Nova knjiga Pavla Pavličića "Pohvala starosti" (Mozaik knjiga, 2018.)

subota , 24.02.2018.

'Pohvala starosti' knjiga je eseja i feljtona o raznim fenomenima karakterističnim za treću dob, pri čemu se temi pristupa na izrazito vedar način, čak i humoristično, stoji u najavi nove knjige Pavla Pavličića nedavno izdane u Mozaiku knjiga.

Pavao Pavličić 'Pohvalu starosti', unatoč svemu, nije mogao napisati ranije pa je zbog iskustva 'vlastite kože' ova knjiga još uvjerljivija, točnija ali i duhovitija. Autor je dovoljno star da dobro poznaje problematiku, a s druge strane - priseban da o njoj zanimljivo pripovijeda, navodi se u najavi izdavača.

Sama struktura djela otkriva feljtonistički pristup ovoj tematici iz različitih perspektiva, imenujući ih imenima društvenih i humanističkih disciplina. Pripovijedanje je podijeljeno na četiri dijela: Fiziologija, Psihologija, Sociologija i Filozofija, gdje već sami naslovi dovoljno govore o čemu je riječ, a svaki dio sadrži desetak ogleda o mukama i radostima staračke dobi.

Budući da je veći dio svoj života posvetio istraživanju starije hrvatske književnosti, upravo definiranjem pojma senex comicus (smiješni starac) započinje svoju novu knjigu, te utvrđuje da i u visokoj dobi strasti ne nestaju, nego se samo skrivaju pred društvenim pritiskom. Starac se ne može riješiti one glavne osobine koja ga najčešće čini smiješnim – silna želja da ne bude star i da svoju okolinu uvjeri kako doista nije. A to vrijedi, tvrdi Pavličić, i u komedijama i u životu.

Pavao Pavličić je rođen 16. kolovoza 1946. godine u Vukovaru gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon toga uputio se u Zagreb kako bi započeo studij na Filozofskom fakultetu, gdje je 1969. godine diplomirao komparativnu književnost i talijanski jezik. Doktorirao je 1974. godine tezom iz područja metrike.
Autor je izuzetno velikog i raznolikoga književnog opusa, kao i zapaženih znanstvenih radova. Njegove prve novelističke zbirke kao što je zbirka Dobri duh Zagreba, uspješno uvode fantastiku i kriminalističke zaplete u hrvatsku književnost. Krimiće je počeo pisati još u 70-ima, kada je stvorio lik popularnog istražitelja Ive Remetina, koji kao urednik crne kronike vrlo uspješno rješava zločine. Pavličić je poznat po lakoći i brzini pisanja, a s dosad objavljenih više od 90 naslova – romana, knjiga, priča, autobiografskih zapisa, feljtona i romana za djecu - definitivno je najproduktivniji hrvatski pisac. Dobitnik je brojnih nagrada za književnost, od kojih tri Nagrade Ksaver Šandor Đalski, Nagrade Zvane Črnja i Mato Lovrak te mnogih drugih.

Izvor: T-portal




<< Arhiva >>