Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • dejmon

    Često znam na svom blogu nešto napisati o Bogu, vjeri i sl. onda imam jako mnogo komentara i to je možda dobro. Ali kada napišem nešto smisleno poput mojih zadnjih postova imam samo dva do tri komentatora. Čudna pojava kako o "životnim" stvarima svi sve znaju , a o stručnim i konkretnim svi se drže po strani. Što nam to govori ?

    avatar

    09.01.2008. (19:47)    -   -   -   -  

  • angelo

    VJERA I RAZUM

    Komentarom na komentar

    @zeitgeist, oprosti što kasnim s odgovorom (ne stižem zbog obveza biti brži). Premda si i dalje
    u velikim dvojbama glede vjere i razuma, hvala ti što si prešao u dijaloški ton razgovora.
    U tom ću duhu i ja nastojati ostati. Prvo, što ti moram reći jest da je nemoguće odgovoriti
    na tvoja premnoga pitanja pojedinačno (to više što su vrlo slična), pa ću to učiniti općenito
    i što kraće da ne bude zamorno i preširoko.

    Crkva je branila određena stajališta u prošlosti koja su bila službena znanstvena stajališta,
    a kad su ona promijenjena Crkva je "popuštala" i prihvaćala nova otkrića. Zato što Crkva respektira znanost,
    ali znanost nije njezino primarno područje, nego vjera (koju ona i razumom opravdava).
    Međutim, odnos Crkve prema društvu u prošlosti ne smije se suditi iz današnjih okolnosti,
    jer prije nije bilo tzv. odvojenosti Crkve i države odnosno Crkva je jače prožimala društvo i javnost,
    a njezin je utjecaj bio drukčiji – otprilike kao utjecaj liberalnih medija danas. To je važno razlikovati.
    Isto je i s crkvenim (ne)prihvaćanjem teorije evolucije – u odnosu na kreacionističko učenje
    o stvaranju (o tome u novom postu...).

    Crkva ne može biti u krivu oko npr. Bezgrješnog začeća, očitih čuda, Isusova razapinjanja na križ
    i Njegova uskrsnuća. To su dogme - tj. od Crkve službeno proglašene vjerske istine
    koje spadaju u polog vjere i koje je potrebno vjerovati – te kao takve ne spadaju u područje
    "čiste" znanosti (empirijske &...).
    No valja istaknuti da ni filozofija nije "nešto opipljivo" (tj. ne ostaje u okvirima c-g-s sustava)
    pa ipak nitko neće reći da nije znanost. Isto se odnosi na Pneumatologiju – znanost o Duhu Svetom.

    Glede tvojih dvojbi o mogućnosti našega razmišljanja o vjerskim istinama, promišljanja i kritičkog razmišljanja o svemu tome (možemo reći, i o čudu života, o čovjeku općenito...) valja istaknuti da čovjek ne može sve dosegnuti razumom i nije on jedina spoznajna moć u čovjeku. Vrlo zgodno se o tome izrazio filozofski genij De Rougemont: "(...) Ali kada ide još dalje, kada hoće zanijekati sâmo postojanje i hitnost opće mjere, koju on ne može pojmiti, razum nas tada odvodi u ludilo otvaranjem širokog polja nesuvislosti. Kaos u kojem se nalazimo svjedoči o tome. Snažna eksplozija iracionalizma u prvoj polovici XX. stoljeća svjedoči o suludom stanju u koje je racionalizam odveo svijet, uništavajući religije i mitove koji su nosioci općeg smisla" (Udio Đavla, str. 20).

    O našem kritičkom promišljanju odnosno sumnji kao grijehu radi koje "ćemo biti prokleti cijelu vječnost u paklu" (o čemu si navodno /na/učio na vjeronauku) moram ti sa žalošću reći da si krivo naučio ili krivo zapamtio. Vidjet ćeš iz novog posta... Doista te moram ispraviti: jednostavno, to nije istina, tako NE piše u Bibliji niti su to "otprilike Isusove riječi".

    To što u Bibliji, kako kažeš, postoji toliko kontradikcija da je zapravo teško ne sumnjati, jest radi specifičnosti te Knjige nad knjigama, koju radi toga ne smijemo čitati kao običnu knjigu, nego je razumijemo tek kad njoj pristupimo kao svetoj Knjizi (mi je smatramo Riječju Božjom), što ne znači da u razmišljanju nad njom ili u znanstvenom proučavanju smijemo isključiti razum!

    (nastavak slijedi)

    avatar

    09.01.2008. (21:34)    -   -   -   -  

  • angelo

    Potpuno se slažem s tobom da "instrumentalizacija religije, njena gruba zlouboraba je jedna, ako ne i najveća i najvažnija od njihovih poluga vlasti i instrumenata vladanja ljudima u kreiranju tog novog svjetskog poretka i nametanju novih ilegalnih ratova. Ali, pazi, to nema veze s vjerom, to nema veze s kršćanstvom – tu je na djelu ZLOPORABA vjere, a ne VJERA! A oni koji to čine jesu nekršćanski moćnici iz sjene koji kao frontmene na političkoj pozornici guraju "kršćanske ateiste" kojima su puna usta Boga. Spominjanje Busha u toj igri kao argument na drži ti vodu, jer Bush je član okultnih udruga... Dakle, to je čista magla i podvala kršćanskim masama koje olako gutaju sve medijske udice i tako postaju dvostruke žrtve – nehotice potpisuju vlastito vješanje.

    Na tvoj zastrašujući podatak o nekakvoj kršćanskoj vojsci i indoktrinaciji djece – čovjek se može najprije samo nasmijati. Ali odmah zatim zaledi mu se osmijeh na licu, jer misao (pazi, kršćanin misli!) kaže mu da je zastrašujuća činjenica dokle ide manipulacija bolesnih nekršćanskih umova da "glupe kršćane" upregnu u nešto što je njihovoj vjeri protivno. Na koncu, ne treba se tome nimalo čuditi – taj je "eksperiment" uspio već u kršćanskoj Njemačkoj, gdje su mnogi i katolici i protestanti jednako žarko prihvaćali nacističku pogansku (ateističku) ideologiju! Samo, to nema veze s vrhom Katoličke crkve, niti onda niti danas. Staljin je sam to priznao rugajući se "Papinim divizijama". Inače bi istinita bila tvrdnja da je Vatikan stvorio Hitlera. Zato me ne zanimaju ni BBC-ovi "dokumentarci" (studirao sam novinarstvo pa znam kako se to radi!) ni drugi filmovi kojima moćni lobiji masama peru mozak za svoj interes.

    Također je bezrazložan tvoj strah od istinskih kršćana. Podaci iz Amerike neka te nimalo ne brinu. Tvoj zaključak na temelju jedne ankete i tvrdnja "da je 40% mogućnost da će jedna od takvih osoba imati crveni botun pod prstom i na raspolaganju sav nuklearni arsenal najveću uništavajuću silu koju je svijet vidjeo" stoji utoliko ukoliko shvaćaš da golemi nuklearni potencijal - i u Americi i u središtima ostalih nuklearnih sila u svijetu – ne nadzire Vatikan, niti na botunu drži Benedikt XVI, nego upravo netko tko se žestoko protivi sadašnjem Papi (i tko je vrlo vjerojatno organizirao atentat na Ivana Pavla II). Slažem se s tobom da su takve okolnosti u kojima se svijet nalazi "opasne i zabrinjavajuće stvari a ne što netko ja ili netko drugi vjeruje da Bog ne postoji", ali je problem upravo u tome što takvo "konačno rješenje" za svijet ima netko tko vjeruje da Bog ne postoji i tko sebe stavlja na Njegovo mjesto. To je u ovom svijetu ne najmanji nego najveći problem.

    Na kraju te podsjećam da se iz točnih ali nepreciznih i preopćenitih tvrdnji ne mogu izvlačiti točni i precizni zaključci pa ni kad je postupak potpuno ispravan. Na primjer:
    1. tvrdnja (premisa): Glupost je čovjekova sklonost.
    2. tvrdnja: Martin je čovjek.
    Zaključak: Dakle, Martin je glup.


    Pozdravljam te s dubokim uvjerenjem da @zeitgeist nije glup!

    avatar

    09.01.2008. (21:40)    -   -   -   -  

  • angelo

    @Dejmon, ne čudi se toj pojavi - to ti je još jedan dokaz kako "Bog ljudima ne da mira", tj. oni bez Njega ne mogu pa makar se s Njime svađali, kako su to činili i mnogi veliki svjetski književni (naši i strani) velikani!
    A to je također potvrda davno formulirane misli da je čovjek religiozno biće, što je moderno izrazio psiholog V. Frankl u djelu BOG PODSVIJESTI (kojom je revidirao Freudovu tezu da je u čovjekovoj podsvijesti samo libido, tj. seksualna energija).
    Pozdrav (& želim ti mnogo čuđenja i dalje; jer "KNJIGA je stvorena za one koji misle i čude se životu, a TV je izmišljena za one koji se čude onima koji misle")!

    avatar

    09.01.2008. (21:47)    -   -   -   -  

  • nažigač

    Boga ili bloga - pitanje je sad. I, može li internet i bloganje proći bez uplitanja religije, majku mu staru?

    avatar

    10.01.2008. (01:11)    -   -   -   -  

  • angelo

    Stare majke @nažigač tu dilemu nisu imale - za njih je "uplitanje religije" u sve pore života bilo sasvim normalno! Takva pitanja javila su se tek s "napretkom" čovjeka i s njegovim "prosvjetljenjem". Zato je danas pojam za nešto "naj" - MRAK!
    A Isus kaže: "Ja - Svjetlost - dođoh na svijet!" (Iv 12,46)
    Pozdrav!

    avatar

    10.01.2008. (10:26)    -   -   -   -  

  • nažigač

    Don Angelo, internet je posljednje poluutočište istinske demokracije. Poluutočište zato što čovjek zaista može reći sve što mu je na srcu, anonimno ili s potpisom. Ono POLU je zato što je i internet pod nadzorom Velikog brata. Crkva želi biti upletena u sve pore života e kako bi imala lakšu duhovnu i moralnu kontrolu nad pastvom kao što stvarnu kontrolu ima Vlast. Crkva je Vlada u sjeni i zaista se vrlo dobro slaže s onim svjetskim Vladama koje joj prepuštaju dio kolača.
    Mi, stoka sitnog zuba, guske u magli ili nas nazovite kako god hoćete, i nemamo previše izbora protiv takvog društvenog poretka, sprege Crkve i Vlasti. Priklještili ste nas BOGOVSKI! E pa zato imamo još tu mrvicu od interneta da možemo barem kazati što nas smeta. Vi se, Don Agelo na čelu s Vašom velecijenjenom organizacijom, i tu uguraste i na date nam disat. Niti malo. Pa ako je tako velika ljubav Vaša naspram nas malih, dajte malo, MAJKU MU STARU, olabavite stisak, pustite nas s mirom Božjim na miru! Prepustite nam napokon direktnu komunikaciju s NAŠIM Bogom, bez Vašeg posredništva. Ostavite tlapnje i propovjedi za mjesta u kojima je to primjereno, Vaše crkve mislim. (Nemojte mi samo reći da su to i NAŠE crkve. Kada Vam ih jedanput od milodara izgradimo MI nikakva prava na njih nemamo. Mislim na katastarske čestice.)

    Pozdravljam Vas s dubokim strahopoštovanjem.

    P.S.
    Što se tiće svjetlosti dva pitanja:
    1. Zašto naš Otac dragi Bog, ako nas zaista voli, dopušta sva ova zla na svijetu - od masovnog umiranja male djece u tri četvrtine siromašnog svijeta, silnih ratova, pa na dalje. Kakav nam je to tata?
    2. Ako je mrak zlo zašto je Svemir crn? Zašto ga naš Otac nije učinio svjetlim? Itd. itd....

    avatar

    10.01.2008. (11:41)    -   -   -   -  

  • zb777

    nažigač

    misliš li stvarno da je za zla koja navodiš odgovoran Bog ? Možda netko drugi ? Šta misliš ?

    avatar

    10.01.2008. (12:49)    -   -   -   -  

  • Marko

    "...s mirom Božjim na miru!". Sigurno niste čuli vic iz SSSR-a koji se toliko spominje
    ovdje...Zbog nas i naših grijeha se te stvari događaju. Bog dopušta razne kušnje da se događaju, ali nam nikada ne daje križ teži od onoga koji možemo nositi
    Jednom sam čuo da su roditelji imali 4ero djece i majka je trebala roditi peto. Došlo je, međutim, do situacije da su doktori dali roditeljima na izbor da mogu preživjeti ili ona ili dijete. Žena je pozvala muža i rekla da je ona odlučila da želi sačuvati život djeteta. Muž ju nikako nije mogao SHVATITI. Ona mu je na kraju rekla: "Ako ne možeš SHVATITI, jednostavno PRIHVATI!"

    avatar

    10.01.2008. (13:30)    -   -   -   -  

  • mvko

    Dragi Nažigač,
    ako smatraš da je internet "posljednje poluutočište demokracije" zašto onda tu demokraciju uskraćuješ nama vjernicima? Zašto ne bismo mi vjernici na internetu i blogovima smjeli pisati o vjeri i o tome što nas smeta? Ne razumijem takvu demokraciju.
    Srdačan pozdrav i isprika Don blogu zbog uplitanja.

    avatar

    10.01.2008. (14:29)    -   -   -   -  

  • angelo

    Pozdrav svima!
    Nitko mi se ne mora ispričavati za iznošenje svojih misli ovdje - ovaj "moj" prostor vrlo je širok i otvoren svima, u tom smislu sam dio "otvorenog društva"!
    @nažigač je poludjelomično u polupravu - jer ova je "virtualna livada" doista dio poluposljednjeg poluutočišta poluistinske poludemokracije!
    A ti dragi @nažigač pokušaj shvatiti, kad već ne možeš prihvatiti, da MI (Crkva) nikoga ne tlačimo - ni "bogovski", kako kažeš, ali ni "humano", kao bi rekao cinik. Tako ni ja tebe ne držim "blogovski" za vrat, nego se tek poluravnopravno pokušavam uključiti u komunikaciju s raznim (ne)istomišljenicima. S tom razlikom što, oslanjajući se na mandat koji smo primili od Boga s kojim želiš izravno bez nas komunicirati, ozbiljno shvaćajući svoju službu nastojimo tek pedagoški djelovati na ljude. Zato se ponekad osjećam kao profesor u aula magna na faksu, a nekad bome i kao dadilja koja mora paziti na dijete s inkontinencijom (ti se vjerojatno ne nalaziš u ovoj drugoj usporedbi)!
    Eh, sad kad smo mi doista takvi čudaci, preuzetni, bahati, spregnuti s Vlasti &td... što ti ostaje? Da nas toleriraš, kao što mi činimo s drugima, pa i kad nas progone - jer to je evanđeoski - ili da nam otvoriš nekakve logore, štojaznam kakve... Eto, nemam više baš nekih ideja, ako ne Netko ne "nažigne" nešto...
    U svakom slučaju ti želim svako dobro i, vjeruj mi, sa simpatijama primam svaki tvoj komentar!

    avatar

    10.01.2008. (15:03)    -   -   -   -  

  • nažigač

    @blago meni kada ne razumiješ da u crkvenoj hijerarhiji NE POSTOJI demokracija, niti će je ikada biti. U svom komentaru ne obraćam se vjernicima nego službenom predstavniku Crkve, institucije koja u svojim redovima ne dozvoljava demokraciju, ali su joj, za njene potrebe, demokracije puna usta. Blago meni - sjedi, jedan.

    avatar

    10.01.2008. (15:06)    -   -   -   -  

  • angelo

    Oprosti @nažigač, zaboravio sam odgovoriti na tvoja dva pitanja:
    1. Zašto naš Otac dragi Bog, ako nas zaista voli, dopušta sva ova zla na svijetu - od masovnog umiranja male djece u tri četvrtine siromašnog svijeta, silnih ratova, pa na dalje. Kakav nam je to tata?
    - Sva je "nevolja" u tome što je Bog, kojega nam je Isus predstavio kao dobrog Oca (prije toga bio je to "mysterium tremendum"), svakom čovjeku dao i ostavio SLOBODU, slobodnu volju da s njim čini dobro ili zlo. A ti dobro znaš za čiju se slobodu događaju (i danas) neslobode i zla u svijetu.
    2. Ako je mrak zlo zašto je Svemir crn? Zašto ga naš Otac nije učinio svjetlim? Itd. itd....
    - Zato što nije važno koje je boje Svemir (uostalom i ta je svemirska "crnina" relativna, kao i nebo koje mi vidimo kao plavo...). A tu se misli na duhovni mrak kao zlo, a ne na crnu boju, koja je ravnopravna svim drugim bojama - premda spada u četiri temeljne iz koji se izvode sve druge zajedno s nijansama.
    Važno je da svi zajedno činimo skladan mozaik...

    avatar

    10.01.2008. (15:12)    -   -   -   -  

  • nažigač

    Eh tutori, tutori... rijetki su tutori kao majke, češći oni kao maćehe. Lijepo je biti tutor i pametovati nama - djeci koja još kakamo i piškimo u pelenice. Duša čovječja je kao zapušten vrt, a Vi vrtlari jedva čekate kako biste ga preuredili. Po svome, naravno... Što mi, jadna i neuka raja znamo i tko nas uopće što i pita, jel' tako? Povijest je najbolja učiteljica, vele, a i Papa se nedavno ispričao za pogreške nepogrešive, eh, Crkve. Pozdravljam.

    avatar

    10.01.2008. (16:29)    -   -   -   -  

  • angelo

    Je @žiga, je tako je: povijest je učiteljica života, koja nikoga ništa nije naučila - čuo sam od profesora na prvom satu povijesti u gimnaziji (naravno, poslije toga se nasmijao da nas uvjeri da se šalio), a u to sam se uvjerio poslije!
    Niste vi neuka raja, ajde ne kukaj, osim toga imaš dovoljno pameti i slobode da možeš prosudili i odlučiti koliko ćeš dopustiti nekom pastiru a koliko Pastiru da intervenira u tvoj život...
    Svako ti dobro!

    avatar

    10.01.2008. (22:09)    -   -   -   -  

  • zeitgeist1

    Zeitgeist odgovara. Oprostite vi što nisam stigao prije, posao ne dopušta. Toliko se teksta u međuvremenu namnožilo da ne stignem niti približno sve pročitati, pa se fokusiram što je upućeno meni.

    Iskreno, sada se ja pomalo osjećam kao da bacam koplje u trnje, ali nema veze.

    Kao prvo, uopće nemam dvojbe kako tvrdite, dapače, potpuno sam siguran u svoja stajališta u vezi religije i razuma. Da, ja sam ateist. Znam da vam to sada zvuči skoro kao prosta riječ. Ne, nije me nitko indoktrinirao niti poučio samo sam čitao, istraživao i razmišljao. Kada me netko pita, meni je to veliki problem priznati u društvu. Imam osjećaj da bih bolje prošao da kažem da sam četnik homoseksualac nego ateist. Opća predodžba jeste da su ateisti gori od najgorih što čovjek može biti. Pitam se zašto. Onda sam nedavno gledao film o islamskim fundametalistima i zamjetio potpuno istu pojavu, mrze ateiste najviše, više i od onih protiv kojih se bore. Samo što se nemaju protiv koga boriti odnosno, ateisti su mahom nezavisni mislioci i uopće nisu nigdje organizirani niti se pokoravaju autoritetima. Zašto se vjerske skupine boje ateista ili zašto im isti smetaju? Na ovo ću se još vratiti.

    Što se tiče dogmi, da ne dužim previše, po mom uvjerenju radi se o iluzijama u smislu krivog dojma ili vjerovanja u nešto što je nemoguće. Ako osoba pati od iluzije proglašavamo je psihički poremećenom osobom a ako velika skupina ljudi pati od iluzije onda to proglašavamo religijom. Jednako kao što danas u Bosni ogromna skupina ljudi bez ikakvih dokaza vjeruje u piramide, masovna iluzija koja prerasta u religiju. New age kako vi volite reći. Nije li nemoguće da su te dogme preuzete iz prijašnjih poganskih religija, ako imamo materijalne dokaze da su takva vjerovanja u identične dogme postojale davno prije navodnog Isusovog rođenja. Bezgrešno začeće je ilustrirano u Egipatskom hramu Luxor, da sada ne nabrajam i ostale stvari - sve dogme su postojale i prije u vidu poganskih mitova i religija. Djelo sotone opet? Kakav je crkveni stav prema tome? Još ako znamo da baš nitko od pisaca svetog pisma i evanđelista nije živjeo u Isosovo vrijeme, u najmanju ruku tjera na razmišljanje. Ah da, riješenje je u konceptu dogme: ne razmišljati - vjerovati i stvar riješena.

    Dalje, što se tiče navodnih Isusovih riječi koje sam slabo upamtio otprilike da tko god posumjna u postojanje duha svetog da mu neće biti oprošteno, malo sam pročeprkao po internetu i pronašao sam. Budući sigurno posjedujete bibliju za razliku od mene, možete citirati slijedeće odlomke: Luke 12:10 i Mark 3:29 (našao sam citate na engleskom). No siguran sam da ćete imati posbeno tumačenje i objašnjenje nakon što citirate tekst, jednako kao što i za papine riječi moramo imati posebno tumačenje. Zašto je baš svemu potrebno posebno tumačenje? Da nebi posumnjali možda?

    Nadam se da vas moji stavovi i tumačenja ne vrijeđaju jer samtram da imam jednako pravo poput vas koji propovjedate svoju vjeru - izreći javno svoja stajališta bez osude.

    ... nastavlja se

    avatar

    10.01.2008. (22:39)    -   -   -   -  

  • zeitgeist1

    Što se politike tiče, da, slažemo se, radi se o zlouborami vjere. Malo za promjenu, ako mi dopuštate sarkazam. A isti ti koju vjeru zloupotrebljavaju se također smatraju vjernicima bez obzira kakvim ih vi smatrate. I podupiru sve što ima veze sa vjerom i sve što promiče vjeru. Onda ih vi i vaša crkva nazivate "kršćanskim ateistima". Zašto ne kršćanskim lupežima? Za njih je nazvati ih ateistom uvreda, sami to nebi niti u ludilu učinili, kao što je i mene poistovjećivati moja uvjerenja sa njihovim. No dobro, u principu se slažemo, ali ono što meni nije jasno, zašto su vam onda ateisti, po mome dojmu, veći problem i veće zlo od tih tzv. "kršćanskih ateista" koji zloupotrebljavaju vjeru. Super su dok promiču vjeru i pobožnost, a kada se masovno krene u rat, onda se poziva na mir bez prave osude instrumentalizacije vjere. Možda i griješim ali nešto mi tu gadno ne štima. Jedan pisac je jednom napisao da u rovovima nema ateista. Po mom mišljenju, ne zbog smrtnog straha nego zbog uvjerenja da je rat ono što u biti i jeste - besmislena glupost. Na koncu, ako je takav eksperiment, kako kažete uspio u nacističkoj Njemačkoj i slažete se da se i danas sprovodi, gdje je onda odlučni otpor i borba pravojernika i crkve? Nađite mi jedan moderni rat poslije pada komunizma gdje u suprotnim rovovima nisu sjedili pripadnici različitih religija, počevši od našeg domovinskog rata.

    Što se tiče dokumentarca "Jesus Camp" o indoktrinaciji djece u kršćanske vojnike, ne, nije BBC-ev već je nezavisan, prošle godine je bio na Zagreb film festivalu. Velite da imate svoje razloge zašto ne vjerujete dokumentarcima jer znate kako se rade i čemu služe, za vašu informaciju, današnjim napretkom tehnologije i njenom sveopćom dostupnosti - svatko i bez nekih novaca može snimiti film pa i dokumentarni. Dakle, po toj logici, vaša tvrdnja o dokumentarcima bi se jednako mogla odnositi i na knjige - neke knjige su maniplacija i zloupotreba - zašto onda čitati i knjige. Neki dokumentarci služe stvarno za ispiranje mozga - neki služe suprotnoj svrsi - svatko ih danas može snimiti, pa i vi ako želite (pišete blog, zar ne).

    Što se tiče mojih zaključaka, pa iz najmanje dva različita izvora sam vidjeo rezultate tih anketa gdje 40% amerikanaca vjeruje da će apokalipsa i smak svijeta nastupiti u slijuedećih 50 godina, znači manje više za njihova života. Znači bilo tko od njih 40% može postati predsjednik amerike. Po mom mišljenju ljudi koji vjeruju u takvo što su opasni neuarčunljivi luđaci. Ne, nisam rekao niti zaključio da papa Benedikt koji već da ih nadziirete ili kontrolirate a pogotove ne da on osobno ima prst na crvenom gumbu. Nego, kao i obično, ako ste već vjerski autoriteti što ste učinili da ih razuvjerite i na nebi trebali vjerovati u takvo što, bez obzira na religijske dogme. Ili mislite da je ok vjerovati da će nastupiti apokalipsa za naših dana? Ako mislite da to nije ok vjerovati - što ste učinili da razuvjerite ljude u takvu opasnu besmislicu? Pa, nisam baš primjetio, uglavnom volite pričati o ateistima... koliko ja vidim...

    I za kraj pitanje: Što znači biti glup?

    avatar

    10.01.2008. (22:50)    -   -   -   -  

  • angelo

    Ateisti su bezbošci, i nisu opasni samim time što su takvi, nego tek onda kad imaju u rukama veliku moć (kao što su danas globalni moćnici iz sjene uglavnom bezbošci). Zato nisu svi ateisti ni opasni, ni luđaci, ni nenormalni, ni bolesnici... Zato treba osuditi svakoga tko je netolerantan prema nekom tko se smatra ateistom, jer treba poštivati svačije opredjeljenje... Ja tebe zato poštujem, bez obzira što smo u koječemu neistomišljenici.
    Slažem se da se rečeno o "kršćanskim ateistima" odnosi i na lopove - da nisu bezbošci ne bi krali (bez obzira što su kršteni, ali su daleko od kršćanstva, ili od islama, ili neke druge vjere koja osuđuje krađu kao 7. Božja zapovijed - što je zapravo naravni moralni zakon)!
    Zašto ti je čudno što Isusovoj izjavi o grijehu protiv Duha Svetoga treba tumačenje? Pa to je znanost. Zinuo sam od čuda prije 30 godina kad su mi na Ruhrskom sveučilištu u Bochumu pokazivali kompleks i rekli: Ona zgrada lijevo je Novi zavjet, a ona pored nje Stari zavjet... Cijeli kompleks teološkog studija u kompleksu Sveučilišta! A tako je i s drugim znanostima. Eno na Šalati u Ruđeru na zgradama pište: Fizika, Matematika...
    Inače, nije točno da volim pričati uglavnom o ateistima - tu je temu aktualizirao kardinal Bozanić - ja volim komentirati sve što je važno za život čovjeka, za njegovu izgradnju te njegovo sadašnje i vječno dobro!
    Svako dobro i tebi želim (s napomenom da za svakoga od nas vrijedi pjesnikova misao kako je teško "džilitnut se, ne pogodit cilja" - pri čemu nam koplja/tipkovnice/miševi/pera... neminovna završavaju "u trnju").
    Srdačan pozdrav!
    PS: Što znači biti glup? Zaista teško pitanje, uzmemo li u obzir svu golemu dokumentaciju za povijest ljudske gluposti! Možda je ipak najbolje odgovor potražiti kod Erazma Roterdamskog.

    avatar

    11.01.2008. (12:08)    -   -   -   -  

  • zeitgeist1

    A mislim stvarno, opet ste mi odgovorili a zapravo niste rekli ništa, odnosno šupljom demagogijom elegantno izbjegli dijalig i mislim da mu je ovoj kraj, ako je isti ikada i postojao.

    Idemo sa malo izravnijim pristupom :

    - Po tome što ste napisali, dali smatra da bih onda i ja bio opasan ako bih kojim slučajem u rukama imao moć?

    - Po vašem pisanju, svi oni koji su učinili zlo u ime vjere i smatrali su se velikim vjernicima dok su činili zlo su zapravo - ateisti, kršćanski doduše, ali i dalje ateisti. Jer, eto, crkva je bezgrešna očito. Da li je to još jedna dogma kojoj nije potreban dokaz ili ?

    - Kakav je službeni stav crkve i vaš osobni prema identičnim dogmama i vjerovanjima poganskih religija prije pojave judokršćanske religije? Slučajnost? Sotona? Zabranjena tema? Urota? Što?

    - Piše li ili ne piše u Novom zavjetu da svatko tko posumnja u duha svetog da mu neće biti oprošteno? Ili bolje, što piše u Luke 12:10 i Mark 3:29 ?

    - Što je sa osudama instrumentalizacije vjere i pojavom kršćanske vojske? Gdje su osude ovakivih pojava - kršćanska vojska

    - Da li smatrate da je opasno vjerovati da je apokalipsa blizu ?

    - Zašto vjernici svih religija mrze ateiste, kao da ih se iracionalno plaše? Kao da je netko ikada ubio u ime ateizma, čista glupost...

    - Na čemu se zasniva vaša vjera. Prvo pričate o dogmma pa na kraju o znanosti. Kakvoj znanosti? Imate kakve znanstvene dokaze za vaše dogme da možete reći maloprije to je znanost i uspoređivati teološke studije i Ruđera... ?

    Na kraju, što znači biti glup i što je glupost, to čini mi se baš nitko nezna pouzdano ali svi vole pričati o tome. Slično kao sa vjerom. Ja vjerujem da je netko glup. Pouzdano - neznam.

    Ja vas isto pozdravljam i želim vam sve dobro, mada sam nekako jako skeptičan da ćete mi odgovoriti, barem ne suvislo. Iskreno, sada mi je puno jasnije zašto se vjernici plaše ateista i zašto ih mrze.

    Toliko od mene. Over & out!

    avatar

    11.01.2008. (14:17)    -   -   -   -  

  • SVAKI ČOVJEK JE POMALO KRIV

    koravelikogmozga.blog.hr

    avatar

    11.01.2008. (15:40)    -   -   -   -  

  • angelo

    Poštovani @zeit & dragi geist, bio sam u napasti da ti odgovaram kao u kvizu, s DA i NE, ali sam odustao jer bi to bilo previše šaljivo, a ti voliš samo smrtno ozbiljne odgovore i razgovore.
    Onda, dakle, opet prelazeći preko tvojih uvredljivih insinuacija, idemo dalje u ozbiljnom tonu - točku po točku - tvoja pitanja (obilježena brojem), moji (kratki) "odgovori" (s crticom na početku), nastojeći bez "šuplje demagogije i elegantnog izbjegavanja dijaloga".

    1. Po tome što ste napisali, dali smatra da bih onda i ja bio opasan ako bih kojim slučajem u rukama imao moć?
    - To nikako ne mogu znati, jer ne mogu ni o kome zaključivati na temelju nekoliko komentara na blogu. Svakako, stara izreka kaže: Ako hoćeš vidjeti kakav je netko - daj mu vlast!

    2. Po vašem pisanju, svi oni koji su učinili zlo u ime vjere i smatrali su se velikim vjernicima dok su činili zlo su zapravo - ateisti, kršćanski doduše, ali i dalje ateisti. Jer, eto, crkva je bezgrešna očito. Da li je to još jedna dogma kojoj nije potreban dokaz ili ?
    - Oni koji su (u)činili zločin jesu zločinci bez obzira jesu li vjernici ili nevjernici.
    Crkva nije bezgrješna. Ona je sveta i grješna: sveta i bezgrješna je njezina Glava - Isus Krist, a grješno je njezino Tijelo - vjernici.
    To nije dogma kojoj je potreban dokaz.

    3. Kakav je službeni stav crkve i vaš osobni prema identičnim dogmama i vjerovanjima poganskih religija prije pojave judokršćanske religije? Slučajnost? Sotona? Zabranjena tema? Urota? Što?
    - Crkva poštuje "dogme i vjerovanja" svih religija i ne daje takve ocjene kakve navodiš jer to nije kršćanski. To je sve lijepo rečeno i opisano u dokumentu II. vatikanskog sabora NOSTRA AETATE (i drugim dokumentima Katoličke crkve).

    4. Piše li ili ne piše u Novom zavjetu da svatko tko posumnja u duha svetog da mu neće biti oprošteno? Ili bolje, što piše u Luke 12:10 i Mark 3:29 ?
    - Piše doslovce: "No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga" (Mk 3,29).
    "I tko god rekne riječ na Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko pohuli protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti" (Lk 12,10).
    Napomena: Te rečenice izvučene iz konteksta može se pogrešno razumjeti. Zato je i vjerniku potrebno tumačenje.

    5. Što je sa osudama instrumentalizacije vjere i pojavom kršćanske vojske? Gdje su osude ovakivih pojava - kršćanska vojska
    - Takve pojave (ako je to doista ono što tvrdiš, jer ne znam engleski), kao i sve instrumentalizacije vjere zavrjeđuju svaku osudu.

    6. Da li smatrate da je opasno vjerovati da je apokalipsa blizu ?
    - Može biti opasno, kao što može biti opasno zatvarati oči pred opasnostima. Razborit kršćanin svih generacija i vjekova, poučen Biblijom živi uvjeren da su blizu "posljednja vremena". A i nevjerniku ne bi smjelo biti svejedno kad će mu doći "posljednju čas".

    7. Zašto vjernici svih religija mrze ateiste, kao da ih se iracionalno plaše? Kao da je netko ikada ubio u ime ateizma, čista glupost...
    - To je opasna i uvredljiva generalizacija. Mrziti može samo primitivac. Ne poznajem religiju u kojoj je mržnja "dogma". U kršćanstvu je čak i ljubav prema neprijatelju - zapovijed!
    U ime ateizma samo je u komunizmu pogubljeno mnoštvo milijuna ljudi. Treba samo prelistati temeljno djelo grupe francuskih autora CRNA KNJIGA KOMUNIZMA. Ostale progone Crkve tijekom povijesti ne spominjem. Progon Crkve traje od njezina početka.

    8. Na čemu se zasniva vaša vjera. Prvo pričate o dogmma pa na kraju o znanosti. Kakvoj znanosti? Imate kakve znanstvene dokaze za vaše dogme da možete reći maloprije to je znanost i uspoređivati teološke studije i Ruđera... ?
    - Moja (osobna) vjera temelji se na razumnom prihvaćanju Božje objave, a moj vjernički optimizam na istini da je Bog postao u Isusu Kristu čovjekom te da je uskrsnuo.
    Jedan od "znanstvenih dokaza" za "moje dogme" jest i činjenica da je znanstvenik Ruđer Bošković bio kršćanin, k tome "čak" i isusovac.

    9. Na kraju, što znači biti glup i što je glupost, to čini mi se baš nitko nezna pouzdano ali svi vole pričati o tome. Slično kao sa vjerom. Ja vjerujem da je netko glup. Pouzdano - neznam.
    - Na takvu uvredu (nekoliko milijardi živih i nebrojena mnoštva pokojnih pripadnika) vjere najbolje je odgovoriti starom mudrom izrekom: KAD MUDRAC POKAZUJE NA SUNCE, GLUPAN GLEDA U NJEGOV PRST!

    10. Ja vas isto pozdravljam i želim vam sve dobro, mada sam nekako jako skeptičan da ćete mi odgovoriti, barem ne suvislo. Iskreno, sada mi je puno jasnije zašto se vjernici plaše ateista i zašto ih mrze.
    - Na ovo ne treba odgovarati jer je tvrdnja. Ja tebe također pozdravljam i želim ti sve dobro!

    avatar

    11.01.2008. (22:57)    -   -   -   -  

  • zeitgeist1

    1. To nikako ne mogu znati, jer ne mogu ni o kome zaključivati na temelju nekoliko komentara na blogu. Svakako, stara izreka kaže: Ako hoćeš vidjeti kakav je netko - daj mu vlast!

    Upravo to i govorite u svojim tekstovima - ateisti tj. bezbožnici kao akteri i pokretači tzv kulture smrti - opasnost po društvo, nemojte da vas sada idem citirati.
    Osim toga neznam tko je tu opsjednut sa smrću i krvlju - tko ritualno pije krvi jede tijelo...

    2. Oni koji su (u)činili zločin jesu zločinci bez obzira jesu li vjernici ili nevjernici.
    Crkva nije bezgrješna. Ona je sveta i grješna: sveta i bezgrješna je njezina Glava - Isus Krist, a grješno je njezino Tijelo - vjernici.
    To nije dogma kojoj je potreban dokaz.

    Crkva nije bezgrešna? Napokon da to čujem od nekog iz crkve, ali dobro i to je početak....

    3. Crkva poštuje "dogme i vjerovanja" svih religija i ne daje takve ocjene kakve navodiš jer to nije kršćanski. To je sve lijepo rečeno i opisano u dokumentu II. vatikanskog sabora NOSTRA AETATE (i drugim dokumentima Katoličke crkve).

    Ovo se zove izbjegavanje odgovora. Isto kao što i crkva pokušava zataškati očite potencijalne dokaze da se radi o falsifikatu. Ne očekujete valjda da ću čitati crkveni dokuemnt na latinskom. Koliko ja znam, objašnjenje je dao Justin Martyr jedan prvih crkvenih otaca - sotonino djelo.

    4. Piše doslovce: "No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga" (Mk 3,29).
    "I tko god rekne riječ na Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko pohuli protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti" (Lk 12,10).
    Napomena: Te rečenice izvučene iz konteksta može se pogrešno razumjeti. Zato je i vjerniku potrebno tumačenje.

    - Može biti opasno, kao što može biti opasno zatvarati oči pred opasnostima. Razborit kršćanin svih generacija i vjekova, poučen Biblijom živi uvjeren da su blizu "posljednja vremena". A i nevjerniku ne bi smjelo biti svejedno kad će mu doći "posljednju čas".

    Wtf? Prvo ste rekli izričito da ne piše, sada ipoak piše, ali je potrebno tumačenje, koje btw ništa konkretno ne objašnjava...

    5. Takve pojave (ako je to doista ono što tvrdiš, jer ne znam engleski), kao i sve instrumentalizacije vjere zavrjeđuju svaku osudu.

    Ma da, vi još ne vjerujete da je to niti istina, kako se može tek očekivati od viših instanci. Podcjenjujete vjerski fanatizam, kao da vas povijest nije ničem naučila. Ali ne lezi vraže, kriv je rockenroll i nečija seksualna orijentacija. Kako ono ide o balvanu i oku... znate dobro...

    6. Može biti opasno, kao što može biti opasno zatvarati oči pred opasnostima. Razborit kršćanin svih generacija i vjekova, poučen Biblijom živi uvjeren da su blizu "posljednja vremena". A i nevjerniku ne bi smjelo biti svejedno kad će mu doći "posljednju čas".

    Da, da, kraj se bliži - zvuči kao poziv na mobilizaciju, kao plodno tlo za bujanje fanatizma....

    7. To je opasna i uvredljiva generalizacija. Mrziti može samo primitivac. Ne poznajem religiju u kojoj je mržnja "dogma". U kršćanstvu je čak i ljubav prema neprijatelju - zapovijed!
    U ime ateizma samo je u komunizmu pogubljeno mnoštvo milijuna ljudi. Treba samo prelistati temeljno djelo grupe francuskih autora CRNA KNJIGA KOMUNIZMA. Ostale progone Crkve tijekom povijesti ne spominjem. Progon Crkve traje od njezina početka.

    U ime KOMUNIZMA ne u ime ateizma. Komunizam ima sva obilježja sekte, osim toga ateizam je postojao davno prije komunizma. Kakve su to konstrukcije. Kao da kažemo konuisti su progonili crkvu i bili su ljudi. Znači ljudi progone crkvu... iskrivljena logika.

    8. Znanstveni dokaz za dogme Wtf? Sada se dogma može i znanstveno dokazati? Zato što je Ruđer bio kršćanin to je dokaz? Mako mila... Pa bio je i Galileo, bio je i Giordano Bruno, nije im puno pomoglo. Inače, koliko čitam vaš papa još uvijek smatra da je Galileova osuda bila pravdena... nevjerovatno

    9. Po čemu je to uvreda što sam napisao? Vidite ono što želite vidjeti.

    avatar

    14.01.2008. (00:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...