Komentari

vstsi.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • student I

  meni osobno je draži MŽ ali bilo bi pohvalno da ovo gore navedeno uspije.

  avatar

  19.03.2007. (19:10)    -   -   -   -  

 • Povjerenik ministarstva

  VIZIJA RAZVOJA VISOKE ŠKOLE ZA TURISTIČKI MENADŽMENT ZA RAZLIKU OD VELEUČILIŠTA U REŽIJI PRIVREMENOG DEKANA I POLITIČKIH STRUKTURA U ŠIBENIKU

  Mi smo, u Visokoj školi za turistički menadžment u Šibeniku, pored stalnih napora da osuvremenimo studijske programe dvaju studija : Turističkog menadžmenta i Informatičkog menadžmenta, nekoliko zadnjih godina "utrošili" i na razradi vizije razvoja visokog obrazovanja u Šibensko -kninskoj županiji. Društvene i političke strukture nisu u tom smislu ni razmišljale, a kamoli nešto praktično poduzimali.

  Naša je vizija budućeg razvoja bila usmjerena na suštinu i kvalitetu budućeg razvoja visokog obrazovanja i uvijek u sprezi i vezi s temeljnim gospodarskim i društvenim razvojem županije, bolje rečeno u vezi sa strategijom razvoja koju bi ovaj kraj trebao imati, a nema je. Logično je da je turizam strategijski pravac gospodarskog razvoja naše zemlje, a Šibensko-kninske županije napose. Znači da je tu strategiju trebala pratiti strategija ukupne infrastrukture u njenoj realizaciji. Naša su istraživanja utvrdila da je temeljna zapreka u realizaciji te strategije nedostatak odgovarajuće kvalitete ljudskih potencijala na svim razinama , a napose srednjeg i visokog obrazovanja.

  Zato je vizija razvoja Visoke škole za turistički menadžment , ne opterećujući se formalnim oblikom organizacije ( da li Veleučilište ili Sveučilište) bila stvaranje takve infrastrukturne strategije u kojoj bi (za nastavak razvoja) uvođenjem novog studija Gastronomije i studija Menadžment kvalitete u turizmu, uključujući u taj projekt jačanje Srednje turističko-ugostiteljske škole i neposrednim uključivanjem svih profitnih (hotelske kuće turističke i putničke agencije) i neprofitnih organizacija iz oblasti turizma ( kao što je poznato naši su studenti peti i osmi semestar već provodili na mentorskoj praksi u tim organizacijama) pa i institucija koje servisiraju realizaciju društvenih planova, kao što su Centar za poduzetništvo, Gospodarska komora itd., stvorili zapravo jedan znanstveno-poslovni inkubator i specifičan oblik partnerskog (i uzajamno interesnog) odnosa obrazovanja i gospodarstva, kojem u tom pogledu ne bi bilo ravnog u zemlji. Mi smo znali da je to težak i mukotrpan posao i zadatak, da za to treba vremena pa i društvena i politička podrška.

  A onda je Gradsko poglavarstvo izišlo s inicijativo o osnivanju Veleučilišta s tim da Veleučilište čini Visoka škola za turistički menadžment, stručni studij Upravnog prava u Vodicama , kao ispostava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu te novi studij Prometa. Stručni studij Upravnog prava u Vodicama bio je ostatak "čuvenog" Veleučilišta u Splitu, koje se raspalo na dramatičan način, i čiju je organizaciju trebalo, zapravo gasiti, umjesto unapređivati. Da su društvene potrebe u tom pravcu bile realne u smislu da kadar bivšeg Veleučilišta nije potreban, dokaz je i podatak iz Elaborata o osnivanju Veleučilišta u Šibeniku u kojem stoji da se u akademskoj godini 2005/2006., dakle lani, u Vodicama u prvu godinu tog studija, upisao jedan jedini student. S druge strane , svojevremeno je u Šibeniku bio studij prometa kao ispostava Prometnog fakulteta iz Zagreba i koji se ugasio.

  Logična je bila reakcija, moja , i drugih koji smo stvarali viziju razvoja centra visokoškolskog obrazovanja za cijelu zemlju upravo u Šibeniku i to iz područja turizma u čemu , u svakom pogledu, imamo komparativne prednosti, a one su u već formiranoj i afirmiranoj Visokoj školi za turistički menadžment i s planom osnivanja novih studija, razvijeno turističko gospodarstvo s perspektivom još bržeg i konkurentnog razvoja kojem je još samo nedostajao visokospecijaliziran srednjeobrazovni kadar ( hotelske domaćice, higijeničarke, konobari, kuhari itd. i visokoobrazovni menadžerski kadar), da smo reagirali na inicijative Gradskog poglavarstva koje smo ocijenili formalističkim, nedovoljno društveno potrebitim i nedovoljno fundiranim obrazloženjem o društvenoj opravdanosti , upravo takvog, Veleučilišta. Dakle, nije se radilo o suprotstavljanju osnivanja Veleučilišta, već o različitom pristupu strategiji, odnosno pravcu, opravdanog razvoja visokog obrazovanja u Šibensko-kninskoj županiji. Mi smo smatrali da bi realizacijom naše vizije, s više studijskih programa, stvorili uvjete da i "preskočimo" formalni oblik organizacije Veleučilišta i da , po uzoru na Sveučilište u Zadru, postoje realnije pretpostavke stvaranje Sveučilišta u Šibeniku odjelnog tipa, dakle, poput zadarskog. Moje je mišljenje da Šibenik još za daleke decenije, ovakvom organizacijom visokog obrazovanja, neće steći uvjete za osnivanje Sveučilišta.

  Ja smatram da je Veleučilište u Šibeniku, kako je strukturirano, u smislu studijskih programa, društveno neopravdano. To je samo forma kroz koju su se neke strukture riješile prof. Belaka i Dobre, koji su imali izloženu viziju. U ovom projektu Veleučilišta interes imaju pojedinci da uđu u instituciju koja je po mnogočemu uzor i da dođu na gotovo (e

  avatar

  20.03.2007. (10:04)    -   -   -   -  

 • Nedo babice pomozi

  Ameni već treba stručnjask iz sestrinstva. Zahebo me Mario i šta ću jadna ti sam sada. Dok otpočne studija mali će već imati nekoliko miseci.Marko pomagaj i požuri a možda mi već sada možeš pomoći.

  avatar

  20.03.2007. (10:09)    -   -   -   -  

 • Mušketir

  A o svemu tome svi (čitaj: novinari) šute. Žalosno! I dovodi do zaključka da u Republici Hrvatskoj zapravo i nema novinara. U nas postoje samo piskarala.

  avatar

  21.03.2007. (00:14)    -   -   -   -  

 • Student II

  Mž je najbolja menza u Hrvata!!!Ali ako dobijemo dom i menzu u Lavčeviću,to ne znači da treba ukinuti MŽ.Mislim da bi to opet bilo "korak naprijed,a dva nazad"... Nema smisla. Ne znam dal se slazu kolege? Nema nikog na blogu. I to je žalosno. Pa dajte neke prijedloge,komentare,šta ste zamrli. Konačno imamo prave studentske teme o kojima možemo raspravljati i dati svoje sugestije,a vi nitko ništa,uvijek par istih studenata. Stvarno ste teški;nezainteresirani,svejedno vam je,čudo neviđeno.

  avatar

  21.03.2007. (16:31)    -   -   -   -  

 • ADMIN

  MŽ nikako ne može biti permanentno rješenje za naš grad koji se šlepa s titulom "studentski" i ima želju to postati. Ništa nemam loše protiv MŽ-a (dapače), ali jednostavno je studentima "nezgodan" upravo zbog prijevoza.
  Što se tiče kolega, to barem nije ništa novo. Važno je kritizirati i tračati a ne konstruktivno razgovarati, razmišljati, razvijati se. Uostalom, nije li većina Šibenika takva? Rekao bi jedan pametan čovjek: "Šibenik je jedna velika metalna ploča. Što god padne na nju, ne proizvede nikakav zvuk."

  avatar

  21.03.2007. (19:56)    -   -   -   -  

 • ucenicaa:))

  eej Ovako mene zanima obavljanje prikladne prakse za hotelsko turisticku srednju skolu...treba mi neki materijal o obavljanju prakse u nekoj od skola pa et ako mi neko moze pomoci neka mi salje na e mail adressu travnikgirl_14@hotmail.com...unaprijed hvala

  avatar

  28.11.2007. (23:10)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se