnih dana tome prestala cudit..skoro svi indijci koje znam: sto radila s njima sto prijateljovala su imali arranged marriage..a bilo ih je valjda 500..
    i sto..to je njihovo ak im to odgovara - a ocito odgovara- ko smo mi da ih osudjujemo ili da im se podsmijevamo..
    osim toga taj njihow way of courtship je izuzetno eficijentan..ne moraju oni trositi vrijeme, energiju i emocije na naganjanje partnera i silne uzburkane emotivne drame..sve se to dogovori brzo i relativno efikasno..oni gledaju da su kompatibilni u stvarima koje su uglavnom bitne da brak funkcionira..ako nista prema van ..a koliko sam skuzila Indijke imaju puno manje ocekivanja od nas zapadnjakusa..njima je bitno da se udaju u dobru familiju , da ih im muz dobro zaradjuje i da one mogu gospodarit doma i dobro zivjet..ako se jos jedno drugom jako svidjaju i ako se razvije romance - e to je onda added bonus..
    S takvim pristupom, oni se mogu koncentrirati na ucenje i karijere u cemu su, no moze im se zanijekati, izuzetno uspjesni!

    avatar

    24.01.2008. (16:05)    -   -   -   -  

  • suzi q.

    ma to uopće niej loše
    mi ovako, prvo upznate se, pa očekujete da prohodate,
    onda se očekuje zajednički život
    pa brak
    i nakon braka se okrene ploča, na kojoj svira strana B
    mnoge moje pajdašice sa stažem zajedničkog života, nisu oduševljene onim što ih je dočekalo čim su se potpisali

    avatar

    24.01.2008. (19:19)    -   -   -   -  

  • Štambukica

    Čitala sam i jednu knjigu o 17-godišnjem indijcu kojeg su roditelji prisilili na dogovoreni brak,alio na kraju je ipak uspio pobjeći. Knjiga se zove (ne)dogovoreni brak,a napisa ju je Bali Rai.
    Moje mišljenje o tome je da je to skroz u redu ako nije prisilno!

    avatar

    24.01.2008. (21:55)    -   -   -   -  

  • morska zvijezda

    Strano nasoj kulturi, ali ne i za osudu.

    avatar

    24.01.2008. (23:15)    -   -   -   -  

  • steps

    Vise manje svi indijci koje znam su dogovorili brakove....takva im je tradicija.

    avatar

    25.01.2008. (01:21)    -   -   -   -  

  • Cheddar

    http://movies.yahoo.com/movie/1808746287/video/2724658/20070516/125
    sjetih se namesake - krasan film, (i jos bolja knjiga) na temu, poslije koje mi je indijski svijet postao vise razumljiv; but us? we're not that innocent, i don't think...

    zapravo na neki nacin mislim da mi to radimo samo ne tako ocigledno i namjerno -- uvjek neko hoce nekog da 'sklopi', ali nije pravilo sa citavom ceremonijom; i hvala bogu imamo izbor.......dok indijici nemaju uvijek, i ne svi. to se samo tako kaze....da se ublazi...

    avatar

    25.01.2008. (01:55)    -   -   -   -  

  • Amerikanac

    @ all.....znaci seks bez privlacnosti i ljubavi je OK, vazno da je ozakonjen brakom?

    avatar

    25.01.2008. (02:01)    -   -   -   -  

  • Cheddar

    well, um, who said that?
    to moze da bude moralno-ne odgovor ili pitas legally, illi...? u najboljem slucaju, ili teoriji, (correct me if i'm wrong), mislim da nema "potvrdivanja braka" (haha) neko vrijeme -- until they 'cultivate' some sparks. anyways, i'm not defending arranged marriage, am i? doesn't sound like me....but that's what i heard.....

    avatar

    25.01.2008. (02:37)    -   -   -   -  

  • delfina

    Ma pusti. Da sam se udavala sa šesnaest ili osamnaest, moj bi me otac puno bolje udao nego što bi se ja sama. Za kojim sam ja kretenima venula, dragi Bože... Doduše, nisam ni poslije baš kvalitetno odabrala pa ti vidi. Možda ipak da su po horoskopu i savjetu lokalnog vrača muža mi tražili, bolje bi našli.

    avatar

    25.01.2008. (08:46)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    volim ja indijce...pogotovo u njihovih nekoliko bollywood filmova :)))).
    ovo za dogovorene brakove sam vec cula da obicno funkcionira. ali vjerujem samo u slucajevima gdje roditelji doista vole djecu i stalo im je do njihove dobrobiti. tada ce i njihovo iskustvo odluciti u izboru buduce mladenke i uostalom njene familije, s kojima se i ti roditelji onda moraju druziti.
    jer u suprotnom ima slucajeva kada se maloljetne djevojcice takoreci prodaju starim muskarcima. i uopce slucajeva kada roditelji djecu daju onom tko nudi najvise.

    avatar

    25.01.2008. (10:22)    -   -   -   -  

  • danko

    kod njih je totalno drukciji sklop svega

    avatar

    25.01.2008. (11:22)    -   -   -   -  

  • azy

    ma tako je u biti najpametnije. vjenčaš se s nekim i znaš da ćeš biti s njim cijeli život pa ste primorani naučiti se kompromisu.

    (pozdrav od još jedne građanke ižbenka.)

    avatar

    25.01.2008. (13:55)    -   -   -   -  

  • varosanka

    Da li je dobro ili nije,tko ce to znati? Samo znam da nije dobro ni to sto se toliki brakovi raspadaju, partneri jednoastavno izgube interes da pokusaju spasiti brak, a djeca pate...

    avatar

    25.01.2008. (14:00)    -   -   -   -  

učitavam...