Derzina i Trenkova kuhinja

petak, 24.11.2006.

Zimsko proljetna juha

I dalje prema željama :). Za Rahatli. Ova juha se može napraviti kad nam dolaze gosti, rodbina i ini različitih ukusa i godina. Kombinacija između narodnog i svečanog.


Stavi se buncek u vodu, veeliki lonac, i neka kipi jedno 10-tak minuta, voda se baci (da ne bude kasnije preslano) i u drugoj se skuha buncek do kraja. Izvadi se i toj vodi se ubaci povrće nasjeckano na kockice (ne treba biti presitno). Od povrća se može koristiti sve što ide u grincajg (mrkva, peršin, celer...), luk, češnjak, prokule presječene na pola (sada joj je sezona), grašak, tikvice isjeckane na kockice.

Redoslijed stavljanja povrća:
- prvo stavi isjeckani češnjak, luk, peršin, celer. Luk se izreže na kolute i preprži na ringu od struje prije stavljanja
- nakon cca pola sata staviti ostalo, kad su prokule kuhane, sve je gotovo
- na kraju može se dodati listove peršina, krupnije nasjeckan, neka pliva

Količine
- grincajga ide barem duplo više nego za klasičnu juhu
- neka prokule dominiraju
- graška ne previše. Juha će imati dosta mrkve pa da ne bude perslatka

Začini
- uz ovoliko povrća ne trebaju začini, vegeta i nešto papra

- 11:14 - Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 17.11.2006.

Riža na mlijeku

Ovaj recept stavljam po želji Cicibambule. Spada u stvarno lagane.

Zaželite li se laganog obroka za doručak ili večeru, možete napraviti rižu na mlijeku.
Za uvod jedna legenda o riži. Naime, postanak nunchaka se veže uz rižu. Seljaci (japanski, korejski, kineski?) su tukli rižu s dvije palice spojene konopom radi odvajanja zrna od ostatka. To je poslužilo, po legendi, kao ideja za izradu hladnog oružja. U doba kad je u Japanu zabranjeno nošenje vatrenog oružja i mačeva, nunchake su se proširile i preko Bruce Leea preživjele do današnjeg doba.

A sada jelo:
stavite u lonac mlijeko, rižu i šećer. Kuhajte uz miješanje dok se riža ne skuha. Ako tokom kuhanja riža popije sve mlijeko, slobodno ga dodajte. Na kraju, kada je kuhano, obično dodam kakao. Ili cimet, ili vanili šećer. Kako volite. Kuhano jelo ostavite desetak minuta prije posluživanja.
- 11:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.11.2006.

Bombay potato

Jedan recept koji nije uobičajen kod nas, ali vrlo jednostavan. Sudeći po dosadašnjim komentarima, neko vrijeme ću ovdje stavljati samo jela koja se izuzetno lako rade :). Doduše ovaj recept bi se dao zakomplicirati, dati u nekoliko varijanti uz savjete kako se može napraviti da uz okus i vizualno savršeno izgleda. Ali kako sam naveo gore, probati ću pisati što jednostavnije.

Do ovog recepta sam došao slučajno kada su mi rođaci iz Engleske poslali začine uključujući mješavinu začina za Bombay potato. U stvari to je kuhani krumpir u začinjenom paradajz umaku.

Originalni recept ide: skuhaju se manji krumpiri u ljusci i ogule se. U tavi (ili ako pripremate pred gostima uzmite wok) stavite ulje i prepržite luk i češnjak. Dodajte istočne začine koje imate pri ruci: chili, curry, garam masalu, đumbir u prahu, kurkumu (onaj žuti začin, turmeric), mustard, cimeta ili jednostavno chili + curry + garam masalu (i curry i garam masala su mješavine začina, sadrže ostale, pa će konačnica biti slična). Na sve to stavite pelate paradajza isjeckane na kockice (ili jednostavno paradajz sos), miješajte 2-3 minute, dodajte skuhani krumpir i lagano miješajte slijedećih 7-8 minuta. Za kraj popaprite. Jela koja potječu iz Indije trebaju vući na ljuto.

Ako nemate ili ne volite te začine uzmite klasične mediteranske. S istom idejom ćete dobiti dva totalno različita okusa :).
Poslužite uz neko pečenje, najbolje piletinu da se naglasi indijski štih.

Kad vam dolaze gosti probajte napraviti nešto što im je novo, vjerojatno će im biti drago.

- 16:14 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.