28.02.2013., četvrtak

Od Pariza d Teherana

Gosti: Ivana Biočina, Ebtehay Navaey, Milena Ostojić
Urednik i voditelj: Tonči Valentić


S obzirom na veliku potražnju za kvalitetnom literaturom, ali i manjkom kvalitetnih prevoditelja, nedavno pokrenut projekt "Čitanje" u SC-u značajan je doprinos afirmiranju kulture prevođenja u nas. To je novi program zamišljen kao svojevrsni atelje mladih prevoditelja koji odabiru kanonske, ali i dosad neprevedene tekstove na hrvatski, koje čitaju sami ili u društvu autora. Osim što na taj način skreću na sebe pozornost izdavača, prezentiraju i novi tekst čitatelju, odnosno u ovom projektu – slušatelju. Svrha projekta je otvoriti prostor mladim prevoditeljima i klasičnim autorima koji su dosad iz bilo kojeg razloga bili slabo prevođeni na naš jezik. Na tribini će sudjelovati urednici i prevoditelji uz konsekutivni prijevod dvaju našoj publici slabo poznatih tekstova – kultnog djela "Živa valuta" francuskog autora Pierrea Klossowskog te izbora iz antologije perzijske poezije. (T.V.)


Slušajte, gledajte - "Čitanje"!



- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.02.2013., petak

Antropozofija kao put spoznaje

Gosti: Mario Čuletić, Vida Talajić Čuletić
Urednik i voditelj: Tonči Valentić


Iako već odavno etablirana kao skup različitih spoznaja o duhovnoj naravi čovjeka, svijeta i svemira te kao čovjekov odnos spram nadosjetilnog i egzaktnim znanstvenim metodama za njegovo spoznavanje, antropozofija povremeno i u našoj sredini izaziva dvojbe i nedoumice kad je riječ o njenim ishodišnim tezama. Na tribini će se nastojati produbiti znanja o antropozofiji i ukazati na njenu važnost u kontekstu naglašavanja duhovno-znanstvenog poimanja čovjeka i svijeta. U razgovoru s gostima iz Antropozofskog društva „Marija Sofija“ pokušat će se otvoriti nove perspektive u poimanju kozmologije, filozofije i religije te ukazati na važnost duhovnog segmenta čovjeka koji je danas potisnut i odbačen u eri kibernetičko-tehnološko utilitarnog svjetonazora koji dominira suvremenim dobom. (T.V.)


Imate li dvojbe ili nedoumice vezane za antropozofiju - dođite na Književni petak!





- 11:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.02.2013., petak

Republika u sjeni Behemota

Gosti: Dragutin Lalović, Luka Ribarević
Urednik i voditelj: Tonči Valentić


Nedavno su u izdavačkoj kući Disput objavljene dvije značajne knjige: "Problem Jean-Jacques Rousseau" neokantovca Ernsta Cassirera i "Behemot" njemačkog političkog teoretičara Franza Neumanna. Ove dvije knjige napokon prevedene na hrvatski, od fundamentalnog su značaja za razumijevanje republikanske tradicije slobode građanina i izvora totalitarizma: dok u prvoj Cassirer nudi prvi pravi interpretativni okvir za razumijevanje Rousseauove političke filozofije, u drugoj Neumann iscrpno i temeljito analizira nacionalsocijalizam kao utjelovljenje društvenog kaosa, vladavine bezakonja i anarhije. Na tribini će se iz politološke i filozofijske perspektive raspravljati o temelju onog političkog te o čitavom spektru političkih teorija polazeći od toga da je istinski „smisao politike sloboda“ (H. Arendt), a smisao svakog totalitarizma negacija politike kao takve. (T.V.)


Ernst Cassirer ili Franz Neumann? Ne morate odgovoriti... dođite :)



- 10:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.02.2013., petak

Alan Ford u kući cvijeća

Gosti: Bojan Krištofić, Ognjen Strpić i Vlado Šagadin
Urednik i voditelj: Tonči Valentić


Alan Ford nije bio samo jedan od popularnih stripova uz koji su odrastale brojne generacije u bivšoj Jugoslaviji – to je bio i ostao kultni strip za razumijevanje kulturnog i simboličkog imaginarija čitave jedne epohe. Povod za tribinu je nedavno objavljena knjiga Lazara Džamića „Cvjećarnica u kući cveća“ u kojoj autor nastoji odgovoriti na pitanje zašto je strip jedino u Jugoslaviji 70-ih i 80-ih uživao kultni status te zašto ni do danas nije izgubio obožavatelje. Četrdeset godina nakon izlaska prvog broja u Vjesnikovoj ediciji, retrospektivno je posve jasno da je riječ o stripu koji je mnogo više od običnog kulturnog artefakta. Na tribini će se raspravljati o tome zašto je Alan Ford toliko duboko utkan u društveno tkivo i zbog čega je postao simbolom i metaforom jednog specifičnog povijesnog perioda. (T.V.)

Ne znate tko je Alan Ford????!!!! Dođite!!!
Znate tko je Alan Ford???!!! Dođite!!!




- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.02.2013., petak

Mediji i kultura

Gosti: Žarko Paić i Katarina Peović Vuković
Urednik i voditelj: Tonči Valentić.

Kakav je odnos između kulture u informacijskom dobu i medijske proizvodnje događaja? Na koji način nas mediji determiniraju i možemo li govoriti o svojevrsnoj „decentralizaciji“ medija u suvremenom dobu? Naposljetku, mogu li digitalni mediji doista demokratizirati društvo u kojem živimo? Ovo su samo neka pitanja na koje će sudionici tribine o kulturi i medijima pokušati dati odgovor. Sve većim razvojem i napredovanjem tehnologije i komunikacijskih oruđa u današnjem tehno-determinističkom dobu, opravdano je zapitati se kakva je uloga kulture podvrgnute medijskoj hegemoniji iza koje stoji kapitalistički način proizvodnje? Na tribini će biti riječi o promjenama koje su se desile u strukturi medija i pitanjem nudi li nam decentralizacija medija razlog za „kulturološki“ optimizam. (T.V.)
O svemu ovome govorit će gosti tribine Žarko Paić i Katarina Peović Vuković. Urednik i voditelj je Tonči Valentić.

Tu su mediji, tu je kultura, budite i vi :)


A ako niste bili s nama...


- 09:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #