Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (39)

Marketing


  • svinjce

    Kad vidim da ljude poput Vas Done plaćamo poreznim novcem, smuči mi se.

    avatar

    02.01.2008. (09:43)    -   -   -   -  

  • angelo

    Barbara, jel' to stvarno misliš ozbiljno? Daj molim te formuliraj to drukčije pa ću ti odgovoriti na pitanje,
    tj. pokušati pomoći.

    @svinjce, daj izračunaj koliko mjesečno izdvajaš za mene pa ću ti refundirati trajnim nalogom s banke na tvoj tekući!
    Zbilja mi te je žao i ne želim da se osjećaš izrabljivan u životu jedino od mene jedinog "parazita", tj. POREZita... Ozbiljno mislim!
    Pozdrav!

    avatar

    02.01.2008. (09:59)    -   -   -   -  

  • don branko

    pozdrav don AĐELKO imam još dva bloga rktkarizma rijeczivota

    avatar

    02.01.2008. (10:02)    -   -   -   -  

  • angelo

    Eto, jučer je kardinal Bozanić sam protumačio "što je pjesnik htio reći" na Božić pa će biti zanimljivo pratiti polemiku uvrijeđenih "ateista" s njime ili katoličkim intelektualcima (koji ne šute).
    Ovo spominjem zbog debate u komentarima na prethodne postove ovdje. Možda će @towar ponovno reagirati.
    Pozdrav & mir i dobro & blagoslovljen početak kalendarske godine, tj. pametan nastavak svega započetoga prije "najluđe noći" (ako je moguće)!

    avatar

    02.01.2008. (10:05)    -   -   -   -  

  • svinjce

    Hvala na velikodušnosti Done, nije bit u novcu, nego u principu. Ali kad bi skupili sav taj novac - ukupna svota - onda bi sagradili koji vrtić, opremili koju bolnicu, pomogli kojem djetetu, penzioneru, samohranoj majci, branitelju...

    avatar

    02.01.2008. (10:47)    -   -   -   -  

  • zeitgeist1

    Poštovani don Angelo,

    čisto polemike radi između ateista koji šute i vas katolika koji ne šutite, i u ime znanosti i razuma :
    Božić je također poganski blagdan!!!!

    25. prosinca je slavljen kao dan rođenja od mnogih mitskih bogova i božanstava koje vi nazivate poganima a svi su bili davno davno prije navodnog rođenja isusova. Na primjer, Horus iz Egipta (prvi božić oko 3000 godina prije krista), zatim Dionizi9je iz Grčke, Mitra iz Perzije, itd. Na desetine i desetine drevnih epskih božanstava (koje vi nazivate poganima) prije krista i svi su baš rodili na 25. prosinca i svi imaju jako slične ili iste karakteristike kao i krist (tri kralja, 12 učenika, ista ili slična čudesa, razapinjanje na križ, uskrnuće... itd).

    Koliko ja znam, službeno objašnjenje katoličke crkve za ove nevjerovatne podudarnosti je - sotona... Vjerovtno nas hoće uvjeriti da se sotona vratio kroz vrijeme unatrag da bi izmislio ta epska božanstva kako bi testirao našu vjeru...

    Zašto baš svi na 25. prosinca? Odgovor leži na nebu... doslovno. Drevni narodi su oduvijek pažljivo promatrali nebo i periodične promjene na istom i znali su ono što i mi danas znamo (ali zaboravljamo): 22, 23, 24 je zimski solsticij jer sunce 22. prosinca se spusti do svoje najniže (najjužnije) točke na obzoru kako se svaki dan, od ljetnog solsticija, pomalo spušta prema jugu (ako živimo u sjevernoj hemisferi). Znači ta spomenuta tri dana sunce naizgled miruje na najjužnijoj točki, i zanimljivo, ujutro izlazi ispod zvjezdane konstalacije koja se zove južni križ jer je u obliku križa. Egipćani su to shvatili (a ostali preuzeli i prepisali) kao bog sunce, tri dana razapet na križu. Slijedeći dan 25. prosinca, sunce izlazi točno jedan stupanj sjevernije (bog sunce ponovno se rađa) i točno se poravnava na horizontu sa četiri zvijezde. Jedna velika zvijezda koja se zove Sirius i tri manje koje se oduvijek zovu tri kralja.

    Uglavnom, proslava božića, uskrsa, sve što vi pričate i propovdate, to je sve već postojalo od davnina u drevnih naroda i njihovih mnogih epskih božanstava. No međutim, po vama, oni su svi pogani koji lažu jer ih je sotona natjerao vrativši se untrag kroz vrijeme a samo su katolici u pravu. Zašto?

    Nadam se da i ova rasprava između ljutih ateista i vjernih katolika opet neće završiti tako da će te mi odgovoriti da je to sve blasfemija a mene vjerovatno proglasiti komunistom i antihrvatom i kraj priče. Mišljenja sam da, suprotno uvjerenju većina, da znanost i religija nikada nisu bile udaljenije i suprostavljenije nego danas jer su u suštini dijametralno suprotni pojmovi jer je jedno proces mišljenja i promišljanja a drugo proces ne mišlljenja.

    Lijepi pozdrav

    avatar

    02.01.2008. (11:11)    -   -   -   -  

  • Funky Momak

    i Svi Sveti su isto poganski blagdan. Korijeni Europe su poganski i od toga ne možete pobjeći. Možete se vi pretvarati koliko hoćete, ali kršćanstvo je dosta toga preuzelo od pogana, kao što je zeitgeist objasnio.

    I da vas nešto pitam: je li kršćanstvo monoteistička religija zato što priznaje postojanje jednog Boga, ili zato što se klanja samo jednom Bogu? I objasnite mi ovo:

    Govori Jahve nad Vojskama, kralj Izraelov: Evo, kaznit ću Amona Tebskoga, faraona i Egipat, i sve njegove bogove, kraljeve, faraona i sve koji se u nj uzdaju.

    Meni se sve čini da Biblija priznaje postojanje drugih bogova, ali ne i njihovo štovanje. Molim objašnjenje, ako može.

    avatar

    02.01.2008. (12:04)    -   -   -   -  

  • Brigita

    Hvaljen Isus i Marija! Mislim da nije kasno čestitati Vam Božić, stoga sretan Božić i neka nam Božić bude svaki dan! :)

    avatar

    02.01.2008. (13:11)    -   -   -   -  

  • °~°~An@ i L@ur@~°~°

    Hy!!!!
    Cool blog!!!!!
    Svrati do nas!!!!!!!
    Mi radimo avatare po narudžbi!!!
    K!$$@(h!!!

    avatar

    02.01.2008. (13:59)    -   -   -   -  

  • nema_sanse

    @Funky Momak & zeitgeist1
    Ts, ts, ts, pogani na ovako lipom krščanskon blogu. Ako ste pogani, onda ste najvjerojatnije i metalci, a ako ste metalci, onda ste nesumnjivo sotonisti. Pogledajte vamo (9. komentar) i shvatite napokon zašto je metal/sotonizam loš za zdravlje !!!

    avatar

    02.01.2008. (13:59)    -   -   -   -  

  • Orbodrone

    @Barica za udaju: nemožeš ni na koji način dečka zavesti, a da to bude krščanski, na tvoju žalost sudeći iz tvojega bloga hehe... ali budimo još trenutak ozbiljni: zavesti nekoga po mome znači prevariti nekoga (jezikoslovci uskočite!), a prevara dakako nije pravi način da se udaš, jer dok se ti pokažeš nevinome nišneslutećem dečkiću u najboljim svjetlu, šminkici, oblekici i maniri, a on to popuši, pa te naknadno ugleda u pravome svjetlu hehe, osjećati će se vrlo prevareno tj. zavedeno... al nije on kriv kaj je glup hehe nego zavela ga mala... :) dakle sasvim jednako i sa slučajem u kojem su obrnute uloge: dečko zavodi curku, taj dan opere masnu kosu kak veliš, prestane nakratko pit, pušit psovat i tuč, dok ne padneš na fol, a onda drugi dan kad ti odadere na volej par zaušnica :) dakle prevario te i zaveo te, jednako kako je i največi zavodnik vrag zaveo Evu, pa joj kasnije bilo žao. Dakle ako su ozbiljna u ovom obraćanju Anđelku, u što sumnjam, ostavi se zavođenja, a primi molitve. Promijeni malo život, jer kad bolje pogledaš, bolje vidiš... pa možda i ugledaš neke stvari koje prije nisi vidjela dok si na kavama s fredicama prepričavala sado mazo dogodovštine... da malo sam ti škicnuo blog...

    u slučaju da ozbiljna ti si :) za udaju kako kažeš :) evo ima jedan howto za katolike, pročitaj pa nam reci ako dobiješ sliku o tome ide li krščansko pronalaženje partnera i cajke sa zavodnikom Zmijom ikako skupa.

    http://matekosor.iz.hr/hodanje.php

    avatar

    02.01.2008. (21:24)    -   -   -   -  

  • Orbodrone

    @Angelo: stao mi mozak ... koja je suprotna riječ od zavodnik? ona pozitivna dakle!

    zavodnik na engleskom inače je heartbreaker što bi bilo slamač-srca!
    suprotno nam dakle treba nešto poput hearthealer, tj. zacijeljivač, možda izvodnik (od zla) izbavnik tj izbavitelj?! spasitelj?!

    ma naravno da Mu je sutra imendan ;)

    Čuvajte se dakle svih zavodnika i svih njihovih zavođenja...
    Bog s vama!

    avatar

    02.01.2008. (21:32)    -   -   -   -  

  • zagonetka

    Doista, oče, ti današnji muškarci su prave tetkice- polomit se moraš oko njih i na kraju taj ženski napor nazivaju promiskuitetom! pa dajte, odgovorite Audrey Fatburn. Pa nećete valjda reći da nema beda, da se uvijek može udati za Crkvu, u crkvi.

    avatar

    03.01.2008. (00:47)    -   -   -   -  

  • zagonetka

    Inače, dobro se malo opiti (ovo za poganske Božiće), osobito ako se ispovraćate. osjećate se tako, kakdavelim, olakšano.. ha, a čudni su puti gospodnji, tja!

    avatar

    03.01.2008. (00:50)    -   -   -   -  

  • angelo

    @Audrey, hvala ti na lijepoj pjesmici kojom si me baš nasmijala! To je "već" druga pjesma koju mi je netko u životu posvetio. Prva je bila za 25. obljetnicu svećeništva (od Lili iz Hrv. Leskovca). Nije neka poezija, ali draga je...
    Još uvijek sam u vremenskoj stisci pa ti ne stignem odgovoriti na pitanja, ali ću to (dajem obećanje!) pokušati makar kratko učiniti sutra (pardon, danas, već je četvrtak).

    @Orbo, hvala ti na pokušaju dobrog odgovora Audreyici - vrlo je koristan najviše zato što je iskren - nema se tu što bitno mijenjati... ja ću to sve reći na svoj način...

    @zeitgeist1 i @funky, hvala na trudu, sve nam je to dobro poznato i niste rekli ništa novo. Mene samo zanima koliko sljedbenika danas imaju navedena božanstva i tko je danas spreman dati svoj život iz ljubavi prema njima!

    @Brigita, hvala, za dobre želje nikad nije kasno - premda to ne znači da se Božić može čestitati i na Uskrs (šala mala...)!

    Pozdrav svima i blagoslov & mir i dobro!

    PS: Potražit ću @orbo suprotnu riječ od "zavodnik" - ni meni u ovu uru ne radi mozak 100 na sat!

    avatar

    03.01.2008. (01:07)    -   -   -   -  

  • Marko

    @audrey...iz vlastitog iskustva...moja je žena prije nego što smo se upoznali bila u prilici razgovarati s p. Frkinom (onaj koji je napisao knjigu "Hodanje bez poljupca"). Pričali su i ona mu je rekla da ju muči što ne može pronaći mladića. Usput rečeno, baš i nije izlazila. Rekao joj je nek moli za mladiće koji su poginuli u domovinskom ratu. Nakon godinu dana mi smo se upoznali, i nakon 4 i pol godine hodanja oženili. Moj put do našeg upoznavanja je bio "drugačiji" i na nju gledam kao na Božji dar. Uglavnom, kolko god (mi) je teško potrebno je doista sve predati u ruke Gospodina, jer On doista zna što je najbolje za mene. Od danas budem i ja molio za tebe. Vjeruj i ne brini.

    U vezi Nove Godine. Mislim da smo to "slavlje" uzeli po tradiciji i ono ne bi trebalo nadmašiti slavlje Božića kao početka nove (liturgijske) godine. Isto tako mislim da bi i dan krštenja trebao biti važniji od rođendana (al po tradiciji to se uglavnom štuje kod svećenika, redovnika i redovnica, a rijetko kod nas svjetovnjaka) ..svidla mi se propovijed našeg župnika na Silvestrovo koji je rekao da je to prilika da promotrimo proteklih 365 dana, sjetimo se dobrih i loših trenutaka, da na svemu zahvalimo Gospodinu. Da se ujedno potrudimo donijeti neke nove odluke.

    Kad netko spomene riječ novo, sjetim se rado pjesme u Novo nebo sa stihovima: "Novo nebo, nova zemlja, novi čovjek, nova pjesma, priđi bliže Ljubav zove te imenom. Pustinja je procvjetala..." (mislim da je dobrim djelom prepjevano Evanđelje po Ivanu). Isto tako svaki dan nam je prilika da priđemo bliže Ljubavi. Mir i Dobro

    avatar

    03.01.2008. (09:22)    -   -   -   -  

  • zeitgeist1

    Poštovani @angelo, prvo da vam odgovorim na pitanje.
    Neznam samo odakle vam takva suluda ideja, da bi netko, pa bilo tko, danas uopće išta drugo mislio o tim drevnim božanstvima osim da su mit i mitoliogija. Zar vam je ponestalo vjere u ljude i njihovu obrazovanost i sposobnost rasuđivanja? Uostalom, vaša se crkva jako dobro i temeljito pobrinula, još u srednjem vijeku da se tako što, kako vi običavate reći - nedaj bože nikad ne desi. I stvarno, ne morate se brinuti, ljudi su razumni, to se ne dešava. Ne samo da im ne pada na pamet pomisliti da je bilo koji od mitskih božanstava bilo što drugo osim mita kojeg su ljudi smislili, već sve više i više ljudi smatra da su bogovi etabliranih religija (uključujući i Isusa) također mitovi i ništa više - kako raste obrazovanost ljudi i ljudska spoznja o svijetu, raste i broj ateista. Upravo iz tih razloga, na primjer, radikalni islamski fundametalisti, po njihovim riječima, više mrze ateiste od samih židova i amerikanaca, upravo iz tih razloga papa i biskupi ateiste nazivaju slugama sotone - gorim od najgorih. Očito religijskim krugovima ateisti predstavljaju veću prijetnju od bilo koga drugoga i izazivaju strah kod vjerskih vođa.
    No dobro, mislim da sam vam odgovorio, možete li vi sada meni odgovoriti na slijedeća pitanja :
    Dakle, ako se oboje slažemo da su davno prije navodnog Isusova rođenja postojale na desetine mitova i mitskih božanstava sa identičnim ili vrlo sličnim karakteristikama kao i Isus, a nitko normalan ne smatra da su ti drevni mitovi išta više od mitova, postoji li ijedan dovoljno dobar i racionlan razlog da priču o Isusu ne smatramo također mitom iz prošlosti? Zašto bi samo to bila istina a sve ostalo mitovi? Ne mislite li da priča o Isusovom životu gubi na vjerodostojnosti ako znamo da su i prije postojale takve priče? Pogotovo što ih čak niti ne pokušavate poricati već se izvlačite na sotonu... a da niti ne spominjem kako ne postoje povijeni zapisi povijesničara iz tog doba, jednostavno, svi dokazi upućuju da se radi tek o još jednom mitu iz prošlosti. Ali, mitu kojeg je rimski car Konstantin izabrao na političkom sastanku kao službenu religiju kako bi zadržao političku moć nad poznatim svijetom koju rim nije izgubio do dana današnjeg....

    Lijepi pozdrav

    avatar

    03.01.2008. (10:21)    -   -   -   -  

  • Marko

    E @zeitgeist1, sjetih se jedne priče:

    Sveučilišni profesor postavio je svojim studentima ovo pitanje:
    Je li Bog stvorio sve što postoji?
    Jedan student mu je smjelo odgovorio:
    Da, Bog je stvorio sve što postoji!
    Bog je sve stvorio? upita profesor još jednom.
    Da, profesore? odgovori student.
    Profesor će potom:
    Ako je Bog stvorio sve, onda je stvorio i zlo. Budući da zlo postoji a uzevši u obzir princip da nas određuje ono što radimo, onda je i Bog zao.
    Student je ostao šutke, a profesor je pun sebe konstatirao kako je još jednom dokazao da je ono što kršćani vjeruju zapravo mit.
    Drugi je student podignuo ruku i pitao profesora smije li ga nešto pitati.
    Naravno. odgovori profesor.
    Student ustane i reče: Profesore, postoji li hladnoća?
    Kakvo je to pitanje? Naravno da postoji. Zar ti nikad nije bilo hladno?
    Studenti su se zakikotali na kolegino pitanje.
    Mladić je odgovorio: Zapravo profesore, hladnoća ne postoji. Prema zakonima fizike, ono što mi smatramo hladnoćom u stvarnosti je odsustvo topline. Svako tijelo ili objekt prema proučavanju ima ili prijenosi energiju, a toplina je ono što čini da tijelo ima ili prijenosi energiju. Apsolutna nula znači potpunu odsutnost topline, sve
    Stvari postanu inertnei nesposobne za reakciju na toj temperaturi. Hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili tu riječ da opišemo kako se osjećamo ako nemamo toplinu.?
    Student nastavi s pitanjem: Profesore, postoji li tama?
    Profesor odgovori: Naravno da postoji.
    Student će na to: Opet ste u krivu, profesore, ni tama ne postoji. Tama je u stvarnosti samo odsustvo svjetla. Svjetlo možemo proučavati, ali tamu ne. Zapravo, možemo se poslužiti Newtonovom prizmom da pretvorimo bijelo svjetlo u mnoge boje i proučavati različite duljine svjetlosnih valova za svaku boju. Ne možemo mjeriti tamu. Najobičnija zraka svjetla može prodrijeti u svijet tame i prosvijetliti ju. Kako možete znati koliko je određeni prostor mračan? Mjerite količinu prisutnog svjetla. Nije li ovo točno? Tama je pojam koji ljudi koriste da opišu što se događa kada nema svjetla.?
    Na kraju, mladić upita: Profesore, postoji li zlo?
    Sad već pomalo nesiguran, profesor odgovori: naravno, kao što sam već rekao. Vidimo zlo svaki dan. Najšešće u svakodnevnim primjerima čovjekove nečovječnosti prema drugim ljudima... u zločinima i nasilju diljem svijeta. Ove manifestacije nisu ništa drugo nego zlo.
    Na to će student: Profesore, zlo ne postoji, ili barem ne postoji po sebi. Zlo je jednostavno odsustvo Boga. Baš kao i tama i hladnoća, to je pojam kojeg su ljudi stvorili da opišu odsutnost Boga. Bog nije stvorio zlo. Zlo nije poput vjere i ljubavi koje postoje baš kao što postoje svijetlo i toplina. Zlo je posljedica onog što se dogodi kada u čovjekovom srcu nije nazočna Božja ljubav. Baš poput hladnoće koju doživljavamo u odsustvu topline, ili poput tame koja se događa kada nema svjetla.?
    Profesor je sjeo.
    Mladić se zvao Albert Einstein.

    Mir i Dobro!

    avatar

    03.01.2008. (11:33)    -   -   -   -  

  • zeitgeist1

    Dragi @Marko, ovo je dosta zgodna priča koju sam već čitao i ne dokazuje apsolutno ništa.
    Zanimljivo da bih baš ovu priču sa Einsteinom dobio kada vjernici ostanu bez argumenata a redovito ostanu. Valjda im je Einstein zgodan kao židov jer eto baš svačiji tj od svake religije bog je nekako univerzalan i odnosi se na sve ljude ovog svijeta.
    Ova bi priča dakle trebala poslužiti kao krajnji dokaz o postojanju nevidljivog svemogućeg bića na nebu koji nas stalno promatra, baš svaki naš pokret i nalazi se u svemu i svačemu i ako prekršimo neka od njegovih pravila šalje nas u pakao da se patimo zauvijek zauvijek i u isto vrijeme nas zapravo voli, i nekako mu, čini mi se, stalno nedostaje novaca (iako je, eto, svemoguć).

    Kao prvo, profesor sa svojim logičkim egzibicijama uopće nije niti dokazao da kršćani vjeruju u mit. Zato što je zaključio da je Bog stvorio i zlo, pa onda iz toga da je Bog zlo? Moždaa načeo neka pitanja, otvorio raspravu, ali to dokaz svakako nije.
    Pa onda Einsein, sa svojim, doduše efektnim, usporedbama materijalnih (svijetlo, hladnoća) stvari i apstraktnih (ljubav, zlo, bog) stvari - također nije dokazao apsolutno ništa. Mada se mora priznati da je priča efektna - i ništa više. Što je na primjer sa ateistima koji čine dobro a opet ne vjeruju u boga, ili na primjer o zločinima u ime i nadahnutim - bogom ? Kako se te stvari uklapaju u ovu pričicu?
    Jednostavno, povijest ljudskog roda nam je pokazala da dobri ljudi rade dobre stvari, a zli ljudi rade zle stvari, a još da bi i dobri ljudi počeli raditi zle stvari - potrebna nam je i religija (vjera, bog, kako hoćete) u toj jednadžbi.

    avatar

    03.01.2008. (12:09)    -   -   -   -  

  • Marko

    Ne mogu i ne želim ljude dijeliti na dobre i zle, jer to ne odgovara pravom stanju stvari. Svi smo mi "samo" ljudi. Ponekad u napasti padnemo i učinimo nešto što nije dobro. Bog nikog ne osuđuje i Otac je sviju nas. Kako bih onda ja smio suditi nekoga/nekomu? Svome bratu ili sestri? Čovjek sam sebe osuđuje. Bog nas i uči da nikog ne osuđujemo.

    Što je s ateistima koji čine dobro? Hvala Bogu na takvima. Ako me pitaš da li će oni u raj, to samo Predobri zna. Što je s bilo kojim čovjekom koji (ne)čini dobro?

    Ako me pitaš zašto su oni ateisti i zašto u isto vrijeme čine dobro,onda je to jer je Bog ljubav. U svojoj ljubavi nam daje neograničenu slobodu. I tu je ta "nemoć Ljubavi" kako je to jednom jedan fratar rekao. U Svetom pismu piše da je sve dopušteno, ali sve ne koristi. Svi imamo pravo odabrati biti vjernici (ove ili one religije), pripadnici ove ili one sekte, ne vjerovati u Boga, ili vjerovati u idole. Bog je tu nemoćan, on će nam to dopustiti. A po plodovima toga odabira ćemo se jednog dana uvjeriti da li je to ispravno ili nije.

    Neke sam stvari doživio, proživio, iskusio, ali još mnogo toga još nisam spoznao. Mislim da bi bilo u najmanju ruku bilo nepošteno da stvorenje u potpunosti spozna Stvoritelja. I da doista shvatim svaki trenutak povijesti ili sadašnjosti zašto se mora(o) dogoditi. Vjera i iskustva drugih su me naučila da ono što ne mogu shvatiti, jednostavno prihvatim.

    Dužnost je svih nas katolika da navješćujemo Gospodina gdje god bili (prije svega svojim životom, a ako treba i riječima). Eto zbog toga ću moliti za sve ateiste. Hvala Bogu na ovoj spoznaji.

    I na kraju @zeitgeist, kad jednom počneš upoznavati Gospodina, ništa te više ne može odvratiti od Njega.

    avatar

    03.01.2008. (12:56)    -   -   -   -  

  • zeitgeist1

    @Marko: kad jednom počneš upoznavati Gospodina, ništa te više ne može odvratiti od Njega.

    To bi trebalo značiti da kada jednom postanemo vjernici više nikada nemožemo postati ateistima?
    Dal je to samo vaše mišljenje ili još jedno sveto Gospodinovo pravila, crkvena dogma ili što?

    Kako onda tumačite činjenicu da su veliki broj ateista prije toga bili vjernici? Mislite li da obrnuti proces od procesa prosvjetljenja ili otriježnjenje nije moguć? Mnogi ateisti su godinama i godinama proučavali religiju i religijske tekstove do zadnjeg detalja prije nego su se odlučili na korak otriježnjenja.
    Evo na primjer, da je to moguće, link na jubito, nemorate gledati filmove, samo pogledajte broj rezultata, koliko ljudi je javno obznanilo svijetu svoje otriježnjenje :
    http://www.youtube.com/results?search_query=deny+holy+spirit&search=Searc h

    I znate što, oni se ne boje, ne boje se božije kazne niti pakla jer ne vjeruju niti u jedno niti u drugo. Oni žive slobodno i bez straha i nijedna vjerska organizacija nema kontrolu nad njihovim životima. To su slobodni ljudi.

    avatar

    03.01.2008. (13:36)    -   -   -   -  

  • Marko

    To je samo moje iskustvo...(moj) Bog nije onaj koji bičuje, prijeti i optužuje. U Bibliji piše tko je vječni tužitelj ili neprijatelj. To nije Bog (moj). Naravno da Bog sinove svoje odgaja rukom čvrstom i svakome daje kušnje, ali to im daje samo onoliko koliko mogu podnijeti. Nijedan križ nije pretežak ukoliko ga prihvatiš s ljubavlju i ukoliko ga nosiš. Ako ga pak budem odbacivao i bježao od njega onda mi tek bude teško.
    Dobar je strah komu ga je Bog dao se veli. Strah Božji je jedan od darova Duha Svetoga. Taj dar shvaćam tako da zato što je Isus dao život za mene iz zahvalnosti prema (ne iz straha od pakla). Božja logika nije poput ljudske. Njemu ću se truditi ne griješiti. Jer dosta Mu je patnji bilo naneseno tako da što budem rijeđe zakucavao čavle u križ svojim grijesima to će On manje patiti.

    avatar

    03.01.2008. (14:22)    -   -   -   -  

  • zagonetka

    zeitgeist a jesu li sretni ljudi? ti slobodni ljudi? da nije to odsutsvo sreće onaj pakao, o kojem, religije slikovito pričaju, a i mitovi ga oslikavaju na sebi svojstven način, baš kao i bajke? jer svi znamo da npr. kentaur ne postoji doslovno.
    da nije na ovoj zemji taj pakao?
    jesi li ti sretan, zeitgeist?

    avatar

    03.01.2008. (15:05)    -   -   -   -  

  • zeitgeist1

    @zagonetka što sad treba značiti vaše pitanje? Da li to znači da kršćanstvo ima zapravo monopol nad srećom? To mi ima najmanje smisla od svega dosada, To bi značilo ne samo da su ateisti nesretni nego su nesretni i muslimani, židovi (osim što su i prokleti), dusiti, hinduisti, neznam mormoni, subotari, taoisti, šintoisti, itd...
    Ja ti za sebe mogu reći da sam poprilično sretan a ostale ćeš morati osobno pitati. Ali, iz osobnog iskustva ti mogu reći da su ateisti jednako sretni kao i svi ostali, mislim vjernici (ostalih religija) - neki jesu neki nisu - nevezano za vjerska uvjerenja.
    Morma priznati da su mi najveći dojam sreće koji sam vidjeo ostavljali jako siromašni hinduisti - njima nesreća, siromaštvo i patnja u ovom životu ništa ne znači, oni su srećni i čekaju slijedeću reinkarnaciju. No međutim, ta njihova sreća nije opet nikakav dokaz njihova vjerovanja u reinkarnaciju - tek obični alat, oruđe za prevladavanje nesreće i patnje ovog života. U tom smislu vjera je dobra stvar, samo, nažalost previše puta je zloupotrebljavnna kao što se i danas zloupotrebljava.

    avatar

    03.01.2008. (15:41)    -   -   -   -  

  • zagonetka

    pa rekao si da su ti ljudi slobodni, a ljudi kad su slobodni su sretni. meni su sloboda i sreća istoznačnice. i ne, nisam se ograničila na samo kršćanstvo tim što sam uzela "kršćanski" motiv pakla. kao što se nisam ograničila da pakao ima ekskluzivu da pripada pojedincima[I]onostranog/I] svijeta.

    avatar

    03.01.2008. (16:07)    -   -   -   -  

učitavam...