Komentari

malenicavecernji.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • nažigač

    Tip of the day: karizmu ili imaš ili nemaš. Ona se mukotrpno stvara, godinama. Kako u životu tako i na blogu.

    avatar

    26.01.2007. (14:30)    -   -   -   -  

  • Zombix

    Mene jedino smeta kad netko toleranciju pobrka sa podrskom. Nist' drugo.

    avatar

    26.01.2007. (14:58)    -   -   -   -  

  • Zombix evo ja prenosim

    Mudrinić, jedinstveni slučaj polit-menadžera
    Đurđica Klancir
    djurdjica.klancir@business.hr

    (objavljeno 26.1.07 14:38)


    Što je Radar?
    Obavještavajte me...

    O rubrikama: Blog glavne urednice

    O autorima: Đurđica Klancir



    Što bismo mi bez vas čitatelja. Sve je započelo nakon mog bloga o Mudriniću, onda kada je izgubio živce pred novinarima, pa sam evocirala uspomene na godine kada smo istraživali njegov jedinstven put političara i gospodarstvenika. Uskoro mi se na mailu pojavio "komad" analize koju su konzultanti PricewaterhouseCoopersa napravili tijekom 2003. o stanju u T-HT-u. Bio je to svojevrsni odgovor na moje podsjećanje na Mudrinićevu umreženost u politiku i medije i propitivanje je li moguće da je svim nadležnima, od vlasniku u Deutsche Telekomu ili hrvatskoj Vladi, doista uvijek bilo svejedno.

    Nekoliko stranica iz prezentacije PwC-a definitivno je potvrđivalo da su Deutsche Telekom, ali i politika i policija 2003. bili vrlo zabrinuti nad standardima upravljanja T-HT-om.

    Čitatelj je uz komadić zanimljive prezentacije napisao i napomenu: naravno da su o ovome znali mnogi, pa i mnogi mediji. Ali nakon tih saznanja jedino su uslijedili potpisi na milijunskim ugovorima o oglašavanju T-HT-om... a ne tekstovi. Ajde da vas testiramo...

    Komad prezentacije bio je dovoljan da novinar istraživač Dražen Tomić prione na mukotrpan višetjedni posao: otvarali su se pred nama drugi dokumenti, neki su sudionici potvrđivali autentičnost imenom, drugi su inzistirali na anonimnosti. Policija je potvrdila da je istraživala odnose T-HT-a i agencija Premisa i Digitel. A Državno odvjetništvo da je odustalo "od gonjenja po službenoj dužnosti". Mnogi su bježali od sučeljavanja s novinarom uživo, a pisane šture odgovore čekali smo tjednima.

    Iako je u bilješkama PwC-a evidentno da su se razmatrale teze tipa "Loš menadžment ugrožava HT", "DT treba napraviti reda, u protivnom postoji opasnost za DT da izgubi HT", ili "Zahtijeva se raspuštanje hrvatskog menadžmenta (Ivana Šoljan, te također neizravno i CEO)", Deutsche Telekom danas nije htio komentirati situaciju iz 2003., a iz T-HT-a nam je poslan odgovor da je riječ o "poslovnim konstrukcijama koje ne odgovaraju našem znanju o događajima". "Što je ovo? Odgovor iz T-HT-a je kao prijevod s kineskog!", neodoljiv je komentar jedne čitateljice.

    Danas nam je posve jasno: 2003. bila je paklena godina za Ivicu Mudrinića. Taj bard hrvatskog jedinstvenog isprepletanja politike i biznisa, za kojeg se već činilo da u svojoj drskoj kombinatorici niti ne može učiniti pogrešku koja bi ga mogla potresti, doista je u jednom trenutku bio na rubu smjene, a hladni konzultanti nesmiljeno su poredali sve slabosti njega i njegova tima. "Problemi se prikrivaju, nedostatak odluka i ostvarenja planova... Danas u HT-u nema transparentnog i učinkovitog operativnog menadžmenta", bila je prilično surova ocjena tada, 2003.

    Sjećam se da je upravo negdje u to vrijeme Marjan Jurleka, tadašnji Mudrinićev voditelj odnosa s javnošću, inače jedan od ključnih veznih igrača T-HT-a i marketinških agencija i medija, neformalno znao govoriti o tome da je možda vrijeme da se Ivica Mudrinić, s obzirom na sve njegovo iskustvo, opet oproba u politici... Da, vjerojatno je to i bila moguća razmatrana odstupnica.

    Unatoč svemu, Ivica Mudrinić preživio je tu kriznu 2003. i evo ga na, ponovno izabranog na čelu T-HT-a! S cijelim njegovim timom suradnika, istim onima koje je PwC ocijenio kao neučinkovite. Evo ga na, s cijelom tom još tada opisanom netransparentnošću, i slabošću.

    Mudriniću su analitičari PwC-a (vidi 9. stranicu u prezentaciji) konstatirali "slabosti u upravljanju i vođenju procesa", zatim "slabosti u odlučivanju i provođenju odluka", nedostatak političke potpore (tada, u vrijeme Račanove vlade) te rezultate stanovitog istraživanja (koje na žalost nismo pribavili - za sada!), a kao kvalitete mu izdvajaju da je "briljantan u reguliranju i korištenju političke mreže za HT" te da je "odličan poznavatelj industrije i dobre strategije".

    Nakon svega postaje jasno da Ivica Mudrinić, osoba koja se u hrvatskoj stavlja u red najuspješnijih menadžera svih vremena, za svog poslodavca zapravo vrijedi samo zbog svojih političkih veza, zbog svoga briljantnog korištenja političke mreže za HT.

    Tada, u vrijeme analize, na vlasti je bila Račanova vlada i naravno da je Mudrinićeva umreženost preko HDZ-a bila potresena, čak su pokrenute i istrage u policiji zbog poslova preko Premise i Digitela, ali već dolaskom nove Vlade, Sanadera i HDZ-a, ta Mudrinićeva ranjivost iznenada opet postaje prednost. Zaboravimo netransparentnost i neučinkovitost, zaboravimo čudne aranžmane. Mreža može opet raditi i raspletati se u svim smjerovima, na korist T-HT-a, DT-a, Mudrinića samog, svakovrsnih medijsko-marketinških projekata, ali i politike. Naravno, i Mladen Bajić, šef Državnog odvjetništva, između dvaju koktel partija u društvu domaćih medijskih šefova, već zaključuje da su sve te istra

    avatar

    26.01.2007. (15:20)    -   -   -   -  

  • Bleferica

    hej, Anita! meni si fenomenalna, guštam te gledati i slušati! kontam da ćemo se kad-tad upoznati i uživo. ako bi ikog s bloga htjela upoznati, onda si to ti. čitam te uredno, baš se veselim što si došla na blog.. dobrodošla! budi pametna & dobre volje i dalje. :)

    p.s. hoćem' te opet u emisiji 'U sridu'! ;))

    avatar

    26.01.2007. (20:12)    -   -   -   -  

  • Merlin27

    Đurđica (Klancir) je sve to fino napisala....ali to je zapraff no news...Mudrinić (a mogao je biti bilo tko drugi) ako i nije bio najbolji manager, bio je sljubljen s političarima na vlasti, a Nijemcima TO treba da bi osigurali profit (i oni, kao i svi drugi strani vlasnici u RH znaju da im je bolje zaposlit prosječno sposobnog managera (ma, može čak biti i totalni idiot i neznalica) ali sve dok takav pije kavicu i igra tenis s premijerom ili predsjednikom, njima su sve moguće beneficije (čitaj:profit) zagarantirane. U prijevodu: sigurnije im je zaposlit nekoga koji je na "ti" vladajućom nomenklaturom, bez obzira na njegove kompetencije nego nekog koji je "samo" izvrstan manager. Ovaj tekstić će samo biti malo neugodnjaka za Gumenog..ali i to neće dugo trajati...

    Btw. T-ZOMBIX gdje je ona tvoja lista o veselom trojcu (Sanki-Stipe-Lenjin) i njihovim assets ? Najavio si nekakav popis, ja gledam pod tvoj site, nothing..Alors ??

    avatar

    27.01.2007. (06:09)    -   -   -   -  

  • Anto

    Anita, podržao sam od samog počeka Vaše istupanje na blogu. To bi trebalo unaprijediti naš medijski prostor. Vidim da se trudite odgovarati na širok spektar pitanja čitalaca. No, svi ne mogu biti za sve. Zato bi bilo dobro koncentrirati se na ona pitanja i teme koje smatrate bitnima za razvoj Hrvatske. Neke teme su naprosto važne, krucijalne, ostale su izvedenice tih važnih tema. Sugerirao sam gospodarstvo kao vrlo važnu temu. To je izvorno pitanje svih pitanja. Mi uvozimo daleko više ngo što izvozimo. Kad se budu podvlačile crte Hrvatska će nestati u dugovima. Što vrijedi za pojedinca ili obitelj vrijedi i za državu. O tome nitko ne vodi računa niti govori. To me zabrinjava. Kako netko može voditi zemlju povećavajući zaduženost. To naprosto ne ide. Neka podnesu plan, zadužujemo se ali za neko vrijeme ćemo sve vratiti. Toga nema ni u tragovima. Mi smo propalo društvo ako nemamo odgovore na ta pitanja. Komunizam nije propao radi svoje ideologije već radi svoje ekonomske neefikasnosti. Nama će se to isto dogoditi, ma koliko mi šutjeli o tome.

    avatar

    27.01.2007. (11:44)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Mali savjet; Anita, blog je alat dostupan široj masi ljudi, koji da bi pisali ne prolaze nikakvu selekciju, čime isti postaje dostupan svakoj "šugi", zato se ne obaziri na neumjesne komentare, jer oni su odraz svojih autora, ne tebe.. takvi komentari se ignoriraju i na njih se ne odgovara, u svojim postovima se ne moraš opravdavati svakome!

    Hoćemo li te uskoro vidjeti na TV-u u nekoj emisiji, U sridu?

    Pozdrav!

    avatar

    27.01.2007. (12:32)    -   -   -   -  

  • povjesnicar

    2001. godina:
    CROATIAN GOVERNMENT AGREES TELCO SALE TO DEUTSCHE TELEKOM
    The Croatian government concluded talks aimed at selling Deutsche Telekom a majority stake in the Croatian national telecom, Croatian Telecom, dpa reported on 18 October. Prime Minister Ivica Racan said a contract has been signed for 500 million euros for a 16 percent stake that will increase the Germans' share to 51 percent, the agency reported. Racan called the sell-off the biggest privatization job his government has faced since taking over 1-1/2 years ago, adding that he hopes the deal will bolster foreign investors' confidence in the Croatian economy.

    avatar

    27.01.2007. (15:20)    -   -   -   -  

  • woozie15

    Blog je sam po sebi dobar, dizajn (političari boksači) je dobar, no ljude smeta popularnost.
    Da niste popularni, uz ovaj dizajn i ove postove ne biste bili na cool listi (iako mene ne zanimaju nikakve liste). Uz to što ste novinar (a ljudi ne vole novinare, kao ni policajce) i veoma kritički govorite nailazite na otpor. u potpunosti se slažem s rasizmom i komentarima bez argumenata, oko gayeva imam vlastito mišljenje, koje se malo kosi s vašim, ali sve u svemu toleriram mišljenje (i orijentacije)...

    avatar

    27.01.2007. (15:52)    -   -   -   -  

  • skaska

    Isuse, pa kaj se ispričavate za svoje kile. Zbog toga se fakat ne treba ispričavati. Meni uopće niste alarmantni po tom pitanju. Ak se netko treba ispričavati ne samo zbog kila nego i zbog posebne smjese kila i arogantnosti to je ministar Šuker. Moji tanki živci više ne mogu izdržati pogled na njega. Svaki put mislim da bu se raspukel i proletel mi kroz telkač u sobu. Taj bi se čovjek stvarno trebal malo istopiti. Kak? Možda da na blogu objavite svoju dijetu kad ste već tak samokritični. Pozdrav!

    avatar

    27.01.2007. (19:24)    -   -   -   -  

  • easyboy

    Anita, primjećuješ li ti jednu stvar? Ti u svom blogu pokušavaš naglasiti prihvaćanje gay populacije od strane nas ostalih, ali to nitko ne komentira. Ljudi imaju svoje komentare koji njima padaju napamet. Ako izmišljaju svoje teme, onda nek to rade na svojim blogovima. Ne kužim kaj ima Mudrinić sa gay prideom u Imotskom. Ili možda ima? Ako sam u krivu, ispravi me.

    avatar

    27.01.2007. (20:33)    -   -   -   -  

  • nažigač

    Anitica, ako bi netko trebao imati nešto protiv homoseksualaca onda bi to trebale biti isključivo žene. Pa otimaju vam najzgodnije muškarce, jebote!

    avatar

    28.01.2007. (15:30)    -   -   -   -  

  • :::Kiksi::::

    ne obaziri se na uvredljive, posprdne i izrugljive komentare. pravi se da ti to ne smeta i jednostavno ih obriši ili prijavi kao spam. tako to ja radim. a nažigač: pa onda bi to trebalo značit da su najzgodniji muškarci gayevi!

    avatar

    28.01.2007. (16:45)    -   -   -   -  

  • Čera

    Horoskop bi trebalo zabranit zakonom, a te koji ga pišu trebalo bi spremit u zatvor.
    Jer nitko ti ne može reći što će biti sutra ili u narednih tjedan dana. Obični prevaranti i lopovi.

    O gay parovima nemam što reći, ko voli nek izvoli makar ja to smaram bolesnim, ali nema veze.

    avatar

    28.01.2007. (21:18)    -   -   -   -  

  • Dwayne

    Da li smatrate dr. Franju Tuđmana najvećom povijesnom ličnošću u hrvatskoj povijesti?
    Pozdrav!!!

    avatar

    28.01.2007. (21:30)    -   -   -   -  

  • Kam ide(š), Hrvatska?

    Easyboy, jako dobro primjećeno to s komentarima, samo trebalo bi vidjet zakaj ljudi komentiraju, kak veliš "ono kaj im padne na pamet". Razloga može biti više, kao npr. da autorica ovog (reklamnog) bloga previše plitko ulazi u ozbiljne teme i o njima nešto napiše, a ne veli niš! Ili, možda, čupa marginalne teme (kao ova o gay paradi u Imockom :)), pa ono, ljudi kontriraju komentarima kao što je ovaj o Mudriniću. Ipak mislim da je ono kaj se desilo i kaj bu se dešavalo sa najdohodovnijom hrvatskom, pardon, njemačkom firmom na hrvatskom tlu, kao i pisati o ostalim menadžerskim biserima profila Mudrinića, daleko važnije od geypridea u nekoj vuko...... Zagore. Recimo, zašto ne pisati o Čoviću i njegovim briljantnim ekvilibracijama sa drugom nam najvažnijom ex. hrvatskom kompanijom. Osim toga, njega se, mislim, može uklopiti i u politiku i u gospodarstvo i u Imocki, a u gey...to nisam ziher. Makar...malo mi vuče...možda se varam...

    avatar

    29.01.2007. (01:28)    -   -   -   -  

  • Kam ide(š), Hrvatska?

    Anto! Nemre se pisat o gospodarstvu jer gospodarstvo plaća oglasni prostor, pa pišeš li o njemu grdo - nema oglasa! Dobro se malo toga ima za pisat (ako iz gospodarkih krugova izuzmemo kamatarenje, drogu i šveru) Vrlo jednostavno, zar ne? Ima dost blogera koji obrađuju gospodarstvo, politiku, društvo...i to anonimno, pa da je Sanaderu i kompaniji stalo do ove zemlje, zaposlili bi čitače blogova, kao što su prije postojali žbirevi čiji je zadatak bio u tramvaju, busu i na inim javnim mjestima "osluškivat" bilo naroda :))) A zaduživanje...prisjetimo se od "zajma za ceste" pa na ovamo ko je vraćal državne dugove? Zar stvarno mislite da je ekipu uhljebljenih debeloguzih i debelovratih bezkičmenjaka, janusa i filistara stvarno briga?! Treba nam revolucija, samo kaj ni to nije dobro, jer kak bi moj frend rekel: revolucija je po definiciji okret - dakle radi se zaokret, al' se opet dođe na isto (mjesto...)

    avatar

    29.01.2007. (01:41)    -   -   -   -  

  • Dragi Blog

    "Bila sam na jednoj književnoj večeri u Islamskom centru u Ilici 48 kad je Gotovac govorio pred tristotinjak istaknutih predstavnika islamske zajednice u Zagrebu. Opće je poznato mjesto da su predstavnici te zajednice iznimno obrazovani i uspješni profesori, liječnici, književnici. Kad je uspio njih zadiviti svojim znanjem, zašto ne bi i mene."
    Nevjerojatno! Zaista nevjerojatno! Predstavnici islamske zajednice u Zagrebu su iznimno obrazovani građani! Za razliku od predstavnika židovske općine! Ili bilo koje druge skupine građana, primjerice okupljenih na nekoj tribini u ovoj ili onoj knjižnici!
    Malenica, ti si zaista provincijalna budala. To nije uvreda, to je konstatacija, opis stanja stvari.
    Da je kojim slučajem Gotovac govorio pred zborom lječnika Zagreba, tibi pala u akok kao šiparica pred Vladom Kalemberom! Zaista je to nevjerojatan kriterij fascinirati suputne šlušače na večeri u Islamskoj zajednici Zagreba! Da, tu se okupljaju Avicena, Averoes i Rumi, pa igraju preferans i ćizu-blizu! Ha, ha, oprosti stara, ali taj tvoj malomišćanski kriterij blagoglagolivosti komičan je koliko i priprost: čuveni retor i ljuti general Ante Prkačin mogao bi govoriti, nadasve o svojim ratovanjima po zemljici Bosni, dovijeka, pa ne bismo mogli kazati da je naročito obrazovan!
    Zaista nije nikakvo čudo da si i ti ostala fascinirana; kako te se tek dojmio tramvaj, one nezaboravne prve jeseni, ha!?
    Samo naprijed, Malenica. Blogač ti je supi! Pozz i kiss,

    avatar

    29.01.2007. (09:34)    -   -   -   -  

  • Dragi Blog

    ti bi pala u amok...(tip je feler, op.p.)
    a može i usputne slušače
    i okupljaju Avicena...

    Sorry, tek je 10, još nisam budan. Tek sam pri prvoj kavici, jasno, s predsjednikom.

    avatar

    29.01.2007. (09:37)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Draga Anita, pratim Vas rad i pisanje, i jako mi je drago da ste odlucili otvoriti i blog. Rodjena sam u Makarskoj, ali odrasla u Splitu - politolog po stuci - upravo privodim doktorat kraju.
    Sa zadovoljstvom pratim sve teme na Vasem blogu, a sigurna sam da ce se pojaviti i neka, koja ce me zainteresirati - pa cu se i sama ukljuciti u diskusiju.
    Puno pozdrava, samo nastavite sa svojim radom dalje.
    Srdacno, Luki

    avatar

    29.01.2007. (10:47)    -   -   -   -  

  • anonimac

    daj oladi neda se svakom čitat tvoj politički tekst

    avatar

    29.01.2007. (19:03)    -   -   -   -  

  • lika

    Vidi molim te kako se je Malenica uvrijedila na "rasisitičke" komentare o svome porijeklu. Kratka ti je pamet Anita. Sjeti se TV-emisije , i svojih ružnih komentara o Lici, Gospiću.

    avatar

    02.02.2007. (10:13)    -   -   -   -  

  • Velebita dika

    politicar u Hrvatskoj (izdajice su u modi) ,dokle?????

    avatar

    20.02.2007. (18:56)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...