Komentari

cnn.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Zoompolitikon

    Ali što je u cijeloj priči bitno napomenuti; da ovo nisu rezultati uspješnosti, već samo statističke smjernice, što znači da Hrvatska sa 118 mjestom na ljestvici lakoće poslovanja postiže bolje rezultate od Srbije koja se nalazi na 92.mjestu, pošto se već uspoređujemo s njom, ja bi rađe sa boljima od Srbije, npr. sa Slovačkomm koja se nalazi na 37 mjestu na toj ljestvici, ali ipak Hrvatska postiže bolje rezultate! Dakle, poredak na ljestvici ne pokazuje stvarne rezultate npr. ulaganja, BDP-a per capita i sl., dakle stvarne iznose koje upućuju na ekonomsku moć ili kvalitetu života,naime Hrvatska prema tom izvješću ima već BDP i od Slovačke, a od Srbije čak tri puta!

    "Na popisu propisa koji reguliraju poslovanje s nekretninama, hrvatska je apsolutni rekorder s impresivnih 956 procedura.."

    Ovo nije točno, jer ne radi se o 956 procedura, već o 956 dana potrebnih za 5 procedura i ne radi se o propisima koje reguliraju poslovanje nekretnina, već o registraciji, potvrdi vlasništva! Čudno kako je to moglo promaknuti autoru, slučajno ili namjerno!?

    Nigdje se npr. ne spominje da se prema tom izvješću da je zapošljavanje lakše i jeftinije u Hrvatskoj nego u Srbiji, kad se već uspoređuje sa Srbijom, zatim;

    "U 2004 Srbija je odradila sudske reforme i prosječno skratila vrijeme prisilne naplate ugovora za 400 dana (u hrvatskoj je prosječno vrijeme naplate 415 dana) "

    Ovdje se ne spominje da je vrijeme naplate u Srbiji 635 dana uz 33 procedure i troškove od 18.1%, dok je u Hrvatskoj vrijeme naplate 4165 dana uz 22 procedure i troškove od 10%.

    "U Srbiji za pokrenuti poduzeće vam treba svega 15 dana u Hrvatskoj 49."

    Izgleda da "Doing Bussiness 2006" ne donosi podatke iz 2006. već iz 2004. godine, jer Hrvatska je upravo od "004. na ovamo napravila velike korake, Hitro.HR jedan je od tih koraka, tako da ovaj podatak sigurno nije valjan!

    avatar

    02.08.2006. (14:34)    -   -   -   -  

  • Zoompolitikon

    Uočio sam dosta nepravilnosti u ovom izlaganju, napravit ću malu analizu i pokazat što to izvješće uistinu pokazuje, jer očito se ovdje nešto namjerno ili slučajno pogriješilo, kao što se nešto namjerno ili slučajno izostavilo!

    avatar

    02.08.2006. (14:37)    -   -   -   -  

  • http://mrak.org

    zoom, pogledao sam sada ponovno što sam napisao/preveo iz originalnog izvještaja i ne vidim da sam negdje pogriješio

    istina je da sam naveo samo neke od primjera, i da je u istome izvještaju napisano i nekoliko pozitivnih stvari o hrvatskoj, no to i dalje ne mijenja našu poziciju na toj tablici, a promatrajući hrvatsku u odnosu na regiju podaci se ne čine blistavim

    no sa zadovoljstvom ću pogledati alternativni pogled na iste brojeve :)

    avatar

    02.08.2006. (15:24)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    I onda neki mulci popevaju "nije u soldima sve" ...
    Ovo je kod nas je cisti komunizam, samo drugim sredstvima ...

    avatar

    02.08.2006. (17:54)    -   -   -   -  

  • marduk

    ne, ovo kod as je čista prljava mafijaško-kapitalističko-birokratsko-korporativna pljačka... nema to veze s komunizmom, Pero :-P

    avatar

    04.08.2006. (13:02)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...