Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Herostrat

    Salute Nemanja brate!
    Reci svojoj drugi Cvebi da sam se pritajio pa rađe o Njegošu zborim nego o vatrenoj stihiji. Zna se, naime, čime se Herostrat "proslavio", pa ne bi želio da sumnja padne na mene glede ove pošasti na jugu jer, odgovorno to tvrdim, NISAM ZAPALIO ŽITO!! ;)

    avatar

    08.08.2007. (08:18)    -   -   -   -  

  • markiz

    Nakon ovako sjajnog teksta samo ću, kao Goran Ivanišević na konvenciji HDZ-a, reći MAESTRALNO!

    avatar

    08.08.2007. (09:23)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Hej, Hero, imam ja riješenje vaših gorućih problema: duž granice treba postaviti maestralne turbine koje će (re)kostruirati Pooka, pa vjetar valja okrenuti put Trebinja! Možda se onda ekipiraju i opreme tamošnji vatrogasci, kad već ne mogu ništa za bure i tramuntane.
    U megjuvremenu, evo par objašnjenja neophodnih svakom vatrogascu pristiglom sa sjevera: koji je koji vjetar, kako se naziva, kad puše, kad ga se može očekivati, itd.itd.:
    Tramuntana (sjevernjak) i levanat (istočnjak) prolazni su vjetrovi i nemaju takav "učinak" kao sjeveroistočnjak i jugoistočnjak, ali ukazuju na to da je vrijeme nestalno i da će "okrenuti", pa tome valja prilagoditi plovidbu. Tramuntana inače puhne redovito nakon kišna vremena, i to se dogodi tako da južina preko istočnjaka okrene odjednom na sjeveroistočnjak, uz naglo zahlađenje, ili tako, iako mnogo rjeđe, da nakon prijelaza juga u jugozapadnjak vjetar dalje okreće sve do sjevernjaka, a nakon određenog vremena odjednom "dođe" - bura. Od toga je možda i postala izreka: Tramuntana, bura parićana! U svakom slučaju, tramuntana se u naših primoraca radije spominje po zlu nego po dobru.
    Kao i u drugih pomorskih naroda na Mediteranu tako i u nas tramuntana znači zvijezdu Sjevernjaču (Stella Polaris, Sjevernica, Polarnica), stranu svijeta (sjever) i vjetar (oluja) koji odande puše. Za ribara i za moreplovca od osobite je važnosti poznavanje vjetrova pa je u narodu ta meteorološka pojava veoma "razvedena". Tako se i tramuntana, od jednog obalnog mjesta do drugog, od Istre do Boke, pojavljuje u brojnim varijantama: tarmuntana, tarmuntona, termuntana, termuntoana, tramontana, tramontona, trmuntana, trmuntona, trmuntone, a također i kao tramuntanez, tramuntaniz, termuntanež, tramuntanež, trmuntanež, pa kao deminutiv tramuntanel, tramuntanežin...
    Naziv vjetra potječe od lat. transmontana, tal. tramontana - vjetar koji dolazi preko gora, s one strane brda (u Italiji Alpa).
    Osnova munt- (brijeg), od lat. montem u tal. monte, može biti i dalmatoromanski toponomastički ostatak, kako dokazuje selo na Rabu Mundanije (tal. Mundaneo od Montem Daniel). Skok čak pretpostavlja da Muntidor na Rabu potječe od montem de auro (zlatno brdo). Značenje može biti i "brdo na rubu". Ovamo ide oronim Montovijerna (brežuljak nad Gružem na Lapadu, Dubrovnik) od montem vertulum (okrenuto, krivo brdo), u historijskim spomenicima Mons bertus. Pored ovih toponima, gdje je očuvan dalmatoromanski -un, postoje drugi gdje je staroslavenski velarni nazal o prešao u u. Npr. Mukoval (uzvisina kod Starog Bara) od monte cavallo, Mutogras (Split) od montem grassum... Umjesto u stoji a u Matokit (brdo kod Vrgorca), Podmatokit (seoce kod Makarske), Motokit (brdo blizu Velikog Grablja, Hvar) od pridjevske sintagme monte acutu.
    Tramuntana, po vjetru koji puše sa sjevera, naziva se jedan dio otoka Cresa. Nikola Velčić u proslovu Besedara Bejske Tramuntane (Mali Lošinj, Beli, Rijeka, 2003.) piše:
    Drevni su Cresani još u davna vremena, dok nisu znali za zemljopisne strane svijeta, te strane svijeta nazivali po vjetrovima koji su s te strane puhali. S vremenom, ovdje su to postali i toponimi. Tako je za Cresane iz grada Cresa Tramuntanom postalo sve što je izvan grada Cresa, već od Vodica, prema sjeveru. Danas se to uobičajeno naziva Creskom Tramuntanom.
    Ali, po nekim drugim vjetrovima nazivaju se još i neki drugi krajevi toga otoka, pa tako na Cresu još imamo: Gerbin, koji predstavlja kraj odakle puše garbin, tj. vjetar iz pravca zapad-jugozapad, te Sjušćinu, odakle dolazi južina.

    avatar

    08.08.2007. (20:18)    -   -   -   -  

  • Milou

    Tramuntana zasigurno jest najljepši i najčarobniji vjetar, ali, dozvoli mi, molim te, da se osvrnem malo na ovo: "Tramuntana (sjevernjak) i levanat (istočnjak) prolazni su vjetrovi i nemaju takav 'učinak' kao sjeveroistočnjak i jugoistočnjak". Naime, prije točno tjedan dana, za malo jače tramuntane, mobitel mi je konačno ispustio svoju višegodišnju vjernu dušu, popivši more vala koji je ista prebacila preko prove moga broda. Istina, bio sam možda malo nepažljiv u tom trenutku, vičući na troje putnika da mi barem netko od njih sa prove dođe kao balast na izdignutu krmu. No kakogod, ostaje činjenica da takav "učinak" do sada nije imala niti jedna bura ili jugo. Pozdravljen budi, o, Nemanja!

    avatar

    09.08.2007. (14:53)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...