Komentari

zvoneradikal.blog.hr

Dodaj komentar (52)

Marketing


  • ludlud

    Ti si fakat ufuran. Ke uzrujavanje... ;)

    (Pa zar nije već i djeci jasno kako slijedi velika koalicija nakon predizborne farse. Dakle: štedimo živce. Netko je smislio da je za nas tako najbolje, pa će tako i bit, jer je uvijek kako netko smisli da je nama najbolje za nas, tojest za njega, ali za nas je to za nas, njega ili njih se prešuti... Kužiš :-P ) ;))))))))))))))))))))

    avatar

    30.10.2007. (01:24)    -   -   -   -  

  • Doktor Agović

    teška je to dilema , izdati principe ili izgubiti izbore zbog kojih nećeš ostvariti iste ; u svakom slučaju SDP je i s tim gafom principjelniji od svih ostalih;

    avatar

    30.10.2007. (01:34)    -   -   -   -  

  • Doktor Agović

    nabavite novi CD od Vesne Pusić "Moja domovino" po promotivnoj cijeni od 49.99 Kn +PDV , predbilježbe i narudžbe na majmunbabun@yahoo.com

    avatar

    30.10.2007. (01:36)    -   -   -   -  

  • prof

    Divnim čudom danas sam stigla baciti pogled na Dnevnik. Zapravo više uho nego oko, jer prizori nisu baš za gledanje ali ono što sam čula i meni je paralo uši. Prvo sam skužila da su mi promjenili titulu (sad sam kao magistar struke.............tko zana u što će me promjeniti do penzije???) a onda da vjeronauk IPAK OSTAJE u školi............Nemaju oni muda za to!! A za što imaju? Slušajući Zokija i njegovo taktičko povlačenje, na trenutak mi je prozujilo jedno pitanje...........Pa kakav je to ugovor sa Svetom stolicom? Pa nije to ugovor pred Bogom. Eto, neki se brakovi sklapaju pred Bogom pa ih Stolica lijepo, uz obrazloženje, milostivo ukine, proglasi nevažećim i svi sretni krenu dalje. Bojim se da je nešto drugo po srijedi. Možda na tom ugovoru, onak pri dnu, skroz sitnim slovima piše nešto što objašnjava da bi prekid tog ugovora nosio sa sobom neko generalno sranje za stranu kojoj je dosta obaveza i koja se više ne želi igrati sa Stolicom.............ne znam, ne znam..........
    Još nešto........... radim u OŠ i gledam te klince koji idu na vjeronauk (dok oni koji ne idu zuje okolo) i oni tamo zuje kao i ovi iz zagrade.
    Zvone, s pravom si popizdio :))))))))))))

    avatar

    30.10.2007. (02:31)    -   -   -   -  

  • stefica

    E da ja Zoki ovde zvali bi ga FLIP-FLOPER :-)))
    ej Zvone meni nije jasno nesto, a posto tvoje misljenje postujem..aj ti meni reci cemu tolika galama oce li glasat dijaposra ili nece? Ne znam puno, al' cini mi se da imamo samo 4 zastupnika, a koliko je domacih? jel oko 200 brojka? Kog vraga nam nedaju i ta jadna 4, ma eto moze i 2 cisto da ih imamo simbolicno... nebi da ionako iko ista u Saboru radi :-)

    avatar

    30.10.2007. (03:37)    -   -   -   -  

  • borgman

    zvone eksplodir'o ;-)) Ma nemoj tako. I moje mišljenje o vjeronauku znaš, ali... kada već treba dobiti izbore, direktno kontreštavanje baš i nije iskoristivo... A što se tiče ugovora sa Sv. Stolicom (za što se još u hrv. koristi izraz "stolica" (odgovor ispravan, častiš pivom))... RH je potpisala 5 ugovora (za razliku od svih ostalih katoličkih zemalja koje imaju 4!)... i po tim ugovorima se obvezala na povrat crkvene imovine, onako kako to Crkva želi. A u Splitu je npr. cijeli prostor iza Biskupove Palače pa do Bena, pogodi čiji, i Crkva TRAŽI povrat imovine, ne refundiranje, ni zamjenu... traži ISELJENJE!
    Tu ne vrijede ni zakoni o vlasničkoj strukturi ni repatrijaciji. I sada zamisli takvih "imanja" po gradovima. Povrat te imovine, uz smještanje stotina "ili tisuća" obitelji, kada bi se RH zamjerila Sv. Stolici bi bio konačni krah Blagajne... i to ti je TO...
    Tako Zvone moj, ti samo budi uvjeren kako zapravo biramo... možda samo od dva zla, ono manje!

    avatar

    30.10.2007. (08:14)    -   -   -   -  

  • ljubavne i druge

    ljut si zete ali i blentav......svi mi pre-festum obećamo hrpu stvari da dobijemo ono što moramo....preispitaj malo sjećanje...i ti si sigurno ne jednom tako uradio....ma nemoj se ti preispitivati nego pitaj ženu i djecu.....oni znaju :)

    avatar

    30.10.2007. (09:33)    -   -   -   -  

  • svinjce

    a, i mene ispizdio Zokijev uzmak.
    vjeronauk tko god želi (i koji god želi) u svoje privatno vrijeme, ALI VAN IZ ŠKOLA!!!
    Mislim da im je to predizborni autogol.

    međutim, tu ima jedna hegelijanska crta - RKC se pretvorila u svoju negaciju i ono što su kritizirali s druge strane (ONOiDSZ i TIPSS koji je bio u školama za vrijeme života u prošloj paradigmi, nasilno ispiranje mozga dežurne ideologije), sada postaju to isto. Nasilnici nad mozgom djece. Svi imaju isti princip "Svatko ima pravo na MOJE mišljenje, na MOJU istinu".
    Al dobro kaže Borgman, citirajući pokojnog svećenika, (da parafraziram) sve više ljudi koji se deklariraju kao vjernici, a vjernika sve manje.

    avatar

    30.10.2007. (09:35)    -   -   -   -  

  • skaska

    Meni su Zokini svakim danom sve smušeniji. Ak su "tim" bar bi pred izbore trebali usuglasiti stavove.

    avatar

    30.10.2007. (10:12)    -   -   -   -  

  • dolinski

    Mislim da je dobro i za djecu ateističkih roditelja da vjeronauk Bude u školama, čisto da uz svoje vršnjake-vjernike čuju da postoje i apsolutna mjerila kakva su 10 zapovijedi i sl. A ne samo moralni i etički relativizam kakav njihovi ateistički roditelji zagovaraju - naravno pri čemu se liberalni prema svemu - osim prema crkvi...
    SDP si je izjavama o izbacivanju vjernauka iz škola zabio još jedan autogol.

    avatar

    30.10.2007. (11:19)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Zvone, dotični je samo zacementiral moju odluku koga ću birat...:)))) Nije da sam se "odvalil" od oduševljenja ali nemamo baš i neki izbor, sasvim mi je jasno što neću...:)))

    avatar

    30.10.2007. (12:03)    -   -   -   -  

  • svinjce

    @antiglobalist - nametanje bilo kojeg "apsolutnog mjerila" - kao što su za tebe legitmno 10 zapovijedi, a za one prije to su bile inačice Teorije i prakse socijalističkog samoupravljanja - nije dobro. To je stvar principa. Upravo zato je loše što to vjernici, ili oni koji se tako nazivaju, podržavaju - silovat ćemo vas u državnim školama s našim uvjerenjima jer su ona točna i istinita. A upravo naziv VJERA govori sve - to je nešto u što se vjeruje. A može biti istina, ali i ne mora. I zato mora biti van škole - ali država mora obraniti pravo svakoga da vjeruje u što želi i najbolji način da to propagira - kao načelo slobodnog društva - je da ne forsira niti jedno od naših uvjerenja.

    Inače, kad smo već kod "apolutnih mjerila" kako onda u zapovijed o tome što i kako činiti drugima (kao što bi htio da rade tebi), ubaciti mazohistu i sadistu ? :) toliko o "apsolutnim" mjerilima.

    avatar

    30.10.2007. (12:14)    -   -   -   -  

  • limerick

    ja jesam za vjeronauk u školama. ne vidim u čemu je problem. ako netko želi etiku neka ide na etiku. kod nas nikad u školama nikakvog problema oko svega toga, a u razredu (a promijenila sam ih nekoliko) uvijek je bilo nas djece različitih vjeroispovijesti. problem je taj što odrasli ovo vide kao problem, kad sam bila dijete svi smo se skupa družili i raspitivali kod drugih oko razlika, bez nekog trvljenja.

    avatar

    30.10.2007. (12:24)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @svinjce - Ne slažem s tobom da je nametanje apsolutnog mjerila loša stvar. Govorim o tome na svojem blogu u primjeru trgovine, smatram da potpuno liberalno trgovanje (dakle bez dodatnih mjerila i regula) nije dobro za društvo. Isto tako smatram da nije dobro za djecu ako nemaju svetinje - čvrste oslonce - djeca postaju zbunjena u takvom okružju: pitaju se ako je sve dozvoljeno: šta onda da ja radim? i okrenu se trci za novcem, jer novac je kao što znamo jedina preostala univerzalna svetinja. Ako im ta trka za novcem kojim slučajem ne polazi za rukom...nastaju veliki problemi.

    Znači vi liberali-ateisti ste protiv apsolutnih mjerila, jer pretpostavljam, smatrate da ih ni nema? ili sam ovo krivo rekao?

    E sad što se vjeronauka tiče - kao prvo izborni je predmet - ali naravno priznajem da mu se stavljanjem izravno u škole daje određena dodatna težina. Ali opravdano, jer ako smo mi država vjernika: onda imamo pravo na tu svoju vjeru u svojoj državi: što uključuje školski vjeronauk i neradnu nedjelju, etičniju i moralniju državnu televiziju,... Onog trenutka kada mi vjernici budemo u manjini: tada nam vi liberali(-ateisti) dopustite bar da imamo crkveni vjeronauk, kao što i mi vas sada ne tjeramo pod obvezno na školski , ali naravno ništa vas ne veže na to, jer nemate apsolutnih mjerila po kojima biste to bili dužni učinit :)

    avatar

    30.10.2007. (12:39)    -   -   -   -  

  • svinjce

    @antiglobalist
    "Ne slažem s tobom da je nametanje apsolutnog mjerila loša stvar"
    To je legitimno pravo i bit u ovakvom sustavu.
    Moje pitanje je koja su to apsolutna mjerila i tko ima pravo postavljati ih, pogotovo kad dolaze iz područja koja se zovu VJERA? Mislim da o tome treba odlučiti svatko od nas, a da je zadatak države da svakome osigura to pravo, a ne da nameće jedno, koje god ono bilo. Isto bih tako bio protiv toga da uvedu budizam, ateizam ili bilo što slično. To su svjetonazori koje su bazirani na "vjerujem" ili " ne vjerujem".

    Nisam niti u jednom momentu rekao da je sve dozvoljeno. Samo kažem da je nametanje jednog vjerovanja i njegove doktrine (dogme) loše, nazadno i nasilno. Koje god ono bilo. (bez obzira što me etiketiraš kao liberala, ne bi se baš u potpunosti uklopio u tu kategorizaciju, ali ja ću se suzdržati da tebe nazovem klerikalcem ili nečim sličnim. Usput, ako je netko liberal, to NE znači da je ateist: to znači da poštuje pravo drugoga da sam odluči za sebe u što će vjerovati)

    Mi nismo katolička država (ali mi se čini da Malta je, kao što je Iran Islamska republika, ili kao što je Nepal budistička monarhija). Ovo bi trebala biti građanska država u kojoj su svi jednaki, s istim građanskim pravima i obvezama, (mada čak niti to nismo, al o tome drugi put), bez obzira na vjersko opredjeljenje. I DA SVATKO IMA PRAVO PRAKTICIRATI SVOJU VJERU. I za tvoje pravo da ideš na misu sam spreman poginuti. Ali pusti da ja odlučim za sebe.

    Ono što država mora osigurati (vidi J.S.Mill) je da nema tiranije većine nad manjinom. A to se upravo dešava tako da se u državne institucije RH (koje su "moje" isto koliko i "tvoje") guraju takve stvari kao što je rimokatolički vjeronauk.
    Zašto ne bismo uveli "Zdravlje" kao izborni predmet? A religiju ostavili da svatko ima kao svoje neotuđivo, individualno i diskrecijsko pravo. To je, jednostavno rečeno, osobna stvar svakog pojedinca. U to se država jednostavno ne smije petljati.

    Analogija s trgovinom i utrkom za novcem nije baš dobra analogija ovdje, pa neću o tome.

    avatar

    30.10.2007. (13:45)    -   -   -   -  

  • borgman

    @antiglobalist... kada bi vjeronauk bio... program religijskog učenja, pri čemu bi sve religije bile zastupljene, onda bi mu se moglo pridodati i epitet predmeta... u školi. Ukoliko je to Vjeronauk KC, to je stvar Crkve a ne škole.
    Ja zastupam antiglobalističko, i ateističko (agnostičko) stanovište. Dakle ne vjerujem u Boga kako ga tumači KC, i ne pada mi na pamet da u iti jednom trenutku to vjerovanje propagiram IKOME. Niti te silim da slušaš ono u što ja vjerujem, NITI ŽELIM tvoje vjerovanje u "svojoj butigi". Dakle, vjeruj u što želiš, to mi ne smeta.
    Što se tiče moralnih načela, jako mi je žao ako si ateizam u iti jednom trenutku poistovjetio sa globalizmom. Jer je jedini "Globalni policajac" država na čijoj novčanici od 1USD piše "In God we trust"... dakle puno prije bi se teizam mogao poistovjetiti sa globalizmom. I na kraju, kvaliteta osobe NIJE OVISNA o vjeri, nego o karakteru, poštenju, toleranciji i ostalim ljudskim osobinama.
    I da, na kraju, koliko zemalja su ateističke? Ima li iti jedna? Osim, AKO, ateizmom u svom najgorem obliku ne smatraš pripadnost drugoj Vjeri(nije tvoj Bog). U tom slučaju mi je jasan očaj vjernika KC, čiji se broj smanjuje prema religijama sa manjim odmakom od normalnog života (za svećenike), i manjim licemjerstvom u samokažnjavanju (za vjernike).

    avatar

    30.10.2007. (13:48)    -   -   -   -  

  • I do care

    I ja sam se uzrujala...i svađala s mužem mi...i nije mi pomoglo; gubim nadu!

    avatar

    30.10.2007. (14:21)    -   -   -   -  

  • tragicnamisao

    U školama bi trebala biti nekakva nastava religijske kulture koju bi mogli pohađati učenici svih vjera i ateisti. Da se stekne opća kultura i učenike uputi u moralna učenja religija. Vjeronauk kakav sada imamo za mene je neprihvatljiv, pogotovo jer u osnovnoj školi uglavnom nema alternative za djecu koja nisu katolici.

    avatar

    30.10.2007. (16:06)    -   -   -   -  

  • dolinski

    Krivo smo se razumjeli u jednoj sitnici. Naravno da ne mislim da su svi liberali ujedno i ateisti, ali u svom komentaru sam osobito imao tu podskupinu liberala na umu. Zato sam pisao ateisti u zagradi.

    I naravno ne prejudiciram da si ti ateist. Ta mogućnost mi je prošla kroz glavu kao vjerojatna, po sistemu ako nije crveno onda je plavo :)

    I jedan potencijalni nesporazum bih također htio unaprijed spriječit. Pod nametanje nisam mislio baš u smislu uvjeravat nekoga u neku vjeru dok ne popusti. To je valjda nemoguće. Već to, da mi kršćanska većina imamo pravo u zakonodavstvo unositi svoja mjerila. Uključuje neradnu nedjelju, školski Izborni vjeronauk, moralnu i etičku cenzuru na državnoj televiziji…

    I pazi ovo ne govorim generalno, nego imam na umu samo kršćansku vjeru. Na hipotetičko pitanje bi li isto milio da sam musliman u muslimanskoj zemlji, odgovaram ti samo to da se nadam u tom slučaju da bi došao k pameti i kao u emigrant u neku kršćansku zemlju spasio se muslimanskih apsolutnih nametnutih mjerila. (pod tim mislim na njihove vjerske zakone).

    Izrekavši ovo, ne smatram se licemjerom između ostalog i zbog slijedećega:
    Kad si pitao «koja su to apsolutna mjerila i tko ima pravo postavljati ih, pogotovo kad dolaze iz područja koja se zovu VJERA?» Odgovaram ti time, da smatram da je vjera najvažnija stvar u životu. Isto kao što ti misliš (iz meni još nepoznatog razloga?, valjda iz nekog uVJERenja) da je apsolutna sloboda pojedinca najvažnija stvar (spreman si i umrijeti za to). Tek vjera, odnosno ono u što vjeruješ može dati smisao i značenju ovome svijetu. Ateizam kao vjera tvrdi da ovaj svijet nema značenje – i prema tome isto kao i mi kršćani – ateisti ugrađuju svoj set zakona u zakonodavstvo… te filozofski opravdano mogu tvrditi da i liberali–ateisti nameću nama kršćanima svoja uvjerenja. Primjerice tvrde: da ne postoje svetinje (osim naravno apsolutne slobode, za koju ste iz meni još uvijek nepoznatih razloga baš zapeli).

    To dali smo katolička država bi trebalo biti pitanje demokratskih izbora. No nažalost nema baš pravih kršćanskih stranaka na izboru, osim nekolicine već kompromitiranih… npr. HDZ nije uveo neradnu nedjelju, ali eto barem neće micati vjeronauk iz škola…

    Što se tiće tiranije većine nad manjinom, slažem se da to nebi bilo dobro, to nije ni kršćanski ako hoćeš, no što ako u toj državi vrši manjina teror nad većinom?? Šta onda? Primjer: ruglo od JAVNE televizije.

    I opet kažem, ako smo mi kršćanska zemlja, kažem da država SMIJE nama vjernicima izaći u susret. Isto kao, uvjeren sam, bi izašla i ateistička država u susret svojoj ateističkoj većini. (hipotetički govoreći, nemam niti jednu konkretnu državu na umu). Jer strogo filozofski ateizam je također vjera – da postoji samo materijalno svijet.

    I na kraju hipotetičko pitanje i za @borgmana i @ svinjce:
    «kada bi ateisti došli do respektabilne većine u nekoj državi, pri tome mislim baš na prave ateiste-materialiste, što bi njih sprejčavalo da skroz izbace religiju kao takvu komplet iz države? Koji principi bi ih tu spriječili da kršćanstvo jednostavno ne zabrane?

    avatar

    30.10.2007. (16:27)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @Borgmane, stari prijatelju. Puno sam već rekao svinjcu, samo ću ponovit, da mislim da u kršćanskoj zemlji mi kršćani imamo pravo na zakone prilagođene nama… Naravno omogućit ćemo i sve druge opcije – ali drugim opcijama nećemo dati jednaku važnost!

    Pod ateizmom, ovak iz rukava smatram uvjerenje da postoji samo materijalno.

    Što se tiče liberalizma u trgovini, da nažalost mnoge stranke kršćanskih predznaka su povodljiv-ije da provode interese multinacionalnih kompanija. Ali eto to tumačim time da članovi tih stranaka, kad trebaju uvesti neki zakon povedu se logikom – 'ma samo da nije komunizam .. i eto na kraju onda jedno zlo se zamjeni sa drugim

    avatar

    30.10.2007. (16:44)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    USTAV REPUBLIKE HRVATSKE Članak 41.
    Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.
    Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati
    škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti
    uživaju zaštitu i pomoć države.

    ...Prema gornjem, poštovani Antiglobalist, državne škole ne bi smjele imat vjeronauk kakav sada imaju.Agnostici nisu vjernici u smislu iluzionista koji se takvima smatraju. Osobno vjerujem u svoju glavu i deset prstiju i ništa više. To me ne čini ni manje vrijednim, ni manje poštenim građaninom ove države.I ne vuci me za jezik da ne bih postao direktan i konkretan. Svi profesori ili učitelji, moraju zadovoljavati i proći provjere po kriterijima pedagoškog standarda što nije slučaj sa sadašnjim stanjem za vjeroučitelje. Sada u praksi ispada da je riječ o najobičnijem nasilništvu. I ne želim, niti tražim, ništa kao "nevjernik" od crkve ili vjernika ali ispada da oni i te kako žele da i ja financiram njihov iluzionizam, toliko o nasilništvu...

    avatar

    30.10.2007. (17:56)    -   -   -   -  

  • barba

    Isus Krist je komunist.

    avatar

    30.10.2007. (18:13)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @sagittariusclassic.

    1. Ustav se može mijenjat, ako tako većina odluči.
    2. Drago mi je da is pošten građanin, ali obzirom na tvoju vjeru (odn. ne-vjeru), nemaš nikakvu principijelnu podlogu za to da budeš pošten. Poštenje je stvar koja se ući u bibliji. Ti kao materijalist, nemaš nikakvih razloga da budeš pošten. Drago mi da jesi, ali filozofski nemaš nikakvo čvrsto uporište da bi bio takav...
    3. to da se crkva djelom financira i od poreza građana drugih vjera se ni meni ne sviđa. (tj. ukinio bih to, uveo bi sistem sličan kao u Njemačkoj)

    avatar

    30.10.2007. (18:15)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    @Antiglobalist - "Ti kao materijalist, nemaš nikakvih razloga da budeš pošten" - dragi kolega, OVO TI NIJE TREBALO !!!!!!

    avatar

    30.10.2007. (18:19)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @Zvone, obrazloži?

    avatar

    30.10.2007. (18:30)    -   -   -   -  

učitavam...