NOVO: Mladen Kopjar "Plava kuverta - komedije u eteru" (Knjigohvat, 2018.)

petak , 23.02.2018.

Mladen Kopjar
"Plava kuverta"

komedije o korupciji, krijumčarenju organa, homofobiji i drugim neozbiljnim temama
izd. Knjigohvat
urednica Nada Mihaljević
tvrdi uvez, 155 stranica, 95 kuna

Riječ izdavača

Šuškanje plave kuverte zvuk je od kojeg službeniku lokalne uprave Vlatku Plećini procure sline, gotovo kao od mirisa janjetine. Plećina, dakako, ne čini ništa loše, on će svoju korumpiranost opravdati tekućim troškovima - zimovanjem bivše žene u, kako se ono kaže, Badkladenkirhajnu, a na naplatu stiže i alimentacija. Lako je radi dobrobiti djece zaboraviti na ponos i poštenje, pa makar i najmlađe među nama zarazili plavim virusom korupcije, koji se nastavlja širiti kako bi uz konfete eksplodirao koje desetljeće kasnije.
Ima li uopće nevinih, pita se Mladen Kopjar u komedijama iz ove knjige, ili bez ikakve osnove sumnjamo u hipohondra Božu, čijom glavom svrdla crv sumnje iz konzerve mesnog doručka. Što ćemo, pak, s paranoičnim Đurom, koji je nekoć s bauštele promatrao bavarske dvorce, dok danas strahuje zbog seksualne orijentacije svojih susjeda? Možda je grijeh i što nismo dovoljno čvrsti, što ne uspijevamo sprovesti u djelo svoje iskrene gurmanske vizije, pa nam glavno jelo, autohtona purica s mlincima, ostaje u sjeni njemačkog fokusa na masnu i toplu bučnicu. Je li umirovljeni veterinar Icek doista kriv zato što u život vraća samo svinje i stoku krupnog zuba i, na kraju, muče li nas sve isti kompleksi proizišli iz želje za više nježnosti, koja tako vješto izmiče hladnoći plave kuverte?
Kopjar se, u potrazi za odgovorima na ova tjeskobna pitanja, ubacio među mesare i skupe dame, prateći trag bubrega koji su krijumčari oteli još jednom izmučenom bolesniku. Crveno nikada neće biti plavo, a žuto već svjetluca svuda oko nas.

Komedije iz knjige bile su emitirane na Drugom programu Hrvatskoga radija, u emisijama Panoptikum i KriK.

Narudžbe na: knjigohvat@vip.hr


<< Arhiva >>