Komentari

endimion17.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • latica

    predobra slika. ja sam danas cucka šetala navečer po nasipu. jako se lijepo vidi mjesec. a frank mi je super,volim ga zezat sa strelicom :)

    avatar

    09.09.2006. (01:02)    -   -   -   -  

  • baranjskaparikaljuta

    ooo kolega/kolegica kemicar/ka..lijepo je brljati po kemikalijama i staklovinju..uhvati me nostalgja za dobrim starim danima kad sam pravil termit smjese i bengalke i nitroglicerine..koliko spaljenih hlaca i kosulja ...koliko neugodnih mirisa..koliko neugodnih okusa..ahh..ali sada me zanima samo jedna stvar..to je blistavilo keramike..ebes mjesec i zvjezde dok mozes uzivati u tom sjaju..razmisli..sjeti se..zelja za pranjem kupatila je i u tebi

    avatar

    09.09.2006. (08:13)    -   -   -   -  

  • Azzul S'phyre

    o da, vidila san da je ekipa na astronomskoj sekciji promatrala (mene niko nije zvao :( ) enivej ja san ga inače promatrala običnim dalekozorom jer se onim bratovim morbidnim teleskopon, nakon šta je proša kroz bratove ruke, ne znan koristit (ja mislin da niko živ to ne bi zna).. no svejedno se vidi dobro krater kopernik i one brazde oko njega... no ipak preferiram promatranje neba odnosno zviježđa ležeći na leđima bez ikakvih optičkih pomagala

    avatar

    09.09.2006. (12:34)    -   -   -   -  

  • Rotvajler..

    Da prekrasna slika. nekada mogu po satima gledati u nebo i promatrati ga. pozdrav

    avatar

    09.09.2006. (15:26)    -   -   -   -  

  • latica

    da blato...bijo je miks svega;blata,trave i šljunka. ispalo je ko da sam se valjala po nasipu :) p.s. Oćeš slikat i zvijezde? jel se to može?

    avatar

    09.09.2006. (16:07)    -   -   -   -  

  • k.

    ja sam prosli mjesec vozila iz zg, bio je pun (mjesec), negdje oko 8-9 sati, vrlo nisko i ne pretjerujem, tri puta veci nego inace. zagledala sam se u njega i skoro frknula s autoputa.
    zasto se vidio tako velik?
    jel se ko kad probudio po noci obasjan mjesecinom punog mjeseca. grozan osjecaj, ne znam zasto, ali uzasno nelagodno, mislim da me bas mjesecina probudila. par puta sam tako spavala pored otvorenog prozora. jel znas mozda objasniti taj osjecaj?

    p.s. nisam vukodlak.

    avatar

    09.09.2006. (19:56)    -   -   -   -  

  • Arachidus

    Znm ja jako dobro ša je ta bolest, a naslov je tu radi efekta, ne zato ša ja mislim da ja to imam..
    Ljepota ovoga je što svatko može pisati šta hoće, ako netko želi širiti svoje patriotske desničarske (ja ih zovem fašističke) ideje..neka..ali mogu onda i ja komentirati te ideje te izraziti svoje mišljenje o njima.. Za domovinu..hahaha.. šta je ikada domovina napravila za mene, samo mi dodatno otežava već ionako usran život.. eto..

    avatar

    09.09.2006. (20:16)    -   -   -   -  

  • A particle of light

    Bravo, odlična fotka! Baš sam zadnjih dana promatrao Mjesec, ali samo sa svojim "malim" (ali opakim ;) ) teleskopom i dalekozorom. Probaj sljedeći puta malo više otvoriti blendu da bi dobio kraću ekspoziciju - manje šanse da Mjesec bude mutan zbog vibracija. Inače, samo da malo ugnjavim oko tehnikalija - ne možeš računati povećanje na taj način koji si opisao. Snimao si afokalnom metodom i tu ne postoji termin "povećanje". A pomrčinu sam gledao sa Cmroka - samo sa dalekozorom, na stativu je bio fotoaparat. Zanimljivo kako nitko od prolaznika nije bacio pogled na Mjesec vidjevši mene i moju djevojku kako buljimo u njega. BTW krivo si upisao link za bugenviliju ;)

    avatar

    09.09.2006. (20:21)    -   -   -   -  

  • A particle of light

    @k - to je optička varka - Mjesec kad je nisko prividno izgleda velik jer ga naš mozak uspoređuje sa objektima na horizontu. Da ga ideš u istoj večeri ufotkati blizu horizonta i kasnije kada je visoko na nebu, vidićeš da je veličina, naravno, potpuno ista.

    avatar

    09.09.2006. (20:24)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    @latica: hvala. i drago mi je što se igraš s frankom. ne grize. :)

    @bang: kemičar. ponekad, ali baš ponekad, uhvati me želja za istrjebljenjem sve nečistoće u kupaonici. što mi je?! :D

    @Azzul S'phyre: obično gledanja neba na leđima je pravi užitak, ali stvar je u tome što ti za to treba okolina bez ikakvih zgrada. moja je kuća u običnom susjedstvu punom kuća, a svejedno, toliko je nebo stiješnjeno. imam mjesta u vrtu, ali ne muči rasvjeta. dođe mi da kupim zračnicu i poskidam okolne žarulje.

    @Hrabri: hvala i pozdrav!

    @k.: fiktivna površina Mjeseca kad je pri obzoru je ista kao i kad je visoko na nebu. jedino, kad tek izlazi/zalazi, bude malo stiješnjen (svejedno, površina je ista). a nama se čini većim jer mozak objekte koji su visoko percipira kao manje. i ja sam se čudio tome.
    dogodilo mi se da sam se probudio obasjan mjesečinom, najviše zbog toga što mi je bliještala u facu. neugodno je, jer se rijetko događa. veliki blještavi Mjesec traje samo par dana u mjesecu, a i često ga pokriju oblaci. kad nas zabljesne u pola noći, djeluje užasno invazivno. kao da ti je vani helikopter ili veliki reflektor kojim te netko gleda.
    nauči prevladavati taj strah i gledaj ga kao ogromnu prašnjavu kamenu kuglu. meni je pomoglo. ;)

    @Arachidus: u krivu si. sasvim si krivo shvatio poantu tog bloga. on je daleko od onog što je tebi u glavi rezervirano pod pojmom "desničar". mislim, tip svako malo napada pavelića i čak đapića. pa se ti misli.

    @A particle of light: hvala, tim više što si stručan. probao sam otvarati blendu, ali nisam bio zadovoljan rezultatom, teško mi je bilo fokusirati (dalekozor je malo zapekao, ali malo) pa sam se odlučio na F/10.
    dakle, kao onda mogu izraziti "veličinu" objekta kojeg sam "približio"? zanima me, da znam drugi put točno napisati. da, prolaznike je rijetko briga, osvrnut će se samo idioti koji bi ti i razbili opremu... :(
    BTW, hvala za napomenu o bugenvilijinom linku.

    avatar

    09.09.2006. (20:32)    -   -   -   -  

  • A particle of light

    Joj, ne znam, ali mislim da kod afokalne metode ne možeš konkretno definirati veličinu :/ Kod snimanja u primarnom fokusu (aparat bez objektiva snima kroz teleskop bez okulara) i okularne projekcije (teleskop + okular + aparat bez objektiva) se navodi žarišna duljina. Za afokalno stvarno ne znam, sorry :( a sad baš nemam vremena čeprkat po netu. BTW koji to teleskop imaš? 50x mi se čini malo preveliko povećanje za dalekozor/dvogled?

    avatar

    09.09.2006. (21:03)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    @A particle of light: da, ali što fali ovakvom "amaterskom" izražavanju? dalekozor ga je povećao 50x, optika aparata 3x. to kako on izgleda na ekranu je stvar rezolucije itd.
    moram "nekako" izraziti povećanje. :-/
    uglavnom, nemam teleskop, nego neki stari ruski dvogled bolšoj močnosti :D
    piše na njemu 50x, pa valjda je li, toliko i povećava. znam da je 50x puno. slabi teleskopi toliko mogu...

    avatar

    09.09.2006. (21:09)    -   -   -   -  

  • A particle of light

    Sorry, ali nema šanse da ti dalekozor povećava 50x. To je vjerojatno promjer objektiva u milimetrima. 10x je maksimum za držati u rukama a da ti slika bude relativno stabilna. Dalekozori sa 50x povećanjem ne postoje (barem ne u "normalnim" oblicima, kao što je ovaj tvoj), a da ne dobiješ epilepsiju zbog drmusanja na tako velikom povećanju :) Vjerojatno ti piše 7x50 ili 10x50 - prvi broj je povećanje, drugi promjer objektiva u mm. A ovo o "slabim teleskopima" ću ignorirati jer je 50x idealno povećanje za moj mali i slabi teleskop od 1000 EUR s kojim sam napravio astrofotke koje možeš vidjeti na mom blogu ;) Što se tiče "povećanja" - nažalost, ne možeš ga tako izraziti, barem ne na fotografiji. Fotografiju možeš razviti/isprintati na bilo kojoj dimenziji papira, zar ne? Gdje je veće "povećanje", na fotki 10x15cm ili 20x30cm? A fotka je snimljena kroz isti objektiv...kužiš? Termin "povećanje", u smislu u kojem ga ti želiš koristiti, jednostavno nije pravilan izraz. Sorry... no da ne gnjavim, za daljnju raspravu možda bi bilo bolje da se javiš na newsgrupu hr.sci.astronomija :)

    avatar

    10.09.2006. (00:14)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    imaš pravo. sigurno se dio gdje piše povećanje izlizao, pa se vidi samo 50. čak mislim da je i pisalo x50. onda je definitivno više od 10x. imam još mali durbin koji ima 10x30, a dvogled daje puno veću sliku. moguće je da je onda 15x.
    imaš teleskop od 1000€ i kažeš da je slabi? što bih ja dao za takvo nešto... :D
    za newsgrupu ću još razmisliti, da se ne navučem...

    avatar

    10.09.2006. (01:57)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...