Komentari

washingtonrocks.blog.hr

Dodaj komentar (27)

Marketing


  • file

    Nakon općeprihvaćene floskule da su "Ameri neobrazovani" ovo je prvi put da sam pročitala obradu problema "iznutra", što mi je bilo izuzetno zanimljivo i poučno.
    Ne bih se uopće upuštala u usporedbe hrvatskih i američkih škola. Znam samo da bi prosječan Hrvat puno bolje prošao u navedenom kvizu, ali to mu baš u životu i ne koristi puno.

    avatar

    19.09.2007. (08:08)    -   -   -   -  

  • kratke crte

    Zanimljivo obrazloženje i prilično detaljno. Ali ako je tako onda se oni jednostavno vrte u krug iz kojeg ne mogu izaći dok netko ne lupi šakom o stol u baš Washingtonu.

    avatar

    19.09.2007. (14:36)    -   -   -   -  

  • Cerovac komentira

    Ako ste u Americi onda ste ostali prikraćeni za izvještaj na HRT-u o izboru sudaca Ustavnog suda, pa niste vidjeli sutkinju koja se doduše natječe ali ne zna odgovoriti na pitanje koliko sudaca ima Ustavni sud.

    avatar

    19.09.2007. (14:38)    -   -   -   -  

  • Đus

    vjerujte mi, mladog i ambicioznog brokera na wall streetu boli reproduktivni organ za kafku, picassa i društvo. ako nije profitabilno- nije bitno. mentalitet kojem težimo i svi mi, ali eto, dobili smo priliku da glumimo neku pamet. nemojte me krivo shvatiti, cijenim obrazovanje i opću kulturu, problem JEST baš u tome što se goni samo profit. ali tu opet dolazimo do termina "prirodna selekcija"- ili se prilagodiš vremenu pa si "bogati glupan" ili ne pa si "erudit-beskućnik". pa ti biraj...

    avatar

    20.09.2007. (10:38)    -   -   -   -  

  • Kašeta

    potpisujen filipinku, konačno da potvdimo floskule brojkama i slovima !
    @đus-profit ide vrlo malenom postotku, ostaloj većini kruha i igara !

    avatar

    20.09.2007. (11:27)    -   -   -   -  

  • FoTKO

    Imam četiri pitanja:
    1- Ako su ameri toliko neobrazovani, nepismeni i glupi pa kako su postali toliko velika i napredna nacija u svim aspektima društva, znanosti i ekonomije?
    2- Znači li to da su Balkanci, poznati po svojoj bahatosti i aroganciji, samo zato što imaju visoko mišljenje o sebi naprednij i bolje obrazovani, kad se zna da samo u našim krajevima nivo obrazovanja daleko ispod prosjeka EU?
    3- Zanima me gdje se visoka kultura zapadnog, istočnog i svakog drugog Balkana vidi jer se ne vidi u svkodnevnom životu, znanosti, znanju i ekonomiji?
    4- Postoje li društvena istraživanja o inteligenciji i znanju prosječnog žitelja sa ovih područja, ne postoji, ali da postoji što misliš bi li prosječni balkanac koji ispija kavu po cjele dane i "misli" kako je velik i pametan dao bolje rezultate?
    Eto i ti si trbuhom za kruhom sa "pametnog" balkana u "glupu" Ameriku.
    I na kraju: God bless America, and what about US?

    avatar

    20.09.2007. (11:29)    -   -   -   -  

  • sve je veci mrak u mraku

    yooooy, koji su to retardosi...

    avatar

    20.09.2007. (19:47)    -   -   -   -  

  • neko

    danas navečer u 11 sati če ti se dogo diti velika sreča ili nesreča, sve ovisi o tebi ako pošalješ ovu poruku 15 ljudi a do tad, češ dobiti sms od omiljene osobe ako ne, onda če neko u tvojOj obitelji doživjeti nesreču. ne šalji poruke nazad osobi od koje si je dobio/dobila

    avatar

    20.09.2007. (21:11)    -   -   -   -  

  • MissPeppers

    @fotko: ma istina da je balkan u većini slučajeva nazadniji: od arogancije, bahatosti, primitivizmu pogotovo...korupciji...ali šta se tiče obrazovanja ne...bar ovog osnovnoškolskog, zna se da su njihovi fakulteti bolji. Ali kad mi dođu rođaci iz USA i onda se čude: " Vi u osnovnoj školi učite kemiju i fiziku?!" ili kad mi Englez kaže da ""ono šta mi sad radimo, u UK se radi tek u drugom srednje, a da ne kažem da ne znaju za unakrsno skraćivanje razlomaka....e pa to je problem. Istina njihov. Mi naših imamo dovoljno.

    avatar

    20.09.2007. (21:11)    -   -   -   -  

  • Balkanibal

    Pliiiizzzzz napiši nešto o republikanskom kandidatu Ron Paul-u! Koliko je on bitan za republikance? Žele li pomoću njega dobiti glasove birača demokrata?

    Inače skroz mi je simpatičan ovaj čiča, govori sve kak je i potpuno je drugačiji od ostalih republikanaca, koliko to ja uopće mogu procjeniti.

    avatar

    21.09.2007. (03:03)    -   -   -   -  

  • miu..

    Zašto su statistike takve i zašto su unatoč svim tim podacima oni i dalje jedna od najnaprednijih zemalja..hm..svakako bih se složila sa činjenicom da su oni ipak više od nas usredotočeni na neke za život važne stvari,dok recimo mi u svojim školama učimo puno toga što nam zapravo kasnije i ne koristi osim u možda stvaranju neke opće kulture..a sada možda i jesmo pametniji od njih zahvaljujući svom opširnom sistemu učenja..a zašto smo onda tu gdje jesmo a oni malo dalje od nas? Možda se to da usporediti sa onime, da pametni ljudi, intelektualci nikada nisu bili niti će biti na vodećim položajima, zato se opijaju, oboljevaju i umiru kako bi što prije se makli iz ovog svijeta nereda i kaosa u kojem je mjesto prepušteno onoj drugoj vrsti ljudi..

    avatar

    21.09.2007. (17:54)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Da bi skole bile DE-CENTRALIZIRANE kako Bojan u blogu pise, trebale bi prvo biti CENTRALIZIRANE a u USA to nikada nije bio slucaj. Mislim da bi trebalo ljudima podastrijeti pravu pozadinu razvoja skolstva u USA da bi shvatili ZASTO je skolstvo takvo kakvo je. DOlazeci iz zemalja u kojima je drzava uvijek bila Majka-Mati mi tesko shvacamo americku potrebu za LOKALNOM KONTROLOM koja proistice iz njihove povijesti i nacina na koji su se udruzile u jedinstvenu drzavu. Jos od doba kad su prvi PURITANCI pobjegli iz Evrope gdje su bili progonjeni i osnovali SVOJE skolske distrikte u kojima su imali School Board koji je odlucivao sta ce njihova djeca uciti a sta nece (jer su sami i placali to obrazovanje) ostali su ameri cvrsto naklonjeni toj shemi lokalnog financiranja i lokalne kontrole. Nema tu nista lose , dapace, vrlo je pozitivno da roditelji imaju jaki upliv u to sta financiraju u skolovanju svoje djece. Tako se osigurava da konzervativniji distrikti mogu shodno tome i obrazovati svoju djecu dok liberalniji imaju malo drugaciji program. Sto se tice slobode da se odredjuje nastavni plan i program i to je u redu jer matematiku svi uce ionako, engleski takodjer a Darwin ionako nije 100% dokazan pa je i to samo teorija i ako roditelji zele da im djeca uce I O KREATIVIZMU (uz ostale teorije) nema niti tu nista lose. Zapamtite gospodo da je DEMOKRACIJA SLOBODA MISLI, NADZORA I VJEROVANJA pa prema tome mora biti i SLOBODE ODGOJA I OBRAZOVANJA! Ne mogu svi uciti ISTO kao sto mi mislimo da bi trebali.

    Opcenito, previse se baca tezina na opce obrazovanje kao da je to nesto izuzetno vazno a u stvari kad razmislite i nije. Koliko je vazno imati diplomu u danasnjem svijetu kad gradjevinski radnici ovdje u N Americi zaradjuju stotine tisuca $ , kad su najtrazeniji zanati placeni po $70/sat i vise (barem ovdje u Kanadi) dok nastavnici zivotinjare sa svojim placama koje se nisu nikud maknule vec godinama i kad vas SKOLA ionako uopce NE sprema za zivot u onoj mjeri u kojoj bi trebali biti spremni kad napustite skolu. Ne bih se slozio sa BOjanom... SVE JEST U NOVCU tj da se Teacher-i placaju kao i Gradjevinci ili Zubari, imali bi itekako kvalitetno skolstvo u USA (dokaz su visokoskolske ustanove gdje se puno placa za VRHUNSKO SKOLOVANJE i koje imaju VRHUNSKE REZULTATE shodno tome). Problem je sto mi usporedjujemo kruske i jabuke pa Teacherska placa od $40-$50K izgleda velika nastavniku u Hrv ili Kini ali treba zivjeti sa njom u N. Americi (kanada i USA) gdje vam samo mortgage odnese $12-$15K a taxa (income i house) drugih $15-20K ili tu negdje. To je kao price o tome kad bi postojali DIVOVI kako bi morali imati proporcionalno DEBELE NOGE (proporcionalno puno deblje nego "normalni" ljudi) da bi mogli nositi svoju tezinu.

    avatar

    21.09.2007. (20:24)    -   -   -   -  

  • PAPA

    pozdrav iz os

    avatar

    22.09.2007. (12:38)    -   -   -   -  

  • pingu that spilled blood

    ali zato u americi ima pet puta boljih poslova da oni glupi više zarade
    moš posjetit moj

    avatar

    22.09.2007. (22:33)    -   -   -   -  

  • Opinionated Foreigner

    Nije mi jasno kako opce obrazovanje ne bi trebalo biti vazno. Ono je kljucno u bilo kojoj zemlji, pa tako i u USA. U ovoj prici prepoznajem britanski sistem obrazovanja koji je vrlo slican i donosi slicne rezultate. U ovoj zemlji, skole su podijeljene na socijalne klase i uspjeh uglavnom ovisi o raspolozivim sredstvima roditelja. Vjerujem da ako se dijete koje je doslo iz intelektualne obitelji stavi u okruzenje nize socijalne klase i pohada takvu skolu, ono ce postati isto takvo i obrnuto. Problem je u tome sto je vrhunska naobrazba koncentrirana i nedostupna svima onima koji nemaju 15-20 tisuca funti godisnje za skolarinu. Problem je sto su i drzavne vrhunske skole nedostupne svima onima koji ne ispunjavaju kriterije upisa (kucna adresa u blizini skole-sto automatski pumpa cijene nekretnina u okrugu spomenute skole ili potvrda crkve o "predaji" vjeri. Dakle preostaloj socijali, ostaje na raspolaganju obrazovanje koje se od 5 do 11 godine koncentrira na pisanje i citanje i "correct spelling" uz citanje slikovnica iz preostala (ako si dobre srece) dva predmeta, sa katastrofalnim rezultatima pri zavrsetku osnovne skole. Politicka ispravnost ne dozvoljava da itko padne razred, nego traze od ucitelja da naprave cudo od 80% djece koja su ili stranci ili britanska socijala klasificirani kao "special needs". Zbog njih ostalih 20% nemaju bas neku sansu i oni su "top of the class". Uzmimo tih 20% pametnih i stavimo ih u skolu iza ugla koja se placa puste funte godisnje...tamo ce ti pametni postati "special needs". Ovo se nikad nece promijeniti, jer britanska vlada niti ne zeli to mijenjati. Njima je u interesu da dio zemlje bude neobrazovano, samo sto se posljednjih godina taj broj znacajno uvecao i vodeci fakulteti u zemlji poput Oxforda i Cambidgea sve vise uzimaju mlade, vitalne ljude iz inozemstva. Isto se dogada i u slavnom londonskom Cityju. Pitam se...da im se nece slicno jednog dana dogoditi i sa ekonomijom.

    avatar

    23.09.2007. (15:24)    -   -   -   -  

  • Halo efekt

    smiješno je da se kod nas u HRV pod šifrom bolonje amerikanizira fakultetsko obrazovanje, a nitko DA O TOME KAŽE I JEDNE JEDINE RIJEČI. Svaki fakultet druga prija unutar isto sveučilišta, a među sveučilištima isto tako isti studiji različita studiranja. Reklo bi se da se tu razvija raznolikost pristupa, ali ne nije to. Radi se o tome gdje će se lakše doći do papijera. I onda drmati neka prepisivanja i neke prezentacije koje će sada etablirati HNOS, pa će se od silne deskriptcije i prepričavanja, bez analize i razumijevanja i razmišljanja sve u HRV lijepo za 10-tak godina urušiti. To je očito najbolji način kreativne kolonizacije.

    avatar

    23.09.2007. (18:00)    -   -   -   -  

  • Milijunas

    Dobro kaže Filipinka, koji nam to jarac vrijedi, samo se možemo bolje grist i živcirat, a oni imaju i niže cijene i bolji izbor i netrebaju vizu za zemlje čiji stanovnici trebaju vizu da bi otišli tamo. I ko je tu onda glup? Mi ili oni?

    avatar

    24.09.2007. (01:16)    -   -   -   -  

  • common sense

    istina da je opce znanje u americi lose ali je u hrvatskoj jos gore, sto se tice studija u americi se uci sa smislom a u hrvatskoj je vazno doci do diplome na bilo koji nacin i ona nije vazno sto nemas pojma kad imas diplomu , sjever u americi je uvijek bio glup , jedana od rijetkih am drzava california je drzava s vise inteligentnih govorim iz vlasitog iskustva, ne kao turist .

    amerikanci uce cijeli zivot ,

    hvati se samo zele obogatiti preko noci u doslovnom smislu, i nemaju vremena uciti

    avatar

    24.09.2007. (01:17)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    Neobrazovanost Amerikanaca je mit i ništa drugo,m u rangu mita o glupim policjacima. O moćnima uvijek kruže priče tog tipa. Američki obrazovni sustav je pomalo neobičan za naše prilike, ali sumnjam da je naš puno bolji. Kod nas će učenik u osnovnoj školi morati nabubati odredbe Hrvatsko-ugarske nagodbe (što će mu puno značiti u životu), ali će ih jako brzo zaboraviti i nema šasne da ih se sjeti nakon srednje škole (osim ako ne studira povijest). Amerikanci su možda (kao velesila) zatvoreni u sebe i njihovre rupe u znanju proizlaze i manjka interesa za vanjski svijet. Ali naše su rupe u znanju jednako velike; probajte riješiti bilo koji kviz iz američke povijesti na internetu, tu je 90% stvari za koje nitko od nas nije ni čuo.
    Tzv. opća kultura je mamac za snobove. Lijepo ju je imati ako ona proizlazi iskrenog zanimanja pojednica za sve i svašta. Ali forsirati to kao sistem, zato da bi odgajali pobjednike u stupidnim kvizovima apsolutno je besmisleno. Conan Doyle je to jako dobro kužio kada je stvarao svog Sherlocka Holmesa koji zna sve tračeve, kemiju, pedologiju, dok nema pojma o (npr.) književnosti , a još manje o tome tko je državni premijer. A zašto bi i morao znati? Valjda svatko ima pravo stvarati svoj svijet znanja.

    avatar

    24.09.2007. (12:16)    -   -   -   -  

  • Zvrk

    Ljudi koji u Wash. rade (znaci oni s diplomama) u njemu ne zive. Oni su u Virginiji ili Maryland-u.
    U Wash. zivi puno sirotinje (imigranti) , mozda nisu pismeni na engleskom jeziku (koji se valjda koristio kad se provjeravalo znanje) pa je i rezultat porazavajuci.

    avatar

    24.09.2007. (20:26)    -   -   -   -  

  • crteži, karikature i sl.

    filipinka je u pravu

    avatar

    26.09.2007. (06:51)    -   -   -   -  

  • a

    bilo mi je interesantno pročitati ovaj tekst. Prije svega jer pokazuje da su ljudi uglavnom svugdje... ljudi. Da se takvo što dogodilo u Hrvatskoj vjerovatno bi po istom sistemu predrasuda koje ovdje mogu pročitati u komentarima, pisalo da se takvo nešto može dogoditi samo u Hrvatskoj i da smo anus mundi i bla, bla...

    avatar

    26.09.2007. (09:51)    -   -   -   -  

  • Josipa

    inače hrvatske škole su 10 puta teže od američkih ali zato smo mi 10 puta pametniji i kad odemo na njihov fakultet budemo među 10 najboljih učenika generacije! čula sam da u americi u osmom razredu imaju 5 predmeta a samo su 3 obavezna,dok ih mi imamo 15 od toga 13 obaveznih!?!? to govori o "pametnoj" naciji amerikanaca!

    avatar

    30.09.2007. (20:49)    -   -   -   -  

  • STRsmart

    Obrazovaniji, draga Josipa, NE ZNACI PAMETNIJI! Pametniji zanci INTELIGENTNIJI a definicija inteligencije nadmasuje sposobnost shvacanja puuuuno ljudi, i to bez sale. Mislim svi znamo da se inteligencijom mjeri kao neka "pametnost" i da sam BROJ predstavlja omjer izmedju Kronoloske i Mentalne dobi pomnozen sa 100 pa je tako "normalna" inteligencija = 1:1=1x 100 = 100 to ti je kad imas mentalnu i kronolosku dob iste razine. Ako si mentalno stariji a kronosloski "mladji" broj prelazi stotinu (e.g. 120 itd). Inteligencija u principu NE MJERI obrazovanost nego sposobnost uma da se snadje u novim situacijama , memoriju, numericki faktor, spacijalni (zato sportasi prolaze dobro na testovima) , verbalni i sl. Psiholozi nastoje IZOLIRATI uticaj obrzovanja od testova inteligencije ali ne uspijevaju u tome bas 100% jer su testovi obojeni pogledom, obrzovanjem i kulturom vecine ili prosjeka drustva. Vjerovati da si ti pametnija od amera samo zato jer znas neke podatke iz opce kulture koje on nije imao prilike niti POTREBE nauciti je isto kao da vjerujes kako si VISLJA od nekoga samo zato jer nosis visoke potpetice. Pitanje je kada bi se "izula" tko bi bio vislji tj u ovom primjeru kada bi odbacili tvoje predhodno znanje (i njegovo) i dali vam oboje ISTI (novi) PROBLEM ZA RJESAVANJE, ko bi se prvi snasao i prilagodio i nanovo nesto skopcao i naucio, rijesio ili napravio. TO JE VIDIS INTELIGENCIJA- snalazenje u novim situacijama koristenjem svojih verbalnih, numerickih, motorickih sposobnosti i memorije! Ovo kad ti nesto samo nabiflas napamet doma pa se time hvalis okolo to nema nikakve veze sa inteligencijom... Uzdravlje

    avatar

    01.10.2007. (03:33)    -   -   -   -  

  • znatizeljni

    tu bi se nadodao naSTRsmarta apropo Jospinog komentara a`la "čula sam da u americi..." Neću zaboraviti da smo u srednjoj školi (89-93) morao učiti tako "pametne i nadasve bitne podatke" poput koje tvornice se nalaze u kojem bosanskom selu, koliko ovaca ima afganistan i kolika je proizvodnja čelika u švedskoj.. fuj...

    avatar

    03.10.2007. (22:56)    -   -   -   -  

učitavam...