Komentari

zvoneradikal.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • brat zorana volarevića

    ne znam bash kakve veze imaju opća teorija reletivnosti i prkošenje švicarskoj strahovladi a pogotovu u svemu ne vidim poveznicu s ekonomskim strategijama no valjda je tak kad zvone veli

    avatar

    16.11.2007. (00:57)    -   -   -   -  

  • ljelja

    Ali Schweitzer i Newton i ... su samo jedna ili par osoba, vidi ostatak, svi nešto rade ili ne rade samo zbog prinude. Friedman je velik, no zapad je itekako profitirao od Marxa i to namjerno, pazi ne od marksizma! Marksizam se "razvio" samo u despocijama. Što misliš zašto su osmanlije došli dokle su došli? Ta te granica ne podsijeća na ništa?

    avatar

    16.11.2007. (07:13)    -   -   -   -  

  • borgman

    @zvone...zvone...da te malo "raščlanimo"... hoćeš reći kako se sada u doba "slobodnog tržišta" (koje je sve samo ne slobodno), u doba globalizacije (sa svim njenim "veseljima"), tebi NE bode oči raznovrsnost i raznolikost individualne akcije i ili
    Njihova su dostignuća rezultat individualnog genija, čvrsto usađenih pogleda manjine i društvene klime koja omogućuje raznovrsnost i raznolikost.
    MISLIM kako smo DANAS upravo u dobu kada odstupanje od mainstreama najviše nego ikad dovodi do stigmatiziranja. Jer točno, nema uniformnosti proizvoda i odjeće...ali postoji uniformnost i obveza POTROŠAČA, kao jedino vrijednog pojedinca. Ako nisi potrošač, ti si NITKO.
    Dapače, "razvijeni Zapad" će uraditi svaki oblik nasilja kako bi te što prije vrati sa puta "zastranjenja", a ako se tome budeš protivio... onda voditi rat i do uništenja.
    Njegove boldane rečenice imaju poprilično veze sa "slobodnim"=anarhičnim društvom, jer dajući slobodu pojedincu, a isključujući državu kao korektora... naprimjer , vojna sila jedne Amerike bi...nestala. Zapravo kada bolje razmislim, ŽELIM da ekonomija zavlada nad resursima Zapada kada bude u pitanju naoružanje :-))))))(dugo bi trajala:-)))))

    avatar

    16.11.2007. (07:18)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    Milton Friedman za mene možda jedino spada u velikane buržujske ekonomske znanosti, nikako ne u velikane čovječanstva jer je njega samo oštetio. Koliko je lijep današnji svijet (brojke sam već navodio na tvom blogu), tolike su i zasluge Friedmana i njemu slični.

    avatar

    16.11.2007. (09:50)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    Ova gornja dvojica me BAŠ VUKU ZA JEZIK :-))))). Al' kao što su poštovani čitatelji sigurno primijetili trenutno mi je fokus na hrvatskim izborima pa morate čekati svoj red

    Ali, kod borgmana ovo i kod tragicnamisao ovo će definitivno dobiti svoj osvrt.

    avatar

    16.11.2007. (10:33)    -   -   -   -  

  • dejmon

    Iako se slažem sa nekim postavkama uvaženog ekonomista,i to zamisli : "stagflacija" ili stagnacija ( pad zaposlenosti, industrijskog rasta i sl. ) i inflacija istovremeno, dakle nešto kao što nas čeka u 2008. godini, sve je to točno opisano, to će nam se desiti, to je normalna pojava nakon ubrzanih investicija u infrastrukturu, a ne proizvodnju ,ali to je kao gripa na jesen, no ja sam uvjeren u ispravnost zaboravljene i stare teorije Marxa. Marshall, Keyns i ostali tek su vješti frizeri i pedikeri. Marx je bio stari lukavac, nije dao odgovore na konkretna ekonomska pitanja , ali je u maniri njemačkih idealista ukazao na snažnu pojavu uzajamnog djelovanja proizvodnih snaga i proizvodnih odnosa. Nisam komunjara, ne daj Bože, ali u teoriji koju je Marx iznio ima logike.

    avatar

    16.11.2007. (12:10)    -   -   -   -  

  • lolina

    Bankrot istočnog bloka( SSSR) govori da je bio u pravu, pogotovo US porezna politika za vrijeme Reaganove vlade.Bez manjeg državnog pritiska na individualnog stvaratelja(manjina ili korporacija) vrijednosti ne postoji slobodno društvo,
    a upravo sloboda pokazuje razlike.Zbog toga država ne smije biti korektor već samo arbitar i posrednik između mase koja ne podnosi razlike blagostanja kao produkt slobode i pojedinca.
    Zaboravljamo da ne možeš trošiti i imati ono što nisi proizveo ili stvorio.To znamo mi koji smo prošli dogovorene ekonomije , imalo smo diktaturu jednakosti , radnička prava i bili siromašniji
    od kapitalističkog svijeta.Neki su očito uvjereni da smo tada bili sretniji.
    Kvaka 22 koju komentira ljelja tj..eksploatacija drugih ne dolazi od pojedinaca ,već upravo od USA, manje EU država u ime mase...u nastavaku globalizacija ;)))

    avatar

    16.11.2007. (12:57)    -   -   -   -  

  • puzz

    Jedno kratko:

    Zvone, kad ćeš u privatnike?

    ;)

    avatar

    16.11.2007. (16:46)    -   -   -   -  

  • kosturnica lepog cane

    Premda je nedvojbeno da je covjek velikan, mislim da tvoje divljenje prije svega proizlazi iz tvojih politickih stavova. Keynesianski principi se jesu pokazali pogresnima u odredjenoj mjeri, ali koliko znam nije ni ovaj bez grijeha. Mislim da je prilicno pateticno zabrazdio s ovom izjavom. Neki od nabrojenih ljudi i njihova djela nemaju nikakvih dodirnih tocaka s onim o cemu on prica; njihov individualni genij ima malo veze sa slobodom. Ne vidim kakve veze ima duboka ljudskost Florence Nightingale i briga za ranjenike sa pojmom drzave i liberalizma. Mnogo pisaca, filozofa i znanstvenika je sponzorirano od strane drzave, drzava je u tom smislu poticala njihovo stvaranje i kreativnost. Mnogi su bili miljenici na dvorovima, osobni favoriti diktatora, itd. Zapravo, posve paradoksalno iako nimalo iznenadjujuce, represija cesto budi u covjeku iskru briljancije, prkos i inspiraciju koji se cesto pretvaraju u najvisu umjetnost. Primjera ima stotine.
    To sto je on napisao, po mom misljenju, jednostavno nema nikakve veze jedno s drugim. Ovdje je problem u sljedecem: pokusaj obrane liberalizma s ovakvim argumentima je medvjedja usluga idejama koje zastupas, jer iz perspektive lucidnog promatraca stavovi poduprti na ovakav nacin djeluju kao demagogija. Kad osoba s Friedmanovim autoritetom nesto slicno izjavi, Zvone se, kao njegov veliki postovatelj, nece dokraja potruditi posumnjati u njegove rijeci ;) premda bi se to od Zvone dalo ocekivati. Covjek briljantan u jednom polju, cesto se osjeti pozvan donositi radikalne sudove u drugim disciplinama u kojima nije jednako briljantan. Mislim da bi Brian Barry u svrhu obrane liberalizma puno bolje posluzio. Pozdrav,

    avatar

    16.11.2007. (17:53)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    @lepi cane - pa, posve si u pravu kad kažeš da moje divljenje proizlazi iz mojih političkih stavova - a taj stav je da je sloboda pojedinca najvažnija.

    Istina jest da ja nisam ekonomski stručnjak :-) i istina jest da je "potpora" države pomogla i mnogim piscima, filozofima i znanstvenicima, ali se ipak ne mogu složiti s tvojom tvrdnjom "To sto je on napisao, po mom misljenju, jednostavno nema nikakve veze jedno s drugim" :-).

    Ja tu ne vidim nikakvu demagogiju već jednostavnu činjenicu - najbolje je kad se država ŠTO MANJE miješa u individualne akcije/težnje pojedinca.

    A pogledati ću svakako i što Brian Barry ima za reći o tome ;-)

    avatar

    16.11.2007. (18:32)    -   -   -   -  

  • hebatga

    To majstore.
    Nije mi se dalo chitat poslije prvih par rechenica, al da si majstor jesi.
    Svaki CK iz Irakurska (pa i shire) i Crkva iz Oklahome bi te pozeljela al je teshko nach mater koja bi te za zeta htjela jer ne vole da im se takvi po stanu vrte.
    Zivijo lumpenproleterijat.

    avatar

    16.11.2007. (20:05)    -   -   -   -  

  • blogamimoga

    Ma čitam te već neko vrijeme, ali do sada nisam komentirala. Vidim da si odmah iza vesele vijesti o trećem djetetu izbacio post o velikom ekonomisti. Hhahaaaaa, odlično. Sviđa mi se taj logičan slijed. Iskoristit ću priliku i čestitat na prinovi. A što se iskrenosti prema poslodavcima tiče... držimo se ipak zakona (ipak su radnici i poslodavci "prirodni neprijatelji" ma koliko oni to nijekali. I btw. oni su iskreni onda kad dogori do noktiju a ti moraš počet razmišljat o svom kruhu na nekim drugim jaslama. Do tada šute ko zaliveni:-))). I ja sam često bila iskrena, pa mi česte promjene posla nisu strane. Moram priznat da sam imala sreću na tom putu. Ali ja sam ipak single i to "malo" mijenja na stvari. Pozdrav!

    avatar

    16.11.2007. (23:50)    -   -   -   -  

  • hebatga

    Zvone majstore, daj matereti reci nam kad si se zaljubijo u "viteza", kad si skuzijo da ti se ne dize na zemskinje, jol kad si skuzijo da ti ni ono "enlarge your penis" ne pomaze.

    avatar

    17.11.2007. (01:19)    -   -   -   -  

  • svinjce

    @zvone - istina, MF je jedan od velikana ekonomske misli. Kao i Keynes. Međutim, uloga države - da li treba biti veća ili manja - je zapravo ovisna o kontekstu, vremenu, prilikama. Na razini principa - što više slobode individui, što manje da se država petlja - dobro zvuči, međutim nije toliko jednostavno kad se "spustimo" u realni život.

    Gdje je ta crta "što manje"?

    "Nevidljiva ruka" Adama Smitha je niz puta pokazala da zna izabrati i lošije rješenje od onoga što bi predvidjela "free market theory"...

    avatar

    19.11.2007. (01:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...