Komentari

malenicavecernji.blog.hr

Dodaj komentar (45)

Marketing


  • izazov

    rest in peace.. bio je sposoban čovjek

    avatar

    29.04.2007. (13:03)    -   -   -   -  

  • Zagrepčan

    Bio je i ostao velik čovjek! I sposoban političar.

    avatar

    29.04.2007. (13:57)    -   -   -   -  

  • tee

    mislim da treba postovati njegovu zelju da mu se od sprovoda ne napravi parada i da bude pokopan u miru u krugu najblizih

    avatar

    29.04.2007. (15:06)    -   -   -   -  

  • Andjelko Galic

    Nakon eliminacije grupice Hrvata koji su bili u vodama komunisticke partije Jugoslavije Srbi u toj partiji su odredili Vladimira Bakarica kao glavnog covjeka u Komunistickoj Paratiji Hrvatske. Otvoreno su se smijali njegovoj nacionalnoj pripadnosti jer on o tome nije smio progovoriti niti jedne rijeci. Zato su mu dali nadimark Vladimir Bakaric "Mrtvac", jer je u smislu nacionalne svijesti bio potpuno mrtav.

    Bakaric je prototip "hrvatskog" komuniste, odnosno administrativnog i fizickog teroriste, a Racan je bio tipican "hrvatski" komunist. Danas nakon njegove smrti mozemo opravdano reci da je umro jos jedan "mrtvac", mrtvac po svim hrvatskim temama.

    Njegov obiteljski oprostaj je najbolji potez kojeg je mogao povuci jer bi stvarno bilo apsurdno da covjek s tako zamlacenom nacionalnom svijescu i potpuno totalitaristickim shvacanjem drzavne vlasti i kontrole nad narodom na samom kraju ode kao nekakav hrvatski politicar.

    Iako ovo nije mozda trenutak za detaljnu analizu njegovog rada, uvjeren sam da hrvatska povijest prema njemu nece biti naklonjena jer i on snosi veliki dio odogovornosti za sve patnje koje je komunisticki teror sprovodio nad nasim narodom, a sto Racanu nimalo nije smetalo.

    Na kraju krajeva zar se drug Racan osobno nije pobrinuo da Komunisticka Partija Hrvatske (stvarno je to bila teroristsicka organizacija) nakon navodnog poraza komunizma ostane jedan od najbogatijih i najmocnijih politickih organizacija na Balkanu. Ovo je prikladan trenutak da se upitamo gdje su kosti preko 500.000 (pet stotina tisuca) Hrvata koji su pobijeni nakon 1945. godine?

    Racan naravno nije osobno odgovoran za tu tragediju ali politicka tradicija kojom se on kitio do zadnjeg daha je i te kako odgovorna. Da li je itko od njega na relevantnom mjestu ikada cuo rijeci isprike ili iskreno zaljenje za taj teror kojeg su osmislili i proveli njegovi politicki uzori a on tako zdusno skrivao od javnosti?

    Pokoj vjecni daruj mu Gospodine jer si Ti milostiv i oprastas i onima koji progone Tebe progoneci one koji vjeruju u Tebe i jer Ti dajes da sunce jednako grije i dobrim i zlim. Prosvijetli nas da iz ove tragedije naucimo odbaciti prakticni komunizam i da se odreknemo tog vraga i svih djela njegovih, u praksi a ne samo u teoriji.

    avatar

    29.04.2007. (15:24)    -   -   -   -  

  • Damir Lacković

    Ne slažem se sa prethodnim komentarom, jer da u odlučnim trenucima zadnjeg partijskog kongresa Račan nije imao mudrosti i hrabrosti otići i zauvijek pokopati jednopartijski sustav, možda bi još i danas živjeli u toj mrskoj tamnici južnih slavena pod dominacijom srpskih nacionalista.

    Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i ovaj gore komentator. Ja sam desno orjentiran i nikad nisam bio simpatizer SDP-a. Išao sam u crkvu, i prije 1990., i smatram se hrvatskim nacionalistom, jer volim i poštujem Državu i Narod kojem pripadam... No, nisam šovinist, nisam ustaša, ne mrzim nikog i otvorenih misli kritički sagledavam zbivanja u svijetu oko sebe.

    Račan je bio svoj i sebi svojstven, dosljedan, ali i čovjek od kompromisa, kad je situacija to zahtjevala. Ušao je u Partiju nakon 1972., što mu mnogi zamjeraju, ali što bi se dogodilo s Hrvatskom tada, da i nakon smijenjenih proljećara, nije bilo sposobnih hrvata u SKH? Očito je da mu je povijest namjenila ulogu, koju je sadašnjim kriterijima savršeno odigrao.

    Ne smatram da je kriv za zločine Tita i Partije od 1945. do 1990., iako mu zamjeram što se nikad nije odrekao tog i takvog Tita i te i takve Partije, jer prema današnjim saznanjima, Tito je znao i morao je znati što njegovi "drugovi" u ime Partije kojoj je bio na čelu rade na Blajburgu i križnim putevima...

    Ja jesam hrvatski nacionalist, no jednako tako se gnušam i grozim zločina Pavelića i njegovih ustaša. Nit su partizani, nit komunisti, nit ustaše činili nedjela u ime hrvatskog naroda kojem su pripadali. Oni su to činili u svoje ime i u ime pokreta i režima kojima su služili. Moj stric je poginuo kao sedamnaestogodišnji partizan u Omladinskoj brigadi na Blajburgu 15. svibnja 1945. godine, izrešetan mecima "srpskih partizana", koji su samo šest mjeseci prije prromijenili četničke odore partizanskima. Poginuli su golobradi mladići na prsima nosili križiće, i nisu htjeli sudjelovati u pokoljima na koje su ih Titovi komunisti tjerali.

    U hrvatskim partizanima i antifašistima borili su se većinom katolici i vjernici, a tek je mala šaćica njih bila u Partiji. Otac mi je u to doba imao 16 godina i bježao je i od ustaša i od partizana, koji su ga htjeli mobilizirati u svoje redove. Što je moj stric znao sa 17 godina, što je moj otac znao sa 16 godina? Bili su to tek golobradi mladići...

    Ne mrzim nikog, čak ni srbe koji su sve ove zločine činili posljednjih 20 godina. Sreo sam neke od vrlo čestitih i poštenih ljudi, koji su se izjašnjavali kao srbi...

    Zbog otvorenosti svojih misli, zbog izostanka mržnje i loših emocija, mogu realno sagledati i ocijeniti Račana kao povijesnu osobu svog vremena. Ne smijem i ne želim osuditi njegove životne poglede ni političku orjentaciju, jer u svom djelovanju nije počinio nikakvih zala, koje bi mu se mogla staviti na dušu.

    Ono što Račan sa sobom nosi pred lice Svevišnjeg, samo je Bog sposoban shvatiti, nagraditi, oprostiti ili osuditi...

    A na nama smrtnicima je da se zamislimo nad svojim mislima, riječima, djelima i propustima i svemu onome što ćemo mi jednog dana sa sobom donjeti pred to isto lice Svevišnjeg.

    U Njega je praštanje, ljubav i razumjevanje svega onog što mi nismo sposobni razumjeti.

    Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna nekam mu svijetli.

    Počivao u miru!

    Amen

    avatar

    29.04.2007. (16:23)    -   -   -   -  

  • Zvone Radikalni

    E moj Andjelko ... "čovjek s tako zamlacenom nacionalnom svijescu i potpuno totalitaristickim shvacanjem drzavne vlasti i kontrole nad narodom", "500.000 pobijenih Hrvata"
    Još te proganjaju utvare prošlosti ...
    Ivici Račanu se svašta može prigovoriti, ali ovi tvoji "prigovori" su doista jadni.

    avatar

    29.04.2007. (16:27)    -   -   -   -  

  • domoljub

    jel to onaj mali što je sa svojom svitom izašao iz sabornice kad su HRVATI glasovali o neovisnosti zemlje početkom 90. ???

    avatar

    29.04.2007. (16:27)    -   -   -   -  

  • domoljub

    hm.... svi šute ... mora da on nije taj ... sory....

    avatar

    29.04.2007. (16:32)    -   -   -   -  

  • THEBEST

    Treba poštivati želju pokojnika. Trebaju svi pustiti obitelj na miru.

    avatar

    29.04.2007. (16:55)    -   -   -   -  

  • Andjelko Galic

    Gospodine Lackovicu Vi ste prosirili i onako siroku temu. Vasi osobni stavovi su Vasa stvar i to se moze razumjeti u nasim prilikama. Smatrate sebe nacionalistom i dajete sebi jos neke epitete. Ne znma zbog cega to smatrate potrebnim? Zar nije dovoljno da smo svi Hrvati pa da o ovim vaznim temam progovorimo objektivno i bez emocija i bez propagande? Zasto uvlacite ustase u ovu temu i sta Vi zapravo imate reci na tu temu i na osnovu cega? Imate li ista is Hrvtske Drzavne Arhive, ili bilo sto sto nisu procistili komunisticki kadrovi?

    Dusa svakog drzavnika se najbolje vidi, kao to siguruno zna "Radikalni" ( moja je pokojna baba prije 60 godina bila radikalnija od njega jer se nikome nije ovoliko uvlacila koliko se on uvlaci ovima na vlasti, a i to je razumljivo u nasim prilikama jer je valja i danas najprisnije prezivjeti pa se s rogatim nije bosti, osim ako i ti imas rog), po zakonima koje uspijevaju progurati. Kad se vidi sta je Racan sve progurao kroz proceduru i kako su oni doslovno masovno usvajali 100% jugoslavnske zakone koji su bili zacrtani za unistavanje svega sto je hrvatsko, sto je uljudno i sto imalo slici na slobodno tziste, nije lako razumejti kako neki "radikali" mogu takve stvai ignorirati i gurnuti pojam perverzije na nove prostore pokusavajuci na tim totalitaristickim i teroristickim tradicijama polagati temelje nasoj suvremenoj drzavi.

    Stvarna tragedija rada i djelovanja Komunisticke Partije Hrvatske i dugorocne posljedice te tradicije nije nitko jos ni pokusao sageldati u okvirima bar donekle znanstvene i objektivne obrade zato sto za takvo nesto u danasnjoj Hrvatskoj niti jos postoje opci uvjeti niti pristup relevantnm dokumentima. A kad se to pocne odmotavati, a pocet ce prije ili kasnije, jer mrtvaci koji su to do sada kontrolirali ipak umiru, onda ce biti zanimljivo vidjti grimase na licima ovih sto su cijeli zivot proveli boreci se za taj totalitarni rezim.

    Taj je rezim zamisljen kao kriminal, ostvaren terorom, i ostat ce zauvijek to: diktatura nametnuta krvlju neduznih. Tu nema dramatike, tu nema ideologije, to je mrtvi fakat. Vi koji toga niste svijesni trebali biste najprije pogledati malo u ono sto je po tom pitanju dostupno izvan jurisdikcije danasnjih cuvara te tradicje.

    avatar

    29.04.2007. (17:14)    -   -   -   -  

  • Osjecanka

    Boze moj, kojih "vrlih" KATOLIKA ovdje:)
    SRAMITE SE!
    Ljubav, milosrdje...prastanje... dobrota, tolerancija, razumiojevanje, mir...sto sve ne ocekujemo od ISTINSKIH vjernika?
    A vi ste dragi moji, sve drugo - samo ne to!
    Ne smatram sebe vjernicom ali minimum postovanja i sucuti za obitelj
    to svakako imam!

    I zalim za COVJEKOM, a to gosp. Racan JEST BIO i OSTAJE!

    Mir njegovom napacenom tijelu, pokoj mu dusi...
    Iskreno mi je zao naseg Ivice!

    avatar

    29.04.2007. (18:26)    -   -   -   -  

  • posoljeni zrak

    Da, nije to lako razumjeti. I ja sam se to pitala. Zašto je tako odlučio, a čitavog je života ipak bio javna osoba. Ali, možda o tome uopće ne treba raspravljati! Čovjek je tako želio, to se treba poštovati. Vjerojatno se tako dogovorio i sa svojom obitelji i podržavam takvu odluku.

    Impresionirao me način na koji je otišao s političke scene - kad je shvatio da je jako bolestan nije kalkulirao hoće li se vratiti za dulje ili kraće vrijeme nego je odstupio. U tom sam trenutku puno počela razmišljati o njemu, čitati dostupne materijale. Nisam baš neka politički nastrojena osoba, ali volim katada u našim političarima tražiti ono ljudsko. Ponekad poslušam što govore, gledam što i kako rade i, ako shvatim da im te dvije stvarnosti ne idu ruku pod ruku, nekako gubim povjerenje u njihove programe.
    Ivicu Račana nisam baš voljela slušati. Ali, kad sam pročitala da je bio miran čovjek, pun tolerancije, nekako sam se za njega zainteresirala. I zaista smatram da ono bitno što čovjeka čini čovjekom jest njegova dobrota. Može netko mahati time da je vjernik, da tolerira ovo ili ono, ali ako to ne živi, onda je to samo maska.
    A ono što Račanu svi priznaju jest da je pokušao svim silama graditi i stranku i hrvatsku politiku. I nije važno kojoj stranci tko pripadao nego kakav je čovjek...

    A netko gore reče da je KP terorom i diktaturom gradila SFRJ - slažem se... ali sam isto tako pročitala da je upravo Račan u višestranačju želio krenuti novim snagama naprijed. Citiram: Vjerojatno je i to bio razlog što je SDP 1990. napisao Povijesnu deklaraciju u kojoj je snažno revidirao stavove dotadašnjega SKH i ispričao se zbog političkih obračuna, nedostatka slobode i demokracije. Kao čelni čovjek SKH Ivica Račan bavio se ideologijom, pa je kultura bila djelokrug njegova interesa i političkog rada.

    Svima je nama sa strane lako govoriti što je i kako netko trebao napraviti. Možda nam preostaje - biti dobrim ljudima.

    A pokojnikovoj obitelji i njegovim stranačkim kolegama: iskrena sućut!

    avatar

    29.04.2007. (21:43)    -   -   -   -  

  • đuro pucar stari

    20.04.2007. Ma-le-ni-ca zamoljena da ukloni iz ringa osobu, osobu koja nije u stanju da se bori sa njom. Te osobe, Ivice Račana u ringu i opčenito u životu više nema. Očito je da čovjek stvarno, doslovno mora nestati sa lica zemlje, da bi nestao iz ringa Ma-le-ni-ce. Dugo vremena je boravio bolestan neopravdano u ringu. Glas javnosti izgleda na ovom blogu ne važi.

    Iskreno saučešće svima kojima je taj Čovjek nešto značio. Politička scena je sigurno siromašnija od danas, svidjelo se to nekom ili ne.

    Nagađanja u ovom trenutku, zašto tako, a ne ovako, suvišna su. Povijest će morati na kraju izreći svoju ocijenu.

    avatar

    29.04.2007. (22:39)    -   -   -   -  

  • poštar

    Kako ti znaš da će dio javnosti, a i simpatizera SDP-a teško razumjeti, teško razumjeti Račanovu odluku? Molim te pokušaj mi to objasniti. Od kuda dobivaš takve informacije? Od kuda takvi slobodni zaključci? Daj me malo prosvijetli. Danas je takav dan kada nema mjesta riječima koje zasigurno zaslužuješ. Mišljena ima raznih na tvoj jadan osvrt, ali niko nije u njemu primjetio kako ti, ti Malenice uspjevaš da čitaš misli javnosti i simpatizera SDP-a. Do kada više tako?

    avatar

    29.04.2007. (23:10)    -   -   -   -  

  • Andjelko Galic

    Jedna je stvar napisati deklaraciju i stavit je u ladicu za uspomenu. Reforma institucionalog komunizma kojeg su oni zaveli je u potpunosti izostala. Gledano iz tog kuta Racan (a ne samo Racan) je zalosna pojava na nasoj politckoj sceni. Nasi intelektualci i nasi novinari kao da su zaboravili tko nas je odveo u ovu takozvanu tranziciju. Ovo sadasnje rasulo u privredi, diplomcaiji i u svim drugim sektorima je rezultat vise od 60 godina sustavnih odluka tih istih komunistickih kadrova. To je njihova politika u akciji.

    Nad njegovom slikom danas stoji velikim slovima SDP i to na crvenoj pozadini. Oni dakle svjesno manipuliraju i njegovom smrcu da bi politicki profitirali, zato je osvrt na njegovu politiku i ovom trenutku opravdan.

    Nitko ovdje ne zeli govoriti i kritizirati njegovu obitelj ili njega privatno. Ja osobno njegovoj obitleji zelim sve najbolje u ovim za njih teskim trenucima. Njegova gospodja je divna i pametna zena. Mene u ovom trenutku to ne zanima jer Racan je kao privatna osoba potpuno za mene ne zanimljiv.

    On je meni uvijek, pa tako i danas, zanimljiv samo kao simbol propale idelogije koja je 100% bila utemeljena na nevidjenom teroru kojeg on nikada u praksi ni u teoriji nije odbacio.

    Danas je u politickom smislu umro nitko drugi nego Lenjih iz Hrvatske. Za sve ljude koji cijene slobodu: govora, misli, politickog djelovanja i visestranacja to je veliki dan jer je Racan u svom srcu uvijek bio mocnik koji se borio protiv svega toga.

    Zasto je ta u ratu rodjena dusa otplivala u tim vodama tko moze znati sa sigurnoscu?

    Mozda je i on bio zrtva tog istog terora koji je i u njemu, kao i u mnogim drugima, ubio klicu slobodnog covjeka i svaku pomisao na slobodu, pogotovu na hrvatsku slobodu?

    avatar

    29.04.2007. (23:24)    -   -   -   -  

  • skaska

    Prvo: pokoj mu duši. Sve dojde na svoje. Strpljenja narode. Neko razboritije i pametnije vrijeme, ak ga budemo sposobni stvoriti ili poimati bude sve reklo. Al, ovo mi je tak grdo kak je uklonjen iz ringa. Doduše, s razlogom. Mislim cijela ta koncepcija vizuala je zloslutna. Tko bu sljedeći?! Jer gore ih ima još, kaj ne? Možda bi ipak trebalo to riješiti malo više metaforički...Ono...par štrikova i sam Anitica. Razmislite ako Boga znate.

    avatar

    29.04.2007. (23:36)    -   -   -   -  

  • politikus

    UMRO JE VELIKI ČOVJEK ! UMRO JE IVICA RAČAN ! POČIVAO U MIRU !
    DUBOKA SUĆUT CIJELOJ OBITELJI ! Iskrena sućut SDP-u
    Izgubili smo, iza Franje Kuharića i Vlade Gotovca, još jednu moralnu vertikalu a to je Ivica Račan! Njemu zahvaljujemo za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku !

    avatar

    29.04.2007. (23:45)    -   -   -   -  

  • Divan -skitnje

    Isto tako mogli bi postaviti pitanje zbog čega želja da se tijelo kremira, a ne ukopa. Valjda čovjek ima pravo da bira način kako će biti pokopan. Račan niti od svoga života niti političkog djelovanja nije pravio parade. Jer i ova, posljednja želja je-Račan: skroman, nenametljiv...

    avatar

    30.04.2007. (00:22)    -   -   -   -  

  • Andjelko Galic

    Politkus dragi,

    Svi cemo mi jednog dana zavrsiti kao Racan. Cemu pirce o velikim ljudima i to s velikim slovima a bez ijednog navedenog razloga? Po kojim kriterijima Vi Racana stavljate u istu kategoriju s Kuharicem i s Vladom Gotovcem? Niti Kuharic ni Gotovac nisu bili, bar koliko je meni poznato, u Centralnom Komitetu Savez Komunista. Imate li Vi ikakvu predstavu o tome kakve su samo osobe mogle biti na toj funkciji?

    Komunisticki pokret i komunisticki sustav je u svim bitnim komponentama identican, ako ne i suroviji nego fasizam u svojim najgorim formama. Ako ste imali tu srecu pa niste morali zivjeti pod tim i takvim okolnostima onda biste se trebali raspitati o tome.

    Nas danasnji drzavni aparat je u potpunosti utemeljen na toj propaloj ideologiji. On bas radi toga i jest u ovakvom stanju u kojem su svi nacionalni mediji, televizija, kulturne i druge ustavnove ukljucujuci financije, potpuno u njihovim rukama.

    Zamislite se malo nad ovim sto ste napisali i pogledajte malo sta znaci pojam "interne dokapitalizacije". Pogledajte malo tko je izmisio taj termin i tu praksu. Pogledajte isto tako sta znaci "akceptni nalog" i tko je izmislio i uveo u praksu taj pojam. Pogledajte isto tako kako je nastao pojam "drustveno vlasnistvo". Pogledajte tko je i kako jednim potezom pera to "drustveno" vlasnistvo pretvorio u drzavno pa zatim u privatno partijsko vlasnistvo.

    Da li biste Vi odbili ponudu kupiti onoliko drzavnih poduzeca koliko je Racan prodao svojim prijateljima po istoj cijeni: jedna kuna uz internu dokapitalizaciju?

    Pogledajte kako se sve to aranzira u potpunoj tajnosti i bez ikakvog znanja hrvatskih gradjana koji to sve skupa vuku na svojim ledjima. Mozda Vam se oci otvore i mozda shvatite svu strahotu Racanovih zabluda.

    avatar

    30.04.2007. (00:28)    -   -   -   -  

  • Duje

    Gospodine Galiću , ajde se ostavi tih i takvih komentara sada .
    Pa po Bogu brate , jesi li ti kršćanin - a postoje bogme i
    nekakva elementarna pravila u civiliziranom svijetu - pijetet
    prema umrlima i njihov dostojanstven ispraćaj sa zadnje
    životne postaje.
    E moj Galiću ?!?
    A Račan je doista bio ČOVIK .

    avatar

    30.04.2007. (01:05)    -   -   -   -  

  • Ante

    Ma Galiću , oladi malo .

    avatar

    30.04.2007. (01:06)    -   -   -   -  

  • sućut

    Mislim da si ovom temom prešla tanku granicu prava javnosti i dobrog ukusa. Žao mi je što to moram reći jer djeluješ simpatično ali seciranje nečije poslijednje želje u najmanju je ruku neukusno. Stvarna veličina Ivice Račana vidjet će se po posjećenosti komemoracije i sastavu uzvanika. Nije potreban nikakav cirkus. Osim toga mislim da Ankica Nevenka i ostala kraljevska škvadra nisu uživale u desetosatnom mrcvarenju od sprovoda prvog hrvatskog predsjedika (njihova oca i supruga!!!)Franje Tuđmana.

    avatar

    30.04.2007. (01:10)    -   -   -   -  

  • Andjelko Galic

    Nema se tu sta hladiti. Ako procitate sto je ranije napisano vidjet ce te da se uopce ne razilazimo po tom pitanju. Ja sam samo zelio ukazati na tu strahotu koja se nasim ljudima sustavno servira kao nekakva demokracija i kao nekakvo hrvatstvo. Toje stvarno perverzno jer je Racan bio i ostao i ostat ce pojam jednoumlja i terora kojeg su njegovi drugovi vrsili nad svima koji se s njima nisu slagali. kako netko moze u tome vidjeti velicinu ja ne znam. Jedino razumno objasnjenje za takva zastranjivanja moze biti u nepoznavanju osnovnih cinjenica.

    avatar

    30.04.2007. (01:50)    -   -   -   -  

  • fanny

    Počivao u miru...
    Mislim da je odluka o sahrani sasvim privatna stvar i da bi ju kao takovu trebalo poštivati i ne komentirati, ma što mislili o tome.

    avatar

    30.04.2007. (10:47)    -   -   -   -  

  • Telka

    Nebih htio biti naporan, ovo nema veze sa Vašim postom.
    Htio bih samo reci da na web adresi www.natelki.net se nalazi najveci hrv video sharing website. Mozete uplodati svoje video snimke, gledati drugie video snimke itd... uglavnom, dnevna doza zabave :)

    Pozdrav!

    avatar

    30.04.2007. (11:07)    -   -   -   -  

učitavam...