Komentari

rockandblues.blog.hr

Dodaj komentar (36)

Marketing


 • Coconut Fudge

  volim tu pjesmu...
  CD je super... kaj drugo da velim... na ovoj stranici www.thebeatles.com ja mislim imaš pjesme s Love albuma, pa poslušaj...
  weeee!! prva sam... buahahaha! ;)

  avatar

  29.12.2006. (23:52)    -   -   -   -  

 • Piano

  Hvala na komentu... stvarno si me obradovao... i još sam više oduševljena kad vidim da još ima ljubitelja glazbe i to tako liepo pišu o pojedinim grupama... Mi uglavnom poznajemo pojedine pjesme, ali je vrlo poučno pročitati i nešto više... Pozz.

  avatar

  30.12.2006. (07:30)    -   -   -   -  

 • rock

  ock stvar..imam prijedlog...zašt ne napišeš ništ o pjesmi OUT ON THE TILES...meni se baš sviđa

  avatar

  30.12.2006. (13:08)    -   -   -   -  

 • Hrabren

  Jednostavan razlog: idem po redu. Dakle doći će red i na tu. Meni se isto sviđa Out On the Tiles.

  avatar

  30.12.2006. (15:01)    -   -   -   -  

 • Piano

  Ne, Hrabrene čista kvarta, nego povećana kvarta... to je nešto najdisonantnije , a vidim da si dobro potkovan harmonijom i odnosima među intervalima... o Wagneru ću jednom prilikom posebno... to zaslužuje poseban post. hvala na ideji!!! Pozz.

  avatar

  30.12.2006. (23:42)    -   -   -   -  

 • Purple Haze

  dobra pjesma...jaaaaako dobra pjesma...ma kaj da velim, to su zeppelini...;)

  avatar

  31.12.2006. (11:50)    -   -   -   -  

 • Hrabren

  Uz svo poštovanje profesorice, zar nisu disonantni intervali velika i mala sekunda, čista kvarta u dvoglasju, a pod određenim uvjetima i troglasju, velika i mala septima te svi smanjeni i povećani intervali (čak i oni koji su zvukovno jednaki konsonantnima npr. sm4 h-es enharmonijski je jednaka konsonantnoj v3 ces-es)?

  avatar

  31.12.2006. (12:32)    -   -   -   -  

 • Janis

  A di ovo izvučeš....

  Hihi! Stavio si me u linkove!!!

  avatar

  31.12.2006. (14:50)    -   -   -   -  

 • Piano

  Čuj, dragi Hrabrene! Što se tiče disonanci i kosonanci, ja sam to svela na osnove, jer mi u Gimnaziji ne radimo harmoniju i polifoniju, nego glazbom kroz povijest... tako ne ulazim u raspravu o strogo harmonijskim odnosima bilo klasične ili suvremene harmonije, sretna sam da znaju definirati akord, i to ne da znaju odrediti obrat osnovnog akorda bilo koje vrste, nego samo shvatiti pojam... s jednim satom tjedno i to im je previše... Pokušala sam s maturantima skladati na jednom satu nekoliko taktova u dodekafoniji nebi li im bilo jasnije kako je to revolucija u tretiranju intervala, ali samo su me zabezeknuto gledali pokušavajući shvatiti o čemu ja tu pričam i što ja to škrabam po ploči, a tek kada sam im isto odsvirala... osjećala sam grižnju savjesti što sam im servirala nešto njima totalno nerazumljivo... nema od toga koristi u gimnaziji... to ti se radi u glazbenoj i to ne jednu nego kroz sve godine srednje i na akademiji. inače su to moji najdraži predmeti... obožavam te sklopove intervala u akordima i bez njih, sve odnose među njima i mogućnosti zvukovnih boja koje nam prezentirati dadu. Sretno ti bilo u novoj 2007. i čitamo se.

  avatar

  01.01.2007. (10:53)    -   -   -   -  

 • ---SUBMISSIVE---

  znaš da su planta kao malog zvali moby. i onda je on kad mu je s 29 godina napokon narastao pimpek napisao tu pjesmu.. eto.. tako je nastao moby dick.. i onda je boham napravio glazbu i dok je plant poludio izbacio je tekst i tako je to sve bilo.. nemoj širit prljave laži!!!

  hehe.. sretan uskrs...

  avatar

  01.01.2007. (11:29)    -   -   -   -  

 • Don't worry be hippy

  ...hmm...početak odličan...gitara i sve, ali...solaža mi se ne sviđa...mislim, s bubnjevima...šteta što je PLant samo nakratko prošetao pozornicom... :P ...

  avatar

  02.01.2007. (20:14)    -   -   -   -  

 • rock

  jel znaš naštimat žice na gitari.?..mislim naravno da znaš...kak se to radi..?!?

  avatar

  03.01.2007. (11:54)    -   -   -   -  

 • Hrabren

  @ Kroz povijest rock glazbe :D - pitanje je trebaš li namjestiti žice na gitaru ili samo ugoditi gitaru. Vjerujem da su žice već gore pa ću ti objasniti ukratko samo ugađanje gitare. Gitara se ugađa po kvartama, što znači da svaka slobodna žica zvuči kvartu niže od prethodne, osim druge i treće koje su ugođene u intervalu terce. Prva žica je najviša, e2, druga je prema tome h1, treća g1 (to je ta iznimka), zatim d1, a i e. Obično ugađanje počinje od prve žice, ukoliko imaš neki instrument koji je fiksno ugođen (gitara je instrument koji se stalno ugađa, čak i tijekom svirke ako je potrebno), recimo glasovir, ili glazbenu vilicu, a možda je najbolje imati uređaj, tzv. "štimer". Ako ništa od toga nije pri ruci, neki gitaristi počinju ugađati od pete žice (a), jer kažu da se ta najmanje raštimava, ne znam zašto (logičnije bi bilo da se najmanje raštimava druga jer je njezina napetost najmanja). Da bude jasnije, ako je gitara raštimana, treba prema nekom drugom preciznom zvučnom izvoru uskladiti barem jednu žicu, najbolje prvu. Ako je ton prenizak (češće), trebaš pomaknuti vijak mašinice (na glavi instrumenta) od sebe kako bi žicu zategnula, ili obrnuto, ukoliko zvuči previsoko. Jednom kada ugodiš prvu žicu slijedi više tehnika ugađanja, a najčešća je ona pri kojoj svaku sljedeću žicu ugađaš prema prethodnoj. Ako je ugođena žica e2 (prva žica), drugu ćeš ugoditi lako, stisneš li peto polje druge žice. Ton koji dobiješ mora biti jednak tonu e2, odnosno tonu koji dobiješ trznuvši slobodnu prvu žicu. Ukoliko čuješ da je ton niži od e2, potrebno je žicu zategnuti kako je opisano gore. Treću žicu (g1) ćeš ugoditi prema drugoj, ako stisneš četvrto polje treće žice koje mora zvučati kao slobodna druga. Četvrtu ugađaš prema trećoj, pritiskom na peto polje i tako svaku sljedeću ugađaš pritiskom na peto polje, čiji ton zvuči kao slobodna prethodna žica.

  Ovo je najjednostavniji način, ali ne uvijek i najprecizniji. Svaku žicu možeš ugoditi prema glasoviru, ako imaš u blizini, prema drugoj, već ugođenoj gitari, prema štimeru, ako to imaš. Postoji još načina, ali ti su malo profinjeniji pa ne bi vjerojatno shvatila. Nije lako to objasniti na ovaj način, ali evo, trudim se. Morao sam ti potanko objašnjavati jer ne znam koliko je tvoje iskustveno znanje o svemu tome.

  avatar

  04.01.2007. (13:05)    -   -   -   -  

 • nata

  eee..super ti je blog..svrati do mene....pozz

  avatar

  04.01.2007. (14:05)    -   -   -   -  

 • ja

  Inače, gitaristi (klasični) nikada ne naštimavaju gitaru ni po kvartama ni sa štimerom jer je ton užasno hladan i prazan a gitara se teoretski ni ne može naštimati. Npr. ako precizno naštimaš g1 na trečoj žici(prazna treća) onda će ti a1 na trečoj žici biti visok, a ako naštimaš a1 precizno onda ti je g1 nizak.Što ideš u više pozicije i dublje žice to je sve jača raštimanost. Stoga se najbolje naštimati po tonalitetu u kojem je kompozicija. Naravno ako sviraš električnu gitaru sa 100% distorzije u nekom black metal bendu gdje se svi okolo tebe deru i gdje bubnjar udara u bubanj prosječno 3000 puta u minuti, a publika je pijana i napušena i samo vreba plijen s kojim će se pojebati u najbližem wc-u, onda ti takve finese i nisu od nekog velikog značaja (a i publika ti neće zamjeriti).

  avatar

  05.01.2007. (13:32)    -   -   -   -  

 • Don't worry be hippy

  sa ć bolje zvuči... XP

  avatar

  05.01.2007. (13:45)    -   -   -   -  

 • Hrabren

  @ ti ->
  a) ne razumijem što znači da gitaristi ne štimaju gitaru po kvartama. Žice na klasičnoj gitari ugođene su u intervalu kvarte jer tako instrument mora zvučati. Postoje otvoreni štimovi, ali to je drugi par rukava.
  b) ne znam koliko se često susrećeš s klasičnim gitaristima, ali sve koje ja poznajem (a poznajem ih) ugađaju gitaru po štimeru.
  c) naravno da će uvijek biti nepravilnosti kod uštimavanja i da štimer nije uvijek najsretniji izbor (što je kvalitetniji instrument, lakše se ugađa), ali gitaristi znaju to izgladiti flažoletima (znaš li što je to?), oktavama i slično. Najbolje se uštimavati prema drugom instrumentu, po mogućnosti ugođenoj gitari, zbog podudarnosti boje.

  avatar

  05.01.2007. (14:12)    -   -   -   -  

 • ja

  a) Govorim o najobičnijem štimanju EHGDAE. Naravno da su onda ugođene u intervalima kvarte, što ne znači da ih se štima s obzirom na kvarte.Jer onda ti svaki tonalitet zvuči falš. Najbolje se štimati za svaku kompoziciju posebno.
  b) Govorim o ozbiljnim koncertnim gitaristima. Oni se uvijek štimaju po sluhu a ne po štimeru. Matematički izračunate frekvencije (kao na štimeru) nisu one koje gode uhu (puno mi je ljudi to potvrdilo). Naravno, za štimanje po sluhu treba puno vježbe i treba dobro poznavati instrument koji sviraš.
  c) Znam što su flažoleti. I njih i oktave nisam spominjao kao loš način štimanja jer su dobre.

  Nemoj ovo shvatiti kao svađu, nisam imao namjeru bahatiti se, samo sam htio pomoći.

  avatar

  05.01.2007. (15:17)    -   -   -   -  

 • Hrabren

  Ma razumijem da je komentar dobronamjeran, nisam ni ja htio uzvratiti u arogantnom tonu (iako tako valjda izgleda, oprosti).

  a) ja nisam ni govorio da se gitara štima s obzirom na kvarte (ne znam kako bi se to točno izvelo), samo da je instrument ugođen kao EHGDAE, što jesu kvarte.

  b) naravno da profesionalnim gitaristima nisu potrebni štimeri, ali to nije situacija koja je uključena u pitanje. Pitanje je bilo kako ugoditi gitaru, što mi govori da je gitara ili nova s industrijski namještenim žicama, ili prastara s tavana. Zar sam mogao odgovoriti da je naštima po sluhu, kao profesionalac? Dakle, opaska o tome da se klasična gitara ne ugađa štimerom je besmislena, jer se odnosi samo na profesionalce, a njih nema mnogo s obzirom na broj svirača. Štimer je u svakoj srednjoj glazbenoj "must have".

  Cijenim tvoje poznavanje klasične gitare u svakom slučaju.

  avatar

  06.01.2007. (10:25)    -   -   -   -  

 • penny lane

  vidi ti to.inace moja gitara je rastimana.mozda se potrudim.ili? puno si pisao dok me nije bilo. living loving maid nis posebno , ramble on predobra pjesma. stvarno. moby dick je ok pjesma. zapravo malo zamorna u duljim varijantama.svejedno dokazuje da je bohnam bio faca. da i dobar mi je page sa otkricem da mora zivit na selu nakon citanje tolkiena.

  avatar

  06.01.2007. (22:48)    -   -   -   -  

 • Hrabren

  Dobro si rekla, Moby Dick zna bit zamorna, ali ja tog frajera mogu slušat i divit mu se uvijek iznova.

  avatar

  07.01.2007. (16:36)    -   -   -   -  

 • rock

  nemam baš neko preveliko iskustvo ali shvatila sam...više-manje..joj da vidla sam te par puta na savskom mostu kak izlaziš iz busa 109 s nekim frendovima...al me očito nisi skužio...naravno furao si svoju g-u sa sobom

  avatar

  08.01.2007. (10:54)    -   -   -   -  

 • Zrakoprazni prostor

  Ako je na savskom mostu to onda mora da je išao na poznati jam-session "Kod Palajića u domu"... Bootleg sa te svirke je zbilja raritet i samo rijetki kolekcionari broje primjerak.

  Jao, da je nama samo jedan takav kao Bonzo u bendu! (a da po mogućnosti i ostane s nama :)

  avatar

  08.01.2007. (23:43)    -   -   -   -  

 • .

  evo me

  avatar

  09.01.2007. (20:03)    -   -   -   -  

 • Piano

  Ej, čekamo novi post..... i znaš, vidim da imaš posebno snažan vlastiti stav... Bilo bi super, mislim mene bi radovalo to pročitati u Tvojim analizama u postovima... Ne samo razlog zbog kojega si izabrao baš tu temu, nego baš Tvoj osobni doživljaj... eto ne zamjeri na prijedlogu... sasvim je dobronamjeran... Hvala na komentu... baš si me obradovao...Pozz.

  avatar

  09.01.2007. (20:07)    -   -   -   -  

učitavam...