Komentari

laughinggranny.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • mushin munen

    ah Gion,
    kod vas na blogu se osjećam ko Filip Latinović...

    avatar

    20.11.2007. (00:56)    -   -   -   -  

  • Irida

    ponekad je zdjela riže sve što nam treba....

    avatar

    20.11.2007. (12:33)    -   -   -   -  

  • mushin munen

    hvala vama što nađete vremena i imate strpljenja...

    avatar

    20.11.2007. (15:20)    -   -   -   -  

  • smiling cricket

    Stihovi...začin bez kojeg se ne može. Pozdrav lg!

    avatar

    20.11.2007. (22:12)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    pozdrav Vama!
    riža mora biti pravo pripremljena
    a to je rijetkost

    a stihovima uvijek

    avatar

    20.11.2007. (22:18)    -   -   -   -  

  • Dor

    Nego, za bolje razumijevanje ovog nam haikua, pokraj ovako raspoređenih mu stihova, valjda neće biti naodmet reći i koju, ponajprije, o riži, a, zatim, i o ukrasnom lišću, s obzirom na treći stih «crveni javor», zapravo, na – sublimaciju još jednog haiku-dragulja.

    Osim što iz legendi istočne Azije izvire da je riža božanskog podrijetla i da je zbog njezina mukotrpnog uzgajanja došlo do posljedice raskida između neba i zemlje; za nju se, nadalje, kaže da je hrana života i besmrtnosti, te da ju je u Japan donio kraljević Ninigi, Amaterasuov unuk, gdje je, uz simbol obilja koje se duguje samoj nebeskoj moći, postala i predmet pričesnog obreda, prilikom kojega ju car, u društvu Božice sunca, kuša ... Riža je također i simbolom sreće, pa se stoga mladenci, za vjenčanja, i posiplju njome.

    Dok se, u svezi s crvenim javorom, može reći da se i njegovo lišće pridružuje ostalim ukrasnim vrstama s kojima se tradicionalno u Japanu dekoriraju jela; osim s listovima, to se postiže i pažljivo oblikovanim cvjetovima i grančicama. Pričaju oni koji su to čudo imali sreću i vidjeti i doživjeti, da se je u ovoj, u našoj imaginaciji čudnoj i neobičnoj zemlji, razvila cijela jedna industrija sakupljanjem lišća, o čemu ponajbolje svjedoči primjer gradića Kamikatsucho na otoku Shikoku, sa svega dvije tisuće žitelja, od kojih se njih polovica, uglavnom starije dobi od šezdesete do devedeset i neke, bavi tim unosnim poslom, a neki sakupljači, doznasmo, zarade i do desetak milijuna yena godišnje! Jer, Japanci smatraju da im jelo nije jelo, bez obzira na ukus, ako im to ukrašavanje ne stimulira sva njihova čula. Čak se, pri odabiru lišća, pazi i na boju mu, koja odgovara pojedinom godišnjem dobu, tako se za ljeto opredjeljuju za svježe zelenu boju, u jesen im odgovara zlatnožuta ili crvena …

    Eto, otuda našoj, zaokupljenoj ceremonijom redovnikova pjevanja i prošnje u Gionu, haiku poetesi ono na kraju: «crveni javor» …, pa bismo, oslanjajući se na sve te i na ine datosti, ustvrdili sljedeće: sintagma «zdjela riže» asocira nas na tradicionalni obred; izraz «posipana stihovima» – kao atribut se, u isto vrijeme, dotiče i redovnog konzumiranja ukusna jela, i na svečana, obredna jela na već zato određenim mjestima …, da bi, na kraju, uskrsnuo, eno, i ukrasni onaj «crveni javor» (momiji), i kao obuhvat svega izrečenog, i kao poenta svrhe samog haikua!

    avatar

    21.11.2007. (00:56)    -   -   -   -  

  • Kai, Sweden

    Excellent haiku, so Japanese, my warm congratulations!

    avatar

    21.11.2007. (21:31)    -   -   -   -  

  • laughing granny

    nihonkichigai - nas dvoje se jednog dana moramo sresti u Japanu - da mi te vidjeti tamo, u svom elementu! :-))

    Irida - nekad pomislim upravo to ... mozda bi se jednom tjedno moralo tako polu-postiti ... dobro je prisjetiti se skromnosti ...

    Tomislave, - vremena, toga da nam je vise, puno vise! Barem 48 sati u danu ...

    smiling cricket - hvala i uzvracam pozdrave, a stihovi i glazba nam dolaze ravno s neba ...

    sjedokosi - u raznim zemljama postoje razne vrste pripreme razlicitih vrsta rize ...u Japanu se za svakodnevni "gohan" upotrebljava automatski lonac, koji je nepogresiv!

    Dor -Ostavio si me bez rijeci, ne, cak bez daha, jer stvarno ne znam kako si uspio tako fenomenalno, do u posljednju crticu, istraziti japanski obicaj dekoriranja hrane liscem!
    Sama pokusavam u postovima izbjegavati sve sto ce previse odvracati paznju od pjesnickog dozivljaja. Stoga razumijevanje cesto pati: na svu srecu, ti vadis to vruce kestenje iz vatre, objasnjavajuci sa strane, na divan poucavajuci nacin, sve ono sto ja nisam objasnila ... Puno, puno ti hvala!

    Kai - thanks, much appreciated.

    avatar

    22.11.2007. (23:57)    -   -   -   -  

  • Guokxmxyo Kof

    zakljucen cujno sam da je "stari covjek Boone mora da je Lee stavljenja where to buy refurbished laptops

    avatar

    01.10.2009. (15:41)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...