O turizmu...

utorak , 19.06.2018.


Prije nekoliko dana na popisu skorašnjih događaja koje mi je Facebook ponudio, uz bahatu tvrdnju "da bi mi se mogli svidjeti", bili su Severinin koncert i manifestacija RetrOpatija, a ja nikako da se odlučim što mi od tog dvoje izaziva veće gađenje.

Vjerojatno ovo drugo.

Jer mi je odvratniji kič od šunda.


Jer šund bar ne glumi da je nešto drugo.

A u osnovi kiča je laž.

A današnja Opatija sva se upravo bazira na laži i kiču, tj.glumljenju da je nešto što nije.

Ali nije li čitav turizam zapravo "skupo plaćena laž"?


A pritom ne znaš tko više laže - je li veći lažac domaćin ili ipak recipijentovo/turistovo laganje samoga sebe nadmašuje domaćinove laži?

A kad smo već kod turizma i Opatije, trebalo bi reći ponešto o statusu radnika u opatijskom turizmu.

Evo u subotu je Novi list pisao da predsjednik uprave najveće opatijske hotelske kuće Liburnia Riviera Hoteli (to je ista ona firma koja je lani uzrokovala smrt jednog turiste, jer se urušio balkon hotelske sobe na kojem je stajao, i za tu smrt gosta, naravno, nije odgovarao nitko iz uprave te firme) odlazi iz firme uz nagradni bonus od 14 MILIJUNA KUNA.

Predsjednik uprave LRH nagrađen je bonusom od 14 MILIJUNA KUNA jer je tijekom njegova upravljanja firmom povećana dobit firme, a ta je dobit zarađena robovlasničkim odnosom spram radnika, tjeranjem konobara da tijekom istog dana rade u više hotela, drastičnim smanjenjem broja radne snage, naročito one s ugovorima na neodređeno itd.

Tko je god mogao i imao gdje, iz LRH je pobjegao a oni.koji su ostali pišaju krv za mizerne plaće kako bi uprava mogla dijeliti astronomske bonuse.

To je opatijski turizam.


Kao što su i pseća govna po opatijskim ulicama opatijski turizam.
I zatvoreni javni wc-i.
I neuređene plaže.
I 15 godina stari automati za plaćanje parkinga koji primaju samo kovanice i onda stranci lutaju gradom od kafića do kafića i od hotela do hotela i moljakaju konobare i recepcionere da im novčanice promijene u kovanice kako bi platili parking. Itd. Itd.






<< Arhiva >>