Tribina povodom izlaska knjige "O tiraniji: dvadeset lekcija 20.stoljeća" Timothyja Snydera

nedjelja , 26.11.2017.





Naklada Ljevak s osobitim Vas zadovoljstvom poziva na Tribinu “Paralelni svjetovi” pod nazivom „O tiraniji“, koja će se održati u ponedjeljak, 27. studenoga 2017. u 19:30 h, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

Gosti tribine, filozof Hrvoje Jurić i povjesničar Hrvoje Klasić, razgovarat će o knjizi američkoga povjesničara Timothyja Snydera “O TIRANIJI: Dvadeset lekcija 20. stoljeća” (Naklada Ljevak, 2017.), odnosno o tome što smo naučili iz (europskih) autoritarnih, diktatorskih i tiranijskih vladavina prošloga stoljeća. Usto će se raspravljati i o tome kako preuzeti odgovornost za izgled suvremenoga svijeta i na koji način nam temeljni principi etike mogu pomoći da budemo odvažni u svojem djelovanju.

Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.

Ukratko o knjizi:

Utemeljitelji Sjedinjenih Država izvlačili su pouke iz povijesti koju su poznavali. Pribojavajući se mogućnosti da se demokratska republika kakvu su zamislili uruši, proučavali su pad drevnih demokratskih sustava i republika i njihovo pretvaranje u oligarhije i carstva. Povjesničar Timothy Snyder – vodeći američki stručnjak za Treći Reich i holokaust, kao i za povijest Istočne Europe – uznemiren autoritarnom i opasnom politikom Trumpove administracije, napisao je važno djelo pod nazivom O tiraniji, koje je dobilo odlične kritike i zasjelo na vrhove svjetskih književnih lista. U njemu je izložio dvadeset lekcija 20. stoljeća prilagođenih današnjim okolnostima.

„Sve smo zreliji za fašizam. Ovaj američki autor ne ostavlja nam nikakve iluzije u vezi s nama samima.“
Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Ulaz na Tribinu je besplatan.

Dobrodošli!




<< Arhiva >>