Komentari

makbe.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • Oaza osmijeha

    Lijep osvrt!Znaš kaže svečenik Tomislav Ivančić da je svaki čovjek svet koji živi moralno,pobožno i ponizno, nemoraš ti učiniti nešto veliko da budeš svet..nije to cilj već biti svet u svome životu i biti primjer drugima..biti u duhu s Gospodinom cijeli dan i voditi ga u svaku situaciju!Osmijeh...

    avatar

    18.08.2007. (12:22)    -   -   -   -  

  • odmak

    Nemam sad snage pisati o bogatoj ili siromašnoj crkvi. Pročitala sam što ti pišeš i mogu te razumjeti I sama sam vjernik. Ali moji su osjećaji dosta konfuzni što se toga tiče. Čini mi se da nije u redu ogromno bogatstvo, a imaju ga. Pogledaj samo Vatikan, a i crkve, imanja, stanove. Čini se kao da je previše toga kod toliko siromaštva. a s druge strane ..u ovom materijalnom svijetu bili siromašna crkva imala ikakvog utjecaja. Ali Isus se rodio u štalici i ništa mu nije smetalo da stvori vjeru koja traje već 2000 godina. Vjeru o kojoj razmišljamo i zbog koje imamo razloga izdržati muke, poniženja i radosti. I sve to iz štalice. Na don blogu sam napisala da je Bog, kad je već odlućio spasiti nas ljude, dobro promislio kako se pojaviti na zemlji. Mogao se roditi i u kraljevskoj kući i time dati legitimitet bogatsvu. Nije to učinio. A potom bunio se i protiv službene židovske crkve. Njihovi su svećenici postali važniji od vjere koju su poućavali. Isti je to bio Bog koji se pokazao Abrahamu, Mojsiju i koji se kao sin Isus pojavio ponovo u istom narodu da ih upozori na bitno, ali službena židovska crkva, njeni svećenici tražili su od Rimljana da ga raspnu. Prepali su se onoga što je govorio. Možda su se prepali zbog položaja koje bi izgubili.
    Vidiš sve me to mući. Kad diram u crkvu, kad raznišljam o njenim strukturama uvjerena sam da puno toga ne štima. Imam osjećaj da o tome treba govoriti glasno, a s druge strane ta je ista crkva u komunizmu isto tako ispaštala i priklonila se vjernicima. Stradala kao i mnogi vjernici. Zato sam podjeljena između glasne kritike i šutnje. I tamo ima svakakvih svećenika. Onih koji bi živjeli i žive siromašno, ali i onih drugih- sve je to teško i preteško. Kao da i sama službena crkva ne zna kako se postaviti.
    Ali treba li šutjeti? Bog je, u naša srca između ostalog, usadio osjećaj za istinu. Nesavršeni smo ljudi, ali ako dobro promislimo, vrlo dobro znamo što jest, a što nije u redu.
    (A sad malo humora, po moju. Što bi tek bilo da sam imala snage pisati- oprosti na dužini ovog javljanja)

    avatar

    02.09.2007. (15:56)    -   -   -   -  

  • mvko

    Kad sam rekla da Crkva treba biti bogata mislila sam samo na to da treba imati dovoljno materijalnih sredstava da može ispunjavati svoje poslanje i davati potrebnima. To je bila moja reakcija na neopravdane kritike na račun Crkve, kojih danas ima sve više.Ali ni meni se uopće ne sviđa bogatstvo unutar crkvenih zidina.Najteže mi je kad se uspostavlja nova župa pa se prvo gradi velebni župni dvor sa dvije garaže a onda se godinama svuda okolo moli novac za gradnju crkve. Ne znam što bi trebalo učiniti s Vatikanom, to su sve vrijedna umjetnička djela, baština cijelog svijeta koju Crkva čuva. Za mene tu ništa nije sporno. Sporan je prečesto život svećenički - poduzeća, auti, stanovi, vikendice i druženje sa tajkunima. Svi bismo se trebali obratiti i vratiti na izvore i ugledati u Isusa Krista.
    Mislim da ne treba šutjeti nego vikati! Moj mali doprinos je i ovo pisanje.
    Hvala ti što si podijelila sa mnom svoja razmšljanja.

    avatar

    04.09.2007. (11:34)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...