Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (32)

Marketing


  • 20070207

    +!

    Zelio bih biti skroman, sto po svojim umnim i naucnim kvalitetama i jesam, ali uvjek me bodu ovakove propovjedi, gdje se neke osnovne stvari nase vjere pokusavaju DOKAZATI.

    Za mene bidnoga, dokazivanje ovakovih stvari je suvisno ako vjerujemo sto je ISUS o svom Uskrsnucu rekao TOMI : "...a blago onima koji ovo ne vidjese ( prste u rane i tkd. ) a svejedno vjerovase....!"

    Isto, po mome, vrijedi za sve "Bibliske dokaze" BOGA, jer ako ne vjerujemo onda nas samo znanje Biblije nece "uvjeriti".

    Vjera i poniznost idu "ruku u ruku", a znanje i saznanje ne moze znaciti VJEROVANJE, jer VJERA JE DAR BOZJI.....No...?!

    Nas ovdasnji zupnik, Dominikanac, Poljak, skolovan u Rimu, izvrstan propovjednik, na primjer, voli propovjedati kako je ISUS postao covjekom da bi "ISKUSIO LJUDSKOST"...?!

    Kada se je bunim protiv ovakovih stvari, moja zena tvrdi da cu ja za sigurno u pakao, jer da sam ohol...?!

    Oprostite mi ako jesam, ali ja to tako vidim.

    nb. pri moljenju krunice :..." i smiluj se dusama koje su "posebno potrebne" Tvojeg milosrda"...?!

    avatar

    11.04.2007. (05:06)    -   -   -   -  

  • Brigita

    Hvala ti Bože na don Angelu i njegovim poučnim textovima (možda ne uvijek izričito njegovima,ali predočenim sa puno ljubavi). :)
    Sada barem donekle znam kako Vam je....Doživjela uvrede na svome blogu. Aleluja! Samo se sada trebam naučiti nositi sa njima kao Vi! :)

    avatar

    11.04.2007. (08:38)    -   -   -   -  

  • Brigita

    Chris...pa jesi li me našao čovječe?!

    avatar

    11.04.2007. (08:38)    -   -   -   -  

  • marina

    Pozdrav don Angelu, ali i Brigiti čije mišljenje podržavam..Bog vas blagoslovio!

    avatar

    11.04.2007. (19:50)    -   -   -   -  

  • Chris

    Jesam, našao sam tvoj blog Brigita,
    I čini mi se OK !

    avatar

    11.04.2007. (21:55)    -   -   -   -  

  • Chris

    Još i poruka don Angelu,
    tema o vlč. Sudcu mi je uvijek bila vrlo zanimljiva a i o Zvjezdanu Liniću imam izuzetno
    dobro mišljenje ! A i tema me nekad 'ponese' što jasno nije razlog za ono što sam vam
    napisao ! Dakle, uvrede !
    I zato koristim priliku da vam se ispričam. Nadam se da ćete razumjeti i da će ovo pasti
    na 'dobro tlo' Pozdrav

    avatar

    11.04.2007. (22:30)    -   -   -   -  

  • Kralj__Tomislav

    Na sam Uskrs izbio je u talijanskim glasilima veoma neugodan škandal: oveća skupina vjernika u Firenzi požalila se novinama da i Nadbiskupska kurija u Firenzi i sama Sveta Stolica sustavno zataškavaju podatke kako je Lelio Cantini, dugogodišnji župnik u Firenzi, barem tridesetak godina (1975.-2005.) spolno zlorabio i silovao probrane mlade župljanke, u dobi od 10 (!) do 17 godina, tvrdeći im da su odabrane od Boga i da je snošaj sa župnikom otajstveni most koji ih spaja izravno s nebesima i uvršćuje u “pravu Crkvu Duha“, višu i važniju od svima vidljive Crkve na Zemlji. Naravno, obavezane su na šutnju, pod prijetnjom “božanske kazne“ ako to ikome odaju. (Link: http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2007,4,10,skandal_Vatikan,69864.jl )
    Nekidan opet slušam na TV-u kako biskup bezočno laže u vezi slučaja Brajša. Moje pitanje je kako je moguće da se u slučaju korumpiranog policajca, liječnika, sudca, službenika... očekuje kazneni progon i otkaz, a to nije slučaj u slučaju svećenstva iako oni često prednjače u "moralnom zgražanju" sa oltara. U čemu je dakle problem? Ne zanima me naravno ličnost nekog pojedinog svećenika, zanima me uzrok konspirativnog stava katoličkih struktura. Ukoliko nađete vremena za odgovor, isti bi me veoma veselio. Pozdrav, K__T.

    avatar

    12.04.2007. (10:27)    -   -   -   -  

  • Brigita

    Ja mislim da ugledu Crkve itekako štete svećenici koji su sve samo ne svećenici, još više eventualna zataškavanja!!! Svećenik treba biti zemaljski "Isus"odnosno treba se ugledati na Njega. Ali često, žalosno često, nije tako. I zato ljudi odbijaju Crkvu. No, ljudsku glupost i pokvarenost opet ne treba koristiti kao izgovor.
    TO JE STRAŠNO!!!! Realno je da se ne može kontrolirati što njeni članovi rade,ali svaku sumnjivu situaciju treba ispitati i onda udri sankcijama!! I to onim najstrožim!
    Život je težak sam po sebi, bili mi bogati ili siromašni, siti ili gladni, zadovoljni ili nezadovoljni...gadno je težak i zato tražimo utočište u Svevišnjem (u kojoj se god On religiji nalazio) i onda slijedi "šaka u oko"! Posebno nama katolicima..jer se o katoličkim svećenicima najčešće tako piše ( naglašavam: iznosim svoje mišljenje ne tvrdnju!)
    Tko će tom zlostavljanom djetetu kasnije objasniti da do Boga treba doći preko Crkve i njenih slugu????
    Jao onima koji sotonsko djelovanje kriju pod svojim haljama.......kako će im biti kada stanu pred Božje lice!

    avatar

    12.04.2007. (11:38)    -   -   -   -  

  • vjernik12

    Procitao sam članak i nije mi jasno što je radila policija. Spominje se samo kako bi crkva trebala ispitati i osuditi svečenika. Zar to nije posao policije i sudstva. Iz članka se ne vidi da su oni taj posao odradili.

    Zanimljivo je i to da je članak izašao na sam Uskrs.

    avatar

    12.04.2007. (11:59)    -   -   -   -  

  • Brigita

    Chris...nije nešto posebno, ali tek je početak... Dobro mi došel!

    avatar

    12.04.2007. (12:23)    -   -   -   -  

  • Kralj__Tomislav

    @vjernik12
    Tebi dakle ne smeta što 70-godišnjak praska djevojčice od 10 godina, ali ti je trn u oku što je takva vijest izašla na uskrs? Sigurno se radi o bjelosvjetskoj uroti židovsko-masonskog lobija s ciljem uništenja plemenite nam majčice crkve... Nadam se da će dobri Isusek tvoju plemenitu obranu pravovjerja nagraditi s barem tri boda plus još tri za zalaganje...
    No dobro, da odgovorim na tvoja pitanja. 1. Za veliki dio djela nastupila je zastara; 2. Ne postoje materijalni dokazi osim izjava žrtava; 3. Žrtve ne smiju svjedočiti na sudu pod prijetnjom ekskomunikacije iz crkve*; 4. Usprkos svemu pokrenuta je istraga protuv svećenika.

    *Za vas nevjerne tome kojima je sporan dio o ekskomunikaciji: dokument De delictis gravioribus (O osobito teškim djelima) iz 2001. koji su potpisali tadašnji perfekt i tajnik kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger i nadbiskup Bertone (a oni koji prate vjesti znaju da je prvi ni manje ni više nego nepogriješivi nam Papa a potonji njegov kardinal državni tajnik); dakle taj dokument sve informacije o takvim djelima pokriva tzv. pontifikalnom tajnom koju može opozvati samo Papa.

    avatar

    12.04.2007. (15:14)    -   -   -   -  

  • Marko

    Don Angelo, najbolji ste!

    avatar

    12.04.2007. (15:42)    -   -   -   -  

  • 20070207

    +!
    Pozdravi !

    re: "Kralj__Tomislav" dopisa, povise.

    Nemogu presutjeti, ovakovo ( nazalost vrlo cesto ) optuzivanje i izricanja presuda ljudima, na bazi "dokaza", iz senzacionalisticke stampe.

    Razocaran sam da covjek koji daje dojam skolovanog intelekta, na ovaj nacin moze rezonirati.

    Evo vec je netko prije mene ovdje ukazao na cinjenicu da ako je svjetovni zakon prekrsen, onda postoji i svjetovno pravosude koje bi trebalo da se time pozabavi a ako nije, znaci da
    po sudskim procesima covjek je neduzan dok mu ze ne dokaze krivica.

    Zuta zurnalistika ovdje preskace takove sitnice i naglasava ono sto podize tirazu tiska.

    Bahato i samo pravednicko osudivanje nekoga :"..Nekidan opet slušam na TV-u kako biskup bezočno laže u vezi slučaja Brajša.."........?!, bez cak i trunke informacija o kojim "LAZIMA" to on "K__T" govori "ISTINU", u najmanju ruku je: neodgovorno, nekorektno, necivilizirano, tendenciozno i uvreda je obicnom razumu, a osobito "skolovanom intelektu".

    A sada na Crkveni nacin rezoniranja i pravde:

    Katolicka ( univerzalna, "Crkava za sve") Crkva je, mi vjernici vjerujemo, osnovana od ISUSA KRISTA i sljedi NJEGOV primjer PRAVDE I OPROSTA.

    Sjetimo se primjera zene uhvacene u preljubu. Po zakonu, ona je trebala biti kamenovana na smrt.

    Jer je ISUS isticao u svojem ucenju da samo Bog ima pravo oduzimati ikome zivot, NJEGA su stavili tadasnji " intelektualci " na "VAGU", i pitali ga sto ON na takovu situaciju ima da kaze....?!

    ISUS rijesava ovaj "gordijski vuzel", izvanredno elegantno i logicno :

    1.) Za izvrsenje KAZNE, potrebna je prvo pravomocna PRESUDA...

    2.) Kod donosenja presuda, svaki od nas, mora poci sam od sebe i svoje pravednosti.

    3.) Sto se BOGA ISUSA tice, on staje na stranu grijesnika i OPRASTA mu, iako je ON sam bezgrijesan, uz SAVJET ( ne ZAPOVJED) "...IDI I NE GRIJESI VISE.."...!!!

    Postoji pogresna slika o Bogu da je ON poslao ISUSA da SUDI svijetu.

    ISUS je dosao ( BOG SE UTJELOVIO, postao COVJEKOM ) da spasi i otkipi COVJECANSTVO.

    ISTINA JE DA JE BOG SAVRSENA PRAVDA I STOGA NAJPRAVEDNIJI SUDAC, TE NEMOZE PRECI PREKO NEPRAVDE, JER TO BI ONDA SRUSILO SVE ZAKONE, JER KADA NEMA RAZLIKE IZMEDU DOBRA I ZLA I BOG PRESTAJE POSTOJATI....!!!

    Zbog toga ISUS preuzima kazne grijehe cijelog covjecanstva i zadovoljava BOZJOJ pravdi.

    Moglo bi se to slikovitije objasniti slikom NEPOGRESIVOG SUDA BOZJEGA, pred koji je grijesnik koji ima naj boljeg moguceg advokata ISUSA, koji ce iskoristiti i najsitnije olaksice u obranu svog klienta.

    Ili,.... : Covjek koji vozi auto i pocini dovoljno prekrsaja, morati ce na kraju sve te tikete platiti ili ici na poduze vrijeme u zatvor (" gdje je jad i skripa zubiju"). Ako covjek nema dovoljno novaca da plati svoju kaznu i mora zato izgubiti svoju slobodu, a ima dobrog prijatelja, koji ce ako ga on samo zamoliti ( reci otvoreno prijatelju: "TREBAM TE ISUSE" )
    rado i odmah platiti sve njegove "tikete", svojom krvavo zaradenom " valutom". Potreban je samo iskreni cin VJERE u svog PRIJATELJA.

    Stoga; SVIJET KOJI NEPOZNA KRISTA, osuduje NJEGOVU CRKVU, koja pokusava poput KRISTA, oprastati svim grijesnicima ( i svojim vlastitima ) i prepusta civilnim vlastima da se brinu za civilno pravo. ( CARU CAREVO A BOGU BOZJE )....!!!

    "K__T", postani Kristov !

    avatar

    12.04.2007. (16:04)    -   -   -   -  

  • Kralj__Tomislav

    @20070207
    Tko ne kažnjava zlo taj ga potiče... Samo u prošloj godini samo u SAD-u podneseno je 714 optužbi za pedofiliju protiv katoličkih svećenika... U zadnje dvije godine isplaćeno je skoro 1 milijardu dolara kao odšteta žrtvama (lijepo je znati kamo idu milodari, jelda...). Biskupi tvrde da se 11% lanjskih optužbi nemože dokazati, dakle pretpostavljaju da su lažne ili drugim riječima samo 89% se može dokazati... Toliko o novinarskom senzacionalizmu...

    No hajdemo na argumentaciju koja ti više odgovara: (Mk 9,42-48; Lk 17,1-2)
    (6) "Onomu, naprotiv, tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku." (7) "Jao svijetu od sablazni! Neizbježivo dolaze sablazni, ali jao čovjeku po kom dolazi sablazan. (8) Pa ako te ruka ili noga sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Bolje ti je ući u život kljastu ili hromu, nego s obje ruke ili s obje noge biti bačen u oganj vječni. (9) I ako te oko sablažnjava, izvadi ga i baci od sebe. Bolje ti je jednooku u život ući, nego s oba oka biti bačen u pakao ognjeni." (10) "Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima." (11)

    Meni je ovo prilično sugestivan tumač onoga što bi crkva trebala raditi u tim slučajevima... Ipak, svjestan sam da postoje ljudi kojima nikakav argument neće biti dovoljan, pa čak i kad njihova vlastita djeca postanu žrtve. I iako nisam na temelju tvoje argumentacije u stanju procijeniti spadaš li i ti među njih, na tvoj poziv da postanem Kristov u ovakvoj crkvi moram uz svo dužno poštovanje odgovoriti - NE, hvala.

    avatar

    12.04.2007. (16:32)    -   -   -   -  

  • 20070207

    +!

    Upravo sam procitao ovaj drugi post od " K__T", i uzasnut sam besramnim iskrivljivanjem smisla tog De delictis gravioribus "dokumenta" ovog naseg " intelektualca ".

    Ja osobno nikada cuo nisam za taj dokument, i neznam o cemu se zapravo radi, ali o tome vise istrazivanja mozete vi sami obaviti a osobito Don Angelko, medutim ovdje u Americi, bilo je vise desetaka takovih sudskih procesa i niti jednom svjedoku nije bilo spominjana ekskomunikacija, a ovdje postoje jake anti katolicke medijske struje koje ovakove "BISERE" i te kako unovcuju, pa sam stoga siguran da nas "intelektualac" nesto nam ovdje prodaje kao "bubrege".

    DAKLE SUMA SUMARUM :

    PAPA JE LAZAC I KRIMINALAC....?!

    BISKUPI NA TV LAZU...?!

    CRKVA JE KRIMINALNI PODUHVAT ....?!

    VJERA JE OPIUM ZA MASE....?!

    SAMO BUDALE MOGU VJEROVATI I PAPI I SVECENSTVU....?!

    " K__T", hajde skini masku i predstavi nam svoj Curriculum vitaea pa da znamo odakle ti toliko poznavanje Crkve i crkvenih dokumenata, nije valjda da to sve tek izmisljas...?!

    avatar

    12.04.2007. (16:49)    -   -   -   -  

  • Kralj__Tomislav

    @20070207
    Ti dakle nemaš pojma što je De delictis gravioribus ali "znaš" da sam besramno iskrivio njegov smisao. Zanimljivo...
    Što se tiče mog Curriculum vitaea osim sugestije da ne koristiš komplicirane riječi jer te ne čine pametnijim, moram te izvjestit da svoje informacije dobijam kako iz medija (konkretno današnji Večernji List), tako i od kontakata sa ljudima koji dijele svjetonazor sličan mome. Kako si ti očito uvjeren da sam najmanje sotona osobno, nemoj zagušivati ovaj prostor za komentare beskrajnim postovima, već u skladu sa tvojim uvjerenjem napiši na komad papira i spali. Kako je moje prebivalište u ognju, to ti je i najizravniji način za kontak samnom. Do ognjenja, K__T.

    EDIT: Kako gornji link očito ne funkcionira najbolje informacije ćeš naći na http://web.radicalparty.org/pressreleases/press_release.php?func=detail&pa r=5974

    avatar

    12.04.2007. (17:07)    -   -   -   -  

  • 20070207

    +!

    Sve sto si naveo iz svetog pisma , ne proturijeci nicemu sto sam ja napisao.

    Ispada da ti brale lupas po Bibliji kao Maxim po diviziji, pa tko ce ga znati...?!

    Sto se tice ovakovih sudskih procesa ovdje u sjevernoj Americi, neznam dali si upoznat cinjenicom da su sociolozi promatrali te slucajeve i ustanovili da je PROSJEK ovakovih zbivanja u drustvu potpuno jednak u svim drugim granama drustva.

    I ne samo to nego da i u: (na pr.) nekadasnjem SSSRu, Kini, Africi, Juznoj Americi itd. prosjek je u glavnom isti. ( izuzetak--nesto nizi prosjek) je bio samo u Muslimanskim zajednicama....?!

    KAKO TI TUMACIS RIJEC: DEMAGOGIJA...?!

    avatar

    12.04.2007. (17:10)    -   -   -   -  

  • teich

    cool blog aj dođi do mene i ostavi mi koji komentar

    avatar

    12.04.2007. (21:14)    -   -   -   -  

  • Jedan

    "na tvoj poziv da postanem Kristov u ovakvoj crkvi moram uz svo dužno poštovanje odgovoriti - NE, hvala."

    A ako je tvoje uvjerenje da je to Crkva preispitaj ga još koji put.

    avatar

    12.04.2007. (22:19)    -   -   -   -  

  • Hrvoje

    Puno vam pozdrava!

    avatar

    12.04.2007. (22:38)    -   -   -   -  

  • angelo

    Konačno vas sve mogu ponovno pozdraviti. Bio sam dva dana odsutan. U Sv. Martinu na Muri bio je susret vojnih kapelana. Radni ritam ubitačan. Premda smo bili smješteni u toplicama nisam bazen ni vidio. Jedino je misa bila trenutak predaha od rada i jedna degustacija vina u vinariji Lovrec u Sv. Urbanu. Jedinstven doživljaj - probaš sedam ili osam različitih sorta po jedan dobar gutljaj, nakon kojega pojedeš krišku sira, itd. Poslije razmišljaš o razlici... i na kraju te uopće ne boli glava. Kakva razlika između njihovih vina i onoga u dućanima!!! A prvi put u životu sam čuo da u vinu ima tisuću (1000) korisnih sastojaka (samo se ne smije lokati)! Onda, uzdravlje! (To mi je draže nego: Živjeli! - jer živjet' se može i u komi).

    avatar

    12.04.2007. (23:27)    -   -   -   -  

  • LOGOS

    @Kralj__Tomislav
    Postavio si nekoliko razložnih pitanja, pa mislim da zaslužuju odgovor, točnije rečeno: mišljenje ili osvrt.
    Ne bih htio osporavati istinitost navedih tvrdnji, ali mislim da se samo na temelju navedenih događaja ili škandala ne bi trebali izvlačiti isključivi zaključci.
    Crkvu sačinjavaju ljudi jednako skloni manama kao i drugi, pa stoga i kod njih i grijeh i sablazan i zataškavanja. Ipak i u toj Crkvi stasali su toliki svjedoci vjere sve do mučeništva. U takvoj Crkvi stasao je i jedan Alojzije Stepinac, i jedna majka Terezija, otac Gabrić, Ivan Pavao II, pa zašto ne reći, i jedan veliki Benedikt XVI. (Usput: spominješ dogmu o papinoj nepogrešivosti. Pretpostavljam da znaš o čemu je riječ iako si je spomenuo u netočnom kontekstu).
    Sablazni koje su se događale i koje se događaju u Crkvi, snose dio krivice i za raskole u Crkvi, od onoga 1054., preko Reformacije na dalje. Ipak, i nažalost, ni druga strana nije nedužna.
    Toliki su suvremenici progonili Crkvu, možda i zato što su bili u nju razočarani. Ipak, jedan je Blažević progonio Crkvu i Stepinca jer je u njoj vidio veliko zlo. Ipak Stepinac je sustavno trovan i otrovan proveo desetljeće u pritvoru u Krašiću i umro mučeničkom smrću. Drug Blažević, kao i drug Tito, kao djelitelji pravde i nad Crkvom (na tragu Voltaireove: Uništite bestidnicu), uživali su sve blagodati na ovome svijetu. Isus bio rekao: «Kažem vam primili su svoku plaću». Usput, ipak je Volatire uoči smrti, kao i mnogi progonitelji Crkve prije i poslije njega, tražio utjehu i pomirenje s Bogom preko Crkve i preko svećenika. Šesto katoličkih svećenika u Hrvatskoj pobili su komunisti, a to je sve kap u moru progona svećenika i Crkve koji u komnunisti a i nacionalsocijalisti izvršili nad katoličkim svećenicima i Crkvom. Postavljaš pitanje crkvene konspiracije, a je li bilo sustva, pa stoga i konspiracije u rečenim progonima?
    (Glede Crkve i sablazni u crkve ne mogu ne spomenuti Sv, Tomasa Morea, koji je dao život za papin primat u Crkvi, iako je i on imao primjedbio na papinu svjetovnu politku).

    Kao mladić ne malo sam se iznenadio kada sam pročitao kako su subraća pokušala otrovati sv. Benedikta (duhovnoga oca Europe) kada je nastojao reformirati samostan. Pomislio sam: kako ljudi koji se odluče za duhovno, za Boga, mogu činiti takve stvari? Nedavno mi je rekao jedan svećenik: pa vrag u među duhovnim ljudima najviše radi. Tada mu je i uspjeh veći. Sotoni je važnije bilo dobiti Judu, nego nekog primitivnog rimskog vojnika.

    A kada je o konspiraciji i sablazni u Crkvi riječ, Isus je bio najveća žrtva rtadašnje «Crkve»: ta nisu li ga na smrt osudili farizeji i svećenici «koji zasjedoše na Mojsijevu stolicu». Unatoč tome Isus «nije došao dokinuti zakon nego ga ispuniti».

    Da zaključim: ima jedna, navodno indijska priča o slonu i slijepcima: Slijepac koji je držao rep, rekao je da je slon jedno uže, onaj koji je primio nogu – rekao je da je slon stup, itd. O istoj stvari se može govoriti na različite načine. Ali ne mislim da je mudro izvlačiti opći zaključak. Unatoč manama i sablaznima koje su prisutne i u Crkvi, vjerujem u Isusovo učenje i u njegovo bogočovještvo. A njegova je poruka i ta je Petar stijena na kojoj će sagraditi Crkvu svoju – u koju ja vjerujem.
    «Na sam Uskrs izbio je u talijanskim glasilima veoma neugodan škandal» - tako započinješ sa svojim pitanjem. Znakovito. Ne bih htio umanjivati mogući škandal, ali me također bode u oči da se je škandal izbio upravo na sam Uskrs.

    Mi ne znamo kakvih sve škandala ima, jednostavno jer o njima nismo čuli. Ili nam nisu uopće prezentirane, ili je to učinjeno na iskrivljen način (poluistina može biti najveća laž). Stoga i na tvoje pitanje «zanima me uzrok konspirativnog stava katoličkih struktura» iznosim mišljenje da kospracija nije nikava specijalnost Crkve i ljudi u njoj. Kakva je tek konspiracija onih koji gospodare medijskim prostorom i koji niti ne dopuštaju da znamo išta o njihovim škandalima. U svakom slučaju i za jedne i za druge obstinit će se Isusova: «što se bude u tajnosti govoriloi činilo, na krovovima će se izvikivati.

    Toliko!

    Pozdrav

    avatar

    13.04.2007. (19:03)    -   -   -   -  

  • Kralj__Tomislav

    @LOGOS
    Zahvaljujem na komentaru. Mislim da je iz mojih ranijih postova prilično razvidno da nemam ozbiljniju namjeru kritizirati crkvu kao strukturu. Pretpostavit ću i da si pročitao moja tri komentara (posljednji, četvrti je potpuno nevezan za temu...) na ovoj istoj stranici. Moj komentar uistinu započinje sa «Na sam Uskrs izbio je u talijanskim glasilima veoma neugodan škandal», ali to nije izravan napad (iako sam sada svjestan da tako zvuči) već najobičniji copy-paste cijelog prvog pasusa.
    Što me dakle smeta? Mogu razumjeti da jedna takva struktura ima svoja "pravila igre". Recimo da nama, posmatračima sa strane najčešće nisu, a i ne trebaju biti jasni motivi za svako njeno djelovanje, pa čak i onda kad se ne slažemo sa njima. Međutim, u slučajevima zlostavljanja dijece ne vjerujem u šutnju. Razloga je više, dva su osnovna:
    1. Šutnja i nereagiranje omogućuju nova zlostavljanja. Pedofilija je psihički poremećaj. Osim što stvara nove zlostavljače, nema mu lijeka. Znači onaj tko ćuti i sam je suodgovoran za sva kasnija nedjela (iako nije osobno djeci skidao hlače). Pa ne kaže li i sam Isus: zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste;
    2. Šutnja je veoma skupa. Osim milijardi dolara materijalnih troškova, koliki je tek gubitak u dušama onih koji okreću lica od crkve (svatko može razumjeti da postoji pojedini bolesni svećenik koji zlorabi položaj, ali dugotrajno nereagiranje struktura je neoprostivo). U situaciji kada Kršćanstvo polako ali sasvim izvjesno gubi primat od islama svaki takav slučaj težak je udarac na osobnu vjeru svakog pojedinca.
    Skandal dakle nije bitan. Ovaj je uzet samo kao primjer jednog trenda. Njegovo tempiranje je tom smislu također irelevantno. Ono što je uistinu razlog za brigu je slabost te strukture da se ozbiljno suoči sa zlostavljačima u vlastitim redovima. Nije vrag da im je broj toliki da bi se cijelokupna struktura urušila. Jer drugačije ne mogu shvatiti otpor jednoj takvoj katarzi koja bi kratkoročno sigurno bila bolna, ali njen presedan bi dugoročno preporodio i ojačao crkvu. Pozdrav dakle, K__T

    avatar

    13.04.2007. (20:16)    -   -   -   -  

  • i

    U potpunosti se slažem s tobom Kralju Tomislave , sad si realno rekao stvarno šta je na stvari. Da se Crkva otvoreno suoči s ovakvim slučajevima imala bi veću vjerodostojnost

    avatar

    13.04.2007. (22:19)    -   -   -   -  

  • cornelius

    i ja kažem ko i I

    avatar

    13.04.2007. (23:36)    -   -   -   -  

učitavam...