Komentari

peratovic.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • HSP

    Dajmo ljudi ajmo podržati Paragu da se vrati.Stavite post o njemu ili neki video ako imate, možete i na Youtube.Nismo ga vidjeli preko 10 godina!nemojmo zaboravit njegovu pomoć samo Vukovaru!

    avatar

    09.06.2007. (20:13)    -   -   -   -  

  • noname

    igor je inače jedno 'sveznajuće' lupetalo ...

    avatar

    10.06.2007. (00:25)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Jadni Mandić. Pretvorio se u staro, demode prdekalo. I inače je bio površan, ali ovo je zaista primitivizam: sada je već ušao u fazu u kojoj se hvali time što ga je vrijeme pregazilo. A ovo što si demnostrirao, to je srž našeg posla, vremena, duha - novog obrazovanja. Ima to svojih opasnosti - recimo, Kundra je u Jeruzalemskoj besjedi upozorio na jednu takvu, pogledajte taj esej na završetku Umjetnosti tumačenja romana - no prednosti su nesagledive. Jedan, dva klika, i mirijade su ti stranica pred očima!

    avatar

    10.06.2007. (00:38)    -   -   -   -  

  • 45lines

    @NEMANJA, daleko od toga da sam ja protiv čitanja knjiga ili učenja iz njih. Ali upravo ovakve stvari najlakše je provjeriti/istražiti/usporediti na internetu, osobito kad listanje leksikona ne daje rezultata. A fascinantno je da je "Brašančevo" termin za kojeg velika većina regija naseljenih Hrvatima smatra da je skoro njihov originalan. Naime, tako za Tijelovo vele u Slavoniji, Dalmaciji, Bosni, Istri, Bačkoj, Srijemu. Moji su starci u Slavoniji uvijek govorili Brašančevo i ja sam do Mandićevog istupa mislio da je taj termin vezan samo za Slavoniju. on ga je spomenuo u kontekstu Dubrovnika. Prije nego što sam pogledao na net, palo mi je na pamet da je korijen brašno (najlogičnije) od njega se pravi kruh (Tijelo Kristovo). Tema je emisije bila Tijelovo i nitko od sudionika nije povezao Brašančevo s brašnom. Za nepovjerovati. S tim, da Zvonko Maković, ostavlja dojam najozbiljnijeg "intelektualca opće prakse". Pred sobom ima printeve s neta.

    U skorijoj budućnosti bih volio gledati neku sličnu emisiju gdje bi nastupao ti Nemanjo i ekipa s tvog bloga. Bez zafrkancije! Mislim da bi to bilo daleko poučnije, a u svakom slučaju zabavnije od ovoga što nam Pofuk prodaje. Usput, Pofuk neprikriveno reklamira EPH na javnoj televiziji. Ne znam je li mu Vanja Sutlić to odobrio.

    avatar

    10.06.2007. (01:29)    -   -   -   -  

  • studena

    Peratoviću, mislim da pretjeruješ. Mandić ga ponekad zasoli, ali njegova averzija prema internetu je normalna za ljude njegovih godina i intelektualnih sposobnosti.
    Znanje koje on nosi u glavi daje mu za pravo da misli kako može bez interneta, jer mi izguglamo jednu golu informaciju, dok on, čitajući knjige, zna cijelu povijest iste.
    To što se etimološko porijeklo riječi "brašančevo" ne nalazi ni u jednom leksikonu, sigurno nije Mandićev propust.

    avatar

    10.06.2007. (09:11)    -   -   -   -  

  • 45lines

    @studena°°° , Srećko Lorger je Skoka i Belostenca konzultirao iz knjiga, zasigurno, ne s neta.
    Nemam namjeru pretjerivati. Nego me smeta ta nadmenost.

    avatar

    10.06.2007. (09:27)    -   -   -   -  

  • studena

    Kad ne bi bio nadmen, onda to ne bi bio Mandić :)

    avatar

    10.06.2007. (11:15)    -   -   -   -  

  • kemoterapija

    Žao mi je generacije. On naprosto ne shvaća prednosti interneta, tko se znade njime koristiti. Kao što Mandić sad govori o internetu, tako su prije govorili o pisaćem stroju, a još prije o Gutenbergovu izumu. Itd. Ima jedan sjajn tekst Miroslav Krleže - Brašančevo u Dubrovniku - koji o tom običaju govori, ali Igor je valjda zaboravio. Ne tekst, nego sadržaj.

    avatar

    11.06.2007. (08:39)    -   -   -   -  

  • 45lines

    @kemoterapija, ma on je upravo citirao taj tekst. Tako je i došao do termina Brašančevo. ;)

    avatar

    11.06.2007. (08:51)    -   -   -   -  

  • MasterMind

    Ja sam se baš veselila da ja znam nešto što Mandić nije sasuo iz rukava :) Meeeđutim - on si može dozvoliti biti Mandić, sviđalo se to nekome ili ne, a meni ostaju moje sitne radosti i brdo toga za naučiti. Pa između ostalog svakako i od Mandića, ne bih ga još olako otpisala. A konkurencija nek' se trudi i nametne :)

    avatar

    11.06.2007. (09:18)    -   -   -   -  

  • kemoterapija

    Vidiš, može biti da je naslov upamtio, ali sadržaj zaboravio. To se događa brzopletim ljudima naših (Igorovih i mojih) godina koji uvijek vole biti u pravu. Naime, koliko me slabo pamćenje služi, u tom se tekstu, prilično satiričnom i vrlo duhovitom, govori o procesiji Brašančeva u Dubrovniku. Krleža je objasnio, takav kakav je, i pojam Brašančeva, procesija itd. Znaš da uglavnom ne gledam TV, pa i taj poker u petak. Ali, nije samo neznanje Mandićevo začuđujuće. Ne znam zašto nisu reagirali Maković i Zidić, a da o voditelju i ne govorim.Valjda ni oni nisu znali, nisu se mogli sjetili ili se nisu pripremali pa samo laprdali. Čak i protiv Interneta. Zaustavite Internet! Zahvaljujem i na ostalim tvojim tekstovima na ovoj stranici. Nadam se da su ti doma svi zdravo i dobro.

    avatar

    12.06.2007. (18:58)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...