Komentari

zoompolitikon.blog.hr

Dodaj komentar (41)

Marketing


  • B(l)og i Hrvati

    Za Dom spremni! Bravo Zoon, kakva lijepa i odmjerena analiza. Koncert je bio sjajan. A sto se opreme tice... moras prvo zaraditi i biti komercijalan da bi ono coltao, a Marko to ima, imaaaa...Ja tu navigam od nedavno, vidim da si ti stari morski vuk. BTW. Cini se da su se babe jako raskokodakale tamo kod Ipaneme, nije to njima jasno kad imas argumente...

    avatar

    18.06.2007. (21:45)    -   -   -   -  

  • moon_walker

    Stvari treba već jednom staviti na svoje mjesto i reći da se jedino u Hrvatskoj domoljublje naziva fašizmom kako bi se opravdao i zaštitio komunizam. Hrvatska još uvijek nije slobodna zemlja, 70 godina Jugoslavija ostavilo je svoj utjecaj koji će se još dugo osjećati. Super blog.

    avatar

    18.06.2007. (22:47)    -   -   -   -  

  • Miki_Dubrava

    Slažem se, koncert je bio sjajan. Pola ga voli, pola ga ne voli, ali činjenica je da je najkarizmatičniji pjevač u domovini. Ne može svatko pjevati ispred 50 000 ljudi, a da baš svakome na koncertu bude dobro. Stvarno je nevjerojatno da se nekakvi "antifašisti", preciznije masoni, javljaju sa protestima kako Thompson veliča fašizam i nacizam. Čovjeka koji gradi crkve, i pola svojih koncerata pjeva u dobrotvorne svrhe, nazivati fašistom, istodobno vrijeđati i dvije trećine Hrvata koji ga slušaju, zaista je nevjerojatno. A kada tinejdžeri ispune Dom Sportova zbog Seke Aleksić, nitko se ne zabrine za kulturno stanje naše mladeži. Thompson je neki dan u Kontaktu s Hloverkom vrlo jasno naznačio da je domovinski rat bio i psihološki rat, u kojem se pjesmama budila hrabrost. Dio ratnog repertoara bile su i kultne Čavoglave te Jasenovac i Gradiška stara. Thompsona, koji je tu pjesmu pjevao, bez ikakvog divljena monstrumima Paveliću i Luburiću, sa svojim suborcima na prvoj crti bojišta, napadaju dušebrižnici koji su hrabro držali vrata atomskog skloništa u "okupiranom" Zagrebu. Oni nisu čuli "bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate" sa druge strane šume, pa ne znaju smisao psihološkog ratovanja.
    Masonska mašinerija je očito utjecajna i u našim medijima jer veličanje Boga i države se smatra zaostalošću, a gostovanje Cajki u dopičnjacima se smatra normalnim. Umjesto da se prikažu hrvatske zastave, mladi, zreli i stari Hrvati kako zagrljeni pjevaju pjesme od kojih bi se neke mogle pjevati na nedjeljnim misama, na novinskim izvještajima sa koncerta u prvom planu su slike balavaca sa ustaškim kapama koje vjerojatno čeka popravni iz povijesti za koji dan...

    avatar

    18.06.2007. (23:44)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Lijepo, jasno, kratko i gorljivo! Sve pohvale na komentaru Mikija! Apsolutno se slažem sa napisanim!

    avatar

    18.06.2007. (23:50)    -   -   -   -  

  • Katja

    Hej. Odličan post, odličan blog.
    Hvala Bogu, napokon doza zdravog razuma u vezi s Thompsonom i svime što ga okružuje.

    Ja sam... ahem.... pokušala biti na koncertu :) U subotu sam bila, no u nedjelju, NA ŽALOOOST, nisam mogla.

    Ljuti me što je jadni Thompson svim faking medijima kojima je mogao dao jasnu i čvrsto argumentiranu izjavu da on ne potiče nikakve negativne političke konotacije i da ne može nikako odgovarati za manjinu koja to čini. I svi, apsolutno svi, nastavljaju ga stigmatizirati upravo zbog te manjine.

    Skoro sam se rasplakala jučer kad je u vijestima osvrt na koncert bilo samo to da se ne-znam-tko požalio da je koncert bio parada fašizma or sth. Gade mi se tendeciozni hrvatski mediji i beskičmenjački politički vrh. Vode državu u propast, prvenstveno moralnu.

    I istina je. Faking Ceca, žena koja je pjevala "bit će mesa, klat ćemo Hrvate" bez incidenata, osvrta ili zabrana, nastupa u Boogaloou, praktički centru Zagreba, a oko Thompsona se stvara ovoliko prašine.

    Primitvna narodnjačka glazba i sve što ide uz nju, ne samo da su savršeno dopušteni, nego je i trend, a skandalizira se Thomsponova zaista kvalitetna glazba i isključivo domoljubni tekstovi.

    Dobro, prije su ga mogli povlačiti za pitanje glazbe, no sad kad se obrazovao i unaprijedio, zaista ne mogu.

    Činjenica je da svima smeta Thompsonova opravdana karizma i provokativni tekstovi. I besramno ga pokušavaju maknuti s centra pozornosti prozivajući ga zbog neuke manjine. Na net.hru je galerija slika "Thompsonov koncert- fashion report" na kojem su snimljena mahom dječurlija s ustaškim simbolima. Oni su očito pod pogrešnim utjecajem, ali NE Thompsonovim.

    Sve u svemu, strašno.

    Svi pokušavaju isfurati neko "liberalno"/"objektivno" stajalište tipa "Rat SE DOGODIO". Ne, nije se dogodio. Srbi su nas napali, mi smo se obranili. To se dogodilo. Ništa između, a još manje nešto obrnuto. I to je ono što Thompson pokušava reći, a zbog čega ga pokušavaju ušutkati jer se ulizuju Međunarodnoj zajednici, EU i, najgore od svega, Srbiji.

    * * *

    Uglavnom, super post.
    Stekao si redovitu čitateljicu ;)

    avatar

    19.06.2007. (12:25)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Da, ti kao i Miki_Dubrava produbili ste moj osvrt i dotakli srž problema. Drago mi je da nailazim na razumne i neopterećeno ljude poput vas, jer oni koji upozoravaju na Thompsona kao fašistu opterećeniji su ustašama (kao da uistinu postoje) od onih koje optužuju za ustaštvo (za što je dovoljno prisustvovati jednom Thompsonovom koncertu), koji se pak neprestano moraju opravdavati, i to onima opterećenijima.

    Mislim da se u svemu ne treba osvrtati na zlonamjerne komentare, interpretacije i slično - da vidio sam net.hr Fashion Report sa Thompsonovog, koncerta, u najmanju ruku je tendeciozan, no to samo govori o njima, o njihovom licemjerstvu i dvostrukim mjerilima, jer oni kao predstavnici liberalnih i slobodnih ideja, kao borci za prava čovjeka i njegove slobode (kakvima se predstavljaju) svojim selektivnim generalizacijama sve su samo ne to, naime, mogu mislit kakav bi otpor stvorili da netko generalizira primjerice Srbe (na osnovi četničkog, fašističkog skupa na Ravnoj Gori), koji su očito kod nas jedino i isključivo mjerilo količine ljudskih prava. U tom slučaju svaki puta prikažu svoje pravo lice.

    No to nije bitno, jer većina je onih koji znaju što smo i kamo idemo, bez obzira što tu većinu guši dobro raspoređena manjina kao posljedica 70 godina jugoslavanstva i bezdržavnosti. Hrvatska se još stvara!

    avatar

    19.06.2007. (14:04)    -   -   -   -  

  • moje stajalište

    vidim da razborito o tome pišeš, pa ću probati od tebe dobiti odgovor. kakvog smisla ima to da klinci 2007. po gradu viču "za dom spremni" razvlačeći zastave? da se razumijemo, hrvatica sam, kršćanka, studiram, ne planiram prvom prilikom prijeći granicu (ni prema istoku ni prema zapadu), ne može mi se ni pod kojim opravdanjem nabiti na nos da ne volim hrvatsku ili vrijednosti koje thompson opjevava, ali jednostavno mi je degutantno da se sada kada napokon živimo u svojoj državi i u svom miru neki pjevač zove po oružju i da se takva atmosfera stvara te da se bilo koga tko živi u hrvatskoj optužuje da je protiv njegove države. jednostavno mi to nije prihvatljivo. osobito ću se po prvi puta osvrnuti i na jedan drugi problem. ti klinci hodaju okolo vičući za dom spremni, a kako provode svoje slobodno vrijeme? na koji način pomažu tom svom domu za kojeg su spremni? ali na nešto durgo sam se htjela osvrnuti. sva mlada dijaspora sjatila se na maksimir i vikala za dom spremni pa se nakom toga pokupila u frankfurt, münchen ili beč. zašto nisu ostali ovdje i ostali ovdje kad se već osjećaju spremnima za dom? ili im je dom ipak negdje u EU?

    avatar

    20.06.2007. (00:11)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Zar mora postojati neki dublji smisao, pa idu koncert, zašto se pjevaju navijačke pjesme i kako ti kažeš razvlače zastave uoči utakmice hrvatske repke!!

    Bespredmetno je razgovarati o imenu, imidžu i stilu bilo kojeg pjevača, tako i Thompsona. Imaš pravo da ti se ime Thompsona, koje je odabrao po pušci kojom je branio svoj dom, ne sviđa, da ti bude degutantno, no to to onda nema veza sa ničim osim sa različito uvjetovanim ukusima!

    Kakva atmosfrea se stvara, koga se optužuje da je protiv njegove države, koje njegove države.. mislim da nisi jasno izrazila svoja negodovanja, nema smisla što govoriš, bez uvrede!

    Slažem se da domu treba pomagati ne samo izvikujući pozdrave i sl..Što se dijaspore tiče, ona se dokazala kada je to bilo najpotrebnije, uistinu su tada bili spremni, a na koncert su došli po dozu domaćeg nacionalnog osjećaja, što je loše u tome.! Svatko živi iz svojih razloga tamo gdje hoće, nema smisla nekom osporavati gdje živi.

    avatar

    20.06.2007. (09:26)    -   -   -   -  

  • Zagorje zelene

    Thompson je najbolji, mogu oni pripovedati kaj hoče, mi znamo kam idemo i otkud smo!

    avatar

    20.06.2007. (09:31)    -   -   -   -  

  • Miki_Dubrava

    Poštujem svačije mišljenje, ali smatram da je "Tvoje mišljenje" ipak pod jakim utjecajem "čvrstih argumenata" o ustaši Thompsonu koji se ovih dana pojavljuju u domaćim medijima. Kažeš da je njegovo umjetničko ime neprimjereno u vrijeme mira. Meni stvarno ne pada napamet niti jedan pjevač osim Senne M (originalno Senad od Bosne) koji mijenja svoje ime ovisno o političkom stanju regije. Thompson je itekako svjestan da sve što danas ima može zahvaliti Čavoglavama. Bilo bi zaista smiješno da je ratnu budnicu pjevao pod imenom Gibonni ili Giuliano. Licemjerno je i Thompsonu pamtiti "pogrešku " iz ratnog vremena kada su Jure i Boban, te Gradiška Stara bile sastavni dio svake ratne proslave, a Stipi Mesiću, koji bi kao predsjednik države morao snositi više odgovornosti nego jedan pjevač , sve zaboraviti. Zanimljiva je još jedna stvar. Čim se u ponedjeljak oglasio židovski institut iz "tolerantne" EU, nedjeljni koncert više za medije nije bio vrhunski spektakl nego vrhunska parada fašizma. Nevjerojatno. Pa da se sada javi nekakav crnački institut, naši mediji bi ustvrdili da na stadionu nije bilo niti jednog crnca i da je koncert bio parada rasizma.

    avatar

    20.06.2007. (13:20)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Voli-ne volim Thompsona faze mi se mijenjaju u zivotu. Ali bistra mi je njegova perspektiva. To da. Jer generacije ratnika ispred Domovinskoga rata, one iz Drugoga svjetskoga rata, oni su se nekako svi grozno osjecali, makar je sigurno da vecina bi bila u vojsci koja je bila i na strani kojoj jesu, ali i endehaska strana i partizanska strana su bile grdno prevarene.

    Od Domovinskoga rata se ocekivalo da brise granice koje su mucile Hrvatsku.

    I sad sam opet u plus-plus-ma mega plus fazi za Thompsona, jer je dovukao na pozornicu izvodjace iz svih dijelova Hrvatske i njemu je stalo do toga jednoga pomirljiva medjusobna tona, sto bas i nije svima u Hrvatskoj.

    Nisam bio na koncertu jer strebarim kao najgorim streber. Sad sam u pauzi pa posjecujem drage blogove.

    Lijep pozdrav !

    P.S. treba postovati Thompsona, zato jer se pokusava uzdignuti iznad sranja

    avatar

    21.06.2007. (02:44)    -   -   -   -  

  • Tihi

    Na koju čudnu foru Thompsonova glazba spada u rock? Je l' po onoj da je čačak šumadijski rock 'n' roll? Ili po tome što loše oponaša lošeg Bregovića tzv. pastirskog rockera? A koliko tek groteskno zvuči činjenica da melodije uzima iz ustaško-partizansko-četničkog repertoara npr. Čavoglave su navodno melodijski plagijat neke partizanske pjesme o Sutjesci. Melodija "Moj Ivane" ima svježu četničku prethodnicu "Oj Bobetko, Titov generale". Tako Thompson nastavlja tradiciju međusobnog prepjevavanja i dotjerivanja šabloniziranih tekstova i melodija. Toliko sličnih da se ljudi zapletu, pa ne znaju što pjevaju. Tako npr. kad su 1944. partizani hapsili neke svoje bivše suborce koji su prebjegli četnicima, čuli su ih kako pijani pjevaju partizanske, četničke i ustaške pjesme vjerojatno zbog previše sličnih tekstova. Tradicija miješanja se nastavlja, pa Thompsonovi obožavatelji bez problema zapjevaju srpske i bosanske narodnjačke (s)hitove, što, ironično, može Thompsonu poslužiti kao dokaz da mu publika nije fašistička i šovinistička. Osim ako mu kritičari ne odu dalje u krajnost, nazivajući to fašističkim bratstvom i jedinstvom, jer i hrvatski i srpski nacionalistički ekstremisti zajedno pripadaju globalnoj univerzalnoj ideološkoj opciji - krajnjoj desnici kako po teoretskim promišljanjima tako i njihovim praktičnim provedbama.

    avatar

    21.06.2007. (09:07)    -   -   -   -  

  • Tihi

    Što se, pak, tiče priče o vrednotama Bog, domovina, domoljublje i sl. one nisu jedinstveno definirane. One su, zapravo, prilično apstraktne, svaka skupina i svaki pojedinac ih sami vrednuju i po njima žive. Jedinstvenu definiciju, da ne kažem dogmu, nikad nije bilo i možda nikad neće biti moguće dati. Stoga je besmisleno, ako se opredjeljujemo kao demokratsko, otvoreno i tolerantno društvo nasuprot krajnje desnim i lijevim totalitarizmima, dovoditi u pitanje bilo čije vlastito uvjerenje u te vrednote.
    Dovoditi u pitanje domoljublje ljudi zbog suprotnih političkih uvjerenja u svjetlu te činjenice je krajnje društveno i politički nezrelo, a u konačnici i negacija demokratskih vrijednosti. Negacija demokratskih vrijednosti je i negacija nacionalnih vrijednosti jer moderne nacije temelje se upravo na demokratskim zasadama (demos=narod). Negiranje drugima prava na njihovo viđenje hrvatstva i njegovih vrednota te na život uskladu s njima vodi uništenju hrvatskog nacionalnog bića.
    Ovo će te možda naljutiti Zoompolitikon, ali moram upitati po čemu se tvoje ljepljenje etikete jugoslavenstva i nedomoljublja neistomišljenicima razlikuje od nametanja jugoslavenstva Svetozara Pribićevića i Aleksandra Karađorđevića te velikosrpstva Nikole Pašića i njihovog gušenja našeg prava da budemo Hrvati, kakvi-takvi, ali Hrvati koji žele živjeti u svojoj zemlji onako kako misle da je za njih najbolje prema svojim uvjerenjima i vrijednostima te da im nitko silom ne nameće svoja. Ovako u najmanju ruku ispadaš smiješan, jer prema nepisanoj praksi nacionalizma, kad nekome negiraš njegovu nacionalnost, namećeš mu svoju, a ne da svome namećeš tuđu. Neki neupućeni stranac mogao bi pomisliti da širiš jugoslavenski ili srpski nacionalizam. Doduše, možda te utješi da ni Srbi nisu puno bolji. Nacionalno nezreli kakvi jesu i oni vole svojim neistomišljenicima tupiti da su Hrvati, Albanci (Šiptari) i sl.
    Ali, ako hoćeš samo i dalje dijeli etikete. Usprkos tome, i mi smo Hrvati, kakvi-takvi, ali ponosni i to ćemo i ostati. Ako vam to smeta, uzimajte nam, kao i oni "tamo daleko" silom hrvatske zastave koje, ne bi vjerovao, i mi imamo. A možete nas slati i u Staru Gradišku, neki današnji "veliki Hrvati" su to kao komunisti voljeli raditi.
    Jednostavno shvatite, kao i svi narodi, takvi smo kakvi smo, različiti unutar sebe. Valjda smo 1990. shvatili da, kao i kod drugih naroda u svijetu, u nama ne postoji jednoumlje. Jedan smo narod, ali ne s jednim umom. Imamo najviše 4,5 milijuna umova + dijaspora. O svakom umu mislimo što hoćemo, ali ne negirajmo ga i ne odbacujmo ga, kao što nijedna obitelj ne odbacuje svoga člana. Ne sviđa mi se ništa ili puno toga što su radili Pavelić, Tito, Tuđman, Mesić i što danas rade mnogi drugi, ali ne diram u njihovo viđenje hrvatstva ili domoljublja niti ih se odričem kao pripadnika svoga naroda jer se ta činjenca ne može izbrisati.
    I ponavljam, mi koji ne volimo Thompsona i neke njegove i vaše stavove, mi smo Hrvati i domoljubi, ponosni mnogo više nego što mislite. Ne namećite nam nešto što nismo, ne pljujte u vlastito lice!

    avatar

    21.06.2007. (11:21)    -   -   -   -  

  • Tihi

    O različitim poimanjima nekih vrijednosti evo i ovoga primjera. Thompson se stalno poziva na Boga. Međutim, prije neodržanog njegovog koncerta u Sarajevu, uz židovske, antifašističke i druge organizacije, svoje protivljenje Thompsonovom koncertu izrazili su i franjevci Bosne Srerbrene, što je u našim medijima gotovo prešućeno. Franjevci su izjavili da je Thompsonovo pjevanje i uopće svako javno istupanje najveće poganstvo i protukršćanstvo te da takav čovjek ne može pjevati u čast obljetnice posjeta Ivana Pavla II Sarajevu.
    Vjerujem da Thompson svoje ponašanje ne smatra ni poganskim ni protukršćanskim te da se na svoj način smatra iskrenim vjernikom, ali očito je da se njegovo poimanje vjere razlikuje od onog sarajevskih franjevaca, kao što se njihovi stavovi u mnogo čemu razlikuju od stavova kardinala Vinka Puljića kojem su ovu izjavu dali. Naravno, mi opet o svemu ovome možemo misliti svoje.

    avatar

    21.06.2007. (11:37)    -   -   -   -  

  • deus

    odrastao sam u relativnoj maloj zajednici, okružen vazda crvenom Istrom, u primorju koje je uvijek bilo čvrsto vezano uz komunizam na ovaj ili onaj nacin. goli otok mi je u susjedstvu tako da imamo i velike materijalne spomenike, ali jos su gori spomenici koji su ostali u glavama ljudi, a koje cak i vrijeme ne moze srusiti.
    generacija sam mlade hrvatske (86'), i brine me danasnja slike te moje generacije. u gimnaziji sam bio teski thompsonovac, slusao ga i isao jednom na koncert, i na to sam razdoblje svog zivota ponosan, jer sam kao malo koji pokazivao javno svoje domoljublje, pa i tako kroz pjesme, a u mom se mjestu takvo nesto dozivljavalo kao teski primitivizam, zaostalo nefasisticko ponasanje koje se ne uklapa u modernu hrvatsku. tuzno je da se onda kao i sada to dozivljava na takav nacin, ali to je tako jednostavno bilo.
    i tako su se moji sugradani ponosili svojom novopečenom demokratičnošću, pronađenoj u europi, tako su se volili izdizati iz "balkanskog blata" i koristiti svaku priliku da pokazu kako oni nemaju veze s "nacionalizmom" i "balkanizmom", odbacili su te stvari kao da ne nisu dio našeg identiteta, prihvatili nove uvezene vrijednosti. ti su uvoznici bili u prvom redu mladi, mladi koji su mene nazivali ustašom (!), govorili kako sam nazadan, primitivan i štogodjoš.
    ponosni na svoj novi proeuropski imidž, stalno se pozivali na neku toleranciju, multikuluralnost, povezanost nacija, dobre odnose, slobode, ljudska prava i slobode, kao da duh našeg naroda nije oduvijek bio takav... u isto vrijeme pokazivali svoju tolerantnost nazivajući thomspona i njegove fanove ustašama i najnižim bićima koje treba smjestit na Goli.
    Ako si domoljub, voliš svoj kraj, voliš povijest a i dobro si upućen u tu povijest (za razliku od onih koji je izbjegavaju jer je se stide, a stide se jer je ne poznaju), onda si desničar, prizemno stvorenje, netolerantno bez kojega bi svijet bio tako lijepo, mirno i suživotno mjesto. A ako si alternativac, liberal, ljevičar onda si uzor kojega bi svi mladi trebali pratiti žele li biti dio utopijske europske unije.
    sa tim mladima i dalje cu zivjeti, i dalje nece pokazivati razumijevanja i volje da pokusaju razumjeti neke stvari, dok cu ja i dalje slusati svoje pjesme ali i one koji oni slusaju. jer volim sve, iako svoje volim najvise.

    avatar

    21.06.2007. (12:40)    -   -   -   -  

  • Tihi

    Vidoviti Ash, zanimljivo, ali sve ovo što si rekao (režije, porezi, TV pretplata i sve druge nevolje koje ljude u ovoj zemlji tište) govore i ljudi koje smatraš jugonostalgičarima. E pa sad, jesi li i ti jugonostalgičar? Naravno, da nisi, kao ni oni. I ti i mi i oni imamo nešto zajedničko. Svi mi samo želimo normalno živjeti, ali, eto oni koji vuku konce igraju se s nama, tobože se sukobljavajući oko gluposti, gurajući nas u to kao topovsko meso, kako se ne bismo bavili upravo tim bitnijim stvarima.

    avatar

    21.06.2007. (13:49)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    @Tihi

    Apsolutno se slažem da vrednote nekog naroda mogu biti različite od pojedinca do pojedinca, također da one mogu biti i apstraktne, dapače, te da se domoljublje ne može olako mjeriti, no međutim postoje i one univerzalne vrednote koje su poprilično jasno definirane, a o kojima Thompson progovara u svojim pjesmama, to su nedvojbeno Bog, obitelj, dom, Domovinski rat i hrvatski branitelji.

    Bog i vjera;zasigurno su vrednote hrvatskoga naroda. Vjera je ta koja je stoljećima održala primjerice Hrvate u BiH, vjera - Crkva je ta koja je održala kulturnu baštinu Hrvata kada to nitko nije mogao iznijeti na leđima! Povijesne su činjenice da je Crkva na hrvatskim područjima, kao i svugdje u svijetu ta koja je bila nositelj pismenosti i učenja.

    Obitelj; obitelj je vrednota iz prostog razloga jer predstavlja uvjet normalnog razvoja pojedinca, jer je obitelj ta koja stvara čudoređem oblikovane pojedince, one koje me okružuju, moju užu, a na kraju i širu okolinu, što u konačnici pridonosti i ukupnom obličju naselja, grada, države!

    Domovina; osnova je stoljetnih težnji ljudi sa ovoga prostora kroz cijelu povijest, danas pretočenih u stvarnost. Domovina je ono što su mnogi pokušali ostvariti a nisu uspjeli, Thompson je dio onih koji su pomogli u ostvarenju snova.

    Domovinski rat; prije svega najveća je vrednota Hrvata, Hrvatske države jer je njime izvojevano sve ono čemu teži jedan narod. Pobjedonosni Domovinski rat rezultat je pak onih koji su se doslovno i borili za pobjedu, to su hrvatski branitelji - još jedna vrednota Hrvata. Većina europskih, svjetskih naroda se formirala polovicom 19. stoljeća, mi smo to formiranje započeli 90-tih - Domovinski rat vrednota je zbog toga što je omogućio ispoljavanje svih težnji koje su stoljećima potiskivane u hrvatskom narodu; ime, pravo na samosvijest, sloboda kao jedno od temeljnih ljudskih prava, te vjera zadnjih 70-ak godina.

    avatar

    21.06.2007. (14:07)    -   -   -   -  

  • Tihi

    Čak se i ove vrednote mogu unutar sebe različito tumačiti. Što se tiče vjere, već sam pokazao na primjeru Thompson vs. sarajevski franjevci. Što se tiče ostaloga, zadržat ću se samo na Domovinskom ratu. Svi ga tumačimo na različite načine, jer su i motivi sudionika bili različiti od općih (obrana domovine, granice, neovisnost, demokracija, ljudska prava, vjera) do onih malih ljudskih privatnih (obitelj, majka, djevojka, prijatelji, susjedi u kvartu; npr. poslušaj o tome pjesme Zabranjenog pušenja "Fildžan viška" i "Agregat" i mnoge druge.). Evo primjera koji ti se možda čini banalnim, ali ipak je važan. Franjo Tuđman privatno je u slobodnoj Hrvatskoj želio navijati za "Croatiu", branitelji Bad Blue Boysi borili su se da bi navijali za isti taj klub, ali da se zove "Dinamo" (i on i oni različito su ga vrednovali). Ja sam siguran da dečki iz Torcide nisu išli u rat zbog "Dinama" već zbog "Hajduka".

    avatar

    21.06.2007. (14:28)    -   -   -   -  

  • Barny

    Mislim da su ti ustaše na koncertu činili 95% isfrustrirani nesigurni klinci koji se traže. a to što su se našli kao "ustaše" a ne kao grungeri, punkeri, skinsi, reperi je njihov problem. sumnjam da su išta bolji il gori od ovih ostalih. sve su to klinci, ponekad rade sranja, a uglavom se boje vlastite sjene ak ih nije 10 na skupu. ostalih 5% mozda pravih ustaša, a jebiga, ima nas svakakvih. ako im se dokaže krivnja za kakvo krivično djelo u zatvor s njima. ako ne, nek žive slobodno dok ne naprave neko takvo sranje. Koncert je bio odličan, emotivan, vatren! Dao Bog da se ponovi još takvih koncerata. Lijepo je vidjeti da se Hrvati mogu zajedno zabaviti bez previranja tko navija za koji nogometni klub. Svaka cast Thompsonu na ovome!

    avatar

    21.06.2007. (16:01)    -   -   -   -  

  • Miki_Dubrava

    Kad pročitam pokušaj filozofske rečenice osoba poput "tihija", dobro se nasmijem. U tome se snalaziš kao Kirin u politici. Izvukao si neki trač o sarajevskim franjevcima i s tim želiš pokazati da Crkva ustvari ne podnosi Thompsona. Ne bih se složio. Poznajem voditelja franjevačkog samostana u Dubravi i poznato mi je da je cijeli samostan pjevao u Maksimiru s Thompsonom. To je sve što se isplati reć. Ostale gluposti, poput ovih o Boysima i Torcidi ne želim komentirati. Jel ti uopće znaš što želiš reći, ili samo vježbaš tipkanje po tastaturi?

    avatar

    21.06.2007. (16:18)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Htio sam još nešto reći o malobrojnom ustaškom znakovlju na koncertu MPT-a - ne znam odakle toliki strah od istog, naime ne vidim stvarne opasnosti tog znakovlja danas, odnosno onoga što su predstavljali ti znakovi svojedobno, jer to što su predstavljali više ne postoji. To što su predstavljali ti znakovi, u svijesti svih nas s pravom je danas usađeno kao toksično.

    Stvarna opasnost od toga bi prijetila jedino kada bi danas to znakovlje gledali u smislu stvarne afirmacije ideja kojih su djelomično bili ti simboli, jer bi to tada značilo građenje društva na krivim temeljima, no međutim koliko danas pojedinci teenageri sa ustaškim kapama mogu doslovno afirmirati jedan ugasli politički sustav kojim bi utjecali na društvo u ukupnosti bespredmetno je razgovarati.

    Isticanje tih simbola vidim kao bunt i dišpet nepromišljenih i neprilagođenih pojedinaca, kao što takvim vidim isticanje i primjerice petokrake, ili Cheovog lika, koji je uzgred bio bombaš-terorist, dakle znakovlja čak puno goreg sustava, koji se razlikuju jedino po tome što je osuda prvog doživjela vrhunac, a drugog nije ni započeta, zbog čega pak prvi podliježe zakonu, a drugi ne!

    Meni nije logično da se zgražam nad jednim znakovljem ujedno se ne zgražajući nad istim tim, čak i gorim znakovljem druge boje.

    Poznata, uistinu antifašistička spisateljica Hanne Arendt rekla je da: "Nitko nema moralno pravo biti antifašist, tko nije istodobno i antikomunist". Mislim da sam ovime sve rekao!

    avatar

    21.06.2007. (17:16)    -   -   -   -  

  • Katja

    Htjela bih dodati još nekoliko refernci na Tihijeve (glasne:)) komentare.

    Kažeš da se domoljublje ne bi smjelo nikome nametati. Svakako, svatko ima svoj način poštivanja domovine. No Thompson to ni ne čini. On ima svoj način i nudi ga hrvatskim državljanima. Ljudi ga prihvaćaju. Pa zašto i ne? Glazba, zajedništvo, mladež. Ima li boljeg načina za slavlje domoljublja?

    Stvar je u tome što tendeciozni mediji i iskvareni političari pokušavaju očito omalovažavati taj "njegov način". Nije li to nametanje neke nove vrste domoljublja? Zašto bi itko prihvatio baš njihov način koji očito podrazumijeva pasivnost, ulizivanje Europskoj Uniji i toleriranje svakakvih sranja? Ne, hvala.

    Dobro, ti si odabrao pasivno domoljublje, ponosan što si Hrvat, sjediš doma i intenzivno razmišljaš o tome; ma mrak. Ali ne bi li, u skladu sa svojim pasivno-pacifistikim načelom, trebao onda tolerirati tuđe načine?

    I također, što se tiče relativiziranja načela... Hah, da, svatko odabire svoj način interpretacije nekog načela/osjećaja/misli itd. I ako kažeš da trebamo prihvatiti sve to samo kao varijante tih interpretacija, nećemo nikud stići. Možeš neki princip relativizirati unedogled. I ne trebaš biti faking Einstein da primijetiš kad je neka logična granica prijeđena.

    Stjepan Mesić je u den Haagu svjedočio PROTIV Hrvatske, PROTIV hrvatskih ratnih heroja, PROTIV načela obrane koje su oni slijedili.
    Hm, da...
    Zanimljiva interpetacija domoljublja.
    Moram priznati, ova mi je nova.

    Sljedeći put kad se budem osjećala osobito miroljubivo raspoložena, otići ću zabiti nekome šaku u glavu. Samo da probam koliko zapravo mogu relativizirati miroljubivost. (Tihi, imam dobrovoljca?)

    Moja interpretacija, zar ne?

    avatar

    21.06.2007. (20:22)    -   -   -   -  

  • Katja

    P. S. H. Arendt je također rekla da zlo ne izvire iz istinskih sebičnih ili zlih misli. Za njih kaže da ni ne postoje. Zlo izvire iz plitkoumnosti, odnosno, nesposobnosti razmišljanja pojedinca.

    avatar

    21.06.2007. (20:24)    -   -   -   -  

  • Nadan u bolju budućnost

    Čem se pametan stidi - budala se ponosi!
    Ako ovako voliš hrvatsku, nema šanse da opstane!
    Crnokošuljaši u Europi - ha, ha, ha!

    avatar

    22.06.2007. (15:51)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    @Nadan u...

    Slažem se!

    Za Hrvatsku bez "crnokošuljaša" i "zvezde petokrake"!!!

    Smrt totalitarizmu i sloboda narodu!

    avatar

    22.06.2007. (16:12)    -   -   -   -  

učitavam...