Komentari

chimaera.blog.hr

Dodaj komentar (24)

Marketing


  • bloody mary

    prva sam!!!!!!......stvarno super blog, i ja sam ljubitelj akvih stvari.Jednostavno sam postala ovisna o tvom blogu!

    avatar

    24.11.2006. (10:47)    -   -   -   -  

  • Zlajadojaja

    Ajoj, dakle malo sam čitao dolje komentare. Dakle nije mi jasna samo jedna stvar u odgovoru sadako's - na početku kažeš da "ne možeš na temelju biološko kemijskih procesa ići objašnjavati nešto tako", a nekoliko redova ispod da je "njegov pokus interesantan pogotovo iz razloga koji si sam naveo a taj je da je čovjek počeo sve sa jednog racionalnog znanstvenog stajališta".
    Kao što možeš pretpostaviti ja sam skeptik. Poštujem pravo svakog da vjeruje što hoće. Ali ako želiš koristiti znanstvene metode onda moraš igrati po pravilima i ne možeš se izvlačiti na to je fenomen koji će se objasniti nekim stvarima koje još ne znamo i nije bitno što se protive trenutnim teorijama.

    Jako dobar tekst o tome što je znanost, nadam se da ćeš nać vremena pročitat.

    pozdrav,

    zlaja

    avatar

    24.11.2006. (10:48)    -   -   -   -  

  • bloody mary

    Ako slučajno nađeš štogod više o ateroidu koji će navodno okrznit zemlju 2036. godine na petak 13. (moj rođendan) pa napiši.To me baš zainteresiralo.......p.s. svaka ohvala na post "Hodaju li nemrtvi zemljom?".http://ludamala14.blog.hr

    avatar

    24.11.2006. (10:52)    -   -   -   -  

  • propheta nemo

    Krajnje sumnjiva teorija, ali ipak manje sumnjiva od gospode s viscima.
    Einsteinova teorija relativnosti nastala je prije teorije o Velikom prasku koji joj zapravo proturječi tako da su se Pennsylvanijci u najmanju ruku loše izrazili.

    avatar

    24.11.2006. (10:56)    -   -   -   -  

  • Windy

    Meni je sve tu sumnjivo, valjda zbog ovog vjerojatno. Novi dizajn, hmmm, bio mi je ljepši onaj na isprobavanju (velociti) sa ovom bijelom ženskom.

    avatar

    24.11.2006. (11:09)    -   -   -   -  

  • budalacobanin

    zaista kazem ti : svemir je od uvjek i za uvjek , nepostoji pocetak ni kraj , postoje samo ideje visoke rezolucije

    juzno od sjevernog pola
    ljudi u gradovima, gradovi u drzavama ,drzave na kontinemtima, kontinenti na povrsini geoidne mase koja se krece kroz vakum i dosadjuje se dok ceka ponovno ujedinjenje sa svojom bracom i sestrama u maternici MAJKE beskrajne mase malog volumena koja ce im ,kad se skupe sva djecica, kao i bezbroj puta do sad podjelit zadatke , putanje i brzine kako bi se uz bljesak razletili beskrajem znajuci da ce se opet vratit mami kad ih pozove.

    avatar

    24.11.2006. (11:23)    -   -   -   -  

  • Azzul S'phyre

    4 Zlajadojaja - ono što san time htjela reć je da čovjek nije bio okultist šta bi značilo da mu je takoreć svako dnevni hobi radit nešto šta nema veze sa znanošću... onaj pokus ne možeš objasnit pomoću poznatih metoda no čovjek koji ga je radio je prvo duboko zaglibio u znanstveni dio što taj pokus ne čini produktom nepromišljenog uma..
    4 ...in patria sua teorija o relativnosti - pretpostavlja da je svemir dinamičan i promjenjiv, prostor-vrijeme nije statično... početna teorija relativnosti imala je konstantu koja to pobija te ju je sam Einstein iz nje izbacio - svemir se širi... ako se širi znači da je jednom davno bio zbijen - i nije baš toliko proturiječno zar ne?
    4 budalacobanin - postojanje svemira bez početka i kraja je teorija koja se meni najviše sviđa, no ljuski um ne može shvatiti bezgraničnost.. isto je i sveličinom svemira - imamo težnju da sve što znamo svedemo na nama poznate pojmove i veličine

    avatar

    24.11.2006. (11:54)    -   -   -   -  

  • propheta nemo

    OK, ali i dalje tvrdim da teorija relativnosti nema veze s Velikim praskom(osim što se obje bave Svemirom). Ako zbog ničeg drugog, onda zato jer ne funkcionira kod velikih gustoća(a Veliki prasak traži čak beskonačnu).

    avatar

    24.11.2006. (12:22)    -   -   -   -  

  • bekie91

    uuu, novi dizajn... =)

    avatar

    24.11.2006. (12:23)    -   -   -   -  

  • Zlajadojaja

    Što se tiče teorija svemira - Michio Kaku, hyperspace jako dobra knjiga, sa dijelom koji se bavi i pitanjem da li je svemir vječan ili nije i da li se to može objsniti u 12 dimenzija.
    Što se tiče ove rasprave nisi me shvatila (nije mi jasno kak tip može znanstveno istraživati stvari koje nemaju veze za znanošću?)
    Mislim da protok vode i gibanje viska imaju veze sa fizikom - kaj je to istraživao kaj nema veze sa znanošću?
    No nije bitno možemo ovak nastaviti beskonačno. Pozdrav;)

    avatar

    24.11.2006. (12:37)    -   -   -   -  

  • budalacobanin

    kako nemozes pojmit bezgranicnost , beskonacno je velika razlika izmedju 1 i 0 (nula)
    beskonacna je akceleracija potpuno nepokretnog tjela kad ga ja gurnem ( naravno u teoriji )
    beskonacnost = krug = 0(nula) = loop= sto lipih stvari ali na kraju beskonacno je samo skup slova , rijec koja simbolizira entitet iz svjeta ideja , sve je subjektivno pa tako i beskonacnost
    "broj 0 mi je najdrazijer je uz to sto je slovo,0 je I geometrijski lik , kruznica, skup tocaka u 2d prostoru jednako udaljenih od sredisnje tocke , , centra .Ista definicija primjenjiva je I na jos dva oblika koja prikazuju savrsenost I to u 3D i 1D . kugla I tocka , svemir je kugla sfera , iako se ljudima za sad mozda ne cini tako , kroz dogledno vrijeme ce shvatit svoja ogranicenja i potrazit istinu tamo di ih je bilo strah za svoj minuli rad.

    Najsavrseniji oblik tako ljep I konacan a u stvari beskonacan , takodjer simbolizira I broj 0 nula , najsavrseniji broj jedini u potpunosti odredjen bez obzira na mjerilo.ili standard.

    Kruznica ili krug savrsentvo 2D-a,

    Kugla ili sfera savrsenstvo 3D-a

    Tocka savrsenstvo 1D-a

    Tri brata ili sestre , jednu te istu stvar prikazuju, apsolutnu ,rijecima neopisivu istinu , tajnu zivota I smrti , razlog postojanja I odgovor na sva pitanja ikad postavljena.

    Matematika nam je definitivno u kurcu kad nepostoji nacin da se potpuno tocno prikaze volumen I li opseg ili povrsina ovih savrsenih oblika ,( pi ).

    Nas system matematike tremelji se na pravokutnoj a ne svernoj algebri ,(osim sferne trigonometrije, ali to je vise geometrija, geometrija na povrsini kugle), nije mi tesko zamislit sferni koordinatni system , umjesto okomitih I vodoravnih vrijednosti plusa I minusa ,
    mozemo korisit kruznice (kojima je centar u nuli) I stupnjeve (kuteve) za 2D,,,,
    Ili mozemo korisit kugle (sfere) I kuteve (dvije osi) za 3D

    Pitam se kako izgleda ta slika u 4 dimenzije ?
    Pa da dodamo sveru druge boje koja prikazuje vrijeme ,ili spiralu , …..
    Spirala, hm takodjer jedna od rodjakinja , ali ni blizu tolko savsena , a jebiga sad sam zaboravio sta sam htuio rec.

    symbol Jing jang , matematicki izvadak iz kruznice , obrazlozenje zivota i svemira,simbol vjecnog kretanja i promjena, crno nasuprot bijelog , ali sve skupa , sivo iliti nula. Ja sam centar sfere a sfera je granica percepcijskog horizonta , odnosno mog svemira. Jebena istina

    Krscanski symbol kriz u sebi sadzi kordinatni sustav kakav poznaje zapadna civilizacija pravokutni, I tu vidim vezu izmedju filozofije I znanosti ,tu vidim ogranicenja , veza je da su I filozofija I znanost (matematika a matematika je osnova svake znanosti) jebeni pravokutrnici . jebena laz."
    Ili kako bi rekli nasa braca anglo-saksonci “ square ” ili “ don’t be such a square ”iz pulp fictiona .

    avatar

    24.11.2006. (13:42)    -   -   -   -  

  • budalacobanin

    sta se tice ovog posta ispod , frekvencije stvari , zanimljivo , ali opet kazem sve je subjektivno i tip je sam nesvjesno u glavi sve poslozio i njegova volja je jaca od volje kamena tako da je on sam pokretao visak na odrerdjenim duzinama a ne materija......
    mozda a mozda i ne.....
    granicne vrijednosti , tocke slamanja , tu lezi napredak , iako me niko ne shvaca (zato jer se ni sam ne shacam ozbiljno), ja radim na unapredivanju , sinesteziji , znanosti , filozofije i umjetnosti..

    avatar

    24.11.2006. (14:21)    -   -   -   -  

  • budalacobanin

    mislim da je tesla doso puno dalje na tom polju , samo nije htio da se sazna ,jer je to znanje smatrao opasnoscu u krivim rukama , negdje je to sve skupa pohranjeno , najvjerovaqtnije u jednom od americkih tajnih laboratorija..... volim teslu ali je nekako u posljednje vrijeme postao jebena komercijala , ako je iko zasluzio da bude alternativac medju znanstvenicima to je on , u zadnje vrijeme nekako mi je odbojan taj niz slova T E S L A, glupi mediji........

    avatar

    24.11.2006. (14:37)    -   -   -   -  

  • budalacobanin

    ctrl = v
    svaki trenutak se dogadjaju promjene u postojasnju jednog entiteta , kamen malina ili covjek prolaze kroz faze koima upravljaju sami ili neki bi rekli slucaj = bog ( ja definitivno mislim da upravljaju sami) i kad dodju do prekretnica (izbora) tada taj jedan entitet pocinje postojati u toliko svemira koliko ima mogucnosti izbora . dakle ako uzmemo da je cijeli materijalni svijet sastavljen od elektrona , neutrona i protona i praznog prostora i ako uzmemo u obzir da te elementarne cestice koje danas u ovom svemiru tvore recimo atom zeljeza u mojoj krvnoj stanici u nekom drugom svemiru tvore molekulu u nekoj udaljenoj galaksiji , jednostavnom matematikom ,ako postoje paralelni svemiri , a postoje , moramo broj mogucnosti (izbora ) bilo kojeg entiteta shvatiti kao beskonacno , dakle sve je vec bilo svugdje . buduci da vrijeme ne postoji ovakav logicki zakljucak je istinit.

    dakle materija sa sa jednog mjesta moze teleportirati na drugo tako da se zamjene mjesta identicnih entiteta u razlicitim svemirima .

    avatar

    24.11.2006. (14:46)    -   -   -   -  

  • NEMA


    window.alert ('bagged');

    avatar

    24.11.2006. (15:30)    -   -   -   -  

  • Eryka

    tebe sam jedinu čitala od kad me nije bilo...i opet ću;)
    pozdrav

    avatar

    24.11.2006. (15:47)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    kao prvo, velike čestitke na redizajnu. ne mogu vjerovati, kao da ulazim u nov-novcati visokotehnološki ured. word! :D
    (jesi to ti na slici? :P)

    kao drugo, odličan članak. Ashtekar je uistinu produbio spoznaju. U neku ruku je i privlačna ideja o svemiru koji "titra", skupljajući se i rastežući, naravno ne u našem klasičnom smislu. Teorija koja kaže da je Veliki Prasak početak prije kojeg je sve besmisleno mi je nekako klaustrofobična. Ipak, onda opet nemamo nekakav početak. Kozmologija je strašno komplicirana stvar.

    avatar

    24.11.2006. (19:55)    -   -   -   -  

  • nelchee

    ajde napokon normalan dizajn :) posto blokiram JavaScript za cijelu blog.hr domenu, dosad sam tvoj blog citala s iskljucenim stylesheetom.
    Btw, zgodno sto je otvorena mogucnost dokazivanja ove sirenje-skupljanje-sirenje-itd. teorije, posto se cinila nekako najrealnija od svih predlozenih.

    avatar

    24.11.2006. (20:01)    -   -   -   -  

  • Alkemicar

    komplicirano je, kad te zivot uci da svemu postoji pocetak i kraj, predociti sebi nesto tako komplicirano poput svemira.
    to sto je doticni gospodin uradio je veoma zanimljivo (i genijalno), ali ipak je samo pretpostavka i aproximacija, ma kako ona kredibilno i smisleno zvucala.

    avatar

    25.11.2006. (16:35)    -   -   -   -  

  • Curica.do.Daske

    Uvjek postoji možda i uvjek će postojat i čovjek svaki pu teži za novim saznanjima,onima koja su njemu bliže i koje dokazima može podkrijepit. Ja se s teorijom vlikog praska slažem i stojim iza nje kad je u pitanju postanak svemira,čovjeka i svega ostalog...evolucija se nastavlja,ko zna tko će sve za milijun odina koračati zemljom.
    Al uvjek će postojati neka pitanja o svemu jer čovjek tokom života uči,istražuje i čini sve da bi sam sebi odgovorio na neka pitanja...kojima možda ni nema logičnog obrazloženja.

    avatar

    25.11.2006. (17:30)    -   -   -   -  

  • Azzul S'phyre

    4 budalacobanin - nisan rekla da ja nemogu pojmit neograničenost dapače još san u jednom od prvih postova na ovom blogu govorila o neograničenosti svemira... svemir bi se mogao definirat kao kugla al ne 3d - jednostavno rečeno svijen je u veću dimenziju... no svejedno drago mi je čitat ove tvoje komentare.. imaju smisla

    4 Eryka - oho drago mi je da si se vratila... sićan se tvoje ideje muzeja prekinutih veza ;))

    4 Sadako's apprentice - da da S'phyre Inc. se preselio u modernije urede :)))) (pitanje u zagradi nek ostane neodgovoreno ;)).. da znaš kad san razmišljala o mogućnosti nepostojanja ničeg prije velikog praska - klaustrofobija je i meni prvo pala na pamet :)))

    4 nelchee - oooo famozna tutorica ;) ajd drago mi je da sad dizajn ne stvara dodatne probleme za čitanje ;)

    4 AgnusDei - eto točno u tome leži problem - čovjek je naučio da sve ima svoj početak i kraj što ga uvelike ograničava u rješavanju životnih zagonetki ;)

    avatar

    26.11.2006. (19:24)    -   -   -   -  

  • pr!nc€$$

    ej curo,blog ti je number 1 !!!!
    samo tako!
    super teme!
    čitam te od sada...
    pozzz

    avatar

    26.11.2006. (23:09)    -   -   -   -  

  • Rajngla

    EJ, da jesam bio sam prije dolazio na drugisvijet....hehe...sto se dogadja tamo?
    poZZ!

    avatar

    27.11.2006. (09:54)    -   -   -   -  

  • ::BlueBlog::

    To mi je bilo prvo gradivo iz biologije :)
    Big Bang!
    Pozdrav!

    avatar

    27.11.2006. (19:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...