Izašla je MOJA ŠESTA KNJIGA !!!

petak , 18.05.2018.


Iz tiska je izašla MOJA ŠESTA KNJIGA, " LIBrIDO " !!!


Izdavač : Litteris, Zagreb
Urednik : Dražen Katunarić
tvrdi uvez, 367 str.

Knjiga sadrži :

MOJIH 48 KRITIKA proznih knjiga hrvatskih spisateljica i pisaca objavljenih u zadnje četiri godine +
+ 15 MOJIH RECENZIJA knjiga hrvatskih autorica i autora
koje su izašle u okviru edicije koju sam uređivao za Hena com od veljače 2014. do srpnja 2016. +
+ 7 MOJIH ESEJA u kojima se bavim temama poput npr. pogubnosti nečitanja, novinarskog ponižavanja čitateljstva, incestuoznosti hrvatske književne scene na primjeru književnih nagrada, tretmana književnosti na Internetu, loše osmišljenih projekata Ministarstva kulture RH itd.

Sredstva za izdavanje knjige izdavaču Litterisu je odobrilo Ministarstvo znanosti , a ja sam u 2014. "konzumirao" tromjesečnu stipendiju Ministarstva kulture za pisanje te knjige.

Tekst sa stražnje korice knjige :

U svojoj novoj knjizi književnokritičkih osvrta i prikaza, Božidar Alajbegović iščitao je većinu domaće književne produkcije od 2012. do 2015. godine, pa tako "Lib(r)ido", između ostalih, obuhvaća četrdesetak kritika djela Slavenke Drakulić, Ludwiga Bauera, Branislava Glumca, Ratka Cvetnića, Daše Drndić, Zorana Ferića, Ede Popovića, Miljenka Jergovića, Josipa Mlakića, Damira Karakaša, Kristiana Novaka, Ivane Sajko, Mihaele Gašpar i drugih, dakle generacijski i poetički vrlo raznolikih autora/ica.
Ono što fascinira i u ovoj knjizi autorova je predanost književnosti te užitak koji se osjeća u prenošenju vlastitih doživljaja djela čitateljima svojih tekstova, na što upućuje i naslov djela. Pritom svakom od naslova koji predstavlja Božidar Alajbegović pristupa svestrano, podjednako se zanimajući i za jezična sredstva kojima je tekst oblikovan, i za strukturu i koncepciju cjeline, društveni okvir u kojem je djelo nastalo te, dakako, za autorsku figuru koja iza teksta stoji.
I u svojoj novoj knjizi, posvećenoj suvremenoj hrvatskoj književnosti, Alajbegović pokazuje da dobra kritika nikad nije isključiva, jer se neće libiti ni odličnome romanu nešto prigovoriti, kao što će i kod loše ili samo solidne knjige uočiti neke vrline te na njih upozoriti.
Osim kritika, knjiga sadržava i eseje u kojima, također na svoj pitak i jasan način, Božidar Alajbegović problematizira cijeli niz tema vezanih uz hrvatsku književnost i izdavaštvo, poput književnih nagrada, pogubnosti nečitanja, odnosa medija prema književnosti i sl.
U "Lib(r)idu" smo ponovno dobili vrlo zanimljivo i poticajno štivo koje, poput ostalih autorovih djela, kao da poručuje da čitanje treba postati potreba i strast.

Božidar Alajbegović neumoran je hrvatski književni kritičar koji je u proteklih petnaestak godina objavio više od petsto tekstova. Iz knjige u knjigu emanira golemu energiju čitanja, ljubavi i entuzijazma prema književnosti.
"Lib(r)ido" je šesta knjiga njegovih književnih kritika kojoj su prethodile sljedeće: Utočište od riječi (2007.), Nešto kao fleš (2009.), Pedeset kritika (2011.), Post scriptum (2013.) te Paralelni svjetovi (2017.)






<< Arhiva >>