Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • svijet u boci

    Slučaj Harms. Nule i ništice. Nema ga nitko....

    avatar

    16.11.2007. (22:25)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..Leone Tolstoj je bio svinja, uprkos tomu kaj je bil napisal Karenjinu koja je slobodnija od slobode same, a opet, da nije nist osim tega spravil....hmdaa.? Prosim vas lepo, pa dame se i danas znaju vladati po zadatom protokolu, zar ne ?

    avatar

    16.11.2007. (22:46)    -   -   -   -  

  • halter skelter

    Lav Tolstoj svinja! Hm, nadasve zanimljiva i poticajna reakcija na čarobne Harmsove sličice.

    avatar

    17.11.2007. (00:41)    -   -   -   -  

  • fru fru

    Maladec, bog da mu dušu prosti.

    avatar

    17.11.2007. (09:15)    -   -   -   -  

  • plurabelle

    Šta je bogu skrivio Danil Harms, pa da druga asocijacija na spomen njegovog imena dece koja su osamdesetih gledala film Slučaj Harms bude Frano Lasić (omiljeni glumac iz detinjstva - upravo zbog ove uloge).
    I ja sam usvojila jednu životinjicu! Save the planet!

    avatar

    17.11.2007. (13:31)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Harmsov bliski prijatelj, Jakow Semjonovitsch Druskin, smatra da je Danilovo delo, objavljeno tek 30. godina nakon njegove neuteshne smrti od gladi, na psihijatrijskom odeljenju jednog Lenjingradskog zatvora, vrlo malo shvatljivo bez poznavanja osobnog zivota pisca.
    chujmo, dakle, osnovne crte iz zivota ovog sharmantnog i neustrashivog choveka unutar jednog izrazito siromashnog i stoga na sve spremnog naroda i opako podozrivoj novoj drzavi, u kojoj nije bila retkost sresti devojchicu imenom Terora Pavlovna ili Diktatura Vladimirovna ...

    pochnimo i mi sa imenom: pseudonim Harms verovatno je igra rechi: francuske charme i engleske harm, mada je moguce i da ima veze sa sherlock holmsom, koga je Harms bezrezervno obozavao)

    1926 - Harms sa Alexandrom Vvedenskim osniva "chinari shkolu", koja svojim delovanjem nastoji da "provocira i da se bori protiv zdravog ljudskog razuma i sveta osrednjosti, dosade i naduvene solidarnosti".

    1927. Harms je, sada vec kao chlan Sveruskog Udruzenja Pesnika (iz kojeg je iskljuchen 1929.), bio suosnivach umetnichkog kruzooka "OBERIU" /udruzenje realne umetnosti/, koje u svom manifestu zahteva poravnanje i priznavanje razlichtih umetnichkih pravaca.
    prva javna priredba Oberiuanaca ("Tri leva sata") odrzana je na moj rodjendan (24. januar) 1928., u okviru chijeg je pozorisnog chasa izvedena i H-ova drama "Jelisaveta Bam".
    U aprilu godine 1930. grupa OBERIU je povodom teror-komunistichke novinske kritike (difamacije) bila proglashena za drzavno-neprijateljsku i zabranjena od strane politbiroa.

    sam Harms prvi put je uhapshen u decembru 1930, da bi u prolece 1932. po optuzbi za "ucheshe u antisovjetskoj zaveri" osudjen na tri godine progonstva u Kursku. zahvaljujuci predanom zauzimanju i intervenciji svoga oca, sa kojim je - kako je to valjda novi crveni obichaj propisivao - ziveo u istoj kuci, Harms biva pushten pre vremena , 18. novembra 1932.
    na vrhuncu Staljinovih "chistki" Harms je josh jednom meta politichkog progona. ovoga puta zbog pesme objavljene u jednom chasopisu za decu (za koje je pisajuci drzao glavu iznad vode). zbog pesme o choveku koji nestaje i ne vraca se vishe. na to mu je zabranjeno da objavljuje chak i u chasopisima za decu. u septembru 1937. brojni redaktori chasopisa za decu bivaju uhapsheni i, mnogi od njih, ubijeni.

    1941 Harms je uhapshen u Lenjingradu po drugi i poslednji put. 2. februara 1942. umire od neuhranjenosti za vreme blokade Leningrada.

    u vreme kulminacije talasa staljinistichkih hapshenja i chistki Harms zapisuje u svom dnevniku: "Boze moj, imam sada samo josh jednu jedinu molbu za tebe: unishti me, razbij me konachno, prognaj me u pakao: ne ostavljaj me na pola puta, vec uzmi mi nadu i unishti me brzo, za Vechnost".

    iz ove kompilacije salonskih anegdota izdvojio bih onu u kojoj Pushkin razmishlja o svojim su-genijima i o tome shta ce biti na kraju od svega toga: rekao bih da u njoj lezi polazna tachka i izvorishte ovih Harmsovih zapisa koje si nam velikodushno ovde doneo, Nemanja, i koje su razbijeno ogledalo infatilne ruske dushe.
    dopada mi se i ona gde se kazze da je Gogolj tek pred kraj zivota pocheo da razmishlja o dushi.

    sve u svemu Ruskies.

    avatar

    17.11.2007. (14:58)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Hvala ti, dragi! Poljubi malog anđela. Pozdrav i sestrici.
    Evo, kao poklon tebi i A.B.I., donosim onaj pametni gornji post.

    avatar

    17.11.2007. (16:42)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...