NOVO: Bruno Šantek "Dosta!" (Profil, 2016.)

nedjelja , 31.07.2016.



Akcijski triler na hrvatski način tako bi se mogao opisati roman „Dosta!“ Brune Šanteka.

U kasne noćne sate, Saša pomogne pijanoj djevojci rizičnog ponašanja i spusti je s vlaka na željezničkoj stanici u Dugom Selu. U kasno doba noći nema kamo s promrzlom djevojkom, te je povede kući, nahrani i smjesti na spavanje. Djevojka je maloljetna, u bijegu od kuće, a možda i trudna. Pomoći ili odustati? Saša procjenjuje da treba pružiti ruku podrške djevojci koja ni ne zna što je prijateljstvo. Od toga dana, žrtve nasilja koje je dotad sam promatrao na svojim putovanjima vlakom između Zagreba i Dugog Sela, postaju Sašine štićenice. Saša odlučuje mešto promijeniti i umiješati se u njihove živote.

Roman "Dosta!" Brune Šanteka prije je socijalna drama nego krimić, jer su njegovi negativci većinom nepromišljeni nasilnici koji reagiraju nagonski, dok su žrtve nezaštićene žene i slabiji. Šantekov slučajni heroj suočen je s nasiljem čije tragove svakodnevno primjećujemo, a njegovo je herojstvo upravo u tome što od nasilja ne okreće glavu poput šutljive većine. Šantek time pojačava kod čitatelja socijalnu osjetljivost i suosjećanje, a i postavlja pitanje u kakvom svijetu želimo živjeti i što svatko od nas može učiniti kako bi se suprotstavio nasilju. Krimić "Dosta!" drugi je kriminalistički roman Brune Šanteka. Njegov prvi krimić, "Tajkunovi nasljednici", publika je dočekala s odobravanjem zbog dinamičnih akcijskih scena i poznatih krajolika u kojima se radnja odvija.

Kritičari su pak Šanteka pohvalili kao dugoočekivanog nasljednika najpopularnijih autora domaćeg krimića Gorana Tribusona i Pavla Pavličića. U krimiću "Dosta! Šantekov je tempo podjednako dinamičan, ali dok je u "Tajkunovim nasljednicima" pažnju čitatelja pridobio jurnjavom automobilima po prigorskim bregima, u ovom romanu "Dosta!" najdojmljivije su mučne i brutalne scene nasilja nad ženama.

Bruno Šantek, rođen 1969. godine u Zagrebu, autor je romana "Tajkunovi nasljednici" i ispovijesti o životu s astmom "Izdisaj", koja je, uz komentare prof. dr. Nevena Tudorića, objavljena u biblioteci Profil klinika. Šantek je i plodan pjesnik, a prozu piše od 2004. godine.




Izvor: Novi list


<< Arhiva >>