PREDSTAVLJANJE zbirke pjesama Monike Herceg "Početne koordinate"

petak , 01.06.2018.


Zbirka 'Početne koordinate' Monike Herceg nagrađena je nagradom Goran za mlade pjesnike 2017. godine, a nedavno je nagrađena i Kvirinovom nagradom za najbolju zbirku autora do 35. godine starosti.

U subotu 02.06.2018. s početkom u 19 sati u zagrebačkom klubu Botaničar o zbirci će s autoricom razgovarati Ivan Šamija i Mateja Jurčević, a s autoricom će osim o njenom pjesništvu razgovarati i o važnosti nagrada, afirmaciji, mladoj pjesničkoj sceni i trenutnom položaju pjesništva u Hrvatskoj.

O zbirci u obrazloženju nagrade Goran za mlade pjesnike Slađan Lipovec piše:
U tom smislu naslovi i podnaslovi ciklusa „Zmijske smrti (Podrijetlo)“, „Ptičje smrti (Bijeg)“, „Mačje smrti (Izbjeglištvo)“, „Zečje smrti (Povratak)“ u suglasju su sa svakim koncizno napisanim i izbrušenim stihom u ovoj zbirci, a narativnost tekstova  jer narativnost je naprimjereniji način za iskazivanje promjena, gibanja i kruženja  nadograđena je sjajnim pjesničkim slikama, navedimo još jednu od njih: a Kata je nosila munju pod srcem / koje je preskakalo / kao pokvarena igračka, dok naslov Početne koordinate zaokružuje dojam da je riječ o duboko promišljenoj, proživljenoj i ispisanoj knjizi. Njome Monika Herceg, možemo to već sada reći, zauzima čvrste i istaknute koordinate u suvremenom hrvatskom pjesničkom korpusu, a i šire.

Monika Herceg studira fiziku na Sveučilištu u Rijeci. Rođena je 1990. u Sisku. Nagradu Goran za mlade pjesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis Početne koordinate dobila je 2017. godine. Knjiga je objavljena 2018. godine i nedavno je nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pjesnike. Iste godine dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga će biti objavljena 2019. godine. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natječaju za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom natječaju humoristično-satiričnog žanra Stevan Sremac 2017. Pjesme su joj objavljene u raznim časopisima.

<< Arhiva >>