Komentari

lorencin.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Lorencin

    Za sve one koji se pitaju kako mogu komentirati clanak, odete jednostavno na www.blog.hr i tamo u gornjem lijevom uglu kliknete na "Kreiraj svoj blog". Zatim izaberete ime, lozinku i klinkete na "Registriraj se". Time si ustvari otvarate vlastiti blog na kojem mozete objavljivati vlastite tekstove, a sa imenom i lozinkom mozete komentirati bilo koji clanak vezan uz blog.hr. Sretno!

    avatar

    13.03.2006. (19:09)    -   -   -   -  

  • Borris

    HI Lorencin. Da li se kulturne razlike trebaju prevazilaziti ili akceptirati? Jer prevazilazenje moze biti bolno - ponekad to i ne zelimo. Cini mi se da prihvacanje moze biti daleko bezbolniji i jednostavniji postupak.

    avatar

    15.03.2006. (14:40)    -   -   -   -  

  • Lorencin

    Borry, ovo je jako dobro pitanje. Rijec "prevazilazenje" koristim samo jednom u tekstu i pod njom sam ustvari htio reci nesto kao premostiti / prebroditi / savladati / razumjeti. Pogledao sam malo rijecnike i vidim da se ta rijec vise koristi u smislu "uzdizanja iznad". Moja namjera svakako nije uzdici se nad bilo kim, a najmanje nad tudjom kulturom. Da li se rijec "prevazilazenje" moze koristiti u smislu "premostavanja"?

    avatar

    15.03.2006. (16:22)    -   -   -   -  

  • Borris

    Lorencin, moze - nemam problem s tim. Ali mi se cini da je prihvacanje tudih kultura bez pretjeranog identificiranja rjesenje za osvjezenje. Meni osobno ne leze mnoge stvari koje nalazimo kod Azijata ali me nist ane prijeci da ih prihvatim kao ravnopravna ljudska bica. Kad govoris o "premostavanju" onda (po meni) govorimo o kulturama ali i odredenim odnosima medu njima - uglavnom losim. Jer kad je potrebno premostavanje onda je to postupak kojim se gradi most preko prepreke: netrpeljivosti, mrznje, pretjeranje zaljubljenosti, i slicno. Premostavanje je potrebno narodima Balkana. A Europljanima je potrebno prihvacanje odredenih kultura koje su im strane i obicno takve ljude drze na distanci st oje pogresno jer ljude identificiraju s njihovom kulturom. Joj, kud sam ja otisao ... Lijep pozdrav.

    avatar

    16.03.2006. (14:55)    -   -   -   -  

  • Karota

    Vidim da te zainteresiralo.. procitaj djelo Clifforda Geertza: The Interpretation of Cultures, moglo bi ti se svidjeti

    avatar

    13.05.2006. (16:22)    -   -   -   -  

  • Lorencin

    Mrkva, hvala za ovu preporuku! Navedenu knjigu posjedujem i nalazi se visiko na listi knjiga koje planiram detaljno prouciti. Prosao sam korz cijelu seriju knjiga koje stalno citiriaju Geertza, pa nije bilo tesko uvidjeti da se njega ne moze zaobici, iako je djelo vec vise od 30 godina staro.

    avatar

    14.05.2006. (16:29)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...