Komentari

planeta.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


 • mito

  Hmmm...a dobro, gdje ti dovraga misliš da živiš? S kim? Tvoji "psihopate" svakako zaslužuju provedbu agende, a drugačije i ne može. Hoćeš li ti u međuvremenu plakati i kukati ili učiniti nešto po tom pitanju to je čisto tvoja stvar. Sa jedne strane pričeš o jednim stvarima, a onda pak kao da ni sam sebe ne možeš razumjeti....no po svemu sudeći ni ne provodiš mnogo vremena sam sa sobom.

  avatar

  26.05.2007. (13:25)    -   -   -   -  

 • Ono što nas ne ubije to nas jača

  nice blog..
  pozdrav iz Splita

  avatar

  26.05.2007. (23:40)    -   -   -   -  

 • planeta

  Mito,

  svaka individua koja želi da se bavi proučavanjem ezoterike, prvenstveno mora da ima potpuno čistu, funkcionalnu i iznad svega ZDRAVU psihu, prije nego što se otisne u ta područja koja su prilično nepoznata. Ukoliko je čovjekovo stanje takvo da on ne može izaći na kraj ni sa poteskoćama iz svakodnevnog života, kako on onda može biti siguran da ga jedno takvo psihičko stanje neće zavarati i odvesti na pogrešan put, pogotovo na ezoteričkom području, gdje postoji veoma malo čvrstih oslonaca i putokaza, odnosno, povratne sprege koja čovjeka može voditi naprijed?!

  Stoga, PRVO pravilo kod bavljenja ezoterikom je da čovjek mora steći psihičko zdravlje. To je u osnovi ono što je Gurdjijev nazivao “pamćenjem samog sebe”, Moravjev “introspekcijom” a Kastaneda “rekapitulacijom”...

  Nadalje, to podrazumijeva da je potrebno spoznati i osnovne elemente patoloških stanja svijesti da bi ih čovjek mogao identificirati kako u sebi, tako i u drugima; kako bi mogao izvršiti vlastitu ‘dekontaminaciju’ (ili ostvariti ZDRAVU psihu) a istovremeno se zaštititi od manipulacije od strane onih čije je stanje svijesti poremećeno.

  Na primjer, u knjizi Unutrašnji Oganj, Kastaneda govori o “sitnim mučiteljima” u smislu da čovjek prvo mora “apsolvirati” njih da bi se uopšte mogao “susresti s nepoznatim”. Onaj ko je sposoban da sabere 2 i 2, vjerovatno će uvidjeti da su “sitni mučitelj” i psihopata - sinonimi.

  Upravo iz tog razloga potenciram tu temu jer dok se to ne shvati i ne savlada, nema dalje! Pogotovo ako se uzme mogućnost da smo svi mi, ovdje i sada, manje ili više ‘transpersonalizirani’ (ili ‘psihopatizirani’) i da kao takvi nigdje nismo prispjeli. Da tragikomika bude veća, transpersonalizirane individue (sa poremećenim stanjem svijesti) se još upuštaju i u – PROMIJENJENA stanja svijesti, ne bi li nešto spoznali!?

  ***

  Dakle, od kakve nam tu pomoći može biti meditacija, joga, tantranje, mantranje, spinovanje čakri… itd?!

  Nikakve!

  Možeš jogirat i meditirat do bogojavljenja i poplaviti od glave do pete od meditiranja i jogiranja a na te načine osnovna znanja o toj problematici nećeš steći. Naravno, ti ćeš preferirati kratice koje će ti obezbjediti ‘instant-prosvjetljenje’ ili bolje rečeno - privremena ‘feel-good’ stanja, koje podrazumijevaju gorenavedene tehnike ili gurui tipa Swamija, koji će te uvesti u trans i privremeno nafilovati energijom, dok ćeš ti u zanosu klečati pred njima i pjevušiti “hare Krišna, hare, hare…” (Pazi samo da se ne istopiš od svjetlosti i ljepote.) Ali, ne traje dugo, zar ne!? Brzo se opet ispuše, pa čovjek dobije želju da ode opet kod gurua, po - novu dozu. Hm, ništa novo! Isti slučaj kao i sa drogom, zar ne?! Uostalom, oni tako i vrbuju svoje sljedbenike/ovisnike a stanje svijesti sljedbenika i stanje svijesti tragaoca su dva sasvim različita pojma. Ovo drugo uključuje aktivno korištenje svog vlastitog mozga i stalno ostajanje pri sebi, što je potpuno suprotno od promijenjenih stanja svijesti koja se danas, nimalo slučajno, intezivno promovišu i upražnjavaju.

  Iz prakse mi je poznato da onima koji imaju tendenciju da kleče pred nekima, što zbog divljenja, što zbog obožavanja ili očekivanja ‘blagoslova’, teško da se išta uopšte i može objasniti, tj. možeš im objašnjavati koliko hoćeš, ali – ne kontaju. S tim u vezi, ovo pišem više zbog onih koji posjećuju ovaj blog a nemaju takvu tendenciju.

  Pozdrav

  avatar

  28.05.2007. (10:09)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...