Derzina i Trenkova kuhinja

četvrtak, 20.09.2007.

Fantastična salata od cikle

Ja inače nisam baš od jedenja cikle.

Ona mi se uvijek činila tako dosadnim povrćem. Mislim - skuhaš, uvališ u kiselinu i jedeš zimi kad nema ničeg zanimljivijeg, ali onda sam dobila par zanimljivih recepata koji su je definitivno utvrdili na mom jelovniku. Ovo je jedan od tih recepata.

Treba vam:

2 manje cikle (veličine teniske loptice)
2 veće mrkve (da bude mrkve za trećinu manje nego cikle)
ulje
hren (ribani, u staklenki)
(po želji sol, papar, ocat - ali ustvari vam ne treba - prvo probajte pa ako želite dodajte začine)

Naribati sitno očišćenu ciklu i mrkvu. Dodati oko 2 žlice ulja i 2 žlice hrena iz staklenke. Pomiješati i gotovo (tko želi, može još začiniti).

Ova salata izvrsna je uz pečeno meso, ali i uz kobasice, krvavice i slično, pa čak i bogatije sendviče.

Dobar tek!
- 15:40 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 18.09.2007.

Temeljni recept za zrnato tijesto za kruh/peciva/pizzu

Za 1 manji kruh, 2 pizze ili 5 žemljica trebate:

2 šalice tople vode
1 žlicu šećera
pola žlice soli
1 ravnu žlicu suhog kvasca (to je 1 paketić suhog kvasca, npr. "digo")
1 žlicu suncokretovih sjemenki
1 žlicu lanenih sjemenki
1 žlicu sezama
4 šalice brašna (pola može graham)

Sve sastojke ubacite u posudu i pomiješajte (ako vam se čini malo pretvrdo dodajte par kapi tople vode). Kad ste sve dobro pomiješali izbacite kuglu tijesta na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 5-10 minuta, povremeno brašneći ruke da se ne lijepe. Stavite u posudu s poklopcem (plastična, oko 3 puta veća od kugle tijesta) i spremite oko 45 minuta na toplo mjesto, bez propuha. Nakon što se udvo- i višestručilo premijesite 1 minutu i oblikujte kruh ili peciva koja složite odmah na protvan ili kalup za pečenje i pustite da se još jednom digne. Ispecite.

Ako koristite kao podlogu za pizzu NEMOJTE PREMIJESITI već samo razvaljajte na željenu veličinu, stavite u protvan i složite željeni nadjev pa pecite.
- 11:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.09.2007.

Mala pomoć u kužini #3: Kako napraviti čokoladne ukrase ili trake za ukrašavanje torti i kolača

Treba vam:
masni papir (za pečenje)
škare
posudica za topljenje čokolade
čokolada
maslac
mlijeko
vrećice za zimnicu

TRAKE:

Izrežite 2 trake masnog papira 3-4 centimetra šire nego želite da bude traka čokolade i dugačke po želji (ali ne predugačke).
u posudici u mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu, možete dodati i kockicu maslaca ili žlicu mlijeka da lakše otopite smjesu. Kad ste dobili lijepu, glatku otopljenu smjesu malo je ohladite uz miješanje i u širokom mlazu nalijte na jednu traku masnog papira. Odmah to pokrijte drugom trakom i rukom nježno razmažite čokoladu u ujednačeno široku traku između dva papira. Stavite na hladno do upotrebe.

Ove trake su odlična ideja za omatanje torte kad vam se ne da puno mutiti i trackati po okomitoj strani torte. Čokoladnu traku samo izvadite iz hladnjaka na sobnu temperaturu par minuta i onda odlijepite papir s jedne strane i nježno prislanjajući zalijepite traku na tortu, pa skinite papir s druge strane. Ako baš želite, po čokoladnoj traci sad možete šarati rastopljenom čokoladom druge boje (crno na bijelom, bijelo na crnom) ili jestivim bojama ili uz pomoć rastopljene čokolade lijepiti jestive perlice ili ukrase.

UKRASI:

Rastopite čokoladu i stavite je još toplu u kut vrećice za zimnicu. Gornji dio vrećice zafrčite, a na donjem izrežite sitnu rupicu kroz koju možete istiskivati čokoladu na masni papir. ukrasi mogu biti slova, kolutići, cvjetići ili bilo kakve perverzije koje znate nacrtati (ili vam ih netko drugi nacrta na "krivoj strani" masnog papira pa vi samo pratite crtež). kad se ukrasi ohlade, odnosno čokolada ponovo stvrdne (može u hladnjaku) skidajte ih pažljivo sa papira i lijepite na kolače ili drugo željeno mjesto.

Sretno!
- 13:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Začinjeni kolač od mrkvice

Dakle, kako spraviti začinjeni kolač s mrkvicom - tražili ste, cičali i molili (posebno ti, ti... znaš koja si ;-)) - pa eto vam ga sad!

za jedan prosječan protvan ili jedan kalup za kruh (ili možda kuglof :) treba vam:

150 g brašna (pola graham, pola obično)
2 žličice praška za pecivo
1 prstohvat soli
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
1 žličica zdrobljenih klinčića (to je 5-6 klinčića zdrobljenih u mužaru s malo kristal šećera da se lakše usitni)
šaka grožđica
200 g mrkve, sitno naribane
naribana kora jedne naranče i njen sok iscjeđen nakon ribanja
100 g margarina (ili maslaca/biljne masti po volji)
100 g smeđeg šećera (ma može i bijeli)
2 velika jajca

dakle postupak:
Stavite da se grije pećnica na 180°

U prvoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom da se zapjeni pa onda dodajte uz miksanje jedno po jedno jaje da se lijepo umiksa.

U drugoj zdjeli izmješajte brašno, sve začine, sol i prašak za pecivo pa mješavinu izmješajte sa onom iz prve zdjele.

Naribajte sitno mrkvice, dodajte narančinu koru i sok i šaku grožđica i sve izmješajte sa ostalim sastojcima.

namažite maslacem posudu za pečenje i kuhinjskom špatulom (ili žlicom) rasporedite smjesu u posudu. zagladite.

Ubacite posudu u pećnicu i, ovisno o osabranoj posudi za pečenje, pričekajte 30 - 60 minuta da se ispeče. Probajte zabadanjem čačkalice u kolač je li pečen (ako je suha onda jest).

Malo ohladite i navalite.


Dobar tek!
- 13:52 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.