KOLIKO DUGO KUHATI CVJETAČU

četvrtak , 13.02.2014.

Koliko dugo kuhati cvjetaču?
Cvjetača, ili popularno karfiol, u svako godišnje doba? Dakako! Odlikuje se niskom energetskom vrijednošću, stoga ćemo donijeti pravu odluku da se na našim tanjurima pojavi što je češće moguće. Dobar tek!

Cvjetača pripada velikoj skupini povrća takozvane vrtne vrzine (Brassica). Ima mesnato zadebljani cvat, te je na izgled lijepa. Potječe iz istočnog Sredozemlja, a u našim se krajevima rasprostranila ranije nego brokoli. Najpoznatije su i među vrtlarima i kuharima najomiljenije bijele i žute sorte cvjetače. Uzgajaju se i zelene i ljubičaste sorte cvjetače, s time da ljubičasta cvjetača tijekom termalne obrade poprima zelenu boju.



Hranjiva vrijednost cvjetače

100 grama cvjetače sadrži 91,6 g vode, 2,5g bjelančevina, 0,3g ugljičnih hidrata, 3,9g vlakana (balastnih tvari), te vitamine B1, B2 i C. Sadrži i važne mineralne tvari: željezo, kalcij, fosfor, kalij i magnezij. Cvjetača se odlikuje niskom energetskom vrijednošću jer 100g cvjetače “teži” samo 22,4 kcal. S raznim dodacima kao što su jaja, brašno, bešamel umaci i termalnim postupcima obrade, ova energetska vrijednost cvjetače, dakako, raste.



Upotreba

Prije termalne obrade cvjetaču treba dobro očistiti, te na pola sata namočiti u hladnu slanu vodu kako bi se eventualni paraziti potopili na dno posude. Ako cvjetaču kuhamo u cijelome, korijen treba zarezati poprečno kako bi cvjetača ravnomjerno omekšala. Vodu u kojoj smo kuhali cvjetaču možemo iskoristiti za zalijevanje jela u umacima. Prilikom kuhanja, cvjetača će poprimiti lijepu bijelu boju ako vodi dodamo nekoliko kapljica limunovog soka. Mlade listove cvjetače i stabla koristimo za pripravu juha i umaka od povrća. Ukus cvjetače poboljšat ćemo peršunom, lukom, paprom, muškatom, maslinama, limunom, rajčicama, kiselim krastavcima, filetima od sardelica i maslacem. Cvjetaču možemo kuhati, pirjati, peći i gratinirati, a možemo je poslužiti i sirovu. Ako cvjetaču poslužimo sirovu, ona svakako mora biti vrlo svježa i mlada, rascvjetana na što manje cvjetiće. Kod svih termalnih postupaka obrade treba pripaziti da cvjetača bude mekana samo toliko da bude čvrsta za zagriz.



Jela od cvjetače

Cvjetača je prikladna za pripremanje salata kao predjela ili salata kao dodataka glavnom jelu, kremnih ili juha od povrća, toplih predjela, te glavnih jela. Kao topla predjela cvjetaču pripremamo kuhanu ili s različitim umacima, kao što su umaci od povrća, vrhnja ili jaja. Cvjetaču možemo poslužiti i kuhanu, te prelivenu maslinovim uljem. Do polovine kuhanu cvjetaču možemo preliti i bešamel umakom i posuti parmezanom, te je potom u pećnici gratinirati. Od glavnih jela od cvjetače možemo pripremiti musaku, nabujak ili je možemo pripremiti pirjanu.



Salate

Cvjetaču vinegrette pripremamo tako da srednje veliku cvjetaču skuhamo u slanoj vodi, kuhanu procijedimo, isplahnemo hladnom vodom i rashladimo. Posebno pripremimo osnovni salatni preljev koji ćemo pripraviti s 1 dl hladne vode, 3 žlice maslinovog ulja, što ćemo sve potom malo posoliti, popapriti, te zakiseliti limunovim sokom ili jabučnim octom.

Osnovnom preljevu za salatu dodajemo i 1 tvrdno kuhano jaje kojeg ćemo dobro iscjeckati ili naribati na ribalici na kojom ćemo izribati i 2 veća kisela krastavca, te nasjeckati 2 rajčice i manju zelenu papriku. Sastojke temeljito promiješamo, te dodamo sitno nasjeckani zeleni peršun. Cvjetaču po cvjetovima posložimo na servirni tanjur i neposredno prije serviranja prelijemo pripremljenim umakom, a salatu od cvjetače možemo servirati i u više porcija u staklenim posudicama.



Preljev od jogurta i kiselog vrhnja

Cvjetaču skuhamo i rashladimo. Jogurtu dodamo 1 žlicu kiselog vrhnja, začinimo solju, paprom i žlicom senfa, te dobro izmiješamo. Okus umaka možemo poboljšati i nasjeckanim peršinom i narezanim vlascem.



Juhe

Krem juhu od cvjetače pripremamo tako da na manjoj količini maslaca ili margarina prepržimo jušno povrće, npr: luk, listove cvjetače. (Od povrća za juhu ne koristimo korijenje jer će juhu od cvjetače djelomice obojiti u narančasto žutu boju budući da sadrži karoten). Prije nego jušno povrće promijeni boju, dodajemo brašno koje smo ranije lagano propržili, te zalijemo vodom ili čistom juhom. Na sve to dodajemo na veće cvjetove rascvjetanu cvjetaču. Začinimo s malo soli i muškatnog oraščića, te kuhamo sve dok cvjetača ne postane mekana. Kada je cvjetača posve omekšala, izgnječimo je kroz pasirku ili žičanu cjediljku, ponovno uzavrimo u kipućoj vodi, te neposredno prije serviranja ukus poboljšamo dodatkom kiselog vrhnja i sasjeckanog zelenog peršina. Za jušni dodatak kremnoj juhi od cvjetače posebno skuhamo manju količinu cvjetače.



Topla predjela i glavna jela

Za većinu toplih predjela cvjetaču najprije do polovice skuhamo u slanoj vodi i potom još dodatno termički obradimo. Pirjanu cvjetaču s lješnjacima ili bademima pripremamo na taj način da cvjetaču najprije uvaljamo u brašno, potom u jaje i na kraju u mješavini mrvica i na listiće narezanih badema. Na vrućem ulju cvjetaču kratko pirjamo. Mrvice i bademe treba odmjeriti u odnosu jedan prema jedan (umjesto badema možemo upotrijebiti i grubo isjeckane lješnjake). Pored tako pripremljene cvjetače poslužujemo i umak od povrća ili vlasca. Gratiniranu cvjetaču pripremamo tako da na pola kuhanu cvjetaču položimo u vatrostalnu staklenu posudu, prekrijemo režnjevima šunke ili pršuta, te na vrhu naribamo polutvrdi sir bilo koje vrste. Posudu stavimo u pećnicu na temperaturu 200° C, te pečemo 10 do 15 minuta. Tako pripremljenu cvjetaču poslužimo kao predjelo ili glavno jelo zajedno sa zelenom salatom.

Oznake: koliko dugo kuhati cvjetaču, kako skuhati cvjetaću, vrijeme kuhanja cvijetače, koliko se kuha cvjetača, recepti od cvjetače, hranjive vrijednosti u cvjetači, nutritivna vrijednost, salata od cvjetaće, jela od cvjetače, koliko, dugo, kuhati, cvjetača

KOLIKO DUGO KUHATI KRUMPIR

Koliko dugo kuhati krumpir ?
Vrijeme kuhanja krumpira iznosi 10 do 25 minuta ovisno dali je krumpir mladi ili stari.
Vrijeme kuhanja mladog krumpira je 10 do 15 minuta, a stariji krumpir treba kuhati duže između 20 i 25 minuta.

Kako kuhati krumpir?
Krumpir se kuha u malo vode, toliko da ga voda cijelog prekrije. Posuda se poklopi kako bi se krumpiri kuhali kraće i bili pravilnijie kuhani, odnosno da su dovoljno dobro kuhani sa svih strana.
Idealno kuhani krupir potrebno je kuhati 15 minuta ako je mladi, možete vidjeti da je krumpir dovoljno kuhan kada ispada sa vilice nakon što ga nabodete.

Prije kuhanja kada ogulite krumpire nemojte ih narezati i ostaviti da stoje u vodi jer pritom mnogi vrijedni sastojci prijeđu u vodu. Kada gulite krumpire gulite ih što tanje jer se brojni zdravi sastojci nalaze neposredno ispod kore.

85 kalorija sadržava 100 grama krumpira

Oznake: koliko dugo kuhati krumpir, koliko dugo se kuha krumpir, vrijeme, kuhanja, krupira, kuhani krumpir, recepti od kuhanog krumpira, krumpira, idealno kuhan krumpir, kako znati kada kada je krumpir kuhan, kako kuhati krumpir

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.