Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • SPES

    Sad bi u Sarajevu rekli: ko tufi - tufi (shvaća)?!
    Slažem se s porukom umjerenosti za one koji nas pretendiraju idalje voditi, ali je porukao UZAJAMNOSTI (kao nekad u Poljskoj Solidarnoscz) ono što se očekuje od naših konzervativnih pa i onih više socijalnih manje socijalističkih političara. Doći će i u Lijepoj našoj vrijeme Pokreta za pravdu i socijalnu jednakost, jer smo nacionalnu valjda, bar ovdje, izborili i vjerojatno ćemo ju znati sačuvati.
    Srdačan pozdrav iz Stobreča

    avatar

    13.10.2007. (00:00)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Lijep pozdrav!

    Možete li mo molim Vas kontaktirati na mail; zoompolitikon@mail.com, pitao bih Vas nešto!
    Hvala!

    avatar

    13.10.2007. (00:06)    -   -   -   -  

  • male međugorske laži

    Odličan post !

    avatar

    13.10.2007. (00:34)    -   -   -   -  

  • 20070207

    +!

    Dragi don Andjelko !

    Bas ovakove misli mi se roje kada god molim Oce Nas, i bas zato jer ta molitva uvijek pobuduje u meni ovakova i slicna a opet sve razlicita razmisljanja, kada je molim, osijecam da me ta molitva uvjek suzivljava sa Bogom i pojmovima Alphe i Omege zivota.

    Jako sam volio citati Carla Carreta, koji je pisao u ovakovom stilu , ali zanimljivo je i to sto njegova djela na engleskom su me odusevljavala dok iste njegove knjige na hrvatskom su
    me ostavljale ravnodusnim, neznam kako bi se osijecao da sam sposoban da ga mogu ...."citati na originalu, to jest njegovom Italijanskom.

    PISMA IZ PUSTINJE......SUMMONED BY LOVE ( "pozvan od Ljubavi", "prozvan od Ljubavi", "naredeno ti je da se predas Ljubavi"....itd, samo jedan mali primjer sto prijevod moze uciniti tek od naslova )......"NASA GOSPE OD MALOG CRVENOG AUTEKA"....itd.

    U zemlji HURONA zivjelo je pleme zvano MOHIKANCI, ( na jedan poduzi nacin ispricati cu vam pricu o MALOM CRVENOM AUTEKU zvanom PROVIDNOST. ).

    Neki bi rekli da je prokletstvo ako je otac obitelji, pokosen bolesti, svedenje tek na nepokretnog invalida u kolicima..?!

    On je bio mladi student Elektro - masinstva - filozofije - etnografije, drzavni prvak u bacanju koplja, samouki orguljas i dirigent poveceg pjevackog zbora, samouki geodeta i slikar umjetnickih fotografija, a nadasve ljubitelj Isusa Krista, kojeg je jednom ( "cisto slucajno" sreo, pokusavajuci na samo moliti sveti krizni put, dok je kao sedamnajsto godisnjak trebao vjezbati na orguljama, u maloj ceoskoj crkvi na periferiji Zagreba, a prijatelj koji mu je trebao "gaziti" orgulje nije dosao.)

    Ona je isto bila uciteljeva kci, iz velike porodiceod 12tero djece, a zivjela je u Maksimiru iza Haskovog stadiona pored Dominikanskog samostana, pomazuci udovici majci da odhrani tu cetu brace. Radila je kao modistica ( dana bi se reklo "modni designer") i jednog dana prolazeci pored tog drvenog stadiona, cula je veliki pljesak i kroz rupu na ogradi vidla kako nekog tipa nose u slavlju po atletskoj stazi. ...Sutra dan taj "tip sa stadiona" dosao je sa svojom mladom sestrom u njihovu kucu da posijeti njenu stariju sestru, prijateljicu sa preparandije.

    Ona je bila 16 a on 20. Ona je upravo kod Dominikanaca presvlacila tabernakul a on je u dnu crkve molio krunicu, cekajuci na sestru.

    Tako je sve pocelo.

    Dolazio je strasan drugi svjetski rat. Njih dvoje hodali su vec cetri godine i usprkos svim neizvjesnostima 1941su se ozenili. Redovno su molili krunicu i oko lampe i blagovaoni stavili su si natpis MARANATHA. ( opet prijevodi..."DODI GOSPODINE" (ali to je zapravo imperativ u Hebrejskom ili mozda Aramejskom ...."Gospodine Ti nam moras doci ")

    Njemu su u vojsci postavili diagnozu MULTIPLE SCLEROSIS, neizljeciva dozivotna osuda.

    Usprkos svemu, vjerujuci i pouzdajuci se u Providnost, oni su bez ikakove materijalne podloge, kroz taj strasni rat, imali cetvero djece, od koje je dvoje primilo sveti red.

    Tata je umro na moj 20. rodendan ( u minutu tocno )a ja sam lezao slomljene kicme u satoru vojne bolnice u Skoplju ( poslije potresa).

    Razisli smo se svijetom od Afrike, Azije, Amerike i Australije, do mame koja je zivila u baraki nedaleko od tatinog groba.

    Svaki dan dok smo bili djeca, tata bi smisljao sto da nam cita navecer poslije krunice a jer su tata i mama imali ispovjednika Isusovca, Isusovacka misiska biblioteka je bila jedan od izvora nasih mastanja o svijetu.

    " Tajna crnih haljina ", je bio opis pokolja Isusovackih misionara misionarske postaje SVETE MARIJE MEDU HURONIMA, ( nesto kao nasa OVCARA i Haska presuda iste )
    gdje su u ratovima izmedu HURONA ( Mohikanaca ) i IROKEZA ( naravno sve i opet namjesteno od casnih Evropljana ( procitaj POSLIJEDNI MOHIKANAC od Fenimore Cooper ) poubijani katolicki misionari. Danas je to medunarodno svetiste.

    Zanimljivo je da kada sam prvi put tu bio, valjda od slika u mojoj djecjoj masti, znao sam tocno, kao nekim cudom, sto cu vidjeti kada sam se penjao na brdo iznad bazilike gdje je sveti otac JP.II. pusio lulu mira sa onima koji vjeruju u velikog MANITUa.

    Sve je to od mog djetinjstva bilo moje po Providnosti, a pojmovi OCE NAS i moj tata postali su tek prosireni moji pojmovi o briznoj LJUBAVI koja me prati svuda.

    Svu moju bracu i mene krstio je Isusovac pater Kozelj, a sve moje unuke njegov student sa
    Zagrebacke bogoslovije velecasni Vid Vlasic....?!...?!...?!.. ( zar TOJ bri
    znoj LJUBAVI nema kraja..?!)


    HURONIJA je stotinjak kilometara sjeverno od Toronta.

    52.godisnji mlado misnik, velecasni EDDY KEYS, iz Huronije, sa oltara je ispricao svoj put do svetog reda.

    ".... Dugo dugo, osjecao sam poziv, ali bio sam sam i jedina ljubav mi je bila moj mali crveni autek . Konacno sam rekao Gospodinu :..dobro ako me bas zoves ici cu u Totonto u sjemeniste, ali ako mi i jedno prometno svjetlo bude crveno vracam se nazad.

    Sva 153 svjetla bila su zelana. Stvarno za ne povjerovat.

    avatar

    13.10.2007. (01:19)    -   -   -   -  

  • 20070207

    ..Ostavio sam moj MALI CRVENI AUTEK i postao sam svecenik, Ma eto morao sam !"


    HVALA TI DRAGI NAS NEBESKI TATA !

    .....

    avatar

    13.10.2007. (01:23)    -   -   -   -  

  • mladen

    Napredak se ne ostvaruje bezuvjetno koracima naprijed jer što ako je ispred provalija.U ovoj nasoj stvarnosti uvjerenja sam kako je nuždan popriličan korak nazad ne bi li se dospjelo naprijed.Ne uzima se zalet samo poradi povečanja kinetičke energije već je koristan jer zbog odmaka omogučuje bolji pregled cilja.Mišljenja sam kako bi se Hrvatska hitno trebala vratiti na zaletište i promisliti je li uistinu Europu vrijedno držati ciljem.To ,naime,nije više ona negdašnja tvorevina koja je bila u mislima Velikog Pape.Zlatno je tele po tko zna koji put izguralo križ i trebat će godine muka ne bi li se vratio.U tom previranju Hrvatska će nestati.Nismo mi prvi narod koji nestaje u povijesti.Često puta slušam kako je ta vražja integracija nužnost i neminovnost jer nas bez nje neće biti i kako trba držati naćelo -- kud svi Turci tud i mali Mujo --.Ja obićno odgovaram kako to što netko u nedostatku mašte i ideje nije u stanju nešto pojmiti to ne znaći kako to nije moguća pojavnost .Nezavisna Država Hrvatska. Stotine tisuća poginulih idealista koji su ginuli voljno, obasjani svjetlom vizije Nezavisne Hrvatske,sada s nebeskih visina gledaju kako im bijedni lupeži krčme krvlju natopljeno tlo.Kolika mora biti bol onih koji su tijekom povijesti s kucnog praga tjerali Austrijance,Mađare,Talijane ,Srbe i ostale lupeže što posezahu za svetim tlom a sada to tlo za Judine škude krčmi kojekakvo smeće busajući se pritom u prsa i trkeljajući kako od njih nema većih Hrvata.Jadan smo mi narod.

    avatar

    13.10.2007. (01:45)    -   -   -   -  

  • ponekad, jedva, možda

    Znam da ovo ovdje ne spada, ali hitno trazim dobrog strucnjaka za Bibliju (biblicara).
    Trazim i dobrog znalca drugih religija, osim krscanske. Kome se obratiti za ova dva pitanja?
    Bavim se pitanjima odnosa raznih religija prema prirodi. Bibliju i krscanstvo se cesto prikazuje kao odgovorne za nemoralan odnos zapadnjaka prema okolisu, za netoleranciju i agresivnost.
    Ja imam dokaze da nije tako, to je lako uvidjeti, a zanima me odnos drugih religija.

    Hvala unaprijed!

    avatar

    13.10.2007. (02:53)    -   -   -   -  

  • PAPA

    pozdrav brate u kristu don anđelko

    avatar

    13.10.2007. (19:58)    -   -   -   -  

  • solin

    Poštovani don Anđelko! Napisali ste odlično razmatranje uz 28 nedjelju kroz godinu. Mi bismo morali biti živa zahvalnost, spomenik zahvalnosti Bogu. Zahvalnost je odgovor našega srca na ljubav Božjeg srca: odgovor vjerom, ljubavlju, a prije svega životom.
    I još samo da vas pozdravim i zaželim obilje Božjeg blagoslova!
    p.s U prošlu nedjelju u Solinu je bio Papa-fest, festival duhovnih šansona utemeljen s ciljem da čuva uspomenu na Velikog Papu. Bilo je tako dobro, a pjesme su izvrsne, najbolje do sada

    avatar

    13.10.2007. (20:14)    -   -   -   -  

  • angelo

    @Brojke i slova, najsrdačnije ti zahvaljujem za krasan životni primjer. Uvijek me nečim ugodno iznenadiš.
    Sa mnom je bilo drukčije. Ja sam odlučio postati svećenik prije nego sam imao vozačku. Tko zna što bi bilo da sam krenuo kroz semafore! Teško da bi mi u komunizmu svi bili zeleni... ha ha ha... Zato smo mi ovdje navikli prolaziti kroz crveno...

    @Mladene, iskreno razmišljaš, ali idealizam nije politika. Politika je umijeće mogućega u borbi Davida i Golijata. Propast naša, koju spominješ, nije u (ne)pristupanju EU - mi o tome niti ne odlučujemo (to je plan davno skrojen, ovo su sve igre, magla i prašina za neupućene)! Perditio tua ex te Israel - odnosi se i na nas ako se udaljimo od Boga, vjere, morala... dakle onoga što nas je očuvalo u još težim grozotama prošlosti nego su današnje.

    @ponekad, tvrdnje koje spominješ obična su floskula - ravna onoj da kršćanski fundamentalisti vrše agresiju na islamske zemlje. A točno je da Imperij koji živi od agresija na tuđe zemlje i njihove resurse ima svoje sjedište (ili barem jedan dio stožera) u (nekoć?) kršćanskim zemljama, a oni koji agresije i ratove planiraju ne samo da nemaju veze s kršćanstvom nego su mu još progonitelji. Evo ti najnoviji dokaz za to: dodjela Nobelove nagrade za zašttitu okoliša Alu Goreu - članu moćnog lobija koji zagađuje atmosferu. Dakle... (mislim da se Nobel okreće u grobu, ako je bio iskren)... a to među ostalim pokazuje da je globalni imperijalni lobi pod svoj utjecaj potpuno doveo Švedsku (nekoć neutralnu) akademiju koja Nobela dodjeljuje... Uostalom, nije to prvi primjer. Sjetimo se Nobela za mir u paketu dvama teroristima: Arielu Šaronu i Jaseru Arafatu!

    @Solin, pozdrav! Svake godine mi se poklopi Papa-fest i vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu pa mi je ža... baš mi je ža... ma ne mogu ti reć kako mi je ža...
    A s ocjenom pjesama se slažem - premda ne slušam tu zabavnu duhovnu glazbu za svoj gušt preslušao sam pozorno sve pjesme (don Vinko mi je dao CD). Sve bolje i bolje...

    avatar

    13.10.2007. (23:41)    -   -   -   -  

  • toma juda

    Još kada bismo svi shvatili što je to '' kruh svagdašnji '', svijet uopće ne bi ovako izgledao, kako izgleda sada, odnosno oduvijek...

    avatar

    14.10.2007. (00:05)    -   -   -   -  

  • angelo

    Bože dragi, hvala ti! Prekrasan, sunčan dan - zelenilo livada u društvu s jesenskom paletom šumskog šarenila miluje modrina neba (koje mi zamjenjuje Jadran)!

    avatar

    14.10.2007. (15:35)    -   -   -   -  

  • Orbodrone

    @Angelo: ...jedan internaut kaze "izbori - dan kada idijoti glasaju za lažove"... da to zbilja nebi bilo tako ja evo predlazem jednu novost u izborni zakon... neka se uvede krivicna odgovornost i zatvorske kazne za neispunjenje "predizbornih obecanja"... i postavljam jedno pitanje... postoji li mogucnost da glasovanje bude grijeh u slucaju da glasujemo za stranku koja pobjedi i donese zakon (protiv nase volje zapravo) koji npr legalizira pobacaj, eutanaziju, pedofiliju i slicne gadosti? A mi smo upravo ti koji smo svojim glasom doprinjeli takvima da "dodju na vlast" (ako na trenutak zatvorimo oci pred mogucnoscu namjestanja izbora)... jesmo li mi tada sukrivci, drzaci ljestava lopovima ili tako nesto... postoji li kakva odgovornost na biracu za grijehe onih koje je taj birac izabrao? Reci cete vjerojatno da na nama krivnje nema jer smo postupili u najboljoj vjeri... nazalost ja sam mozda neupucen ali koliko znam kod nas nema stranke koja bi zabranila abortus...nekima je to mozda u programu ali samo kao predizborni mamac, a ne pravi cilj... stoga cu ja danas zahvaliti za nesto: zahvaljujem sto je izlazak na izbore jos uvijek samo moje pravo a ne i obveza, jer nezelim imati krv nevinih na svojim rukama, ne zelim biti prevaren obecanjima koja se gotovo nikad ne ispunjavaju... ako su mi ponudjena dakle 2 zla, necu odabrati manje, necu dati podrsku niti jednome zlu tj. necu odabrati zlo uopce.... ili je mozda grijeh katolicima ne sudjelovati u politickom zivotu? malo sam zbunjen...

    ps. http://www.glas-koncila.hr/rubrike_komentar.html?broj_ID=12834

    avatar

    14.10.2007. (15:55)    -   -   -   -  

  • angelo

    @Orbo, imaš mnogo pitanja i primjedbi, zato ću ti odgovarati kratko, nevodeći dijelom i tvoje riječi:
    ...jedan internaut kaze "izbori - dan kada idijoti glasaju za lažove"...
    - Winston Churchill: "Najviše se laže u ratu, pred izbore i poslije lova!"

    ...neka se uvede krivicna odgovornost i zatvorske kazne za neispunjenje "predizbornih obecanja"...
    - To je čista utopija, jer zakone donose oni isti koji daju predizborna obećanja!

    ...postoji li mogucnost da glasovanje bude grijeh u slucaju da glasujemo za stranku koja pobjedi i donese zakon (protiv nase volje zapravo) koji npr legalizira pobacaj, eutanaziju, pedofiliju i slicne gadosti...?
    - Za kvalifikaciju nečega grijehom traži se svjesno i voljno sudjelovanje u nečemu. Čim je nešto protiv tvoje volje – nije ti grijeh. Osim toga, zakon samo nešto dopušta, a ne tjera te da to činiš! Dakle, ako je pobačaj legaliziran, tko te može prisiliti da ga učiniš?!

    ...stoga cu ja danas zahvaliti za nesto: zahvaljujem sto je izlazak na izbore jos uvijek samo moje pravo a ne i obveza, jer nezelim imati krv nevinih na svojim rukama, ne zelim biti prevaren obecanjima koja se gotovo nikad ne ispunjavaju... ako su mi ponudjena dakle 2 zla, necu odabrati manje, necu dati podrsku niti jednome zlu tj. necu odabrati zlo uopce ...ili je mozda grijeh katolicima ne sudjelovati u politickom zivotu?
    - Izlazak na izbore je građanska dužnost. Dakle i kršćanin je na to u savjesti obvezan. Ali ako si doista uvjeren da ispunjavanjem biračkog listića odabireš jedno zlo (između svih drugih zala koja su ponuđena), onda možeš postupiti po savjesti i odustati. Ali bolji je izbor učiniti listić nevažećim, jer ga u tom slučaju nitko ne može zlorabiti.

    ...malo sam zbunjen...[/I]
    - Važno je da nisi lud! Učenje tjera zbunjenost. Stjecanje ispravnih spoznaju pomože čovjeku u orijentaciji u životnim važnim situacijama. Dakle...

    avatar

    14.10.2007. (21:11)    -   -   -   -  

  • angelo

    Brate @Branko, pozdrav ti i blagoslov! Oprosti što te nehotice "ignoriram"!

    avatar

    14.10.2007. (21:23)    -   -   -   -  

  • Orbodrone

    ...sve je to super i sve 5, samo mala piva 6 i renault 4... no nije li taj kojega sam ja birao moj predstavnik?, ne predstavlja li on mene (teoretski) te nisam li mu ja omogucio svojim glasom (drzanjem ljestava lopovu u kradji) da donese sporni zakon???

    ja mislim da su odgovorni za djela takvih i oni koji ih biraju (nesto analogno zapovjednoj odgovornosti?), barem donekle... ako nije tako kako to da je odgovoran onaj koji drzi ljestve?! ja smatram da su biraci suucesnici...

    zasto onda slusamo komentare pojedinih kada se donese neki zakon u stilu: sta se sada zalis, to su tvoji, ti si za njih glasao, eto ti ih sad i taj zakon skupa s njima...

    prvo se pocne sa zakonom da je eutanazija dopustena, pa ko te tjera da ubijes starca... a onda ce radi olaksavanja proracuna izglasati da to nije opcija nego s toliko i toliko godina ide eutanazija pod mus, oces neces... i tako dalje...

    ne slazem se da je izlazak na izbore gradjanska duznost, nije to duznost, nije to obveza... to je pravo tj. mogucnost... tko ne zeli ne mora.. da je duznost postojale bi i sankcije za one koji ne izlaze na biralista... a svake godine izlazi sve manje ljudi tj. malo ih izlazi... izmedju prava i duznosti postoji jasna razlika... ako mi je nesto duznost onda sam ja na to prisiljen pogotovo ako mi je protiv volje, jel tako?! a o cemu pricamo ako nemamo slobodu nego smo prisiljeni raditi bilo sto? di je tu demokracija? mislim da oni koji govore da je to duznost upravo tjeraju jadne ljude da odaberu od nikakvog izbora... sto mislim da takodjer nije dobro...

    znamo dakle da od obecanja nema nista ali i dalje biramo iste te koji donose zakone krseci svoja obecanja?!? nismo li onda zaista idijoti, ta zasto ih biramo kada vec znamo sto se dogodi svaki put?!

    i lud sam malo :)

    pozz.

    ps. razlika izmedju duznosti tj. obveze i mogucnosti tj. prava je velika i netreba ju mjesati ni u kojem slucaju... moja jedina gradjanska duznost je da ljubim svoga bliznjega, a ne da glasam na izborima! Biranje je moje pravo... a kao i sa svakim pravom, mozemo ga koristit ili ne, no ako nam je nesto duznost onda nema ocu necu... ne zaboravite..

    avatar

    14.10.2007. (22:16)    -   -   -   -  

  • Ćale

    @Orbodrone
    Izlazak na izbore jest građanska dužnost, koja se ne kažnjava ako se ne izvrši!
    No, u slučaju neizlaska 'ne možemo' prigovarati 'izabranim' na nevršenju njihovih dužnosti,
    jer ni mi nismo izvršili svoju.
    Ako, kako don Angelo kaže, 'nevaljalo' glasujemo, taj 'glas' će svejedno biti, po izbornom zakonu, pripisan onome s najvećim brojem (na posredan način).

    Sasvim je druga stvar, što su se stranke gotovo približile u stajalištima,
    o svemu što je nama katolicima važno (Bog, savjest, čovjek, moral,
    abortus, homo-pedo-anima-...filija,...), pa se nema kome dati svoj glas.

    Već duže razmišljam, ponukan više puta izrečenim don Angelovim riječima
    kako smo mi Hrvati neuki u politici, da bi se naši đaci trebali već u OŠ 'baviti politikom', tj. imati taj predmet. Ali u katoličkom duhu, nešto poput spremanja za 'Vatikansku diplomaciju'!? Možda bi katoličke škole mogle (trebale) prednjačiti u takvom obrazovanju?
    Vjerujem kako će buduće generacije imati manje muke koju stranku izabrati.

    Što ostali misle o tome?

    avatar

    15.10.2007. (09:58)    -   -   -   -  

  • angelo

    IZBORI – DUŽNOST I(LI) OBVEZA?

    Dragi @Orbo, opet stoji (gotovo) sve što tvrdiš. Čini mi se ipak da, među ostalim, nisi dovoljno precizno u svojemu razmišljanju razlikovao pojmove dužnosti i obveze. A za svaku je raspravu najvažnije odmah na samom početku upravo preciziranje pojmova. Već bilo koji rječnik hrvatskoga jezika u tome nam može pomoći. Tako npr. u Hrvatskom enciklopedijskom riječniku stoji:

    - dužnost: 1. ono što je potrebno učiniti u nekim okolnostima, 2. osjećaj da valja učiniti ono što je pravo.
    - obveza: ono što se mora izvršiti; dužnost koju nameću ugovor, propis, moral, obećanje, okolnosti.

    Drugo, što ti želim posvijestiti jest potreba da katolik dobro prostudira Doktrinalnu notu. To je dokument Kongregacije za nauk vjere o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu.

    Tamo je jasno navedeno da "današnja demokratska društva u kojima svi – što treba pohvaliti – u istinskoj slobodi izravno sudjeluju u vođenju javnih poslova, zahtijevaju od građana, kršćana i nekršćana, nove i šire oblike sudjelovanja u javnom životu. Svojim glasom na izborima za predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, kao i na druge načine, svi mogu pridonijeti oblikovanju političkih rješenja i zakonskih odluka koje, po njihovu mišljenju, u većoj mjeri koriste općem dobru."

    Dakle, "izvršavanjem svojih građanskih dužnosti, vođeni svojom kršćanskom savješću, u skladu s pripadajućim joj vrijednostima, vjernici laici vrše također svoju zadaću prožimanja vremenitog reda kršćanskim duhom, poštujući njegovu narav i opravdanu autonomiju, te surađujući s ostalim građanima prema specifičnoj stručnosti i na vlastitu odgovornost."

    Drugim riječima, premda smo svjesni da su danas vrlo jaka "dvosmislena usmjerenja i diskutabilna stajališta" te smo svi "često pod pritiskom svjetskih događanja", ni kršćani nemaju izbora nego ostati na bojišnici pokušavajući se (i izborima koliko je moguće) izboriti za pravdu i opće dobro. Ili se povući iz arene priznajući da ništa ne možemo učiniti jer je cijeli svijet u ropstvu!

    Jedno i drugo slobodno ti je učiniti mirne savjesti.

    PS: @Ćale, sjajna ideja, izvrstan prijedlog! Ali vidiš koliko smo mi u Crkvi spori i inertni kad još uvijek ništa nema od bombastično najavljivanog Katoličkog sveučilišta (još je u "povojima" trulih zidova vojarne za zagrebačkom Črnomercu, pa su tu i naši budući sposobni diplomati katoličke provenijencije; dok suprotna strana već ima formiranu vojsku svih kadrova - od začeća do duboke starosti)!

    avatar

    15.10.2007. (19:34)    -   -   -   -  

  • angelo

    @HLJM, ideja o UZAJAMNOSTI (kao nekad u Poljskoj Solidarnoscz) je, kažeš, "ono što se očekuje od naših konzervativnih pa i onih više socijalnih manje socijalističkih političara".
    Da, ali valja razlikovati i vrijeme i okolnosti naše sadašnje (i buduće) od onih u doba nastajanja i djelovanja navedenog pokreta u Poljskoj.
    Među svim razlikama najveća je to što je globalizacija od onda do danas u brzom galopu osvojila vrlo mnogo tržišta, medija, javnosti... pa baš nema nekakvih velikih mogućnosti za značajne manevre.
    Eh, sad, kada će doći "i u Lijepoj našoj vrijeme Pokreta za pravdu i socijalnu jednakost, jer smo nacionalnu valjda, bar ovdje, izborili i vjerojatno ćemo ju znati sačuvati" - baš je jedno lijepo sanjarsko pitanje na temelju idealističke slike o suverenitetu iz 19. st. Ja sam naglašeno optimistični realist!
    Srdačan pozdrav Stobreču!

    avatar

    15.10.2007. (20:53)    -   -   -   -  

  • Orbodrone

    @Angelo: OK! Prihvaćam! Zaista se moje poimanje znacenja rijeci duznost ponesto razlikuje od enciklopedijskog tumacenja. Ja sam dosad mislio da se svaki dug(korijen rijeci duznost) mora vratiti i da je duznost isto sto i obveza, dobro u svakom slucaju vise od osjecaja da valja nesto uciniti... tako mi je znakovito i to sto se obveza dalje objasnjava duznoscu ... (koju namece ugovor...) al nisam ja jezikoslovac jel tako :)

    ocito postoji i dug koji je otpusten :)

    nesto me iritira u tome kako ta rijec zvuci i tesko mi je shvatiti duznost kao nesto sto zapravo mozemo ali i nemoramo ako necemo :) tome mi vise odgovara rijec pravo, opcija iliti mogucnost.

    ono radi cega sam ipak na kraju zadovoljan je zakljucak da mogu i jedno i drugo uciniti mirne savjesti... mozda sam preveliki paranoik pa zato biram ovo drugo...

    pozz.

    ps @Ćale: u slučaju neizlaska neću prigovarati onima sto nisu izvrsili obecano, nego cu osjecati zadovoljstvo u nesudjelovanju u bilo kakvom zlu koje naprave... iako cesto cujemo izreku da gore ne moze, vrijeme pokazuje da itekako moze... stoga oprez...

    avatar

    15.10.2007. (22:24)    -   -   -   -  

  • PAPA

    POZDRAV BRATE U KRISTU PODRŽI ME U MOLITVI IMAM PROJEKT

    avatar

    18.10.2007. (08:09)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...