Komentari

kronotvorije.blog.hr

Dodaj komentar (34)

Marketing


  • Hyacinth House

    jebenojebeno... znači, još mi ostaje 12 centi vremena da smršavim, bungee-jumpam, tetoviram se i odem u južnu ameriku, tako da mogu umrijeti sa spoznajom da sam napravila sve što sam htijela. zgodno. :) odličan post.

    avatar

    26.06.2005. (01:27)    -   -   -   -  

  • Kronike opasnog uma

    tako je.. živi kao da je svaki dan posljednji! :-)

    avatar

    26.06.2005. (01:34)    -   -   -   -  

  • monsoon

    mozda pitanje zvuci glupo, ali pretpostavljam da si citao 'Stoljece Rata' od W.Engdahla? preporuka i za one koji nisu....

    avatar

    26.06.2005. (02:03)    -   -   -   -  

  • Kronike opasnog uma

    nisam.. ali mogao bih ako je kako kažeš slično ovome..

    avatar

    26.06.2005. (02:05)    -   -   -   -  

  • ....Demjan

    teorija ti može bit, naravo, ali ja bih radije umjesto nafte stavila vodu. Zalihe pitke vode su pri kraju. Bez nafte se može živjeti, ali bez vode?! Nema šanse, dakle, uvjerenja sam da bi to mogla prije biti osnova za treći svjetski rat. Ali to je moja teorija:)

    avatar

    26.06.2005. (11:47)    -   -   -   -  

  • MadDog™

    Imam par knjiga o Nostradamusu, da, da njeg. predviđanja su ponekad zastrašujuće točna... a i ova tvoja teorija nije da nije na mjestu... podsjeća me na događanja iz MadMax2 - Drumskog ratnika i borbe oko te tekućine, koja pokreće strojeve... neka bude što bude, a dotle živimo i dalje ovdje gdje jesmo, i pišimo svoje Blogove... :-)))

    avatar

    26.06.2005. (12:21)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    procitaj....fuckin' dobro je povezano dosta toga sto se dogadjalo u proslom stoljecu, a i ono sto se nastavilo dogadjat u ovom...(don't get me started....)...opsirnije o nafti u knjizi, a skraceno (koliko-toliko!) o nafta-dolar-euro odnosajima na mom blogu...copyright by W.E. of course... :-)

    avatar

    26.06.2005. (16:05)    -   -   -   -  

  • Kronike opasnog uma

    *demjan* ne bih baš rekao da voda može uzrokovati rat tih razmjera... kao prvo, vodu možeš filtrirati, kao drugo, zemlje koje nemaju vodu mogu ju kupovati od ostalih zemalja kao što se danas trguje s naftom (naravno opet do nekih ekstremnih cijena, ali za to treba vremena), i kao treće, uz ovo današnje globalno zatopljenje i otapanje ledenjaka mislim da se više moramo brinuti o rastu razine vode nego o nestašici.. a NAFTA.. kad govorimo o krizi ne mislimo na banalnu činjenicu da nećemo imati goriva za vožnju autima.. to je najmanji problem. nafta, osim što od nje dobivamo plastiku, pokreće cijelu industriju, cijelo gospodarstvo, svi industrijski pogoni se baziraju na nafti... govorimo dakle o nafti kao glavnom energentu a ne gorivu za naše limene ljubimce! :-)

    avatar

    26.06.2005. (16:34)    -   -   -   -  

  • mala_plava

    a interesting....svaka čast

    avatar

    26.06.2005. (16:56)    -   -   -   -  

  • ...dan za danom...

    mislim da bi treci svjetski rat mogao izbit ne samo zbog nafte,vec i zbog vode...i tu bi mogli direktno nastradat...koliko jos zemalja ima pitku vodu iz pipe???!!! nafta nam je potrebna,postali smo tehnoloski ovisni,al bez vode se ne moze zivjeti...i kad nestane pitke vode,ne samo da ce nastat treci svjetski rat,nastat ce kaos nad kaosima..

    avatar

    26.06.2005. (17:13)    -   -   -   -  

  • Kronike opasnog uma

    *samantha* pročitaj par komentara iznad svoga! :-)

    avatar

    26.06.2005. (17:21)    -   -   -   -  

  • košuta_mlad_Ustaša

    u svakom slučaju, najebali smo kako god okreneš. a bilo bi i vrijeme za svjetski rat, nismo već 60 godina...

    avatar

    26.06.2005. (17:24)    -   -   -   -  

  • pooka

    uhhh... uvijek ista greska... desna politicka opcija nema dugorocnu strategiju, nema ni zajednicku ideologiju, oni igraju na "short run", ne zanima ih buducnost njihove zemlje nego to da za vrijeme svoje vladavine sto vise proracunskog novca prebace u vojni sektor i razne srodne industrije. a to se radi tako da se napravi rat. onda je nacija iracionalna, a sigurnost postaje enormno skupa roba. i ko je prodaje? donatori izbornih kampanja i mreza krpelja ispod njih. to je razlog rata, uvijek ista prica. amerika nema sposobnost da napadne Iran u klasicnom smislu, imaju drugi front iza ledja u Iraku, a Iran je sam po sebi prevelik zalogaj. amerikancima je bilo jako drago kad je za predsjednika Irana izabran desno-konzervativni kandidat, to je njihov covjek, njemu isto odgovara rat jer ce izbrisati sve reforme koje su teskom mukom izborene u Iranu i naravno, rat desnima daje apsolutnu moc. Iransko nuklearno postrojenje ce unistiti Izraelci jer oni i skandinavci jedini na planetu imaju "long run" planove. nafta i americka energetska stabilnost se mogu lako rijesiti, prosjecan amer trosi 50% vise energije od zap. europljanina. a ako krenu na Iran, nikad se vise nece oporaviti... kupit ce ih kinezi, ha ha ha :)))

    avatar

    26.06.2005. (18:00)    -   -   -   -  

  • ..metal..

    nece te zvati ovi iz jutarnjeg ;) :P pozdraf

    avatar

    26.06.2005. (18:08)    -   -   -   -  

  • DR. Štefan Vrank (pedofil iz bangladeša)

    moran priznat da je ovaj blog jedan od najboljih koji san ikad vidia!!!!!! Pozdrav iz St-a :D

    avatar

    26.06.2005. (18:23)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    evo jos malo o Stoljecu Rata....citat: Zašto Irak? Dvanaest godina poslije rata protiv Iraka iz 1991. i dvije godine poslije događaja od 11. rujna, Washington je okupirao Irak i time osigurao strateški položaj u središtu strateški najvažnijega geografskog dijela svijeta. Neki stručnjaci za naftu vjeruju kako su iračke zalihe nafte veće i od onih koje posjeduje Saudijska Arabija. Stoga je bilo jasno, unatoč pričama o demokratskim promjenama, da američke vojne snage u Iraku namjeravaju ondje i ostati. Kad je rat protiv Iraka završio, velikom je dijelu svijeta postalo jasno da je Washington time svoju vojsku postavio kao omču na sve ključne svjetske tijekove nafte, posebice one koje vode u Europu i u rastuće gospodarske divove na Istoku - Kinu, Indiju i Istočnu Aziju. Sjedinjene Američke Države zauzele su ključne položaje diljem svijeta, od Balkana, preko Uzbekistana do Kabula i Japanskog mora." (W. F. Engdahl u Pogovoru novome izdanju)

    avatar

    26.06.2005. (18:39)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    p.s. autor je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti međunarodne ekonomije

    avatar

    26.06.2005. (18:42)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    ...kao sto rekoh...don't get me started.... evo za one koji imaju vremena/interesa i znaju/koriste engleski jedan koristan link: http://www.peace.ca/paxamericana.htm ....pa sad povezite to s lokacijom naftnih zaliha i stvar brzo legne na svoje mjesto.... a sto se tice rata za vodu, jos nije poceo sluzbeno ( i nece slijedecih 20tak godina ako ne zagadimo izvore necim), ali sta mislite oko cega se Izrael i susjedi bore? oko pustinje?

    avatar

    26.06.2005. (19:38)    -   -   -   -  

  • moja lektu(i)ra

    pa ne bi se baš sa svim složila :))))

    avatar

    26.06.2005. (19:41)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    dobro, Izrael i susjedi imaju i drugih razloga, ali globalno gledajuci, Izrael je US policajac na tom podrucju...tek toliko da Arapi imaju koga drugog mrzit...a sve se odluke ionako donose u Washingtonu i to u krugu od 30tak ljudi koji upravljaju Amerikom...sve je odavno isplanirano (ukljucujuci i 9/11) tako da je sad na djelu samo realizacija davno pripremljenog plana...Afganistan kao trasa buduceg plino/naftovoda iz Kaspijskog bazena, a Irak kao drugi na svijetu po zalihama nafte... po mom misljenju Iran se nece jos usudit napast, ali bi Sirija mogla biti slijedeca...ako uspiju progutat knedlu u Iraku... :-))))

    avatar

    26.06.2005. (20:14)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    znam da vas mozda gnjavim prijevodima engleskog (ko nije ucio u skoli, ko mu je kriv, hehe!) ali ako bas hocete prognozu cijene nafte pogledajte na linku dolje sta kaze Wall Street. File je u pdf-u, a prognozirana cijena?-Boli glava...dakle, 60$ je samo psiholoska granica koja ce vjerovatno biti prebacena vec ovih dana..inace cijena kostanja 1 barela npr. Saudi-nafte (dakle, rad dok se ne dobije taj 1 barel) je ispod 10$...nagradno pitanje: tko ubire razliku?... Link...http://www.oilcast.com/pdfs/superspike.pdf

    avatar

    27.06.2005. (02:27)    -   -   -   -  

  • Monsoon

    drugo nagradno pitanje: ako je cijena litre npr. supera u USA 0,6$, a litre supera u Europi 1,2$, tko placa razliku koju taj 'netko' ubire?...:-))))

    avatar

    27.06.2005. (02:35)    -   -   -   -  

  • ddadd

    A jesi skratio tekstove, svaka čast :D Dobar tekst! ;)

    avatar

    27.06.2005. (09:49)    -   -   -   -  

  • ne kužim nešto, kad govoriš o iranu, onda odjednom kažeš "iraČani su...", je li onda iraN ili iraK? i još samo jedna stvar: @pooka: "Izraelci jedini na planetu imaju long run planove" -- jedini imaju dugoročne planove? za čim, ubijanjem svih muslimana?

    avatar

    27.06.2005. (10:19)    -   -   -   -  

  • Kronike opasnog uma

    eto, omakli se iračani na jednom mjestu... hvala na upozorenju, idem to odmah prepraviti..

    avatar

    27.06.2005. (11:32)    -   -   -   -  

učitavam...