Komentari

laughinggranny.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • Dor

    Ime perunika ili iris (s još toliko domaćih imena: ljelja, bogiša, mačinac, sabljić …) potječe od grčke božice duge Iris, inače glasnice bogova, i od staroslavenskog boga gromovnika Peruna i žene mu boginje Perunike. Legenda kaže da je boginja Iris, dugom šarajući s visina, prenosila na Zemlju poruke, te bi na tlu, dotaknutom dugom, izrasla perunika, a slično se događalo i kad bi bog Perun odašiljao munje, samo s tom razlikom što su svaki put izrastale perunike druge boje. Inače, u dalekom je Japanu simbolom pobjede, dok je, u vrijeme Karla Velikog, simbolizirala kraljevstvo Francuske.

    Međutim, prilazeći ovom zanimljivom autoričinu haiku, ne bismo se, ipak, priklonili bilo kome ili bilo čemu što je u uvodu rečeno, jer takvog što naprosto ne naziremo u autoričinu doživljaju neodoljive i izazovne perunike. Naprotiv, autorica je, obraćanjem: «tvoj nastup, peruniko!», svojim unutarnjim svjetlom obasjanu, doživjela, kako već rekosmo, kao strasnu zavodnicu – «majstora rasvjete (koji je) lud za tobom». No, je li to sunce ili spomenuta boginja, odnosno bog, ili, pak, neki koji, skriven, čuči u nekom pretincu nabujale fantazije naše haiku pjesnikinje, irelevantno je za ishodište samog haikua.

    Bitno je jedno, a to je da je cvijet perunika ili iris u ovom opčinjavajućem haiku autora ovih redaka podsjetio na onaj jedan njegov sonet u kojemu su ispisani i ovi stihovi:

    «Livada cvjetna što u meni niče,
    irise nudi; u buket ih slažem
    i nju darivam, i radost joj kažem
    riječima sunca što sonetom sviće …»

    avatar

    22.06.2008. (17:23)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...