Komentari

pegy.blog.hr

Dodaj komentar (47)

Marketing


  • Friva

    Možda sam te ja inspirirala? Trudnoća je prirodno stanje za ženu, a ne bolest. Dva puta sam bila u blaženom stanju, jedino posljednji mjesec baš i nije blažen. Ne možeš se saginjati, vezati cipele, spavati....i mnogo toga. Prva trudnoća je bila +9 kg, a druga +11kg, znači da nije bilo onoga da se jede za dvoje. Djeca su bila 3200g i potpuno zdrava. One trudnice koje dobiju 20 ili 30 kg, najčešće šećer imaju, a time ugroze i zdravlje djeteta. Uglavnom, prekrasan osjećaj i želim svakoj zdravoj ženi da to osjeti...pozdrav!

    avatar

    19.06.2005. (21:16)    -   -   -   -  

  • ....Demjan

    Ju, svašta si ovdje napisala, ali ajmo redom. meni se sviđaju trbusi, jer ako mogu bez bebe ljeti, onda mogu i sa bebom, a njima je onda unutra dovoljno toplo. Dalje, porodiljni, e to je več posebna priča. Za sve one cure koje znam su zaista bile otvorene, ovakve i onakve i morale su na očuvanje, makar i kad sam sama bila po drugi put trudna bila sam otvorena od trećeg mjeseca, ali sam ipak do zadnjeg dana radila. Oko nas iima puno mimoza i onih kojima je jednostavno bilo niz dlaku da više ne moraju ići na posao, ali naravno sve su to na kraju mjere predostrožnosti, ali ima i zadovoljština. Hrana, e draga moja to se teško do nikako ne kontrolira. Meni je gladna duša bila. Jednom mi je Kokolo ujutro u tri sata otišao kupiti čevape, jer sam se probudila u nočnoj mori i trebala sam te čevape, ali to je bilo u prvoj trudnoći, a nadebljala sam se 14 kg, a u drugoj sam se kontrolirala i pazila što sam jela jer sam nekontrolirano bubrila, sva hrana je ostajala u meni i dobila sam 30 kg,. jednostavno je bilo jezivo, sve to skupa. I na kraju odlasci ginekologu. U normalnoj trudnoći ide se dva do tri puta na ultrazvuk, svaki mjesec na pregled, osim u zadnjem kad se ide jednom tjedno i šta ne to naspram vječnosti:)))

    avatar

    19.06.2005. (21:18)    -   -   -   -  

  • Dolka

    Eh, Pegy, Pegy, imaš sigurno mnoge dobre osobine, ali baš duha i tolerancije nemaš. A prepotencija kojom zračiš, znači impotenciju na nekom drugom polju. Možda sam u krivu, ali, daj se malo opusti! Nemoj odmah biti na zadnjim nogama na neki iole sumnjiv komentar. Uopće nisam imala namjeru kod Beštijice tebe s time omalovažiti. Nego, pišeš još i duže postove, a stigneš sve detaljno pročitati i sve detaljno i pažjivo iskomentirati. Ljubaznost se od tebe uglavnom može očekivati samo nakon nesumljivog i nedvojbenog izraza divljenja tvom pisanju. Velim ti, daj se skuliraj. Pišeš zanimljivo i vrijedno, iskreno ti čestitam što su te urednici napokon premjestili s jedne na drugu listu pa na cool. Ali, nemoj odmah na borbene položaje!))) Pozdrav;-)))

    avatar

    19.06.2005. (21:22)    -   -   -   -  

  • Dubaika2

    Sad cu si dati oduska... kao prvo, ono kad odu na porodiljski prije nego rasire noge ti se u biti zove bolovanje, a porodiljski traje 28 dana prije termina poroda pa do navrsene godine zivota bejbi. Vecina trudnoca je normalna, one "nenormalne" trebaju bolovanje i cuvanje trudnoca. Nasi doktori daju na izbor zenama, i koja god pokaze i najmanju zelju ode na bolovanje. Ono s trbusima, cuj djeci je dovoljno toplo unutra bez obzira pokazivale buduce mame trbuh ili ne. Isto tako, upale jajnika, bubrega i slicnih unutarnjih organa se dobivaju iskljucivo djelovanjem bakterija i drugih mikroba, a ne zbog otkrivenog trbuha. S druge strane, upale bubrega su u trudnoci cesce, pogotovo ako mum to be ima bakterije u mokraci, a sve to bez simptoma. Iz jednostavnog razloga sto maternica koja se povecava pritisce druge organe, i mokraca se duze zadrzava i mokracovodima. Prejedanje za dvoje... nas su ucili da trudnica treba pojesti dnevno jednu jabuku i jogurt vise nego inace, makar mislim da se nekad hormonskim shubovima tesko oduprijeti. To je otprilike ko moj PMS samo sto traje puno duze. Optimala je 13 kg, sve iznad 15 je previse. Posljedice: veliko djete, tezak porod, kilogrami nekad ostaju do kraja zivota sa svim svojim posljedicama (DM, visoki tlak, srcane bolesti). A sto se pregleda tice, trebalo bi ici na UZV jednom u svakom tromjesecju, ali oni danasnji pretjeruju do besvijesti. Pogotovo privatnici. Toliko od mene. Dala sam si oduska.

    avatar

    19.06.2005. (21:32)    -   -   -   -  

  • Petra 23-10

    Nisam rodila i o svemu ovome ne znam puno.Znam puno više o porodiljnom dopustu ili porodiljskom koji nije jednak za sve. O tome bih mogla napisati cijeli post. Baš jučer sam kometirala sestričnu kako joj nije ništa i da bi mogla raditi(3.mj trudnoće).Njen odgovor je da priprema svadbu i da o poslu ne želi razmišljati što potvrđuje i njen ginekolog. Pusa tebi!

    avatar

    19.06.2005. (21:50)    -   -   -   -  

  • beštijica

    Ja sam za to da se svaka žena ponaša u skladu sa zahtjevima svoga tijela, pa ako to znači bolovanje - let it be. Svatko po svojoj savjesti. U svakom slučaju mislim da svaka od nas treba uživati u tom stanju, pa sad je li to dokono ispijanje kava, ždera u tri ujutro ili bavljenje sportom... sve je dozvoljeno dokle god se ne ugrožava vlastito zdravlje i zdravlje svoje bebe. A to što će selo pričati i koliko i kako trudnica treba, mora i smije raditi..., eh, jednom kad budem trudna, to me se neće ni najmanje doticati... Blago onoj u P.S., lijepe želje, nadam se da ih čuje. ;))))

    avatar

    19.06.2005. (22:18)    -   -   -   -  

  • ~ Kokica ~

    slažem se da je umjerenost i nepretjerivanje najvažnije, ostalo sve dođe samo po sebi...

    avatar

    19.06.2005. (22:20)    -   -   -   -  

  • tisina...

    trudnoca je divno razdoblje koje ima prekrasan rezultat :) post ti je divan... :*

    avatar

    19.06.2005. (22:39)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Friva, ne , nisi me ti inspirirala, ti već imaš djecu. :)) Ovo je bilo za nekog tko nema. :)) @Demjan, čevapi u 3 ujutro??? I Kokolo je išao??? Počet ću misliti da je anđeo. :)))) Za hranu – srećom sam se ogradila i rekla da ne znam. I stvarno ne znam, ali očigledno da se nekima jako poremeti metabolizam. A gole trbuhe baš ni inače ne uživam gledati. Osim muških, ravnih. :))) @Dolka, stvarno nema smisla da te uvjeravam kako nešto što si rekla nije istina. Naime, ti si rekla svoje mišljenje, a o istini u ovom slučaju mogu najbolje suditi drugi. Ne ni ti, a ni ja. Jer bilo bi subjektivno. Jedino što ti mogu reći je da mi u 32 godine još nitko nikada nije rekao da sam bez duha, i da sam prepotentna. A što se tolerancije tiče, ona se, i tvoj i moja, najbolje vidi kroz komentare. Tako da blogeri trebaju prosuditi sami. I vidjeti tko je od nas dvije (ne)tolerantan. @Dubaika, a što ja znam, ako je vani prohladno, a mamica izložila trbuh, kad ju gledam, meni je zima. Pa odmah mislim da je i bebi. :) A za bubrege, isto tako, bilo riječ o trudnoći ili ne, bubrege treba čuvati. @Beštijice, sigurna sam da je čula. :)))

    avatar

    19.06.2005. (22:53)    -   -   -   -  

  • strijelac

    moram priznati da sam negdje imao priliku vidjeti (neki dokumentarac ili nešto), snimku ženskog poroda... u detalje!!! zato imam potrebu da kažem: a što vam učinismo!?!?! ni krive ni dužne a ono prolaziti!!! mislim, to uopće nije lijepo izgledalo!!!! mogao sam i bez toga sretno živjeti u neznanju i brijati da rode donose djecu na svijet.... to je izgledalo ko da ja tenisku lopticu pokušavam ( i uspijevam!!!) istjerati van kroz lijevu nosnicu! (da ne spominjem neke osjetljivije stvari! ženski rode: svaka čast!!! (i sad valjda shvaćate zašto ja ne želim jednog dana biti prisutan kod poroda svoje potencijalne buduće nepoznate žene!) i znam da je to unatoč svemu, nešto dobro i divno :)

    avatar

    19.06.2005. (22:59)    -   -   -   -  

  • tija

    jako lipi post.... ja isto nekad tako razmišljam o trudnoći, promatrajući trudnice, stvarno su lijepe....al dobro uvik ima extrema, onih neukusnih, tipa izbaci stomak vanka i to...al u svemu pa tako i u tome treba se imat mjera...i sve je super..nadam se da će našj hajdučići i juliere sve proć u najboljem redu! :))))

    avatar

    19.06.2005. (22:59)    -   -   -   -  

  • Big Blue

    Odjeća je doista stvar ukusa, njome šaljemo i određenu poruku ljudima oko sebe, otkriva dio naše osobnosti. Kako u "netrudničkom" , tako i u trudničkom izdanju neke osobe njeguju isti stil koji u ovom drugom slučaju i nije uvijek najprikladniji. Što se tiče bolovanja, ima onih koje pretjeruju, ali nažalost, i sve više onih žena koje su zbog problematične trudnoće na to prisiljene. Glede hrane...doista ne treba pretjerivati, a ultrazvuk...to je zanimljivo...Ne bih sad o tome koliko je često potreban, nemam iskustva, ali sam nedavno čula kako su otkrili neke nove stvari. Na 3D ultrazvuku su proučavali bebe u trbuhu i lijepo se vidjelo kako se smije, zijeva...Osim toga, primijećeno je da dijete katkad može samo sebi omotati pupčanu vrpcu oko vrata i na taj se način ugušiti. Novim se ultrazvukom omogućuje brža reakcija i porod carskim rezom ako je dijete u opasnosti. Nažalost, ja sam laik u tome pa ne bih mogla detaljnije objasniti sve ovo, samo prenosim nešto što sam nedavno doznala.

    avatar

    19.06.2005. (23:02)    -   -   -   -  

  • Ĺ˝M!

    i jaželim imati bebe jednoga dana, a za ostalo - puno toga ima tu. Ovo za ginekologa i rad u poljima - prije je puno više djece i umiralo tako da je po meni ovo jako pozitivna stvar, ginekolog, pregledi i ultrazvuk! pusa

    avatar

    19.06.2005. (23:07)    -   -   -   -  

  • Let me know...

    Uh... opet ga ti dirneš u sridu.... i pošto sam ja mlada mama i sve sam to prošla ne mogu da ne prođem cijeli post... pa idemo redom... 1. ja sam se u trudnoći osjećala super.... dugo se na meni trudnoća nije vidjela i dugo sam nosila kratke majice i nosila sam sve što sam i prije nosila.... Jedino što sam kupila u trudnoći su trudničke hlače.... Ja nemam ništa protiv da trudnica pokaže stomak... tek kada nosiš bebu u njemu onda možeš znati koliki je to ponos i koliko želiš da to svi vide..., osim, naravno ako je stomak baš jako velik i to jako ružno izgleda... 2. što se tiče porodiljnog.... uf... ja sam skoro od prvog dana trudnoće na porodiljnom i komplikacijama i to iz razloga što sam izgubila posao pa sam na taj način dobila nekakvu naknadu.... s druge strane sam vodila aerobic skoro do 6-tog mjeseca trudnoće.... i sada bi opet netko mogao reći da sam se igrala s bebinim životom..., ali to su čisto individualne stvari i mene kao majku koja nosi i hrani to dijete je taj aerobic činio sretnom i ja sam se dobro osjećala... kada sam vidjela da više ne mogu... prestala sam.... 3. nikada nisam jela za dvoje.... mada me je okolina zbog toga osuđivala.... educirala sam se koliko mi je bilo potrebno i u trudnoći sam se udebljala 8 kg...., a s druge strane i da trudnica "ništa ne jede" beba bi si uzela šta joj treba iz majčinih zaliha... tako da vjerojatno bebi ne bi bilo ništa..., a majka je druga stvar....Jela sam ono što sam uvijek jela.... puno voća i povrća, sira i mlječnih proizvoda i trudnoća mi je bila živa šala.... 4. ginekologu sam išla na pregled svakih 6 tjedana... a mislim da sam imala 4. ultrazvuka.....i zadovoljna sam i sretna kako smo ginekolog i ja vodili i pratili trudnoću.... 5. trudnoća je prekrasno "drugo" stanje... čak ni porod nije toliko strašan... pogotovo kada gledaš svoje dijete kako raste i kako je dobro i kada osjetiš onu neopisivu majčinsku ljubav... zaboraviš na bol poroda (mada sam mislila da je to nemoguće) i samo ti ostaju suze radosnice kada se sjetiš kako je bebica izletila iz tebi i onaj prvi dodir i bebin plač.....Trudnoća je jako individualna stvar i mislim da sve ovo o čemu pišeš je različito od osobe do osobe....Pusa

    avatar

    19.06.2005. (23:41)    -   -   -   -  

  • Rock Roll

    1. trudnice su lijepe i slatke (mada znam i osobu koja misli drugačije), 2. nažalost, puno sam dalje od ideje da želim bebu nego što samo to nekoć bio. Valjda, sve u svoje vrijeme. 3. dansa se oko svega pravi fama pa me ni ova oko trudnoće ne čudi. Dobra stvar je da zaista nikada nije bilo manje infantilnog mortaliteta nego sada. 4.Ooo pa ti imaš 32, a ne 30 i nešto godina. Informacije cure na kapaljku, ali ipak slažem profil :-)))

    avatar

    19.06.2005. (23:53)    -   -   -   -  

  • Blokče F. Kobajaši

    Tebi i Beštiji toliko kuca tik-tak da me uho zabolilo. Toliko o postu A kakav je ovo rat sa Dolkom, šta sam ja to propustila u 2 dana nebloganja? Sad moram sve nadoknadit.:)

    avatar

    19.06.2005. (23:58)    -   -   -   -  

  • kolekcionar uspomena

    Možda je upravo trudnoća nešto zbog čega kao muškarac "zavidim" ženama. Pretpostavljam koje sve komplikacije to donosi, ali svijest i osjećaj nastajanja novog života u sebi, spozanaja da si svjedok (koji je itekako uključen ) najvećeg mogućeg čuda na zemelji (a što je novi život nego čudo), sigurno je jedno od onih iskustava koje su neprenosiva...

    avatar

    20.06.2005. (00:07)    -   -   -   -  

  • Georg

    lijep post! Očito je da izraz "drugo stanje" i "blagoslovljeno stanje" koji su u narodu uobičajeni imaju bogatstvo poruke i sadržaja i jako govore o trudnoći i ljepoti iščekivanja novog života.

    avatar

    20.06.2005. (00:37)    -   -   -   -  

  • espadrila

    Pokazivanje trbuha mi ne smeta, dapace. Ponasanje nekih trudnica kao da je trudnoca bolest mi smeta. Kada je osoba normalna i kada je razumna i optimisticna uvjerena sam da ne moze doci do vecih komplikacija. Danasnji nacin zivota je doveo do toga da je sve vise trudnoca sa komplikacijama, te da je sve vise trudnica koje rade komplikacije di ih nema.Umjesto da uzivaju u tom, zaista drugom, stanju one rade iz sebe zrtvu, to vidjam sve cesce i cesce. I odlaze na nikome jasna bolovanja. Znas sto, ja mislim da kakva si osoba bila dotad, takva ces biti i trudnica.Toliko o tome. Ne znam zasto je nastala svadja sa doticnom blogericom, ne pada mi na pamet traziti 'korijenje' sukoba, pa necu ni komentirati. ne ulazis u sukob, to podrzavam:) i za kraj, kome je namijenjen post?:)jasno ti je da si nam svima probudila znatizelju.

    avatar

    20.06.2005. (01:03)    -   -   -   -  

  • Riječanka&svijet

    Neki dan sam srela kolegicu iz osnovne škole koja je u 42-oj godini prvi puta trudna, nakon 20 godina braka. Treba roditi u listopadu, radi i dalje (pedagoginja u Waldorfskom vrtiću), nosi sa tržnice pune torbe namirnica, izgleda jako dobro i ne optrećuje se ničim. Trudnoća je FIZIOLOŠKO STANJE (naravno kada je normalna) i ne treba je ni uzdizati u nebesa ni smatrati je nekom posebnom opasnom pojavom u kojoj opasnosti za majku i dijete vrebaju na sve strane. Umjerenost je ovdje, kao i inače u životu, zlatno pravilo :))))

    avatar

    20.06.2005. (02:41)    -   -   -   -  

  • trill

    Draga pegy, pojma nemaš kako si me uzrujala ovim postom :) Prvo slažem se sa skoro svime šta si rekla..trudnoća je stvarno nešto najljepše što se može dogoditi. Iako pušač čim sam saznala da sam trudna ostavila sam se cigareta i još više pripazila na zdravu prehranu. Jela sam koliko mi se jelo i nabacila kilograma u granicama koje se preporučuju. Bez obzira na trudnoće, nisam dobila ni celulit ni strije niti su mi se grudi objesile...a i da jesu baš bi me bilo briga s tim. Za oblačenje trudnica mi je svejedno, glavno da nisu zapuštene. E sad šta je mene taklo...Bolovanja za održavanja trudnoće. Sve žene koje ja poznajem bile su na tom bolovanju jer su morale. I sama sam bila, i to ne od 2-3 mjeseca, nego čim se saznalo da sam trudna.Kod recimo "normalnih komplikacija" u trudnoći, pod tim ne mislim boravak u bolnici, preporuća se čim više mirovanja ali i laganijih poslova. Posao u uredu od 8 sati nije to. Nitko te tamo ne štedi, ili radiš ili ne. Ako te nešto zaboli, ne možeš se leći niti odmoriti makar na 5 minuta. Samo sjedenje od 8 sati u takvoj trudnoći predstavlja veliki problem i opasnost. A zbog čega? Šta je vrijedno u životu? Za mene je to moja beba...

    avatar

    20.06.2005. (08:48)    -   -   -   -  

  • trill

    Na kraju nisam rekla bit mojeg uzrujavanja. Skoro sam dobila otkaz jer je moj bivši direktor razmišljao slično tebi. Održavala sam trudnoću, bila na bolovanju i lagano se odšetala do doma zdravlja na kontrolu. Vidio me direktor i zaključio da se ja iako na bolovanju šetam gradom...Kako mu objasniti da je lagana šetnja preporučljiva i kamo sam išla? On je svoje zaključio. Da sam usput srela prijateljice, otišla bih i s njima na kavu. Sjedila bih možda pola sata, toliko sam mogla i smjela...a velika je razlika od pola sata sjedenja u društvu koje ti je neophodno potrebno, jer si već mjesecima u 4 zida, od bilo kojeg cjelodnevnog posla...

    avatar

    20.06.2005. (08:53)    -   -   -   -  

  • mirisni blog

    uh..svašta ti nešta napisa,ali ovaj put se ne slažemo skoro u ničem...Zašto trudnica ne bi pokazala svoj stomak????Pa pobogu nije gubava ako je trudna!!!I šta fali pokazivanju stomaka..pa to je njezin ponos u tom trenutku i predstavlja dio tijela kao i svaki drugi..Mislim ova izjava da je djetetu možda hladno??Nadam se da si se šalila!!!Puuuno žena radi u jadnim uvjetima i za malu plaću..zašto ne bi ako imaju pravo otišle na bolovanje u trudnoči i za to primale plaću!!!????Pa ako jebeni političari samo vrte prsima i dobivaju milijune što ne bi i buduća mama lapila kod kuće na kauču i gledala tv barem dok je trudna...??!!Mislim stvarno..ajmo pljuvati po trudnicama...nije mi baš jasno šta si sa time htjela reči.Ok..nisi bolestan kad si trudan,ali si ipak u drugim stanju i zašto se ne bi odmarao,ako već možeš!!!A što se tiče jela to je različito kod svakog.Kao i sve drugo...No treba znati da u drugom stanju dišemo za dvoje što ne znači da moramo i jesti za dvoje!!A to je neka druga priča. :=)

    avatar

    20.06.2005. (09:11)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Strijelac, kao i trudnoća, porod je normalna i prirodna stvar. Možda nije baš lijepo za gledati, ali ne moraš zaviriivati ako ti je teško. :)) Dovoljno je držati za ruku i biti potpora ženi. Kako god, sve je to tvoja odluka, i ženina naravno. Možda se i predomisliš. :))) @Bigica, i ja sam gledala nešto slično. Možda i isto. Ovdje je bilo riječi o tome kako na bebu djeluju zvukovi i razne majčine djelatnosti, npr. kretanje. @Medo, ma da, djeca su nekad puno više umirala. Ali žene su normalno podnosile trudnoću (iako, umirale su i one ponekad). Kako mi mama priča, nekad su djeca umirala kao bebe od mjesec-dva i malo starije. Od proljeva, bolesti. Onih od kojih danas sigurno ne bi uz lječničku skrb. @Blahnik, volim kad se ovako „ispovijedite“. :)) Zašto se netko ne bi bavio aerobikom u trudnoći u onim granicama u kojem je to zdravstveno u redu. To je ok.. Ali nije mi jasno da nisi mogla raditi radi komplikacija, a mogla si vodit aerobik? To su bile neke posebne vježbe? Žao mi je da si izgubila posao. :((( Možda je to ono „svako zlo za neko dobro“ pa ćeš naći neki bolji gdje ćeš biti sretnija.

    avatar

    20.06.2005. (09:34)    -   -   -   -  

  • pegy

    @Trill, svatko najbolje zna što je mogao i trebao. Najgore mi je kad se netko postom osjeti prozvan. A ja uopće nisam htjela prozivati. Nego reći nešto što vidim kao masovnu pojavu. U individualnom smislu, TI valjda najbolje znaš što si mogla, a što ne. I to svakome od vas vjerujem. Ali ne slažem se s tobom vezano za posao, ako generalno gledamo, jer u vrijeme kada je moja mama (i ne samo ona) bila trudna, žene su u kancelarijama normalno radile. Do kad je zakon tako nalagao. AKO nije bilo komplikacija. Ja sam na to mislila. Ne možeš mi reći da su žene nekad mogle sjediti, a sada ne mogu. Drugo, valjda se podrazumijeva da ako radim sa trudnicom NE BIH dozvolila da joj se daju bilo kakvi poslovi koji ju ugrožavaju ili koji su joj teški. Znaš, jedno je morati raditi, a drugo imati ljudskosti. I, jedno je porodiljni dopust, a drugo BOLOVANJE. Normalna trudnoća NIJE bolest. I mislim da ju nije potrebno takvom ni tretirati. @Theja, ja sam rekla SVOJE mišljenje, a i ti si. Ne znam čemu toliko uzrujavanje. Što se trbuha tiče, kako sam rekla, meni je to intimno, kao što mi i cice npr. Mogu biti ne znam kako lijepe (ne hvalim svoje :) samo općenito govorim), a ne želim ih zato pokazivati svima. Opet, sve je to stvar izbora. Kao i što se netko kupa u toplesu, netko ne. Ili pak na nudističkoj plaži. Kad već spominjem plažu, baš volim vidjeti trudnicu na plaži. :)) Ova spominjanje „gubavosti“ ti je fakat bilo pretjerano. A što se političara tiče, imala sam puno puta postove o njima i ako se sjećaš, onda znaš kakvo o njima imam mišljenje.

    avatar

    20.06.2005. (09:36)    -   -   -   -  

učitavam...