Komentari

pipipiaf.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • m.

    Sve što reče, potpisujem. Uz sve što doživjesmo od naših političara (ipak, nisu ni svi muški takvi, možda u Zna se!), nikako se ne mogu načuditi: Ma ljudi, je li to moguće? Da ne povjeruješ: Je li to stvarno jedan ministar, jedne demokratske (uljuđene, civilizirana zemlje, koja je bila kulturna kada su oko Velike Jabuke pasle koze, kako jednom davno reče tkoonobješe!) zemlje, u jednome Parlamentu, narodnoj zastupnici stvarno tako odgovorio na pitanje koje mu je postavljeno temeljem Poslovnika, Zakona ...? Zastupnici kojoj treba polagati računa za svoj posao? Čovjek se "šali". Ma šta šali, vrijeđa i ponižava, obezvrjeđuje zastupnicu, narodnu, Sabor, zakone, moral, narod ... To je demokracija i ujljudba ... Zna se! Baš me zanima hoće li "uljuđeni" super Ivo išta rećei, barem u četiri oka!

    avatar

    23.03.2007. (19:20)    -   -   -   -  

  • pegy

    Mene smeta primitivizam svih oblika pa u tom kontekstu ne gledam da li je muškarac rekao nešto neprikladno ili još i gore nekoj ženi, nego gledam to kao odnos jedne osobe prema drugoj. Iz toga povlačim zaključke tipa – elementarna nekultura, neznanje, primitivno razmišljanje, generaliziranje, nepoštivanje čovjeka i slično. Što se seksualnog odgoja u školama tiče, mislim da bi se negdje o tome djeci trebalo govoriti, ali iz različith aspekata, tj. različitih područja – medicinskih, psiholoških, etičkih, vjerskih i sl. Isto tako mislim da onaj tko želi naučiti, može to i mimo škole, najlakše je reći «nisam znao/znala». Ako ne znaš (ne mislim ti osobno :)), onda je bolje ne igrati se onime što ne poznaš dovoljno. Ili budi dovoljno odrastao za nošenje posljedica onoga što radiš.

    avatar

    24.03.2007. (12:12)    -   -   -   -  

  • ..neke ljubavi su vječne..

    Seksualni odgoj trebao bi podučavati o odnosu između dvaju osoba, kako seksualnom tako i što i ti sama kažeš - o čovječjoj psihi.
    Spolni odgoj trebalo bi pod svaku cijenu uvesti u škole, bar krajem osnovne; dakle sedmi i osmi razred.. Iako bi bilo prihtvatljivije to uvesti u puno niže razrede jer u današnje vrijeme klinci sve ranije stupaju o spolne odnose..
    Mislim da bi spolni odgoj trebao obuhvaćati prvo informiranje.. Dakle, osnovne informacije o fizičkom, spolnom odnosu i o međusobnom osobnom, psihološkom i emocionalnom području odnosa.
    Također trebao bi sadržavati i odgovarajući interseksualni i interpersonalni odnos.
    Rečeno je da bi provoditelji seksualnog odgoja u srednjim školama trebali biti razredni profesori.. Mislim da oni nisu kvalificirani iako o njemu vjerovatno mnogo znaju.. Što kroz godine, što kroz iskustvo ;) ..
    Možda žele o mnogome podučiti, ali suzdržano, stidljivo, a time nedovoljno i neprikladno.
    Opet, pričam o srednjim školama..
    A za osnovne i vrtić mislim, da odgojitelji toliko malo znaju o tom odgoju u toj dobi (nije da podcjenjujem) .. A i priručnici o tome su oskudni, da se seksualni odgoj u toj dobi ili ne provodi, ili se ne provodi na odgovarajući način; što je zaista žalosno..
    Pozdrav!

    avatar

    24.03.2007. (20:19)    -   -   -   -  

  • pipi_piaf

    drage pegy i neke ljubavi su vječne... slažem se s objema: pegy, mislis li da bi ista ljubiciceva reakcija bila da je pitanje postavila mlada muska osoba? primitivizam je nekako cesto usmjeren upravo prema rodnom/spolnom identitetu.... sto se tice seksualnoga odgoja... treba s tim stvarima biti oprezan: dijete mora biti dovoljno zrelo da bi uopce primilo te informacije "pod normalno". sjecam se jedne cure, mislim da je bila 1. srednje; ja sam bila 8. razred, iz nase smo skole otisli u tu srednju skolu na "poucno" predavanje o abortusu, zastiti i sl. e, pa ta je cura u suzama istrcala iz razreda: nit' je bila emotivno dovoljno zrela za ono sto je prikazano, nit' je nacin na koji su tamo bile predstavljene stvari bio OK. u svakom slucaju - slazem se, neke ljubavi su vjecne, akcent bi trebao biti na prirodi odnosa opcenito, a seksualni dio - kao nesto sto bi trebalo proizlaziti iz barem neke emotivne povezanosti. nikako provoditelji seksualnoga odgoja ne bi trebali biti razredni profesori! svakako strucne osobe: prvenstveno tu mislim na sociologe.
    hvala!

    avatar

    27.03.2007. (00:15)    -   -   -   -  

  • Nilo

    Puno si ovdje tema objedinila.:) O seksualnom odgoju smo već raspravljali i kod mene, a jednom davno sam i gospona Kovačevića spominjala. I čak, ako me sjećanje ne vara, mislim da mi je Pegy baš bila nešto slično napisala kao i tebi; da ne gleda toliko spol kod tih i takvih uvreda. No meni je osobno jako teško ne gledati spol kada se jedan te isti obrazac ponavlja konstantno, u više ili manje medijski eksponiranom obliku. Pa ta nas rodna diskriminacija lupa po glavi! Možda čak i na papiru sve i stoji, sve je fer i kako bi trebalo biti, no u svijesti ljudi...nije ni približno kako bi trebalo biti. Ne mogu si drugačije objasniti kako, primjerice, neke koketuše dobro prolaze kod nekih muškaraca, a neke - poput mene, nikako. Ne mislim tu na partnerske veze i "osvajanje", nego sam baš u jednom dućanu nedavno doživjela situaciju da je jedan muški trgovac bio silno ljubazan i servilan prema jednoj gospodični koja se sva topila od svoje "ženstvenosti" a kad sam ja došla na red - ništa.:))) Daleko od toga da ja patim zbog toga, više mi je to smiješno, ali mislim da mi ne bi bilo smiješno kada bi na taj način izgubila posao ili tako nešto. Uglavnom, još mi moramo poraditi na svom osvješćivanju. I vidim da sad na kraju nisam ništa napisala o seksualnom odgoju.:) Ja sam ipak više za psihologe, iako ni sociološka perspektiva ne bi bila loša. Pozdrav.

    avatar

    27.03.2007. (19:47)    -   -   -   -  

  • pipi_piaf

    jest, nilo, slažemo se... rodna diskriminacija traje, i postoji, i nije sve stvar nekulture u kojoj je nevažan rod/spol. i oko psihologa se slažemo...
    p

    avatar

    28.03.2007. (00:15)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...