Komentari

bloodeeleeshte.blog.hr

Dodaj komentar (30)

Marketing


  • Nemetz

    Svaka luda svoju zabavu ima, pa sam ja, što slučajem, što nagovoren, što na TV-u (gdje ih, ako imaju sreće jer u kinu ih baš neće, barem odgleda jedan dio dokonog radnog naroda), što jednim okom i usput - uspio odgledati većinu gore navedenih (i pride!) djela. Već sam u postu spominjao mazohiste koji to odgledavaju :)
    Što se "dobrih" tiče, mogu nabrojati neke, a sad da li idu u rang "Grbavice" ili nekih srpskih pandana... pa, dvojbeno. Izvući ću se sa "možda drugi senzibilitet". Evo random neki, s podvrstama "podnošljivo" i "dobro" da ih bude malo više :) :
    - Hribarovi (?) Hvatske katedrale (dobro) & Puška za uspavljivanje (podnošljivo) - ovaj drugi ima gotovo sve elemente kategorije 1, ali probavljivije
    - Rusko meso (podnošljivo)
    - Kad mrtvi zapjevaju (dobro)
    - Da mi je biti morski pas (dobro)
    - Blagajnica hoće ići na more (podnošljivo, izvukao se s Dragom Diklićem u ulozi Drage Diklića)
    - Fine mrtve djevojke (dobro)
    - Svjedoci (podnošljivo)
    - Oprosti za kung-fu (dobro)
    - Ta divna splitska noć (dobro)
    - Put lubenica (podnošljivo)
    - Što je muškarac bez brkova (podnošljivo)
    - Što je Iva snimila 21. listopada 2003 (dobro)
    - Karaula (podnošljivo)

    tu sam negdje stao....

    avatar

    23.07.2007. (14:50)    -   -   -   -  

  • Eegor

    ROFL!
    Svaka čast!

    PS
    "Izbavitelj" FTW

    avatar

    23.07.2007. (14:58)    -   -   -   -  

  • natasha

    Kako sam ja, jelte, iz Pule, pohodila sam malo ovih dana Arenu i svidio mi se Sviličićev Armin, samo mi je radnja malko preusporena, dijalozi također, ali svakako za preporučiti...

    avatar

    23.07.2007. (16:37)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Ništa čudno, Ognjen ima prste u pola ovih filmova kaj sam iznad označio kao dobre. Režirao je i "Da mi je biti morski pas" i "Oprosti za kung-fu", a scenarista je i za "Put Lubenica" i "Što je Iva snimila..."
    Još ako dodamo dosta dobrog Dalibora Matanića, ali i još neke, mislim da postoji neka budućnost.

    avatar

    23.07.2007. (17:16)    -   -   -   -  

  • zaradite novac

    Želite zaraditi novac tako da samo pišete svoj blog ???
    Bili biste glupi ako ne želite !!!
    Registrirajte se i zaradite:

    LINK

    avatar

    23.07.2007. (17:21)    -   -   -   -  

  • papatači

    jeboga sasvim slučajno naletih na ovo...bome si napravio strašnu analizu...a o hrvatskoj komediji se nema šta reći (barem u posljednje vrijeme, ajde dobro bitange i princeze su ok) izuzev da se kačimo za bosance kao za zadnju slamku spasa...komercijala čini svoje,ona stara nije u šoldima je odavno izgubila smisao...nadam se da će dolaze nova vremena,da će hrvatska filmska mladost jedanput procvjetat bez ikakve pomoći ovih tu šablona što si ih nabrojao...živio

    avatar

    24.07.2007. (01:28)    -   -   -   -  

  • papatači

    jeboga sasvim slučajno naletih na ovo...bome si napravio strašnu analizu...a o hrvatskoj komediji se nema šta reći (barem u posljednje vrijeme, ajde dobro bitange i princeze su ok) izuzev da se kačimo za bosance kao za zadnju slamku spasa...komercijala čini svoje,ona stara nije u šoldima je odavno izgubila smisao...nadam se da će dolaze nova vremena,da će hrvatska filmska mladost jedanput procvjetat bez ikakve pomoći ovih tu šablona što si ih nabrojao...živio

    avatar

    24.07.2007. (01:29)    -   -   -   -  

  • Blog Koji Se Gleda

    Tjedan dana ranije bio je prikazan film "Trešeta" koji ne spada ni u jednu od navedenih kategorija i koji bi bio vrhunski da nisu odabrali Žarka Potočnjaka da interpretira jednog od bodulskih likova - čovjek jednostavno ne može skinuti taj naglasak i mentalitet. Film mi je bio odličan.

    avatar

    24.07.2007. (09:04)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Naravno, pogledaj sastojak iz prve kategorije:
    - tek 2 % od ukupno glumaca koji govore dijalektom koji im je zapravo materinji

    avatar

    24.07.2007. (09:33)    -   -   -   -  

  • dmj

    Moram priznati da mi je Oprosti za kung fu zapravo gori od svih loših filmova devedesetih...
    To je Svijet u boci lijepo primijetio: "Otkako su dobri, hrvatski su filmovi postali još nepodnošljiviji."
    A Hrvatske katedrale jedini uistinu zabavan film, među onima koji su mi se dokotrljali pred oči.

    avatar

    24.07.2007. (10:01)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Prema Katedralama nisam sentimentalan samo zato jer mi jedan dragi poznanik glumi sjajnu malu ulogu znanstvenika, nego i zato što je em među prvima (što je dalo lažnu nadu u svijetlu budućnost), em među najboljima koje sam odgledao.
    Prvi film napravljen u tranzicijskoj Hrvatskoj mislim da je potpuno nezamijećen posljednji film od Babaje, iz 1991 - Kamenita vrata. Ali, Ante je već tada zaglibio u depru, umor, snatrenja o smrti i ubitačno spori ritam, tako da od starog klasika i nije bilo nešto značajno u tranzicijsko vrijeme. Doduše, čitao sam kako je nedavno snimio genijalan "cinema verite" u svom staračkom domu i pokupio sve nagrade na kratkometražnom festivalu. Respect.

    avatar

    24.07.2007. (10:13)    -   -   -   -  

  • Mairosu

    Hrvatski film ne pati toliko od manjka kvaliteta (Lordan Zafranovic, Mustafa Nadarevic itd.) koliko od manjka usmerenja. Posle rata, jedini pokusaji su mahom ograniceni ili na limunadice ili na ratne socijalne drame. Zanimljivo, niko da spomene U Raljama Zivota ili Za Srecu je Potrebno Troje, ili Carugu (Rajko Grlic sve), ili recimo svojevremeno kontraverzne Pad Italije i Okupacija u 26 Slika. Od posleratnih ostvarenja, meni su se svidele Fine Mrtve Devojke, Dugu Mracnu Noc jos nisam seo gledati, uplasi me trajanje filma redovno. Mislim da u Hrvata ima dovoljno talenta da se koncentrise par jakih produkcija godisnje, ali ono...vasa raja guta nase djubre tipa Zona Zamfirova i Ivkova Slava (nas film je isto u qrcu al' ima nekih tragova rehabilitacije), pa se valjda cro reziserima vise isplati da plasiraju nesto slicno i zarade para.

    avatar

    24.07.2007. (13:00)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Predratna hrvatska kinematografija NIJE tema, koja naravno, ni najmanje ne pati od loših ostvarenja.. ne znam zapravo gdje bi svi stali , od Berkovićevog Ronda, Tanhoferovog H-8, filmova Vatroslava Mimice, Papićevih Lisica, Izbavitelja, većine Babajinog i Golikovog opusa, Branka Bauera... Srbijanci su zlatno doba imali sa crnim valom i Slobodanom Šijanom dok nije počeo snimati nevjerojatna smeća, a oduvijek sam volio ekscese tipa Želimir Žilnik...u 90-ima to su rijetki proplamsaji, slično hrvatskom filmu...

    avatar

    24.07.2007. (13:31)    -   -   -   -  

  • Mairosu

    Goran Markovic >>> Sijan, Paskaljevic i ta bratija.

    Glede srpskog filma danas, jes u apsolutnom bunaru, ali ima par filmova koji su mi podigli nadu, npr. Apsolutnih 100 i Sedam i Po.

    Re: Mimica, gledao sam samo Banovic Strahinju od njega, ali bih rado pogledao neke starije radove. Npr. Posljednji Podvig Diverzanta Oblaka.

    EDIT : Jel' da se mucim sa Dugom & Mracnom, ili da je ostavim zakopanu na nekom backupu ?

    avatar

    24.07.2007. (17:01)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Duga mračna noć ima dobar naslov i that's about it. Sasvim je u skladu s kategorijama 3 + 5 i ne bih si je još jedanput priuštio. ostavi je ti neka počiva negdje, pa nek stari kao vino.
    Ima novi film koji čekam s nadom i koji je pomeo Pulu ove godine & osvojio rekordan broj Zlatnih Arena ever - "Živi i mrtvi". Navodno napokon pošteno, akcijski, masno i nafutrano efektima napravljen ratni film, s elementima horrora i science fictiona. Doduše, eksploatira već eksploatirane 1943-1993 teme, ali nek se i to barem jedanput pošteno napravi.

    avatar

    24.07.2007. (17:33)    -   -   -   -  

  • Mairosu

    Utefterisano, pa da vidimo kad stigne. Ona noc u splitu je dobila neku limited benelux distribuciju, videh je vec po videoklubovima ovde, pa mozda i to uhvatim.

    Koje su sanse nabaviti starije hrvatske filmove ? Kako vi stojite sa DVD reizdavanjima ?

    avatar

    24.07.2007. (18:13)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Fakat ne znam dobro, ako tražiš legalnu kupnju, iako mi je možda promaklo da se nešto napravilo, u Srbiji su barem neke od klasika (ako ne i Ž. Pavlovića) stavili na DVD, pa se to može naći i ovdje. No, na e-mule u i sl. po netu (za evaluacijsku svrhu pa se pobriše, naravno ;) ) se može svašta iskopati.
    Znam da su remasterirali nedavno klasike poput "Breze", "Tko pjeva zlo ne misli" ili "Vlak u snijegu" (i još...?), pa su napravili i neke DVD-e koje sam viđao po CD shopovima. Jadran film se skroz prebacio na (ko)produkciju, tak da na netu uopće ne reklamiraju da nešto takvo i prodaju. Pretpostavio sam da možda u Algoritmu ima, koji su kao Nr. 1 knjižara ođeka, na njihovoj web stranici (koja obično ne ocrtava što sve imaju u knjižari) ima neka tražilica, ali dvojim....
    http://www.algoritam.hr/?m=7&p=proizvodi&Korak=kategorija&kat=36 0

    avatar

    24.07.2007. (18:54)    -   -   -   -  

  • Mairosu

    Imas u Srbiji ohoho toga sada. Npr. Variola Vera, Majstori Majstori, Vec Vidjeno, Cuvar Plaze u Zimskom Periodu, pa cak i neki slabije poznati naslovi - Brat Dr. Homera Zike Mitrovica - su svi docekali DVD, dosta njih i u widescreen transferima. Pavlovic postoji, imam ja Kad Budem Mrtav & Beo, nisam siguran za ostale.

    Vidi, ako si rad, mogu ti proslediti dosta toga...vec sam slao postom u hrvatsku, imas na mom blogu kontakt mail ako te zanima ex-Yu film.

    avatar

    24.07.2007. (19:26)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Hvala na dobroj volji. Imam jednog (i više njih) poznanika fanatika koji to redovito kao hrčci skupljaju, pa jedino ako baš nešto usfali ( npr. ona genijalna Žilnikova TV serija "Vruće plate"). ALI, svo to gledanje, konzumiranje, slušanje i čitanje sam uglavnom obavio prije očinstva, koje je, skupa s obvezama drugih vrsta, jednostavno posisalo svo slobodno vrijeme. Tako trenutno svi još neiskonzumirani zaostaci tavore, kud ću još i nove stavit u schedule.. sve dok se Princ malo dovede u red, učim se strpljivosti :)

    avatar

    24.07.2007. (23:51)    -   -   -   -  

  • Tihi

    Inače, vezano za filmove o partizanima i ustašama te filmove o vremenu socijalizma. U novohrvatskim filmovima (npr. Duga mračna noć, Snivaj zlato moje) ustaše su gotovo samo statisti, malo ih poslikaju da se vidi da ih je bilo, ali baš ne pokazuju što rade (sranja je li?). A u "nostalgičnim" filmovima o socijalizmu (opet Snivaj zlato moje, pa Ne dao Bog većeg zla) protivnici režima su delinkventi, šverceri i alkoholičari i općenito bezvezni likovi. Kao Kerekeš u Snivaj zlato moje. Pijan gunđa protiv režima, a nije se borio protiv njegovog uspostavljanja, već je dezertirao. Režiseri bi ocrnjivali socijalizam, ali ne znaju kako. Po njihovom, u filmu nasuprot negativcima moraju biti pozitivci. E sad, negativce imaju, to su komunjare i partizani. A tko bi bili pozitivci, e to je problem. Jer i oni na suprotnoj strani nisu nimalo pozitivniji, odnosno vole raditi ista sranja. Zato misle da je bolje da suprotnu stranu ne pokazuju previše, osim onaj dio kada nadrapaju pa da svi zaplačemo. Najbolje se snašao Vrdoljak u Dugoj mračnoj noći, zločine ustaša pripisao je Nijemcima koji u takvim filmovima svugdje u svijetu ionako moraju biti negativci.

    avatar

    25.07.2007. (09:03)    -   -   -   -  

  • Tihi

    E da. Verziju "Bitke na Neretvi" koju je prikazao HTV 22. 6. ove godine, kao i na isti datum prije dvije godine možemo uvrstiti u novi hrvatski film. HTV je cenzurirao film izrezavši oko 15 minuta filma. između ostaloga, izrezao je skoro sve scene s ustašama i dvije rečenice Bate Živojinovića nakon što je Boris Dvornik pobio nekoliko zarobljenih četnika iz osvete zbog pogibije Ljubiše Samardžića. Na HTV-u je prikazano kako Bata pita Borisa "Šta to radiš?", skida mu činove i kaže "Gubi se" (ili možda "Odlazi"). Rečenice prije skidanja činova glase: "Tko ti je dao pravo da ubijaš zarobljenike? Vojni sud će ti suditi". Kao dokaz postoji najava filma koja se vrtila danima prije prikazivanja. U najavi s insertima tonski je emitirana rečenica "Vojni sud će ti suditi", a u filmu nije emitirana. Dakle, točno po Vrdoljakovom receptu za "Dugu mračnu noć". Antifašizma ima, zločina partizana ima, doduše nad četnicima koje ni mrzitelji partizana u Hrvatskoj ne vole, a ustaše su samo malo prošetali. Tako ova filmska priča može svima biti prihvatljivo objektivna, pa tako ljubitelji partizana mogu gledati svoj omiljeni film, a mrzitelji se ne moraju zbog toga previše ljutiti. Vukovi siti, a koze cijele.

    avatar

    25.07.2007. (09:34)    -   -   -   -  

  • Nemetz

    Mislim da znam za tu rečenicu iz "originalnog" filma, nisam gledao tu cenzuriranu, a i ne bih se čudio da je suncokret Bulajić tu imao prste... iako - moš' si mislit' da su to u stvarnoj situaciji u II svjetskom ratu radili ili tako docirali jedni drugima, s koje god strane bili. U Vrdoljakovim "Kad čuješ zvona", temeljenim na stvarnom ratnom dnevniku Ivana Šibla je to iskrenije prikazano, kad zarobljenom Ivici Vidoviću jedva glavu spasi Boris Buzančić. Nisam idealista u vezi ikoga, barem oko te stvari i to nema veze s pravednim razlogom za nečiju borbu (baš kao i sa zločinima u npr. domovinskom ratu). Na izložbi ratne fotografije iz II svjetskog rata u Gliptoteci HAZU prošle godine, s fotkama, između ostalih, ima niz fotki kako su partizani posmicali cijelu četu zarobljenih domobrana. Prva fotka - 30-ak domobrana s rukama u zraku i bez opasača, poredani uz neku stijenu; druga fotka: rafalna prašiona po njima iz blizine; treća fotka: carcass isprepletenih udova, popadali jedni po drugima. Rat je sranje.
    A i istina je da pravu mjeru (novo) hrvatski režiseri za te teme još nisu našli. K'o što rekoh, Vrdoljak (kakav god danas bio) je s "U gori raste zelen bor" i "kad čuješ zvona" još davno bolje obradio te teme, ako se uopće moraju forsati.

    avatar

    25.07.2007. (10:01)    -   -   -   -  

  • Tihi

    "U gori raste zelen bor" i "Kad čuješ zvona" su stvarno jako dobri. A za "Dugu mračnu noć" ima jedna zanimljivost. Vrdoljak je 1980-ih namjeravao snimiti film o njemačkoj partizanskoj četi "Ernst Thelmann". Film se trebao snimati u koprodukciji s Istočnom Njemačkom. Kako su Juga i DDR propali Vrdoljak je morao pričekati 15 godina da bi ga snimio, ali malo prerađenog i dopunjenog za domaću upotrebu.

    avatar

    25.07.2007. (10:39)    -   -   -   -  

  • pulicer

    Nek se sad svi filmski kriticari bace u Savu ( Dravu, Dunav, Sutlu, Mirnu, Krku, Koranu itd....) jer je ovo najbolji i najkraci prikaz nasih filmskih dometa. Sjajno! Za 5+ !

    avatar

    25.07.2007. (17:33)    -   -   -   -  

  • kopca

    nitko da napiše koju o žanru antifilma, jedinstvenom proizvodu kinematografije, nastalom devedesetih godina u Hrvatskoj... Jest da se čitav žanr i cjelokupna filmografija g. Sedlara u potpunosti preklapaju... Gledajte i vidjet ćete - to je žanr za sebe...

    avatar

    26.07.2007. (19:45)    -   -   -   -  

učitavam...