Komentari

pedesetplus.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • armin

    ti si plodna i misaona žena. svidio mi se ovaj eklektički post. ali nedaj da te oborim sa nogu. tko zna koja metafora bi se mogla izroditi iz te nožno-zvjezdane konstelacije. da ne hulim opet. stati ću.
    mislim da ćemo nas dvoje postati virtualni sudruzi. ono što u stvari volim kod ljudi, odnosno ono što poštujem jest upravo ta apostrofirana sloboda, iz tog posuđenog teksta, dolje. jedna od najvažnijih stvari što si želim u životu jest upravo sloboda. ona je vrlo ljudska i vrlo uzbudljiva, omogućuje ti da budeš ono što ti je svemirskim dekretom dato. pravo da budeš individuum, pravo na ispoljavanje, samorealizaciju, samokreaciju, samostvaranje, autopoezis, što u konačnici vodi ka nečemu što nazivamo zajedničkim nazivnikom, sreća ili bar neka njena izvedenica, ne klasično hedonistička, već toplo ljudska, poput majice, od kašmira. toliko sam slobodan da biram kašmir. .

    sloboda nam nije nikada data rođenjem. to je iluzija mediokriteta. sloboda se stvara spoznajom i sviješću.
    u nama.
    ali ona se tek treba poroditi, mi sami smo joj, i otac i mati, ili očuh i maćeha, ovisi o odabiru. ona, sloboda, uvijek uključuje i druge. naša sloboda poštuje i conditio sine qua non, je i tuđe. zato želim biti slobodan, da je darujem i drugima, opet istu slobodu ljepoticu, i oni drugi, također slijedećima, i tako sve do kraja svemira, do arcturusa, do anđela i boga samoga, koji nije ništa drugo do uzorni arhetip onoga što bi mi sami trebali biti.

    sloboda nam omogućuje da budemo bogovi i stvoritelji svog svijeta. i zato ne osjećam da sam dedivinizirani smrtnik. bog sam iz priče, deus ex machina. i baš se ugodno osjećam dok ovo pišem, kao da sam se tek rodio. i jesam. i još ću se rađati. iznova i iznova. jer umijem jer znam jer želim.

    i to također želim i svima ostalima. cijelom svijetu i cijelom svemiru.

    avatar

    11.09.2007. (22:56)    -   -   -   -  

  • pedesetplus

    @armine, ha,ha...znala sam da ćeš na ono tako reagirat.
    Hvala na prekrasnom doprinosu o slobodi. Načela sam naklapati o toj temi prije ljeta, nešto kao razumski i argumentirano, ali još nisam završila - ima puno toga za reć.
    Nisam ti rekla ono sa ručicama i prstima u prošlom tekstu je vrlo poetično, romantično i jaaako sexy. Vratilo me u mladost. Kako si Isusovih godina, mogu li se potpisati sa - mila majka.
    Freedom to the people !

    avatar

    12.09.2007. (08:00)    -   -   -   -  

  • armin

    istina je samo da sam ja još dječak.

    http://balkanwriters.com/broj1/adnanmujagic1.htm

    avatar

    12.09.2007. (09:54)    -   -   -   -  

  • pedesetplus

    @armin, ha, ha, povlačim ono -mila majka- a ti ostani vječni dječak. Ima draži u nepoznatom,
    izazov za imaginaciju, al ipak mi je drago što te mogu vizualizirat. Čutila sam ja da se radi o pravom piscu a ne običnom smrtniku. Respect, i samo tako nastavi, osvježavaš mi dane.

    avatar

    12.09.2007. (13:12)    -   -   -   -  

  • Anka Makaranka

    Draga pedesetice, pogled na osmeh Line i Serđa
    izazvao je ovu asocijaciju. O slobodi osmeha. Šteta
    što je zet nesuđen, ali nikad se u životu ne zna zašto
    je nešto dobro, iako izgleda da nije dobro...

    OSMEH
    Jedan osmeh ne staje ništa, a tako puno daje.
    Čini bogatim one koji ga primaju,
    a ne osiromašuje one koji ga daju.
    Traje samo jedan časak,
    ali sećanje na njega večno traje.
    Niko nije toliko bogat da bi ga se lišio,
    niti toliko jadan da ga nije dostojan.
    Stvara sreću na kućnom pragu,
    neophodan je u svakom poslu.
    On je očigledan znak prijateljstva,
    pruža odmor umornima, vraća hrabrost obeshrabrenima.
    Ne možeš da kupiti, pozajmiti, ni oteti.
    To je jedina stvar koja vredi samo u trenutku
    kada se daje!
    Sretnete li nekoga ko je zaboravio da se smeje,
    budite velikodušni. Podarite mu svoj osmeh,
    jer osmeh je najpotrebniji onome
    ko ga ne može drugom dati!

    avatar

    12.09.2007. (15:22)    -   -   -   -  

  • pedesetplus

    Što je ovo, no comments.
    Ili moji komentatori nisu navikli da češće pišem, ili ne znaju engleski, ili su šokirani mojim stavom, ili se ne usuđuju dat svoje mišljenje, ili nemaju stav i mišljenje o temi ???

    avatar

    13.09.2007. (15:20)    -   -   -   -  

  • vesna

    Pisem u svoje ime, razumijem i engleski i razumijem tebe, medjutim kao osoba kojoj je svetinja osobni dusevni mir i koja moze kvalitetno funkcionirati samo u postovanju reda, vrlo malo razmisljam o drustvenim sistemima. Od kad sam se susrela sa misaonoscu Bakunjina ideja o bezvlascu nije mi prihvatljiva. Osim toga nivo opce drustvene svijesti je veoma razlicit. Bezvladje mogu vidjeti jedino u visoko razvijenoj, civiliziranoj drzavi gdje nema klasnih razlika jer su podmirene osnovne covjekove potrebe kako za htanom, obrazovanjem, kulturom, sportom... Mislim da sam zalutala u UTOPIJU.

    avatar

    15.09.2007. (08:28)    -   -   -   -  

  • pedesetplus

    @vesna, naknadno sam vidila komentar. pa upravo sam stavila definiciju anarhizma radi krivog poimanja. ja ga poimam upravo kao i ti, neka zvuci kao utopija ali tako poimam idealno drustvo- sloboda, jednakost i bratstvo - u kulturnom, pravnom, ekonomskom i moralnom, etickom smislu.
    demokracija, tj. vlast naroda u punom smislu na svim podrucjima. danasnje poimanje i prakticiranje demokracije je lakrdija.

    avatar

    21.09.2007. (13:56)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...