Derzina i Trenkova kuhinja

srijeda, 17.09.2008.

Kuhinjska Preračunavanjka

Iako neopisivo uživam svaki put kad čitajući recepte sa stranica ili iz knjiga iz engleskog govornog područja naletim na potrebu da za preračunavanje farenhajta u celzijuse napamet upotrijebim formulu

[°C] = ([°F]  32) × 5/9

ponekad mi je to dovoljno da izazove kompletni reboot sistema za taj dan.

Za takve dane konačno pronađoh malog pomoćnika kojeg od danas do ubuduće dijelim ovdje s vama; sad ovdje pod svjetlom reflektora, a ubuduće na dnu desnog stupca.



D.F.
- 10:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 22.04.2008.

Tjestenina s brokulom

Ovaj recept je više nego jednostavan. Na ideju sam došao pošto mi djeca nisu htjela jesti povrće, a obožavaju tjesteninu. Trebalo mi je nešto da im „podvalim“.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U svakom slučaju, brokula se skuha, obično prilikom kuhanja prvo stavim stabljiku pa nešto kasnije gornji dio. Skuhana se zgnječi s dodatkom maslinova ulja i u to se izmiješa tjestenina. Poželjni su šarafići kako bi se brokula što više zalijepila za njih.

Kasnije sam počeo raditi ovaj prilog uz pečenja (na slici standardno pečenje s dodatkom zapečenog sira). Kad ne radim za djecu, obavezno stavim češnjaka.

- 09:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.09.2007.

Fantastična salata od cikle

Ja inače nisam baš od jedenja cikle.

Ona mi se uvijek činila tako dosadnim povrćem. Mislim - skuhaš, uvališ u kiselinu i jedeš zimi kad nema ničeg zanimljivijeg, ali onda sam dobila par zanimljivih recepata koji su je definitivno utvrdili na mom jelovniku. Ovo je jedan od tih recepata.

Treba vam:

2 manje cikle (veličine teniske loptice)
2 veće mrkve (da bude mrkve za trećinu manje nego cikle)
ulje
hren (ribani, u staklenki)
(po želji sol, papar, ocat - ali ustvari vam ne treba - prvo probajte pa ako želite dodajte začine)

Naribati sitno očišćenu ciklu i mrkvu. Dodati oko 2 žlice ulja i 2 žlice hrena iz staklenke. Pomiješati i gotovo (tko želi, može još začiniti).

Ova salata izvrsna je uz pečeno meso, ali i uz kobasice, krvavice i slično, pa čak i bogatije sendviče.

Dobar tek!
- 15:40 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 18.09.2007.

Temeljni recept za zrnato tijesto za kruh/peciva/pizzu

Za 1 manji kruh, 2 pizze ili 5 žemljica trebate:

2 šalice tople vode
1 žlicu šećera
pola žlice soli
1 ravnu žlicu suhog kvasca (to je 1 paketić suhog kvasca, npr. "digo")
1 žlicu suncokretovih sjemenki
1 žlicu lanenih sjemenki
1 žlicu sezama
4 šalice brašna (pola može graham)

Sve sastojke ubacite u posudu i pomiješajte (ako vam se čini malo pretvrdo dodajte par kapi tople vode). Kad ste sve dobro pomiješali izbacite kuglu tijesta na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 5-10 minuta, povremeno brašneći ruke da se ne lijepe. Stavite u posudu s poklopcem (plastična, oko 3 puta veća od kugle tijesta) i spremite oko 45 minuta na toplo mjesto, bez propuha. Nakon što se udvo- i višestručilo premijesite 1 minutu i oblikujte kruh ili peciva koja složite odmah na protvan ili kalup za pečenje i pustite da se još jednom digne. Ispecite.

Ako koristite kao podlogu za pizzu NEMOJTE PREMIJESITI već samo razvaljajte na željenu veličinu, stavite u protvan i složite željeni nadjev pa pecite.
- 11:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.09.2007.

Mala pomoć u kužini #3: Kako napraviti čokoladne ukrase ili trake za ukrašavanje torti i kolača

Treba vam:
masni papir (za pečenje)
škare
posudica za topljenje čokolade
čokolada
maslac
mlijeko
vrećice za zimnicu

TRAKE:

Izrežite 2 trake masnog papira 3-4 centimetra šire nego želite da bude traka čokolade i dugačke po želji (ali ne predugačke).
u posudici u mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu, možete dodati i kockicu maslaca ili žlicu mlijeka da lakše otopite smjesu. Kad ste dobili lijepu, glatku otopljenu smjesu malo je ohladite uz miješanje i u širokom mlazu nalijte na jednu traku masnog papira. Odmah to pokrijte drugom trakom i rukom nježno razmažite čokoladu u ujednačeno široku traku između dva papira. Stavite na hladno do upotrebe.

Ove trake su odlična ideja za omatanje torte kad vam se ne da puno mutiti i trackati po okomitoj strani torte. Čokoladnu traku samo izvadite iz hladnjaka na sobnu temperaturu par minuta i onda odlijepite papir s jedne strane i nježno prislanjajući zalijepite traku na tortu, pa skinite papir s druge strane. Ako baš želite, po čokoladnoj traci sad možete šarati rastopljenom čokoladom druge boje (crno na bijelom, bijelo na crnom) ili jestivim bojama ili uz pomoć rastopljene čokolade lijepiti jestive perlice ili ukrase.

UKRASI:

Rastopite čokoladu i stavite je još toplu u kut vrećice za zimnicu. Gornji dio vrećice zafrčite, a na donjem izrežite sitnu rupicu kroz koju možete istiskivati čokoladu na masni papir. ukrasi mogu biti slova, kolutići, cvjetići ili bilo kakve perverzije koje znate nacrtati (ili vam ih netko drugi nacrta na "krivoj strani" masnog papira pa vi samo pratite crtež). kad se ukrasi ohlade, odnosno čokolada ponovo stvrdne (može u hladnjaku) skidajte ih pažljivo sa papira i lijepite na kolače ili drugo željeno mjesto.

Sretno!
- 13:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Začinjeni kolač od mrkvice

Dakle, kako spraviti začinjeni kolač s mrkvicom - tražili ste, cičali i molili (posebno ti, ti... znaš koja si ;-)) - pa eto vam ga sad!

za jedan prosječan protvan ili jedan kalup za kruh (ili možda kuglof :) treba vam:

150 g brašna (pola graham, pola obično)
2 žličice praška za pecivo
1 prstohvat soli
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
1 žličica zdrobljenih klinčića (to je 5-6 klinčića zdrobljenih u mužaru s malo kristal šećera da se lakše usitni)
šaka grožđica
200 g mrkve, sitno naribane
naribana kora jedne naranče i njen sok iscjeđen nakon ribanja
100 g margarina (ili maslaca/biljne masti po volji)
100 g smeđeg šećera (ma može i bijeli)
2 velika jajca

dakle postupak:
Stavite da se grije pećnica na 180°

U prvoj zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom da se zapjeni pa onda dodajte uz miksanje jedno po jedno jaje da se lijepo umiksa.

U drugoj zdjeli izmješajte brašno, sve začine, sol i prašak za pecivo pa mješavinu izmješajte sa onom iz prve zdjele.

Naribajte sitno mrkvice, dodajte narančinu koru i sok i šaku grožđica i sve izmješajte sa ostalim sastojcima.

namažite maslacem posudu za pečenje i kuhinjskom špatulom (ili žlicom) rasporedite smjesu u posudu. zagladite.

Ubacite posudu u pećnicu i, ovisno o osabranoj posudi za pečenje, pričekajte 30 - 60 minuta da se ispeče. Probajte zabadanjem čačkalice u kolač je li pečen (ako je suha onda jest).

Malo ohladite i navalite.


Dobar tek!
- 13:52 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 24.07.2007.

Kugle s pekezom

Kaže meni moja Čarobna Kornjača (sad će 3 godine): "Mama, idemo radit kolače."

"Ajd. Koje hoćeš?"

"Kugle."

"Kakve kugle?!"

[maše rukama po zraku kao da oblikuje veliku loptu] "Pa s pekezom."

- pa smo napravile Kugle s pekezom.

(8 kugli)
1 šalica toplog mlijeka (oko 1,5 dcl)
5 dkg maslaca
3 žlice smeđeg šećera
žličica cimeta
1 žlica suhog kvasca (to je 1 paketić)
3 žlice miješanih žitarica (Musli- bilokoji; sa sjemenkama, suhim voćem, miješane žitarice,...)
oko 1,5 šalica brašna (ova kakvom ste mjerili mlijeko)

od ovih sastojaka zamijesite dizano tijesto. Mijesite ga oko 5-10 minuta pa ostavite da se digne u poklopljenoj posudi. Kad udvostruči obujam dobro premijesite oko 1 minute, da sav zrak izađe i izrežite na 8 komada. Oblikujte kugle i prstom izbušite svaku pa ubacite po žličicu pekmeza po izboru. Pažljivo zalijepite i složite u posudu za pečenje zalijepljenim dijelom prema dolje. Pećnicu zagrijte na 50 stupnjeva i stavite kugle na pola sata da s lijepo dignu (ostavite prostora 2-3 cm između njih da se mogu lijepo dići). Pecite na 180° oko 10-15 minuta.

Savjet ekstra:
S obzirom da će žitarice u toku dizanja "povući" dio vlažnosti tijesta ili zamijesite nešto vlažnije tijesto (manje brašna) ili žitarice prethodno namočite u mlijeku da nabubre.
- 12:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 18.07.2007.

Jednostavni pileći saft/gulaš

Iako je vrijeme pripremanja nešto dulje od mojih omiljenih pola sata, ovo mi je jedan od najdražih recepata jer kad obavim osnovnu pripremu, ostatak kuhanja odradi sam šparet.


1 luk
žličica crvene paprike
nešto piletine (dijelovi s kostima - batci, zabatci i slično)
pola paketića graška (ili konzerva) ili smrznutog "povrća za juhu"
vegeta, sol
papar

tjestenina (ili njoki, žganci, knedle, pire-krumpir, popečci od kruha i slično za prilog)

Luk nasjeckati i popržiti da uvene, dodati žličicu crvene paprike (najbolje ljute) i pržiti uz miješanje oko minute da se aroma "probudi" i lijepo zamiriše. Uliti vodu i dodati meso te zakuhati. Dodati žlicu vegete i pokolopiti te smanjiti vatru da krčka stalno, ali ne preljeva se iz poklopljene posude (može se namjestiti poklopac malo otškrinut` ukoso). Sad navijte alarm za 45 minuta i možete potpuno zaboraviti da nešto kuhate. Kad zazvoni alarm, ubacite grašak i/ili povrće za juhu i dotjerajte okus sa malo soli i papra.

Ako kuhate prilog, sad je vrijeme za pripremu, a ako vam se ni to ne da onda u saft ubacite dvije šake sitnije tjestenine. Tko voli, može ga malo zgusnuti sa dvije žlice brašna razmućene u malo vode. Kako god bilo, saft kuhajte još 15 minuta i onda ga možete pojesti ;-))

Iako ima mnoštvo priloga uz koje se može poslužiti ja ovo najviše volim uz par debljih kriški svježeg kruha i narezani paradajz.

Dobar tek!

- 10:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 11.07.2007.

Athena u gostima!

Kako je ovo gostoljubiv blog danas ugošćavamo gđicu Athenu Air. S obzirom da tu ne treba mnogo upoznavanja puštamo Athenu da vam sama kaže što smjera skuhati danas:

Nešto je čudno u zraku. Ili je to samo ljetna šema. Ne znam. Ali činjenice su sljedeće:

1. Pašta (tjestenina, je li) nikad nije moj prvi izbor. Više sam od riže, njoka ili krumpira.
2. Od svih umaka najmanje drag mi je svaki koji je crveni, pogotovo ako se pomidor jako osjeti.
3. Tikvice generalno ne kužim jer su bezukusne i samo zapravo služe popunjavanju prostora.
4. Tunu sam uspješno ignorirala tridesetak godina života, iako nemam ništa osobito protiv konzerviranih riba.

I što se desi? Zadnjih godinu dana najradije si kuham paštu. I to pužiće, jer su mi super fini i zabavni za jesti. S tunom. I raznoraznim varijacijama uz to. Jedna od zadnjih, koja me oduševljava posljednjih tjedana, jest ovo sa slike.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

A to je sljedeće:

1/4 paketa od pol kile pašte (meni za dva obroka, jer ne mogu pojest puno pašte odjednom)
1 tikvica
1 mala paprika
1 pomidor
1 češanj češnjaka
1 konzervirana tuna od 80 grama, ako se ne varam. Ona najmanja, u svakom slučaju.
4-5 maslina
maslinovo ulje

Dok se grije voda za paštu, na mlako ulje staviti protisnuti češnjak, pa prije nego zadimi na njega bacit papriku narezanu tanko ko kineski rezanac. Pa i sitne kockice pomidora, što zrelijeg. I tikvice. Posoliti. Paštu skuhati kako to već ide, bez gluposti poput ulja, samo sol. Ako su tikvice omekšale, al ne do raspadnog stanja, narezati u ćušpajz od povrća masline pa preko svega stavit tunu. Ocijeđenu, jasno. I vegetu, jer jebeš hrvatsko jelo bez vegete. Al malo, tek toliko reda radi.

Meni paše okus masline u tome, pa si nekad stavim malo više od 4 velike. Kad imam dan u kojem bi se ubila od slatkog, umjesto svog ovog povrća stavit ću kukuruz i kisele krastavce pa i majonezu u tunu. Najbolja fora je što sam konačno skužila da se od pašte i tune može napraviti čuda. Prije sam mislila da je samo carbonara, i to isključivo špageti i opako dimljena panceta, jestivi oblik tjestenine.

I da, genijalno je što je sve ovo jestivo i drugi dan. A kad je hladno, još je i finije.
A tek kako mi je fino ispao cartoccio od pašte s lignjama! Isss...

- 16:22 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.07.2007.

Mala pomoć u kužini #2: Kiseli pekmez

Prošli tjedan Otac mi je nabrao veliku zdjelu onih crvenih okruglih kiselih šljiva.

Brat - bratu, i nisu baš nešto za jest`, ali, reko` voće je - a kako voće nikako ne uspjevam ukolopiti u tjedni jelovnik - uzela sam ih doma.

I tako su one besposleno sjedile u zdjeli dok smo ih svi mudro zaobilazili.

Krajem tjedna primjetih u kući voćne mušice i, kako to već biva, shvatih da je krajnje vrijeme riješiti se šljiva.

Ili u smeće ili... pobogu šta ću s njima?!

Kisele šljive.

Kisele.

Šljive.

Pa napravih kiseli pekmez.

To je ustvari nešto što sam si uvijek željela, jer nisam baš osoba za slatko. Da na svijetu postoji samo slatko, ja bih jela samo toliko da ne umrem od gladi. A i kiseli pekmez je baš sjajan dodatak za integralne vafle s tučenim slatkim vrhnjem ;-)

KISELI PEKMEZ OD CRVENIH ŠLJIVA

1 kg očišćenih šljiva sa sokom koji su pustile kod čišćenja (sve zajedno, i sok i šljive mora biti 1 kg)
30 dkg smeđeg šećera
1 Podravkin Želin
3 vanili šećera
1 dcl amareta (ili drugog likerastog alkohola po želji)

Šljive očistite i izmiksajte štapnim mikserom ili multipraktikom, ako baš želite pekmez bez "kožica" propasirajte smjesu, ali ja nisam. Usipajte u lonac i stavite na srednju vatru štednjaka. 1 Želin izmješajte s 3 vanili-šećera i umješajte u smjesu. Zagrijavajte uz miješanje do vrenja. I dalje miješajući i dodajte 300 grama (ili više za slađi pekmez, sve do 1 kg) šećera. Kad zavrije, kuhajte 3 MINUTE (!!!!) i oberite pjenu. Skinite s vatre, umiješajte alkohol i ulijte još vrući pekmez u čiste i ugrijane staklenke. Ova količina je dovoljna za 3 pune staklenke od 330 grama (npr. od tartara). Stavite poklopac na zavrtanje i okrenite 5 minuta da stoje na poklopcu. Nakon toga okrenite "normalno" i pustite da se ohladi do kraja.

Sad vam još samo ostaje smisliti na što namazati pekmez ;-)
- 13:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se